Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Sail Simulator 2010 (PC)
61 100 1

Review Sail Simulator 2010 (PC)

Simulators zijn altijd een genre apart geweest. Hoewel ze meestal in de schappen bij de games staan, kun je je afvragen of het wel echt games zijn of andere software. Budgetgaming kreeg Sail Simulator binnen en onderzocht hoe goed de prachtige zeilsport wordt nagebootst, hoe lang de simulator leuk blijft en of het wel een game is.

Bon voyage
Zodra je Sail Simulator opstart, kun je kiezen met welke zeilboot je waar wilt varen, in welke omstandigheden. Het aantal boten is vrij karig (zes boten) maar het wisselt wel van een eenpersoons Laser tot een 70voetsjacht. Ook de vier omgevingen waar je kunt zeilen houden niet echt over. Wel leuk is dat Scheveningen in de game zit, waarbij de boulevard met de pier echt heel goed is nagemaakt. Als laatste kun je de omstandigheden instellen en dit gaat echt diep. Sowieso kun je natuurlijk de windsnelheid, mist en tijd instellen maar daarnaast kun je ook tot in detail de golven laten bewegen zoals jij wilt. Natuurlijk probeerde ik meteen om de golven op vijf meter hoogte in te stellen en zelfs dit werd erg mooi gesimuleerd, met enorme schuimende koppen.

Na de instellingen te hebben gemaakt kan de zeiltocht beginnen. Dit zeilen werkte heel anders dan ik had verwacht. Logisch leek mij dat alle zeilen en lijnen onder snelknoppen van het toetsenbord waren geplaatst en dat je stuurt met de muis. Het tegenovergestelde is juist het geval! Door op het icoontje te klikken van bijvoorbeeld het grootzeil en vervolgens de muis ofwel naar boven ofwel naar beneden te bewegen, trek je het grootzeil harder of minder hard aan. Hoewel dit op zich wel het idee geeft echt aan schoten te trekken (je zit echt te sjorren aan je muis), is het wel lastig dat je hierdoor niet het grootzeil en de fok tegelijk kan aantrekken wanneer je bijvoorbeeld meer aan de wind gaat varen, bovendien is het niet mogelijk snel maar toch precies te werken.Trimmen en autopiloot
Naast zelf de zeilen aantrekken kun je dit ook door de computer laten doen. In principe kun je alle zeilen op automatisch zetten. Volgens mij wordt hier echt niet altijd de optimale zeilstand mee gehouden (vaak wat te los) maar het is wel handig om zo te kunnen oefenen met het trimmen van de zeilen. Het zeilen zelf kun je niet echt leren met Sail Simulator, daarvoor komt er net te veel bij kijken. Wat je er echter wel van kunt opsteken is hoe je goed je zeilen kunt trimmen. Wanneer je ook maar een beetje verandert bij één van je zeilen, zul je dat al snel in een veranderende snelheid zien resulteren. Je kunt naast de zeilen in een automatische stand te zetten ook het roer door de autopiloot laten overnemen, zodat je je helemaal op het trimmen kunt focussen. Bizar vond ik echter, dat wanneer je alles op automatisch zet, de boot niet meer scherp aan de wind wil. Hij gaat altijd afvallen waardoor je dus helemaal niet meer de kant opgaat die je wilde. Het hoe en waarom hiervan snap ik niet maar het zorgde er wel voor dat ik de autopiloot al snel weer uitzette. De autopiloot is sowieso soms wat slordig.

Simulator
De simulatie is verder vrij goed: zeilen gaan klapperen wanneer ze te los staan (goede animatie en realistisch geluid hierbij) en de snelheid hangt erg af van hoe goed je zeilt. Ook zie je hierbij het effect dat het snelheidsgevoel niet alles zegt over hoe hard je gaat, net zo als in het echt: wanneer je de zeilen vol aantrekt aan de wind ziet dit er spectaculair uit en denk je enorm hard over het water te scheren, maar wanneer je ze iets losser doet blijkt dit vaak toch harder te gaan. De zeilen bewegen verder erg realistisch, zeilen klappen over en zelfs met de luwte wordt rekening gehouden. Ook erg goed vind ik dat wanneer je in een boot vaart die erg scheef kan en je roer komt uit het water, je automatisch in de wind draait. Dit soort realistische effecten zorgen ervoor dat Sail Simulator wel een beetje je zeilkunsten kan aanscherpen. Voornamelijk met de kleine boten is het soms een genot om te varen. Bij de grote boten had ik vaak niet genoeg het gevoel volledige controle te hebben, om het echt leuk te vinden.Man overboord
De simulator lijkt dus erg goed te zijn, maar heel erg jammer is dat het ´spel´ stikt van de bugs! Voornamelijk de fok doet vaak erg raar: die komt soms min of meer door het grootzeil heen wat resulteert in een bizar beeld. Daarnaast gebeurde het met bijna elke tocht wel dat mijn grootzeil ineens helemaal mijn scherm ging bedekken en naar alle kanten uit ging rekken. Wanneer je ook nog eens de spinnaker gaat hijsen beginnen de zeilen helemaal een kluwen van bugs te worden. Nu zijn deze problemen meestal wel op te lossen door even de zeilen een beetje aan te passen, maar ze verpesten de animatie toch flink.

Sail Simulator the game?
We blijven natuurlijk een gamesite en een belangrijke vraag is dan ook, in hoeverre is het een game? De singleplayer lijkt niet echt een spelelement te hebben helaas. Je kunt wel match courses ontwerpen of laden in een bepaalde omgeving maar je kunt daarbij geen highscores of iets dergelijks bijhouden. Ik snap niet waarom de ontwikkelaar niet bijvoorbeeld een paar te verdienen medailles erin heeft gestopt, dat zou de spelduur zeker ten goede komen en het kost bijna niets aan programmeerwerk.

Ik had Sail Simulator als game dus al bijna opgegeven, totdat ik de multiplayer opstartte! Er zijn op vrijwel elk moment van de dag een man of twintig online aan het zeilen in erg wisselende servers. Zo kun je enorme wedstrijden houden, waarin je al gauw anderhalf uur aan het zeilen bent tegen elkaar, maar ook snelle matches van een minuut of vijf die steeds na elkaar laden. Ik heb mij vooral met die laatste beziggehouden en ik voelde mij zowaar gamende! Het is ontzettend spannend om tegen mensen te zeilen en voornamelijk bij het overstag gaan moet je alles op alles zetten om een goede tijd te pakken. Daarnaast kun je ook nog eens erg veel leren van je medespelers: Hoe strak trekken ze hun zeilen aan? Wanneer gaan ze overstag? Online wordt gelukkig ook een ranking bijgehouden dus al met al kun je hier heel wat uurtjes in stoppen.Conclusie
Op de vele bugs na levert Sail Simulator 5, the 2010 edition een vrij goede simulator. Het aantal boten en omgevingen is wat weinig en het is jammer dat de autopiloot een beetje teveel zijn eigen ding doet. Ook had de singleplayer wel wat meer om het lijf mogen hebben. Gelukkig is er de multiplayer, die ervoor zorgt dat Sail Simulator een hele tijd leuk blijft.

Deze game is gereviewed door Wouter

 

Oordeel Sail Simulator 2010 (PC)

  • Graphics 60
  • Gameplay 65
  • Originality 60
  • Sound 70
  • Replay 80
  • Eindcijfer 61

Aantal keer bekeken: 10058 

Laagste prijzen voor Sail Simulator 2010 (PC)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.