Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pro Evolution Soccer 2019 (PS4)
72 100 1

Review Pro Evolution Soccer 2019 (PS4)

Pro Evolution Soccer 2019 ligt dit jaar ruim een maand in de winkels voordat de directe concurrent FIFA 19 verschijnt. Dit lijkt een 1-0 voorsprong voor PES, maar de vraag is natuurlijk of dat genoeg is. Ik mocht aan de slag met een reviewexemplaar van PES 2019 om te ontdekken of Konami inderdaad genoeg zal gaan hebben aan die voorsprong of dat ze heel bang moeten zijn op het moment dat FIFA 19 uit de kleedkamer komt.Geen Champions League
Bij de vergelijking tussen FIFA en PES is het onderdeel licenties altijd een hekel punt van discussie. De FIFA-serie heeft al jaren meer licenties in bezit, maar PES kon daar afgelopen jaren in ieder geval nog de Champions League tegenover zetten. Dit jaar is die licentie echter ook naar EA gegaan en dus komt PES er nog kariger van af. Dat beschouw ik aan de ene kant wel als een minpunt, want de officiële club- en spelersnamen voegen natuurlijk wel echt wat toe aan de game. Aan de andere kant kan je het ook negeren, omdat het in de praktijk niets verandert aan de gameplay van PES. Ik denk dat het belang van licenties in een voetbalgame dan ook voor iedereen een andere waarde heeft.

Persoonlijk vind ik de gameplay zwaarder wegen en maakt het me niet zoveel uit of mijn voetballers op het scherm hun echte namen hebben of dat ze creatieve uitspattingen van de programmeurs op hun shirts hebben staan. Wel vind ik dat ze bij Konami nu echt eens werk moeten gaan maken van de algehele presentatie van de game. De menu’s ogen kaal en gedateerd en ook het commentaar zet je liever zo snel mogelijk uit. Ik zie wel dat Konami probeert om de game flitsender te maken, maar dit komt gewoon nog niet lekker uit de verf.

Fijne gameplay
Na flink wat potjes in PES 2019 gespeeld te hebben, kan ik concluderen dat de game lekker weg speelt. De controls zijn direct en de acties worden zonder onnodige vertraging door jouw spelers uitgevoerd. Zonder al te veel oefening tik je de bal soepel rond en ben je een goed potje voetbal aan het spelen. Daarbij valt het wel op dat de AI van de spelers (zowel teamgenoten als tegenstanders) heel wisselend is. Zo kwamen mijn steekpasses naar voren vaak wel heel makkelijk langs de verdedigers, waardoor mijn spits vrijwel in zijn eentje op de keeper af kon lopen. En die keeper besloot dan meestal om op zijn doellijn af te wachten, zodat ik alle tijd had om de bal in het doel te tikken. Ik had graag gezien dat de keeper sneller uitloopt om zijn doel kleiner te maken, waardoor het een stuk lastiger wordt om te scoren.

Er zijn gelukkig ook genoeg momenten dat de AI laat zien weldegelijk over spelinzicht te beschikken, zeker als je de moeilijkheidsgraad wat opschroeft. Zo zag ik spelers de vrije ruimte opzoeken en tegenstanders die mij soms wisten te verrassen met sterke acties in mijn eigen doelgebied. Concluderend kun je zeggen dat PES goed te spelen is tegen de AI, maar dat de game pas echt goed tot zijn recht komt als je tegenstander iemand van vlees en bloed is. Dat heb ik online volop mogen ervaren. Ook fijn om te melden dat de online wedstrijden gewoon heel goed lopen, dus nergens lag of connectieproblemen te bekennen. Wel duurt het vrij lang voordat de game een tegenstander voor je vindt, maar ik kan niet beoordelen of dat een technisch mankement is of dat dit ligt aan het aantal beschikbare spelers. Zodra de game je koppelt aan een andere speler dan is dat ook snel weer vergeten, want dan is het gewoon weer genieten geblazen en speel je binnen de kortste keren weer vele lekker potjes.Mijn cluppie
Tegenwoordig staat FIFA vrijwel synoniem voor Ultimate Team. PES heeft met MyClub daar zijn eigen variant van in de game gestopt. In de MyClub modus manage je jouw voetbalteam, haal je nieuwe spelers binnen en train je ze om ze beter te laten worden. Daarvoor krijg je hulp van diverse scouts met ieder hun eigen specialiteit. Ben je bijvoorbeeld opzoek naar een middenvelder met een goede pass, dan kies je een scout die gespecialiseerd is in middenvelders, eentje die naar de pass-techniek van spelers kan kijken en als laatste een scout voor een specifieke competitie. Die drie scouts samen zullen dan één speler aanwijzen die volgens hen het beste aansluit bij de drie eigenschappen. De kans dat zo'n speler een aanbod van jouw team accepteert, is daarmee ook een stuk groter.

Dit systeem werkt best goed en zorgt ervoor dat je niet zelf eindeloos door lijstjes hoeft te scrollen en meerdere aanbiedingen hoeft te doen aan diverse spelers. Heb je een leuk team aan spelers bij elkaar, dan is het zaak om een goede opstelling te bedenken waarbij de chemie tussen de spelers zo hoog mogelijk is. Hoe beter spelers op elkaar zijn ingespeeld, hoe beter ze als team zullen presteren in het veld. Daarmee is het dus niet interessant om op alle posities altijd maar de spelers met de hoogste individuele rating te plaatsen, want soms zorgt een speler met een lagere waardering wel voor een betere chemie in het team. Het zorgt ervoor dat je tijdens het samenstellen van je team af en toe voor lastige keuzes komt te staan; iets dat ik persoonlijk wel kan waarderen.

Conclusie
Pro Evolution Soccer 2019 is een goede voetbalgame geworden. Het speelt heel lekker weg, online zit het goed in elkaar en PES is met alle verschillende modi helemaal compleet. Hier en daar heeft het wel wat mindere punten, maar als je alles bij elkaar neemt kan ik de game zeker aanraden. Ben je dus een echte voetballiefhebber, dan zit je zeker goed. Op voorwaarde dat je niet te veel waarde hecht aan licenties. Ben jij iemand die wel alleen de officiële namen wil zien én de Champions League wil spelen? Dan lijkt dit jaar FIFA de betere keuze voor jou te gaan worden. Op gameplaygebied kan het echter nog een spannende wedstrijd gaan worden.

 

Deze review is geschreven door Kevin Blokland.

 

Oordeel Pro Evolution Soccer 2019 (PS4)

  • Graphics 70
  • Gameplay 80
  • Originality 70
  • Sound 55
  • Replay 85
  • Eindcijfer 72

Aantal keer bekeken: 6753 

Laagste 1 prijzen voor Pro Evolution Soccer 2019 (PS4)

59.99 59.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameO 8.2
€  59.99€ 0.00   € 59.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Userverwijderd34
Userverwijderd34 ( 651 ) 16-09-2018 00:28
Quote:
Er zijn gelukkig ook genoeg momenten dat de AI laat zien weldegelijk over spelinzicht te beschikken, zeker als je de moeilijkheidsgraad wat opschroeft.
*shrug*
avatar van Marty84
Marty84 ( 2812   16) 16-09-2018 00:37
Aangezien je hem op de ps4 hebt gereviewed heb je altijd de keus om een option file te downloaden voor de juiste namen en teams. Totziens Londen FC, hallo Chelsea
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 413 ) 16-09-2018 02:23
Ik hou van PES, maar om nou te zeggen dat online goed in elkaar zit is wel heel erg overdrijven. Laten we realistisch blijven en eerlijk zijn over de online problemen waar Konami al jaren mee te kampen heeft.

Van willekeurig online lag tot aan de online cheaters die, op het moment dat ze zien dat ze gaan verliezen, hun internet connectie manipuleren zodat de wedstrijd wordt afgesloten en niemand wint.

Konami / PES logo mag wat mij betreft veranderd worden in de 3 streepjes.
LAG
avatar van Zé Pequeno
Zé Pequeno ( 602 ) 16-09-2018 04:06
Vandaag alweer mn 60ste wedstrijd gespeeld, Maar eerlijk gezegd vond ik de gameplay van Pes 2018 iets beter daar had je meer conrole over de bal en dribbels.

avatar van Gamer88
Gamer88 ( 1723   9) 16-09-2018 08:28
Wel apart, graphics 70
Andere jaren was deze 90.......

Ach ja
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 413 ) 16-09-2018 10:13
Quote:
Vandaag alweer mn 60ste wedstrijd gespeeld, Maar eerlijk gezegd vond ik de gameplay van Pes 2018 iets beter daar had je meer conrole over de bal en dribbels.


Klopt, dit voelde ik en m'n maten ook tijdens onze eerste potjes. Heb t gevoel dat de input lag groter is.

Quote:
Wel apart, graphics 70
Andere jaren was deze 90.......

Ach ja

Mee eens. Heb laatst nog ff 2018 erin gestopt en grafisch vind ik die gewoon spuuglelijk vergeleken met 2019.
avatar van Trunx
Trunx ( 1377   7) 16-09-2018 10:16
gfx een 7 hahah sorry hoor pes ziet er mooier uit dan fifa 19.
avatar van Crazyottoman
Crazyottoman ( 123 ) 16-09-2018 15:53
Pes = but
avatar van Zé Pequeno
Zé Pequeno ( 602 ) 16-09-2018 15:56
Ik speel Pes al sinds de N64 en heb mee gedaan aan toernooien, en ik kan zeggen dat degene die deze review heeft gedaan geen verstand heeft van Pes en gewoon een fifa speler is.
Al heeft die wel gelijk over de sound die is matig bal op de lat enz hoor je niet eens meer zo goed en het publiek is ook altijd saai.
Comentaar is al 8 jaar hetzelfde en zoals ik zei ze hebben de gameplay verpest met 2019.
Ik domineerde een wedstrijd in 2018 altijd met 80% balbezit hier is een bal in de ploeg houden een hele uitdaging ook lopen spelers elkaar voor de voeten en al heb je Ronaldo en Messi iemand voorbijkomen van Willem 2 is haast onmogelijk al speel ik wel op de moeilijkste niveau.

avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 421 ) 16-09-2018 17:39
70 voor graphics. Hoewel het subjectief is, kan ik dat echt niet serieus nemen :/ het spel ziet er imo heel goed uit. Of gaat het over het menu?
avatar van Fred20
Fred20 ( 884   3) 16-09-2018 22:24
Ik weet dat het een gemiddelde is, maar een 72 vind ik persoonlijk echt te laag als eindcijfer voor deze game. Dan lijkt het net of PES grote mankementen heeft maar "wel leuk" is... terwijl het gewoon naar mijn mening de beste voetbalgame is. Licenties die missen zijn niet echt een probleem wanneer je gebruik maakt van option files. Iets in de 80 geeft denk ik een beter beeld van de game weer. (Maar het blijft subjectief natuurlijk) Ik ben het wel eens met de omschrijving van de menu's die erg cheap aanvoelen
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 17-09-2018 01:39
Ik vind voetbal spellen leuk
avatar van Tinuzz
Tinuzz ( 289 ) 17-09-2018 02:36
Vond de demo niet heel fijn spelen
avatar van Klijn4
Klijn4 ( 516 ) 17-09-2018 08:33
Ik vind het een goed spel.
Ik vermaak mij er nog prima mee!
avatar van XEvolutionX
XEvolutionX ( 190 ) 18-09-2018 09:57
Dat is best een laag cijfer. Op basis van de demo hebben ze grafisch enorme stappen gemaakt. Vorig jaar vond ik alleen de tussenfilmpjes (wanneer de game dus niet echt aan de gang was) PES mooier dan FIFA. Dat is nu wel anders, publiek, animatiues, gras, balbeweging zijn allemaal top uit en is het beter op orde bij PES. De AI is bagger en eenzijdig maar dat vind ik ook vreselijk bij FIFA.
Puur qua gameplay zit het best lekker in elkaar en op de bank tegen een menselijke tegenstander is het top. Helaas vond ik de online verbinding heeeel matig. In de paar potten die ik speelde was het telkens stroperig en dat terwijl ik met een topverbindng speel en mijn 20km verder wonende tegenstander idemdito. Verbaast me dus dat dit weer als positief punt genoemd wordt.
Uiteindelijk vind ik het dit jaar een zeer moeilijke keuze omdat ik PES 2019 de beste vind sinds de oudere tijden toen PES heerste op gameplaygebied (1997-2008 ). Het zou alleen zomaar kunnen dat ik puur voor de connectie issues weer voor Fifa moet gaan ondanks dat ik die te veel vind lijken op '18 en FUT uitkots.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 20-09-2018 09:41
Graphics en sound zijn te laag