Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pokemon Scarlet (Switch)
70 100 1

Review Pokemon Scarlet (Switch)

De traditionele Pokémon-spellen zijn in de afgelopen 25 jaar weinig veranderd. Het is altijd een lineaire ervaring geweest waarbij je acht gym leaders verslaat om daarna de strijd aan te gaan tegen de vier kampioenen zodat je jezelf tot Pokémonmeester kon kronen. Tussendoor kwam je nog eens een legendarische Pokémon tegen en was er een vijandig team dat je mogelijk dwarszat. Dit gaat veranderen in Pokémon Scarlet en Violet, de nieuwe delen in de serie. Deze spellen hebben namelijk een open wereld, waardoor ze minder lineair zouden moeten zijn. Het is goed dat Game Freak na al die jaren eindelijk eens wat vernieuwingen doorvoert in de serie. Nu hopen dat dit goed uitpakt.


Nieuw of toch oud?
Ondanks de open wereld is er aan de bestaande formule weinig veranderd. Je begint als jonge trainer die een starter Pokémon kiest en dan de wijde wereld intrekt. Dit nieuwe deel bevat drie verschillende verhaallijnen of paden die je kunt volgen, welke stiekem ook gewoon aanwezig waren in oude Pokémon-spellen. Bij het eerste pad moet je de acht gym leaders verslaan om weer kampioen te worden. Bij het tweede pad ga je erop uit om het nieuwe slechterikenteam genaamd Team Star te verslaan. De laatste optie is om het pad der legenden te volgen. Hierbij help je onderzoeker Arven met het zoeken naar speciale kruiden. Deze kruiden worden echter beschermd door zogenaamde titaan-Pokémon. Dit zijn grotere en sterkere versies van normale Pokémon, welke je zult moeten verslaan.

Bij deze drie verschillende paden heb je zelf de keuze wanneer je wat wilt gaan doen. In het begin word je natuurlijk wel een klein beetje geholpen. De keuzevrijheid voelt fris aan en het verhaal van Arven en zijn motivatie om de kruiden te zoeken vond ik interessant. Ik was dan weer wat minder enthousiast over het verhaal rondom Team Star. Hiervoor moet je op zoek naar verschillende thuisbasissen, waar vervolgens Pokémongevechten plaatsvinden. Dit voelde voor mij een beetje onsamenhangend; in oudere spellen was dit meer één geheel.


Spanje
Pokémon Scarlet en Violet spelen zich af in een nieuwe regio genaamd Paldea. Dit gebied is (deels) gebaseerd op Spanje. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de namen van dorpen en steden en inwoners gebruiken soms Spaans/Engelse woorden. De Paldea-regio is erg groot en je zult tussen de dorpen flink wat afstand lopend moeten afleggen. Hier schiet Koraidon/Miraidon (afhankelijk van de versie) je te hulp.  Dit zijn de legendarische Pokémon, welke je gelijk in het begin al tegenkomt en die met je meegaan op avontuur. Ze zijn echter erg verzwakt, maar nog net sterk genoeg om je in het begin te dragen zodat je jezelf sneller kunt verplaatsen. Gedurende het spel worden ze sterker(heeft iets te maken met het pad der legenden) en zorgen ze ervoor dat je kunt sprinten en bijvoorbeeld zwemmen. Wat het verkennen van Paldea alleen maar leuker maakt.

De Pokémon leven hier in het wild. Je ziet ze dus rondlopen en kunt dus uitzoeken welke je wel of niet wilt aanvallen. Dit zorgt ervoor dat je shiny’s makkelijk kunt spotten! Daarnaast is er een snellere manier om te grinden. Je kunt de eerste partner in je team met één druk op de knop loslaten, waarna deze naburige Pokémon gaat proberen te verslaan. Op deze manier kun je sneller vaardigheidspunten voor je hele team verkrijgen, want de punten worden over alle Pokémon in je team verdeeld. Het blijft leuk om Pokémon achter je aan te laten lopen en als ze dan ook nog andere Pokémon verslaan dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.


Uitrusten
In Scarlet en Violet is het ook mogelijk om alle Pokémon op het scherm te toveren door te gaan picknicken. Je hele team wordt vrijgelaten en zo kun je meer interactie hebben met jouw vriendjes. Zo kun je ze wassen, foto’s maken of speciale sandwiches bereiden.  Op deze manier kun je de band met je Pokémon versterken, wat weer kan helpen in gevechten met bijvoorbeeld gym leaders.

Zoals in de voorgaande delen zijn er weer acht gym badges te verdienen door de bijbehorende gym leaders te verslaan. Iedere gym leader heeft voordat je het tegen hem kunt opnemen een uitdaging voor je. Deze uitdagingen zijn een soort van minigames, welke je dient te voltooien. Deze zijn echter nooit heel erg moeilijk en voelden meer als een soort van tijdverdrijf. Het voegde voor mij weinig toe.

Interessanter vind ik het terastallizen van je Pokémon. Ieder diertje heeft naast zijn normale type (vuur, water, gras etc.) ook een teratype, welke kan verschillen van zijn normale type. Door tijdens een gevecht de Pokémon te laten terastallizen verandert hij van uiterlijk en verandert zijn type naar het teratype. De aanvallen die gelijk zijn aan dit type worden sterker. Terastallizen voegt iets meer strategie toe, maar is wel vergelijkbaar met de nieuwe mechanismen uit voorgaande spellen zoals de mega-evoluties van Pokémon X en Y.

Keerzijde
Tot zover ben ik eigenlijk best wel positief over dit nieuwe Pokémon-spel. Het is dan ook jammer dat Scarlet en Violet op dit moment op het technische vlak flink wat steken laten vallen. Er zijn veel haperingen in het beeld tijdens het spelen. Je merkt gewoon dat de Nintendo Switch het er moeilijk mee heeft of dat Game Freak te weinig tijd heeft gestoken in het optimaliseren van het spel. Dit wordt erger als je jezelf sneller door de wereld begeeft of in drukkere steden. Daarnaast zien de omgevingen er niet altijd even scherp uit. Dit viel mij niet zo op in handheld-modus, maar als ik op mijn televisie aan het spelen was waren de gebruikte plaatjes voor bijvoorbeeld gras en rotsen niet van een hele hoge kwaliteit. Dit in tegenstelling tot de Pokémon zelf, welke er wel goed uitzien. Scarlet en Violet worden er niet onspeelbaar van, maar je merkt het wel en zult ermee moeten leren leven. Deze technische issues hebben er bij mij niet voor gezorgd dat ik geen plezier haalde uit dit nieuwe deel, maar ik vind het wel jammer dat er een slecht geoptimaliseerd product wordt afgeleverd.


Conclusie
Uiteindelijk zitten er voldoende vernieuwingen in Pokémon Scarlet en Violet. Paldea is een grote regio welke je kunt verkennen met Koraidon/Miraidon en je hebt zelf de keuze wanneer je de drie paden in het verhaal wilt voltooien. Het terastallizen van je Pokémon zorgt voor meer strategische diepgang als je daar naar op zoek bent. Echter zul je wel moeten (leren) leven met wat technische mankementen in de vorm van haperende beelden. Hopelijk kan Game Freak dit in de toekomst nog oplossen, want dan zou ik dit nieuwe deel gewoon aan iedereen kunnen aanraden. Ondanks deze beperking denk ik wel dat, als je een fan bent van de Pokémon-spellen, je zeker plezier kunt beleven aan dit nieuwe deel.



 

Pascal Jongsma (Catyrion)

Apotheker die natuurlijk games interessant vindt, maar daarnaast ook niet vies is van een bordspel of film.

Aantal keer bekeken: 5776 

Laagste 3 prijzen voor Pokemon Scarlet (Switch)

48.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 9.9
€  48.99€ 0.00   € 48.99
AllYourGames.nl 9.5
€  49.95€ 0.00   € 49.95
Amazon.nl 6.9
 
€  49.95€ 0.00   € 49.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 735 ) 04-12-2022 07:12
De technische mankementen zijn een drama, voor de rest is het een frisse game. Het is wel wennen qua gameplay en route en je blijft vaak even in een gebied hangen om alles te vangen.
avatar van Flip122
Flip122 ( 70 ) 04-12-2022 08:42
Scarlet & Violet zijn eigenlijk heel erg verslavende games, enige nadeel is dat je eigenlijk een ps2 spel koopt.
avatar van Arteroot
Arteroot ( 156   1) 04-12-2022 08:43
Quote:
Scarlet & Violet zijn eigenlijk heel erg verslavende games, enige nadeel is dat je eigenlijk een ps2 spel koopt.
Gepost door: Flip122 op 04-12-2022 08:42
Dit is ontzettend accuraat!
avatar van DKUp
DKUp ( 1444   5) 04-12-2022 10:35
De game is inderdaad heel erg goed en hoe Pokémon hoort te zijn.
Alleen de grafische aspecten, performance en technische mankementen kunnen echt niet, maar ja GameFreak…..
avatar van Crazymax
Crazymax ( 3396   2) 04-12-2022 15:34
Prima pokemonspel, open wereld maakt het best wel anders dan voorheen. Grafisch heb ik me persoonlijk nergens aan gestoord dus als je niet veeleisend bent is er geen probleem!
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 3625   8) 04-12-2022 15:55
Dit lijkt me zo’n game waarbij je eigenlijk moet hopen dat ze straks bij de Switch 2 (of whatever) gewoon een toffe nieuwe release doen, inclusief DLC en dus de hoognodige technische & grafische verbeteringen om het te kunnen spelen op een manier waarop deze game het verdient om gespeeld te worden.
avatar van Vinny_1888
Vinny_1888 ( 366 ) 04-12-2022 15:58
is er iemand die mij de violet exclusives kan geven? ik heb alle scarlet exclusives te ruil en eventueel 2 starters (heen en weer ruilen is ook goed)
avatar van BlaBlaBla
BlaBlaBla ( 468 ) 04-12-2022 16:08
Ik heb het geprobeerd, maar ik kan niet door de technische mankementen heen kijken.

De power van de Switch is geen excuus met games als Xenogears, Breath of the Wild etc. Dit is gewoon een slecht geoptimaliseerde game.

Heb de game na een paar dagen verkocht, helaas.
avatar van Cowboy_Henk
Cowboy_Henk ( 41 ) 04-12-2022 19:57
Da komt er van door de developing crush die Game Freak krijgt van Nintendo. Elk jaar moeten ze een nieuw pokemon spel zien te maken, 1 miezerig jaar!! Veel te weinig om te optimaliseren
avatar van Gslance
Gslance ( 126 ) 04-12-2022 21:57
Quote:
Da komt er van door de developing crush die Game Freak krijgt van Nintendo. Elk jaar moeten ze een nieuw pokemon spel zien te maken, 1 miezerig jaar!! Veel te weinig om te optimaliseren
Gepost door: Cowboy_Henk op 04-12-2022 19:57

Niet elke Pokémon game word gemaakt door Game Freak, en meestal ook niet door het hele team. Pearl/Diamond was outsourced, bijvoorbeeld. De "main" games hebben zo'n 3 jaar de tijd maar dat is voor Scarlet/Violet niet genoeg geweest gezien de grote problemen ermee, ondanks dat ze veel 3D modellen al hebben sinds tenminste X/Y. Arceus, die in hetzelfde jaar uitkwam, draait op dezelfde engine en beide hebben een licht geupdate versie van Sword/Shield wat weer een gebaseerd is op de engine van Zelda Botw. Deze hele reeks versnelt het ontwikkel proces enigszins maar haalt helaas niet weg dat aldanniet competentie danwel tijd ontbreekt met daar bovenop toch wel druk van niet alleen Nintendo zelf (betwijfel dat Nintendo ermee bemoeit, Game Freak is geen Nintendo bedrijf) maar vooral de Pokémon Company die alles parallel wilt hebben met de merchandise, tekenfilm serie(s) en het kaartspel wat - geloof het of niet - veel meer populair en ontzettend meer geld opleverd dan de games by far.

Maar ik betwijfel de keuze van Game Freak zelf om van Pokémon een open-world game te maken: de Let's Go games qua graphics en ontwerp waren een veel mooier en haalbaar concept dan dit, ondanks alle fijne kleinere verbeteringen van Scarlet/Violet. Minus de Pokémon Go vang mechanics, natuurlijk, die plank sloegen ze mis vond ik zelf.

Ik hoop alleen wel dat fans kritisch durven te zijn. Het is één ding om gewoon fan te zijn van een product en willen dat het slaagt, maar geheel een ander als men denkt dat Game Freak gesteund moet worden door deze echte problemen te negeren - die steun hebben ze niet nodig. Ze moeten kwaliteit leveren voor het geld, het zijn immers geen vrienden van ons. Men betaald de volle bak voor een vrij lelijke open-world games op dezelfde hardware waar Xenoblade, Dying Light en zelfs Zelda BOTW op draait. Digital Foundry heeft een toffe video over deze game en wat feitjes over de technische analyse ervan.

Oops deze post werd veel langer dan gedacht, maarja, he.
avatar van Hercule
Hercule ( 5547   3) 05-12-2022 05:32
Ik snap het kaartspel argument niet helemaal. De eerste Scarlet set komt pas eind januari. De anime doet ook zijn eigen ding, Pokemon Journey heeft nauwelijks gebruik gemaakt van Sword en Shield
avatar van Yosher
Yosher ( 160 ) 05-12-2022 09:25
Ik vind dit echt geen manier om een game uit te brengen. Vooral voor pokémon niet, wat toch één van de, zo niet DE meest winstgevende franchise is aller tijden. Dan mag je wat mij betreft wel hogere verwachtingen hebben. Maar goed, het is Pokémon. Ik ben er echt van overtuigd dat ze een drol in de winkels kunnen leggen met een pokémon vlaggetje erin en het verkoopt. Wat maakt het uit dat het schijt is, dat vlaggetje is zo leuk!

Maar eerlijk gezegd vind ik ook naast deze technische problemen pokémon gewoon minder interessant geworden sinds de main game 3D zijn geworden. Het verhaal is minder boeiend, de animaties zijn bagger, we hebben niet meer alle pokémon tot dusver in de game, we moeten nog eens extra dokken voor pokémon HOME, iets dat in mijn ogen best onder het Nintendo Switch abonnement had kunnen zitten, in ieder geval de Expansion Pack, de games zien er gewoon niet uit, we hebben super geforceerde gimmicks waar ik niks mee heb (mega evolutions, z-moves, dynamaxing, terastal).

Het haalt me allemaal veel te veel uit de ervaring dat ik er gewoon geen zin meer in heb, en dat vind ik echt jammer want eigenlijk ben ik nog groot pokémon fan verder. Ik vind de wereld tof, de personages zijn vaak tof, de pokémon zijn tof, de muziek is altijd goed, en het is altijd een genot geweest om te spelen samen met anderen. Om het dus in zo'n staat te zien doet best pijn eerlijk gezegd.
avatar van Grumpmeister
Grumpmeister ( 503 ) 05-12-2022 09:49
Het is zo jammer dat de game de technische problemen heeft die het heeft, want ik heb oprecht veel plezier eraan. Persoonlijk vind ik het qua gameplay / verhaal juist een van de betere games, zeker qua mainline games.

Ze waren echt zo dichtbij om hier iets moois neer te zetten, maar net gemist. En dat is hetgeen wat er zo zuur aan is. Verder hoop ik ook zeker dat ze in deze stijl verder gaan, het open world aspect doet echt veel goed en zorgt, voor mij in ieder geval, voor een veel leukere ervaring.

Ik zit nu op het randje van het compleet maken van de Pokedex, nog 25 te gaan. Vanavond dat even doorpushen. Dan even kijken wat ik wil gaan doen qua shiny-hunten of raids (dit laatste heeft ook de nodige issues, veel desync, health wat niet klopt, etc).

Nogmaals, de performance en graphics zijn echt niet meer van deze tijd en het is onacceptabel dat dit soort problemen erin zitten / de game zo uitgekomen is. Maar weet je erdoorheen te prikken, dan zit er wel een echt goede game achter. Gelukkig speel ik veel CD-i meuk, dus ben lage framerates gewend
avatar van Marnixxie
Marnixxie ( 521 ) 05-12-2022 20:49
Ik twijfel erg aan deze game. De Legends Arceus game voelde voor mij op een bepaald moment erg leeg aan. Hoe groot is de kans dat dit wederom zo aanvoelt, of hebben ze wezenlijk wat veranderd?
avatar van GameFatale
GameFatale ( 12171   2) 05-12-2022 23:22
Nintendo heeft verontschuldigingen aangeboden toch? Beter hadden ze een jaartje kunnen overslaan. Liever eens in de 2 jaar een goeie game dan elk jaar een afgeraffelde.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 3546   17) 06-12-2022 07:36
Quote:
Ik twijfel erg aan deze game. De Legends Arceus game voelde voor mij op een bepaald moment erg leeg aan. Hoe groot is de kans dat dit wederom zo aanvoelt, of hebben ze wezenlijk wat veranderd?
Gepost door: Marnixxie op 05-12-2022 20:49

Deze game is nog leger.
avatar van Deadlymuffins
Deadlymuffins ( 345   2) 26-12-2022 17:55

Ik ben grafisch normaalgesproken niet veeleisend, helemaal met Switch games (ik speel alleen in handheld). Maar deze game hapert aan alle kanten. De schaduwen lopen niet goed tijdens gevechten, de camera vliegt soms de andere kant op waardoor je je eigen Pokémon niet meer ziet, of het spel glitched ineens waardoor je letterlijk door de grond heen zakt. Ik doe eigenlijk alles te voet omdat het systeem Pokémon in de verte heel traag registreert of NPCs laat haperen, als je rijdend langs hen heen gaat trekt het spel het helemaal niet meer. Van een Pokémon game mag je toch inderdaad verwachten dat hij klaar is voordat ze hem uitbrengen…

Ik weet ook niet of ik de vernieuwingen echt kan waarderen. Het is leuk om de Pokémon in hun natuurlijke omgeving te kunnen zien, de elementen die zijn overgenomen uit Arceus hebben echt meerwaarde. Maar ik loop regelmatig vast doordat ik een te sterke Pokémon in het wild tegenkom. Het idee van een schoolsetting is daarentegen wel heel passend, en de nieuwe Pokémon zijn origineel.
avatar van Majjen
Majjen ( 474 ) 08-01-2023 00:31
Any word of er een patch aan zit te komen?
avatar van SSJDennis
SSJDennis ( 3306   11) 08-01-2023 11:57
Quote:
Any word of er een patch aan zit te komen?
Gepost door: Majjen op 08-01-2023 00:31
nee. Misschien met de DLC in de zomer.

Vaak je game hard resetten schijnt het enigszins te verzachten. Maar denk dat de doelgroep die zich stoort, niet de doelgroep is waarvoor zij de game voor ontwikkeld hebben.