Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Puddle (Xbox360)
65 100 1

Review Puddle (Xbox360)

Wat begon als een succesvol studentenproject is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige Indie game. Het klinkt als een (ietwat nerdy ) jongensboek, maar is het ook leuk om te spelen?

Puddle is een XBLA game met als doel om een vloeistof door een 2D level te loodsen. Maar vloeistof laat zich niet zo makkelijk dwingen. De enige manier om de substantie voort te bewegen is dus door het level te kantelen met de schouderknoppen. Als je het level naar links kantelt, stroomt de vloeistof naar links en andersom geldt dit ook.


Zo vlug als water

Het spel begint vrij makkelijk, zodat je de tijd krijgt om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Gelukkig ben je daar vrij snel achter, je kan namelijk alleen het level kantelen. Maar laat je niet misleiden door die simpele stelling, want de mate van afwisseling in het spel zal je versteld doen staan. Al vrij snel kom je de eerste obstakels tegen. Denk aan vlammenwerpers, een afgrond of giftige bloemen. Zodra je hiermee in aanraking komt, verlies je een deel van je vloeistof. Als je te veel verliest, kan je het level niet meer uitspelen en ben je game over.
Ook de variatie in de setting van de levels is enorm. Het ene moment beweeg je de vloeistof door de riolering, terwijl je het andere moment weer in een kleurrijke tuin bent. Soms verrassen de makers je met wat kleinere sublevels waarin je een specifieke opdracht moet uitvoeren. Ik had bijvoorbeeld een level waarin ik het water van links naar rechts moest bewegen, zodat ik bij twee hoger gelegen schakelaars kon komen. Elke keer als ik de schakelaars aantikte verhoogde ik de temperatuur in de ketel en verdampte een deel van mijn water. Het doel was om al het water te verdampen binnen de gegeven tijd.


Het water aan de lippen

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Het is prijzenswaardig hoeveel variatie de makers hebben kunnen aanbrengen in het spel. Toch begint het spel na een tijdje te vervelen. Want ondanks de afwisseling hebben we dit soort spellen al vaker gezien. Denk bijvoorbeeld aan Locoroco op de PSP.
Toen de moeilijkheidsgraad opliep, begon het me ook op te vallen dat het spel een hoog trial and error gehalte kreeg. Het wordt in de loop van het spel duidelijk dat je niet meer snel genoeg bent om te anticiperen op obstakels. Het komt er dus op neer dat je game over gaat en vervolgens moet onthouden waar de obstakels zich bevinden, zodat het je niet nogmaals overkomt.


Conclusie
Puddle is zeer gunstig geprijsd en kost slechts €10 euro (800 Microsoft Points). Daardoor ben ik geneigd om toch wat soepeler te beoordelen. Je kan per slot van rekening niet verwachten dat je een triple-A game krijgt voor dat geld. 
Feit is dat je een redelijk afwisselende game krijgt, die soms hele leuke dingen doet. Zo nu en dan kom je dingen tegen waarvan je het gevoel krijgt dat ze je bekend voorkomen, omdat ze al in soortgelijke games gebruikt zijn. Maar als je dat niet erg vindt en je stoort je niet aan de trial and error gameplay die je tegen het einde tegenkomt, dan is Puddle misschien wel een leuke game voor jou.


Deze review is geschreven door Daan
 

 

Oordeel Puddle (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 60
  • Originality 65
  • Sound 80
  • Replay 60
  • Eindcijfer 65

Aantal keer bekeken: 6128 

Laagste prijzen voor Puddle (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Unknown Ninja
Unknown Ninja ( 867 ) 19-03-2012 11:19
Leuke review! Zou je deze game een hoger cijfer geven nu hij voor de helft te koop is?
avatar van Ned Waccur
Ned Waccur ( 65 ) 19-03-2012 15:19
Je krijgt dezelfde kwaliteit voor minder geld dus het cijfer blijft wat mij betreft hetzelfde. Daarentegen vind ik vijf euro voor een uurtje (misschien twee) plezier niet veel. Voor die mensen is dit spel wel aantrekkelijker geworden kan ik me zo voorstellen.