Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Project Cars (PS4)
86 100 1

Review Project Cars (PS4)

Project CARS is een racegame die de essentie en spanning van racen in snelle wagens uitermate goed weet te vangen. Na een wat moeizame ontwikkeling die te maken kreeg met een aantal vertragingen, zit de game nu eindelijk in mijn PlayStation 4 overuren te draaien. Voor mensen die denken dat Project CARS draait om een extreem omvangrijke hoeveelheid voertuigen waar je mee aan de slag kunt gaan, komen er bedrogen uit. Hoewel Project Cars een flink aantal wagens bevat, het aantal niet in de buurt komt van de wat bekendere racetitels als Gran Turismo of de Forza-games.


De ervaring versus de show
Project CARS heeft natuurlijk wel een aantal extreem gedetailleerd vormgegeven auto’s waar je mee mag spelen, maar in alles spreekt het gevoel dat Project CARS meer draait om de pure ervaring van het rijden met de wagens dan om het spektakel eromheen. Een ervaring die je overigens volledig zelf kunt invullen. Klinkt dat een beetje vaag? Laat het me uitleggen: het spel bevat wel een Career-modus, maar daarbij is geen sprake van een vaste opzet, verhaal of een heel specifiek doel wat je moet bereiken. Dat klinkt misschien wat doelloos, maar in de praktijk kun je zelf je eigen doelen stellen. Project CARS geeft je namelijk de vrijheid om je eigen weg te bepalen. Zo hoef je niet eerst vele tientallen races in lage klassementen te voltooien tot je bij de hogere segmenten belandt; je kunt namelijk meteen de allermoeilijkste races gaan spelen. Je kunt er echter ook voor kiezen om bijvoorbeeld met karten te beginnen, en je langzaam maar zeker via verschillende disciplines omhoog te werken. Dan moet je denken aan racewedstrijden als de Formule 3, Touring Car-races, Supercars en ook Le Mans.

Een klein nadeel van Project Cars is dat er eigenlijk geen sprake is van een tutorial of uitleg die een nieuwkomer duidelijk maakt hoe het spel werkt en in elkaar zit. Dat maakt van de eerste indruk een behoorlijk overweldigende. Ergens is deze keuze ook wel begrijpelijk, want hoe het spel uiteindelijk speelt hangt voor een heel groot gedeelte af van de speler zelf. Alles is namelijk verstelbaar en instelbaar. Wil je graag solo een hele lange baan racen tegen een handjevol AI-tegenstanders? Geef die voorkeuren aan en het komt voor elkaar. Heb je liever een onlinerace met een enorm veld aan menselijke tegenstanders, maar op een korte baan met een hoog rondenaantal? Zo gezegd, zo gedaan.


Oog voor detail
Dat oog voor detail zie je niet alleen terug in de vele mogelijkheden die je voor een race kunt instellen, maar ook als het aankomt op de auto’s zelf. De auto’s zijn mooi vormgegeven, zowel de buitenkant als het interieur van de wagens zijn heel nauwkeurig nagemaakt. Het gaat echter niet alleen om het uiterlijk als we het over details hebben; ook dingen als motoren van auto’s die op hooglandbanen anders reageren dan op laaglandbanen, de hoogteverschillen in de banen zelf en de waarheidsgetrouwe physics maken al snel indruk. Als je dan ook nog de moeilijkheidsgraad opschroeft door alle hulpmiddelen als ABS etc. uit te schakelen, is Project CARS een enorm uitdagende ervaring die ook heel veel voldoening weet te geven als je een race weet te winnen. Het maakt dan ook niet uit dat het spel misschien niet vele honderden auto’s bevat; Project CARS weet elke wagen die in het spel zit namelijk ook echt anders aan te laten voelen. Elk klein nuanceverschil bij het sturen is dan ook merkbaar. Het is daarbij wel echt aan te raden om een stuurtje te gebruiken, want dan komt het gevoel van de auto’s naar mijn mening net dat laatste kleine beetje beter over. De controller werkt overigens ook uitstekend, maar een goed stuurtje met Force Feedback is bij racegames toch moeilijk te overtreffen.

Donder en bliksem

Op het grafische vlak en de gameplay zit Project CARS dus goed in elkaar, maar het geluid mag bij een racegame ook zeker niet vergeten worden. Daar is ook de nodige aandacht aan besteed. Dat Project CARS een echte simulatie is en geen arcaderacer, merk je doordat er nauwelijks muziek in het spel te vinden is. Het geluid van de brullende motoren, de tikkende regen op de auto’s en het gevoel van snelheid overheersen tijdens elke race. Het voegt alleen maar toe aan de ervaring als je compleet gefocust bent op het maken van snelle rondetijden en de prima geluidseffecten die je in het spel zuigen. De weereffecten voegen daarbij ook echt iets toe aan de sfeer. Als je aan het racen bent op een natgeregend circuit, de bliksem door de lucht flitst en een donderklap in de verte je een enkele seconde weet op te schrikken, weet je dat je een sfeervolle game aan het spelen bent.


Conclusie
Project CARS is misschien op het eerste gezicht overweldigend als het aankomt op de vele mogelijkheden die je tot je beschikking hebt, wat dankzij het ontbreken van een heldere tutorial best af kan schrikken. Kun je daar voorbij kijken, wat ik overigens iedereen aanraad, dan zul je een enorm diepgaande, afwisselende en heerlijk spelende racesimulator aantreffen. Hoewel Gran Turismo al jarenlang ‘The Real Driving Simulator’ als ondertitel gebruikt, mag Project CARS op het gebied van pure gameplay en diepgang die titel eigenlijk wel gaan claimen. Hoewel in een enkele race er geen gedeelde eerste plaats kan zijn, maakt Project CARS in ieder geval een kans op een plekje in de top drie. Slightly Mad (bekend van Need For Speed Shift 1 en 2) mag wat dat betreft trots zijn op het spel wat ze samen met hun gemeenschap en crowdfunding hebben weten af te leveren.

Deze review is geschreven door Gerard Olsder

 

Oordeel Project Cars (PS4)

  • Graphics 90
  • Gameplay 80
  • Originality 75
  • Sound 90
  • Replay 95
  • Eindcijfer 86

Aantal keer bekeken: 10494 

Laagste 1 prijzen voor Project Cars (PS4)

23.48 23.48 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  19.99€ 3.49   € 23.48

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Montalvo
Montalvo ( 2818   2) 21-05-2015 20:37
"Hoewel Gran Turismo al jarenlang ‘The Real Driving Simulator’ als ondertitel gebruikt, mag Project CARS op het gebied van pure gameplay en diepgang die titel eigenlijk wel gaan claimen."

Daar ben ik het niet mee eens, in Gran Turismo kan je, vrij realistisch in je eigen auto of die van je buurman rondracen, Project Cars richt zich enkel op verschillende raceklassen, waardoor het naar mijn idee een race simulator is ipv driving simulator.
avatar van Malistix
Malistix ( 1417   3) 21-05-2015 21:38
Heb project cars nu een uurtje of 30 gespeeld en ik vind het een geweldige simulator, de beste ooit, verreweg zelfs. Maar toch heb ik een stuk meer fun gehad met forza en gran turismo, misschien is een klein beetje meer game en minder simulator niet zo slecht.
avatar van Gamer88
Gamer88 ( 1723   9) 21-05-2015 23:34
Top game, punt
avatar van Wouwter
Wouwter ( 1991 ) 22-05-2015 00:52
Quote:
Top game, punt
Ik vind het wel grappig dat je dan die zin niet eindigt met een punt.
avatar van Kuromad
Kuromad ( 295   2) 22-05-2015 01:30
Toch wel jammer dat ze veel grote automerken niet hebben. Bij zo'n bijna perfecte afwerking is dat een grotere vlek op het geheel als wanneer je een goedkoop arcade meukspel hebt.

Geen Ferarri, geen Lamborghini, geen Nissan, geen Porche en vast nog veel meer anderen die ik nu ff niet kan opnoemen niet.

En het ergste is nog dat ze vast wel DLC gaan uitbrengen die het aanbod in auto's vergroot. Dit is een klap in het gezicht, gezien het beperkte aanbod wat je standaard hebt.
avatar van Inousha
Inousha ( 41 ) 22-05-2015 08:54
Quote:
Toch wel jammer dat ze veel grote automerken niet hebben. Bij zo'n bijna perfecte afwerking is dat een grotere vlek op het geheel als wanneer je een goedkoop arcade meukspel hebt.

Geen Ferarri, geen Lamborghini, geen Nissan, geen Porche en vast nog veel meer anderen die ik nu ff niet kan opnoemen niet.

En het ergste is nog dat ze vast wel DLC gaan uitbrengen die het aanbod in auto's vergroot. Dit is een klap in het gezicht, gezien het beperkte aanbod wat je standaard hebt.

Selfentitled much?
avatar van Mikeymouse1
Mikeymouse1 ( 1522 ) 22-05-2015 09:38
Ben echt heel erg benieuwd naar deze game! Krijg vanmiddag Driveclub binnen, even kijken of het wat is. Anders maar verkopen en deze halen! Want damn, wat ziet deze er vet uit..
avatar van Zorewin
Zorewin ( 247 ) 22-05-2015 09:39
G27 clutch support? Anders laat maar
avatar van Applefanboy69
Applefanboy69 ( 81 ) 22-05-2015 10:24
Voor een "simulator" is er toch echt een gebrek aan auto's.
Zelfs driveclub heeft interessantere auto's.
Ik denk dat ik project cars op marktplaats ga zetten.
Niet alleen vanwege de auto's maar ook vanwege de enorm saaie story mode.
avatar van Romius
Romius ( 81 ) 22-05-2015 11:25
Voor diegene die klagen over ontbrekende auto's, Project CARS is gestart door donaties van fans..en ook deels ontwikkeld door fans. Even een Ferrari licentie in huis halen was er gewoon niet bij qua budget. Als Project CARS een groot succes wordt, kan deel 2 waarschijnlijk wel meer auto's bevatten. Of in de vorm van DLC. Ze hebben aangegeven gratis auto's elk maand weg te geven, hopelijk zit daar wat leuks bij.
Ik vind het zelf in ieder geval een heerlijk spelende game.
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 22-05-2015 11:26
voor zover ik het heb gehoord wordt alle DLC gratis
avatar van DonnyNarko
DonnyNarko ( 334 ) 22-05-2015 16:04
Quote:
Toch wel jammer dat ze veel grote automerken niet hebben. Bij zo'n bijna perfecte afwerking is dat een grotere vlek op het geheel als wanneer je een goedkoop arcade meukspel hebt.

Geen Ferarri, geen Lamborghini, geen Nissan, geen Porche en vast nog veel meer anderen die ik nu ff niet kan opnoemen niet.

En het ergste is nog dat ze vast wel DLC gaan uitbrengen die het aanbod in auto's vergroot. Dit is een klap in het gezicht, gezien het beperkte aanbod wat je standaard hebt.

Welke racegame developer include tegenwoordig een full Car roster? Kan me de eerste GT's nog herinneren met meer autos in het roster dan de recentere titels omdat er nog geen DLC mogelijkheden waren voor consoles. Sinds dit het geval is, zijn developers steeds gieriger geworden met het basis aanbod vaak staan de DLC's al klaar bij launch, maar niet meegenomen in de game om de gamer nog een poot uit te draaien. Ik ben van mening dat DLC de game up to date te houden, dus bijv. autos toe te voegen die na launch uitkomen. Maar dat vinden de geldbeluste CEO's helaas een no go.

In dat opzicht hebben we als gamers ingeleverd t.o.v. vroeger. Of project cars ons ook op een dergelijke wijze bedienen zal, is vooralsnog afwachten.
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2818   2) 22-05-2015 16:15
Quote:
voor zover ik het heb gehoord wordt alle DLC gratis

Nee, er is een Season Pass, maar deze staat nog niet in de store. Bij iedere DLC release betreft het 1 gratis voiture, en de rest is betaald. Los, of via de Season Pass.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 22-05-2015 19:37
Erg toffe game! Vermaak me er prima mee. Nadeel....besturing met de controller...
3 avonden zitten tweaken voordat ik had gevonden dat me goed paste en ben nog steeds
niet 100% tevreden over mijn set-up. Prima voor LM2 en GT3, maar met karten dans ik zowat over de baan.

Ik lees zelden een handleiding van een game. Toch was deze bij deze game niet overbodig geweest...er staat termen in de instellingen die je doen duizelen...beetje uitleg had geen kwaad gekund.

Verder echt een topper!
avatar van Saturnus
Saturnus ( 48 ) 22-05-2015 19:58
Hoeveel circuits heeft deze game eigenlijk?
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3265   5) 23-05-2015 13:30
Persoonlijk loop ik er niet warm of koud voor...
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 23-05-2015 17:05
Quote:
Persoonlijk loop ik er niet warm of koud voor...

Als je van racegames houdt en je laat deze liggen mis je echt iets...echt een toffe game die vreselijk veel uren vermaak biedt.
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 507 ) 23-05-2015 17:07
Voor iedereen die zit te zeiken/mierenneuken... Deze game is gewoon awesome klaar. En mensen die dat niet vinden snappen het niet of hebben de game gewoonweg niet gespeeld, simpel. Nou dan heb je ook geen recht van spreken dus.
avatar van Don2one
Don2one ( 225 ) 23-05-2015 17:11
Nou de game is goed heb even gespeeld met alle aids off. Wat ik mij nou echt aan erger is dat de AMD drivers nog niet geoptimaliseerd zijn. Ze komen deze week met een update beta driver voor Witcher en PC.

Met mijn videokaart 290x zou ik makkelijk alles op ultra kunnen spelen, maar helaas nog niet. Dat moet eens gefixed worden en mijn pre order waar ik al 2 weken op wacht moet nog in mijn bus vallen.
avatar van Applefanboy69
Applefanboy69 ( 81 ) 23-05-2015 18:02
Quote:
Voor iedereen die zit te zeiken/mierenneuken... Deze game is gewoon awesome klaar. En mensen die dat niet vinden snappen het niet of hebben de game gewoonweg niet gespeeld, simpel. Nou dan heb je ook geen recht van spreken dus.
Ik dacht dat wij in Nederland vrijheid van meningsuiting hadden?
Als ik vind dat deze game te weinig auto's heeft voor de AAA+ prijs dan is dat mijn mening, kun je wel heel bijdehand gaan doen.
het verdedigen van deze game is fanboy gedrag
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6734   4) 23-05-2015 18:10
[..]
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 24-05-2015 15:15
Quote:
[..]


Fangirl!
net of jij wel recht hebt. op spreken doe mij maar gran turismo. en zeker heb ik dit spel ook gedaan maar vind hem niet zo
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6734   4) 24-05-2015 22:42
Quote:
[..]
net of jij wel recht hebt. op spreken doe mij maar gran turismo. en zeker heb ik dit spel ook gedaan maar vind hem niet zo

Iedereen heeft het recht om te spreken, maar deze reactie van bovenstaande vind dat als je deze game slecht vind je dat niet hebt. Ik kies niet voor deze titel, is me teveel simulator en daar ben ik niet zo van.
avatar van Gameszijncool23
Gameszijncool23 ( 6 ) 25-05-2015 15:16
gran turismo rules!!!
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9162   14) 25-05-2015 21:47
Het punt van een race game is wel de speciale merken. Dat zijn namelijk wel de tofste auto's om mee te scheuren.
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 507 ) 08-05-2016 13:53
Quote:
Ik dacht dat wij in Nederland vrijheid van meningsuiting hadden?
Als ik vind dat deze game te weinig auto's heeft voor de AAA+ prijs dan is dat mijn mening, kun je wel heel bijdehand gaan doen.
het verdedigen van deze game is fanboy gedrag
Dit heeft geen flikker met fanboy gedrag te maken en ook niet met vrijheid van meningsuiting. Maar ga niet doen alsof jouw mening refelcteert met de werkelijkheid. Wat ik zeg is gewoon een puur feit, klaar. En wie denk jij dat je bent dat je mij daarop af mag rekenen? Zegt genoeg dat je zelf fanboy in je naam hebt.
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 507 ) 08-05-2016 13:55
Quote:
Fangirl!
Nietszeggende reactie!