Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Remember Me (Xbox360)
75 100 1

Review Remember Me (Xbox360)

 

Het geheugen is een waardevol iets. Mooie, belangrijke herinneringen blijven je bij en beïnvloeden het leven. Maar dan zijn er ook nog de slechte herinneringen, die je vaak liever kwijt dan rijk bent. Neo-Parijs, 2084, door het ontstaan van nieuwe technologieën is het mogelijk geworden om herinneringen digitaal te bewaren, te vervangen of te verwijderen. Maar deze machtige technologie heeft de wereld in zijn greep genomen en gezorgd voor misbruik, verslaving en diefstal. Dit duistere beeld vormt het openingstoneel van Capcom’s Remember Me. Maar zal de game zelf ook een onuitwisbare herinnering achterlaten?


Het Bourne-syndroom
Het beeld zoomt in op een stoere jongedame die schreeuwend van de pijn ervaart hoe haar geheugen beetje bij beetje gewist wordt. Toch is er iets blijven hangen, haar naam, Nilin. Plotseling hoor je een mysterieuze stem in je hoofd, die ervoor zorgt dat je weet te ontsnappen. Het blijkt de leider te zijn van een groep opstandelingen, bekend als de Errorists, die een eind willen maken aan de verziekte geheugenindustrie. Begeleid door de stem, Edge genaamd, vecht, klim en klauter je door het futuristische Neo-Parijs. Edge vertelt dat je een beroemde Memory Hunter bent, die door haar talent om herinneringen te stelen, en zelfs aan te passen, een gevaar begon te vormen voor de machtshebbers van de geheugenindustrie. Af en toe komen er zelfs herinneringen naar boven en mep je in stoere Jason Bourne-stijl zomaar een groep vijanden tegen de vlakte. Maar het gebrek aan herinneringen roept ook vragen op, want wie ben je precies en is de strijd van de Errorists wel de juiste?

 

Spring, klim, vecht en combineer!
De actie in Remember Me doet misschien nog het meest denken aan de laatste twee Batman-games. Ook hier staat het gebruik van snelle combo’s centraal en geeft een uitroepteken boven het hoofd van tegenstanders aan wanneer je een aanval moet ontwijken. Er is echter geen manier om aanvallen te blokken, waardoor het gevoel een echte bad-ass vechtchick te zijn soms wat wegebt. Verslagen tegenstanders geven ervaringspunten, waarmee je nieuwe vechtmoves (Pressens) vrij kunt spelen die je levenskracht aanvullen, voor extra schade zorgen of de cooldown van speciale moves verminderen. Zo kun je strategisch een combo creëren die uitsluitend extra schade doet, of juist verschillende soorten Pressens combineren voor meerdere bonussen. Tussen de gevechten in klim je over de daken van Neo-Parijs, ren je door futuristische gebouwen en zoek je de personen die verantwoordelijk zijn voor alle ellende. Het vinden van de juiste weg is niet bijster moeilijk, aangezien deze te allen tijde door middel van een oranje pijl wordt aangegeven. Op zich is dat niet zo erg, maar hierdoor is de game soms wel extreem afgebakend. Het éne muurtje lijkt een ongrijpbare veste, terwijl een soortgelijk muurtje dat wel op de route zit zonder problemen beklommen wordt. Ook moet er af en toe gepuzzeld worden, waarbij je soms gedachtes van vijanden moet stelen om bijvoorbeeld de code voor een deur te achterhalen. Remember Me doet eigenlijk alles prima en onderhoudend genoeg, maar mist soms dat beetje extra. Eindbazen vormen bijvoorbeeld wel een uitdaging, maar het echte wow-effect dat je voelt wanneer je als overwinnaar de laatste finishing move uitdeelt, blijft veelal uit. Een klein wow’tje misschien ...

It's all in the (re)mix
Waar Remember Me wel boven zichzelf uitstijgt, zijn de momenten waarop Nilin de mogelijkheid heeft om herinneringen van anderen te remixen. De eerste keer dat dit gebeurt moet je er voor zorgen dat één van je vijanden haar haatgevoelens voor jou vergeet en zich aansluit bij de rebellen. Door je Memory Hunter skill treed je binnen in haar brein, waar je vervolgens de desbetreffende herinnering ziet gebeuren. Tijdens deze flashback lichten er af en toe voorwerpen op, die je na het terugspoelen van de herinnering kunt veranderen. Door het veranderen van de juiste zaken verandert de herinnering dusdanig, dat niet de rebellen maar de dokters verantwoordelijk zijn voor het ’overlijden’ van haar man. Tijdens deze gedeeltes overtuigt het concept van Remember Me het allermeest. Juist daarom is het verbazingwekkend dat dit originele hoogtepunt slechts vijf keer in de game voorkomt. Het zorgt uiteindelijk voor een dubbel gevoel, aan de ene kant zijn deze gedeeltes om te smullen, maar het gebrek aan meer van deze remix gedeeltes geeft weer een teleurstellend gevoel.

 

Waar voor je geld?
Remember Me is zonder twijfel een bijzondere game, die op veel vlakken ruim voldoende scoort. Bovendien is Nilin een stoere, sexy chick die overtuigt als heldin van de game. Toch staan de beperkte bewegingsvrijheid, de korte speelduur (binnen acht uurtjes) en het gevoel dat er meer met de geheugen-remix gedaan had kunnen worden een absolute topwaardering in de weg. Ben je net als ik een gamer die helemaal op kan gaan in een intens verhaal, sfeervolle setting en filmische actie? Dan is Remember Me zeker een aanschaf waard. Maar verwacht je een uitgebreide ervaring als in Batman: Arkham City, dan zullen de tekortkomingen waarschijnlijk het positieve gevoel overschaduwen. Schrijf de game echter niet af! Want dat Remember Me een game kan zijn die je niet snel vergeet is één ding dat zeker is!

 

Deze review is geschreven door Frido van der Wal

 

Oordeel Remember Me (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 80
  • Originality 75
  • Sound 85
  • Replay 60
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 8426 

Laagste 1 prijzen voor Remember Me (Xbox360)

19.99 19.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  19.99€ 0.00   € 19.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2548 ) 02-07-2013 11:47
Laatste reactie die ik op deze site onder een recensie zet:
Budgetgaming, is het nu schrijven in de wij/ons vorm of in de mij/ik vorm? Is er een huisschrijfstijl aanwezig of worden alle schrijfstijlen door de schrijvers toegelaten en door elkaar gebruikt?

Just sayin', denk dat jullie er bij gebaat zijn één weg in te slaan en die door iedereen te laten toepassen zodat er in ieder geval conformiteit (kan even niet op een ander normaal woord komen ) is.

Voor de rest degelijk geschreven en prettig om te lezen, alleen vind ik persoonlijk het punt te hoog voor wat het is. Had makkelijk een heel punt minder gemogen. Een degelijke 6,5.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 02-07-2013 11:57
Quote:
Toch staan de beperkte bewegingsvrijheid, de korte speelduur (binnen acht uurtjes) en het gevoel dat er meer met de geheugen-remix gedaan had kunnen worden een absolute topwaardering in de weg.

Ik vind 7,5 toch anders best wel een hele goede waardering voor een game met beperkte bewegingsvrijheid, slechte camera en korte speelduur.
avatar van El Grave
El Grave ( 215 ) 02-07-2013 12:17
Momenteel btw voor maar 14 euro incl @ play-asia!!

Dus gewoon halen die game. Voor zo'n prijs is er geen excuus meer zou ik zeggen
avatar van Tumbler
Tumbler ( 2049 ) 02-07-2013 12:22
Quote:
Momenteel btw voor maar 14 euro incl @ play-asia!!

Dus gewoon halen die game. Voor zo'n prijs is er geen excuus meer zou ik zeggen
Die is Koreaans, maar de game is in het Engels dan zeker?
avatar van El Grave
El Grave ( 215 ) 02-07-2013 12:28
Quote:
[..]

Die is Koreaans, maar de game is in het Engels dan zeker?

Boekje is in het Koreaans etc. maar de game zelf is gewoon regio vrij en Engels
avatar van Learned2Believe
Learned2Believe ( 112 ) 02-07-2013 14:24
Goeie review. Replay had inderdaad wat beter gemogen.
Quote:
Momenteel btw voor maar 14 euro incl @ play-asia!!

Dus gewoon halen die game. Voor zo'n prijs is er geen excuus meer zou ik zeggen
Bij het uitchecken willen ze gewoon US$ 49.90
(38 euro) hebben.
avatar van Nitramuse
Nitramuse ( 731 ) 02-07-2013 14:52
Quote:
Goeie review. Replay had inderdaad wat beter gemogen. [..]
Bij het uitchecken willen ze gewoon US$ 49.90
(38 euro) hebben.

Omdat hij is "uitverkocht" inmiddels... Dus je kan hem back-orderen maar wel tegen de normale prijs...
avatar van Learned2Believe
Learned2Believe ( 112 ) 02-07-2013 16:18
Quote:
[..]


Omdat hij is "uitverkocht" inmiddels... Dus je kan hem back-orderen maar wel tegen de normale prijs...
Zag hem net voor 11,35. Ga ik afrekenen met paypal willen ze 99,80 dollar, ga ik terug naar de site is ie weer "normale prijs". Ik wacht wel op een deal van een Nederlandse winkel.
avatar van Mithrandir
Mithrandir ( 1002   6) 02-07-2013 17:11
Leuke game, een typische action-adventure in de stijl van Tomb Raider, Uncharted ed. Leuke reactie van mijn zoontje die mee keek: Is dat die mevrouw die in de modder valt (Lara in Tomb Raider)?

Het is echt een leuk spel, waar, zoals gezegd, wel iets meer uit te halen was geweest. De combos zijn beperkt, en ik betrap mezelf er op eigenlijk alleen de 3-combo te gebruiken, en die evt aan te passen als dat nodig is (kracht, healing of sneller resetten van special abilities).

Ook heeft het spel soms wat rare bugs, zoals het versneld/verhaspeld afspelen van cutcenes, en een bossfight (madame) waarin een volgende 'fase' niet getriggered werd, waardoor ik een uur lang probeerde erachter te komen wat ik nu toch moest doen. Na toch maar stoppen en de volgende dag opnieuw proberen zonder probleem verder. Dat zijn toch wel jammere dingen.

WB replayability: de Trophies/achievements en collectables, EN de hogere moeilijkheidsgraad zijn goede redenen om het spel nogmaals door te spelen, maar dan elk hoekje te onderzoeken.

Eindoordeel van een 7,5 kan ik mee leven, ikzelf zit denk ik een puntje hoger..
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 53 ) 02-07-2013 21:51
Rol: Reviewer
Quote:
Laatste reactie die ik op deze site onder een recensie zet:
Budgetgaming, is het nu schrijven in de wij/ons vorm of in de mij/ik vorm? Is er een huisschrijfstijl aanwezig of worden alle schrijfstijlen door de schrijvers toegelaten en door elkaar gebruikt?

Vooral blijven reageren! Ik neem notitie en bij de eerstvolgende redactievergadering/meeting maak ik er een punt van.

Ontopic:

Remember Me haal ik vast een keertje heel goedkoop in huis, maar toch zal 't een game zijn die ik volgende generatie alweer vergeten ben
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 02-07-2013 23:12
Rol: BG Redacteur
Quote:
Laatste reactie die ik op deze site onder een recensie zet:
Budgetgaming, is het nu schrijven in de wij/ons vorm of in de mij/ik vorm? Is er een huisschrijfstijl aanwezig of worden alle schrijfstijlen door de schrijvers toegelaten en door elkaar gebruikt?

Just sayin', denk dat jullie er bij gebaat zijn één weg in te slaan en die door iedereen te laten toepassen zodat er in ieder geval conformiteit (kan even niet op een ander normaal woord komen ) is.

Voor de rest degelijk geschreven en prettig om te lezen, alleen vind ik persoonlijk het punt te hoog voor wat het is. Had makkelijk een heel punt minder gemogen. Een degelijke 6,5.

Ik begrijp je punt over de wij/ik-vorm. Gaan we zeker oppakken Dat jij het een degelijke 6,5 geeft vind ik niet onlogisch, ikzelf houd gewoon erg van de filmische sfeer en bijzondere insteek van het verhaal. Dat telt voor mij net wat zwaarder, maar gelukkig dat een recensie (mits goed onderbouwd) persoonlijk mag zijn
avatar van Saskija
Saskija ( 82 ) 04-07-2013 11:42
Ik ben de PC-versie aan het spelen en ben regelmatig onder de indruk van de graphics. De cyberpunk-wereld in het spel ziet er bijzonder fraai uit. Ik vind het zelf wel een aanrader.
avatar van Kubuss
Kubuss ( 2167   7) 04-07-2013 13:13
Deze game is echt een potentionele GOTY voor mij. Grafisch echt fantastisch (op pc in ieder geval), heel originele setting, weer eens een toffe heldin en de memory remix gedeeltes zijn echt ongelooflijk cool. Deze game spuugt gewoon in het gezicht van de "makkelijke", "mainstream" games. En dat vind ik tof. Ik heb het namelijk inmiddels wel gehad met de post-apocalyptische werelden (m.u.v. Last of Us), de dudebros/kale spacemarines en de shooters.

En nee het is geen perfecte game. De combo's hadden iets dynamischer uitgewerkt mogen worden, er hadden veel meer memory remixes in moeten zitten, de game had iets minder lineair/handholding kunnen zijn en het script en voice-acting zijn niet oscarwaardig. Maar het is een nieuwe IP en het doet heel veel dingen waar niemand anders in durft te investeren. Ik hoop dat Dontnod Studios een vervolg maakt of in ieder geval lekker doorgaat met toffe nieuwe IPs ontwikkelen. En ik hoop dat andere studios dat ook doen ipv de zoveelste shooter uitmelken.

Daarom vind ik het opzich jammer dat er zo kritisch gekeken wordt naar alle kleine foutjes en dat meteen resulteert in een 7,5. Deze game had van mij een dikke 8 of zelfs 8,5 kunnen krijgen. Het is zo'n uniek concept en Neo Parijs is echt een vette wereld. Gedurfde games mogen van mij beloond worden. Mirror's Edge was ook zeker niet perfect maar dat is nog steeds een van m'n favoriete games. En gelukkig - ondanks dat de game totaal niet verkocht heeft - krijgt ME een sequel . En ik hoop dat dit ook gebeurt met Remember Me!

Dus mensen, geef de game alsjeblieft een kans als je de huidige trends zat bent en weer eens iets nieuws wilt beleven! Het is zeker weten 30 euro waard.

/rant