Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
PS5 DualSense Edge (Wit) (PS5)
90 100 1

Review PS5 DualSense Edge (Wit) (PS5)

De DualSense is wat mij betreft de beste controller ooit gemaakt. Anderen zullen het daar nooit mee eens zijn vanwege de plaatsing van de analoge sticks, maar ik heb daar zelf geen problemen mee. Deze controller ligt uitzonderlijk goed in de hand en de nieuwe gimmicks zoals de haptic feedback en de adaptive triggers zijn ook jaren later nog steeds tof. Daarom was ik echt wel te porren voor een luxere versie van mijn favoriete controller. Het enige probleem is het prijskaartje.


Ik weet het, een controller met een adviesprijs van 239 euro past niet echt onder de ‘Budgetgaming’-categorie. Dat is drie keer zo duur als de normale DualSense en het zit zelfs in de buurt van de prijs van een Nintendo Switch. Van dat geld kun je in 2023 ook twee keer goed boodschappen doen! Tegelijk weet ik dat ook Budgetgamers wel eens de portemonnee opentrekken voor prijzige Collector’s Editions en andere luxeproducten. Dat de DualSense Edge behoorlijk duur is lijkt me duidelijk, maar is het ook dat geld waard?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, de prijs is simpelweg te hoog. Maar dat is niet gelijk de conclusie van deze recensie. Deze controller is namelijk dermate fijn dat het mij zou laten overwegen om financieel onverantwoordelijk te zijn. Ik ga daar straks uitgebreider op in, maar eerst is het handig om iets meer over Sony’s nieuwe controller te vertellen.

De DualSense Edge verschilt qua uiterlijk weinig van de reguliere variant. Op het eerste gezicht vallen eigenlijk alleen de zwarte d-pad en face buttons op. Toch schuilen er ook een hoop kleine wijzigingen en functies achter deze controller. Als je het eenmaal in je handen hebt, voel je gelijk dat de Edge merkbaar zwaarder is. Als iemand met relatief grote handen vind ik dat extra prettig. Verder heeft de touchpad een minder gladde afwerking en is bovendien iets dikker en steviger. De grootste upgrade voor het gevoel in je handen is de nieuwe textuur op de analoge triggers (L2 en R2). Al met al was ik verrast met hoe heerlijk dit dure ding aanvoelde. Lekker zwaar en ook lekker veel grip.


Daar blijft het uiteraard niet bij, want de echte grote nieuwigheid is het feit dat de controller modulair is. Nieuw voor Sony natuurlijk, want de Xbox Elite-serie en een aantal third-party controllers bieden al jaren deze optie aan. Dat mag de pret niet drukken, want Sony heeft in ieder geval goed werk geleverd. Een van de opties is om bijvoorbeeld het topje van de pookjes eraf te trekken om het met een van de twee andere bijgeleverde varianten te vervangen. Met name de langere stick-variant voelt heel anders aan.

Je kunt ook een stapje verder gaan en vrij simpel de gehele analoge stick-module eruit halen en vervangen. Dit is met het oog op de beruchte stick drift gedaan, iets waar zo’n beetje alle moderne controllers tegenwoordig last van hebben. Sony biedt maar één jaar fabrieksgarantie aan voor dit probleem, maar drift wordt veelal veroorzaakt door slijtage waardoor je makkelijk buiten de garantieperiode kunt vallen. Je krijgt bij de Edge geen gratis extra modules. Ze kosten twintig euro per stuk, maar dat is toch een stuk goedkoper dan een hele nieuwe controller kopen.

Toch verdient Sony niet echt grote complimenten voor dit initiatief. De DualSense Edge maakt net als veel andere moderne controllers namelijk gebruik van een potentiometer om de stick te centreren. Deze methode is volgens allerlei onderzoeken dus gevoelig voor slijtage, maar wordt toch gekozen boven betere alternatieven omdat het goedkoper is om te produceren. Ik benoem dit alles alleen omdat we hier met een luxeproduct te maken hebben en dan mag je ook best betere interne onderdelen verwachten.


Sony heeft wat dat betreft beter werk afgeleverd met de voorgenoemde analoge triggers. Uit foto’s van de binnenkant van de Edge blijkt dat de veren die de adaptive triggers ondersteunen een stuk robuuster zijn. Dat is goed nieuws, want met name de R2-knop – die vooral in shooters heel veel wordt gebruikt – kon na verloop van tijd een beetje slap worden.

Deze triggers hebben bovendien een nieuwe functie gekregen met de Edge: triggerstops. Met behulp van een schakelaar aan de achterkant van de controller kun je de indrukhoek van de triggers naar wens verkleinen. Er zijn drie standen, waarbij de langste stand hetzelfde is als bij een reguliere DualSense. Bij de twee andere standen is de zogenoemde travel distance dus korter. Dit is vooral voor shooters een nuttige functie, want je schiet dan toch een stukje sneller.

Deze trigger-functies zijn leuk, maar de echte ster van de show zijn de nieuwe achtertoetsen. De DualSense Edge komt inclusief twee varianten die je gemakkelijk via een magneetje kunt bevestigen: klassieke paddles en kleinere halfcirkelvormige knopjes. Het kan aan de grootte van mijn hand of aan de lengte van mijn vingers liggen, maar ik vind de paddles vrij onhandig werken omdat mijn ringvingers er niet helemaal lekker op rusten. Echter, de kleinere knopjes zijn gelukkig geweldig. Deze liggen een stuk hoger waardoor mijn middelvingers een hele natuurlijke rustplek erop hebben. Ik had het niet verwacht, maar ik kan eigenlijk niet meer zonder deze extra achterknoppen gamen. Ze maken het bijvoorbeeld eindelijk mogelijk om in Elden Ring de camera te draaien terwijl je rent zonder dat je daar rare handoefeningen voor hoeft te doen.

Een nadeel van al deze extra functies en knoppen is dat Sony minder ruimte heeft overgehouden voor de batterij. De Edge bevat een accu van 1050 mAh, toch wel een stuk kleiner dan de 1560 mAh van de reguliere versie. Hierdoor is de toch al karige batterijduur van de DualSense verder ingekort. Effectief kun je zo’n vier of vijf uurtjes speeltijd verwachten. Sony compenseert deels voor dit gebrek door de Edge met een extra lange USB-C kabel te leveren (2.74 meter, tegenover de 1.52 meter van het origineel).

Ik had twee van die extra knoppen nog niet benoemd: er zitten nieuwe ‘Fn’-knoppen onder de pookjes. Je kunt met deze knoppen toegang krijgen tot nieuwe software-instellingen waar alleen de Edge gebruik van mag maken. Het is namelijk mogelijk om aan de deadzone van je pookjes te sleutelen. Dit kun je doen om het pookje bijvoorbeeld gevoeliger te maken. Via dit menu geef je ook aan welke knoppen de achtertoetsen nabootsen en je kunt vervolgens de boel opslaan als een uniek profiel. Ik heb zelf Street Fighter 6- en Destiny 2-profielen met hele specifieke instellingen gemaakt en voor mijn gevoel presteer ik er in beide games beter mee.

Je weet pas wat je had als je het kwijt bent. Mijn DualSense Edge kan door een software-bug niet meer gekoppeld worden aan mijn PS5. Vervelend natuurlijk, maar eigenlijk vooral omdat ik tijdelijk terug moet naar mijn oude controller. Toen merkte ik pas echt goed hoe gewend ik was geraakt aan het luxe-gevoel en de unieke instellingen van de Edge. Dat ik nu in Street Fighter 6 online word verpulverd ligt uiteraard aan de controller.


Conclusie

Krijg je met de DualSense Edge waar voor je geld? Nee. Biedt de DualSense Edge veel meer dan andere dure ‘pro’ controllers? Neen. Zijn alle nadelen van de reguliere DualSense met deze versie opgelost? Nope. Wil ik terug naar die reguliere DualSense controller? Absoluut niet. Het hoge prijskaartje van de DualSense Edge is lastig te verantwoorden, maar tegelijk ben ik ook verliefd op deze controller geworden. Kun je wel een prijs zetten op liefde?! Ben je een meer redelijk persoon dan ik, dan kun je beter wachten op een deal voor onder de tweehonderd euro. 

 

Karel van Hasselt (Kensuke)

Speelt games altijd op hard mode, maar het dagelijks leven staat gewoon op easy mode. Liefhebber en eigenaar van prachtige pugs.

Aantal keer bekeken: 7804 

Laagste 3 prijzen voor PS5 DualSense Edge (Wit) (PS5)

218.00 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.8
€  218.00€ 0.00   € 218.00
Bol.com 7.1
€  219.00€ 0.00   € 219.00
Coolblue 6.5
€  222.00€ 0.00   € 222.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 4419   108) 20-06-2023 20:25
De prijs is een grote meme, als ze ooit voor 60 in de rommelbak terecht komen zal ik het overwegen.
avatar van Mauzzahr
Mauzzahr ( 1622 ) 20-06-2023 20:41
Quote:
De prijs is een grote meme, als ze ooit voor 60 in de rommelbak terecht komen zal ik het overwegen.
Gepost door: Zienobleejd op 20-06-2023 20:25

Zal het nooit worden want dat is de prijs voor de reguliere controller

Kan er zelf niet echt aan wennen met die knoppen achterop. Dus enige win voor mij is de triggerlock functie. Maar sta open om weer afscheid te nemen voor 200,-
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5061   37) 20-06-2023 21:06
Today on Things That Will Never Happen:

Quote:
De prijs is een grote meme, als ze ooit voor 60 in de rommelbak terecht komen zal ik het overwegen.
Gepost door: Zienobleejd op 20-06-2023 20:25
avatar van BlaBlaBla
BlaBlaBla ( 555 ) 20-06-2023 21:15
Ik heb er 1 gekocht, na mijn 3de stickdrift. klaar mee.
Als het bij deze gebeurt kan ik die dingen tenminste zonder moeite vervangen zonder dat het me 60-70 euro kost.

Accuduur is belachelijk kort, maar de kabel is gelukkig idioot lang.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5438   20) 20-06-2023 21:19
Quote:
Ik heb er 1 gekocht, na mijn 3de stickdrift. klaar mee.
Als het bij deze gebeurt kan ik die dingen tenminste zonder moeite vervangen zonder dat het me 60-70 euro kost.

Accuduur is belachelijk kort, maar de kabel is gelukkig idioot lang.
Gepost door: BlaBlaBla op 20-06-2023 21:15

Het is natuurlijk te belachelijk voor woorden dat je nu zou moeten uitwijken naar dit soort extreem dure controllers, omdat de reguliere controllers (ook erg prijzig btw, 80 euro) een issue hebben met stick-drift wat ze nooit zouden mogen hebben.

avatar van BlaBlaBla
BlaBlaBla ( 555 ) 20-06-2023 21:35
jij weet het, ik weet het, iedereen met een breincel weet het....maar helaas denk MS, Sony en Nintendo er anders over en zijn we nog steeds aan het kloten met stickdrift na al die jaren.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5061   37) 20-06-2023 21:36
De eerste consoleboer die stopt met touchpads en haptics en gewoon fatsoenlijke hall-sensors in z’n controllers zet wordt mijn platform of choice.
avatar van -marco-
-marco- ( 1298   3) 20-06-2023 23:09
Ik ben wel van de pro controllers. Maar de accu duur is zo belachelijk kort, dat ik deze over sla!
avatar van Extramuros
Extramuros ( 111   21) 20-06-2023 23:45
Te veel plastic fantastic, nee dank je
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9497   14) 21-06-2023 07:22
De DualSensense is letterlijk de 1ste controller waarbij ik de plaatsing van de linker thumbstick irritant vond. Maar toch, dik 200 hiervoor? Nee.
avatar van Vuurtoren
Vuurtoren ( 484 ) 21-06-2023 07:59
Ook een keer stick drift gehad. Gelukkig hielp een reset van de controller.
avatar van G-ZeS
G-ZeS ( 298   2) 21-06-2023 10:37
Het is altijd goed om meer keuze te hebben, maar dit soort bedragen ga ik niet voor een controller lappen.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 909 ) 21-06-2023 10:56
Tsja een prijs schaamteloos uitproberen kan altijd
avatar van Doggyguard
Doggyguard ( 74 ) 21-06-2023 11:53
Controller die een halve PlayStation kost. Nou ze mogen hem houden.
avatar van KDBgames
KDBgames ( 597 ) 21-06-2023 13:13
Grote fan van de DualSense controller. Maar des te meer ik kijk naar de Edge, des te minder ik hem mooi vind. 230 euro voor een controller met een nog slechtere batterij (de dualsense heeft al de slechtste batterijduur van deze generatie) en ze gebruiken nog eens van die bagger reflectieve plastic waar de control sticks liggen. Alsof ze daar niet aan hebben gedacht. Het ziet er zo cheap uit.

Dus ik ben er over uit, ik was hyped voor deze controller maar ik laat hem liggen.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5438   20) 21-06-2023 13:36
Als ze er nou levenslange garantie op zouden geven, dan was het een ander verhaal …

avatar van Liquidninja
Liquidninja ( 33   1) 21-06-2023 15:06
Een kortere batterij duur is het meest vervelende, en dit lost je niet op door een extra lange struikelkabel bij te geven vind ik. Een mislukte ontwerp van een product moet ik zeggen. Stel je voor dat je een nieuwe Tesla auto gaat, en deze heeft nog meer snufjes en de nieuwste tech, MAAR de batterij loopt qua autonomie 30% minder, en je moet 3 keer meer betalen dan een normale Tesla. Plus de ontwerp zegt het al zelf, het slijt af, dus je bent verplicht om bij hun nieuwe onderdelen al in stock of bij te kopen... Wat een klucht!
avatar van Malistix
Malistix ( 1428   3) 21-06-2023 18:09
Met een beetje geluk hou ik 50-100 euro per maand over na de kosten voor het gezin en de vaste lasten. Inclusief een klein stukje sparen voor vakanties enz.

Met Geluk.

Als ik zo een controller zou willen zou ik 3 tot 6 maanden niks kunnen kopen kwa games, zeker niet waard voor mij. Daarnaast probeer ik met wat ik over hou ook soms zelf wat te sparen want er komen wel eens nieuwe consoles/videokaarten. Nu is vaak wel wat vakantiegeld/eindejaars uitkering als extra spaargeld maar toch.

Het lijk me niet dat deze controller 3 tot 8 games in waarde is, echt wat een woekerprijs en ik vond de xbox elite controllers al duur.
avatar van Barry55
Barry55 ( 339 ) 21-06-2023 22:56
Hopelijk komt er een goedkoper alternatief hiervoor zonder al die poespas, waar ik niet op zit te wachten.
avatar van Lom0r
Lom0r ( 1213 ) 21-06-2023 23:28
Is een dure controller maar als je een AIM of Scuff of Battle Beaver custom controler koopt zijn die richting dezelfde prijs. Het probleem daarmee is voor mij wel dat je niet zelf bij stick drift de sticks kan vervangen. Een probleem wat het meest lijkt voor te komen bij dit soort custom Controllers.
Heb zelf ook een AIM controller die ongeveer even duur was, had wel 4 paddles achterop in plaats van 2 maar heeft binnen een half jaar een kapotte R2 trigger gehad en vreselijke stick drift. Stick drift word niet vergoed onder de garantie en voor het verzenden moet je ook zelf betalen. Dan word het als snel een veel duurder geintje.

Was daarom overgestapt naar een ps4 controller met die officiële Sony back paddle pack en dat werkte als een trein, helaas alleen niet voor ps5 games natuurlijk.
Heb dan ook gelijk de Edge besteld en ben heel tevreden. Hij ligt net als de gewone dualsense super in de hand, de paddles werken top en de trigger stops zijn voor mij als Warzone fan fantastisch.
Ook bij andere games is het hebben van paddles heel fijn en zoals in de review vermeld word merk je gelijk hoe gewend je er aan bent als je een andere controller vast hebt.

Van de korte batterij duur heb ik bijna nooit last. Staat altijd op te laden na een game sessie in die officiële controller stand en meestal game ik toch niet meer dan 5 uur achter elkaar.
avatar van NHJZ
NHJZ ( 79 ) 22-06-2023 08:21
had em gelijk gehaald toen die beschikbaar was op de webshop van sony. Ik geef toe hij is aardig prijzig. Zat te twijfelen tussen deze en een Scuff, uiteindelijk hier voor gegaan omdat je de sticks relatief goedkoop kan vervangen. Ben er heel blij mee
avatar van Kosmonaut
Kosmonaut ( 1621   3) 22-06-2023 09:22
Voor een fatsoenlijke prijs van rond de €150 had ik het misschien ooit nog wel overwogen, al ben ik totaal geen fan van de DualSense. Maar deze prijs is er echt ver over, zeker met zo’n lachwekkend slechte accu.

Maar wat ik echt niet snap is dat het kunnen verwisselen van je stick-module zo vaak word geprezen dan wel als iets positiefs word gezien in de reviews van deze controller. Ipv het drift probleem daadwerkelijk op te lossen is dit gewoon een makkelijke manier van Sony om klachten te voorkomen en er nog geld op te verdienen ook. Lekker man, heb je na 14 maanden al drift (wat ik bijvoorbeeld had bij 2! normale DriftSense controllers) even nieuwe module erin… Bam heb je al een controller die je meer dan €250 heeft gekost. Weer een jaar later… Enfin punt gemaakt denk ik,
avatar van Swift
Swift ( 12232   15) 22-06-2023 12:39
Voor die prijs zou ik overstappen op apex xim.
avatar van Mirquiso
Mirquiso ( 83 ) 22-06-2023 14:35
Quote:
Today on Things That Will Never Happen:

[..]

Gepost door: Quetzalcoatl op 20-06-2023 21:06

Zal echt nog wel een keer gebeuren wanneer de PS7 op de markt is
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 4419   108) 22-06-2023 14:48
Quote:
[..]


Zal echt nog wel een keer gebeuren wanneer de PS7 op de markt is
Gepost door: Mirquiso op 22-06-2023 14:35
Precies, en anders kom ik hem over 10 jaar wel op een rommelmarkt tegen voor een tientje, met geduld kan alles
avatar van Boosterz
Boosterz ( 156 ) 22-06-2023 15:26
Blij dat ik anderhalf jaar geleden een ombouwsetje van amper 30 euro heb gekocht en gewoon zelf back buttons heb gemaakt op mijn reguliere controller...

Zou enorm graag een Edge willen kopen, maar de prijs is echt absurd.
avatar van R.D.
R.D. ( 248 ) 24-06-2023 17:31
Ik twijfelde om deze te kopen, maar voor de prijs van een edge kan je 3 a 4 normale controllers kopen. Dus dan vervang ik liever een oude stick drift DualSense voor dezelfde
avatar van Dopekoe
Dopekoe ( 20 ) 25-06-2023 09:55
Perfecte controller, ja hij is duur, maar dat is nou eenmaal zo.
Speel er veel liever mee dan de gewone dualsense en ik speel alleen singleplayer of coop multiplayer games.
Heb ook een Sony inzone H9 headset gekocht, dus inmiddels ruim over de 1000 euro aan ps5 h accessoires.

Al het geld meer dan waard, omdat je er kwaliteit voor terug krijgt
avatar van Liquidninja
Liquidninja ( 33   1) 25-06-2023 15:03
Quote:
Perfecte controller, ja hij is duur, maar dat is nou eenmaal zo.
Speel er veel liever mee dan de gewone dualsense en ik speel alleen singleplayer of coop multiplayer games.
Heb ook een Sony inzone H9 headset gekocht, dus inmiddels ruim over de 1000 euro aan ps5 h accessoires.

Al het geld meer dan waard, omdat je er kwaliteit voor terug krijgt

Heb je nu ook een 4tb in je PS5 steken? Denk dat het meest relevante is, waar ik mijn geld eerst zou insteken eigenlijk.
Gepost door: Dopekoe op 25-06-2023 09:55
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1814   2) 26-06-2023 18:38
Mooi ding,.maar de prijs ligt ver buiten hetgeen wat ik er voor over zou hebben 🥴
avatar van Bazchillin
Bazchillin ( 35 ) 28-06-2023 15:31
Onnodig duur dit ding, ik gebruik mijn Xbox Elite Series 2 voorlopig wel op mijn ps5 via de PSPlay app. Fijnere controller, betere batterijduur en beter te customizen.
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 68080   106) 28-06-2023 19:00
Quote:
Onnodig duur dit ding, ik gebruik mijn Xbox Elite Series 2 voorlopig wel op mijn ps5 via de PSPlay app. Fijnere controller, betere batterijduur en beter te customizen.
Gepost door: Bazchillin op 28-06-2023 15:31
Geen last van lag dan?
avatar van Marty84
Marty84 ( 2856   17) 29-06-2023 09:53
Afgelopen maandag binnen gekregen. Was ook maar €178

Straks maar eens even testen