Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
South Park: The Fractured But Whole (PS4)
80 100 1

Review South Park: The Fractured But Whole (PS4)Drieënhalf jaar na de release van South Park: The Stick of Truth zijn de brutale kids uit het titulaire stadje weer terug. De fantasy-kostuums zijn ingeruild voor strakke pakjes en capes en Game of Thrones en Lord of the Rings maken plaats voor Marvel en DC. Dat is niet het enige wat plaats heeft moeten maken. RPG-ontwikkelaar Obsidian heeft namelijk plaats moeten maken voor Ubisoft’s in-house studio Ubisoft San Francisco. Ontwikkelaar van de Rocksmith-serie. Als dat maar goed komt.

Superhero backstory
Het spel begint waar The Stick of Truth ophield. Cartman komt met het idee om een vermiste kat op te sporen om de beloning van honderd dollar op te eisen en daarmee de toekomst van zijn superhelden-franchise ‘Coon and Friends’ te financieren. Jij als New Kid hebt nog geen superheldenkrachten en dus creëert Cartman een tragisch achtergrondverhaal voor je: je vader heeft seks gehad met je moeder.

Zoals je waarschijnlijk al doorhebt is de puberale humor van de tv-serie weer volop aanwezig in The Fractured But Whole. En omdat je in een game meer kunt flikken dan op televisie gooien South Park-makers Trey Parker en Matt Stone, die een dikke vinger in de pap van deze game hebben, er regelmatig een schepje bovenop. Zo worden er regelmatig grappen gemaakt over genderneutraliteit, huidskleur en de overleden moeder van Kanye West.Van greatest hits naar latest hits
Waar The Stick of Truth een soort ‘greatest hits’ verzameling van de beste South Park grappen uit de tv-serie is, focust The Fractured But Whole zich meer op de recentere seizoenen van de cartoon. Natuurlijk kom je hier en daar een leuke verwijzing of tegenstander tegen uit het begin van de serie, alleen gaat de focus hier meer uit naar dingen uit afleveringen van de afgelopen jaren. Denk hierbij aan dingen als de Memberberries, PC Principal en de homo-erotische ‘yaoi’-tekeningen van Tweek en Craig.

Nieuwe gevechten
Een andere verandering in The Fractured But Whole is het combat-systeem, wat voor dit tweede deel compleet op de schop is genomen. Niet langer voelen de gevechten aan als een achttienplus-versie van Paper Mario, maar meer als de gevechten in de Mega Man Battle Network-games. Aan het begin van de gevechten nemen de kids plaats op een grid, waarna je in een simpel menuutje kunt kiezen uit verschillende aanvallen die bij de door jou gekozen klasse horen. Later in de game kun je je favoriete klassen mixen en daarmee je eigen aanval-palet samenstellen, waardoor je bijvoorbeeld voor dichtbij aanvallen van een ‘Brutalist’ kunt gebruiken, en de heal-spell van de ‘Plantmancer’ in kunt zetten om je medevechters weer tot leven te wekken.

Dit vechtsysteem voelt een stuk gestroomlijnder aan dan dat van de voorganger en biedt tegelijkertijd een stuk meer diepgang. Nieuw zijn de zogeheten ‘Time Farts’ waarmee je zoals de naam al doet vermoeden de tijd, zowel binnen als buiten de battles, kunt beïnvloeden. Deze toevoeging zorgt ervoor dat je met één druk op de knop een gevecht wel eens een heel andere wending kunt geven. Al met al een welkome verandering.Ginger- of redneck-DNA?
De wapens en kledingstukken uit The Stick of Truth hebben in The Fractured But Whole plaatsgemaakt voor ‘artifacts’ en DNA. Langzaamaan verzamel je steeds betere objecten en DNA-strengen van vijanden die je hebt verslagen, of juist van mensen die je hebt gered, waarmee je jezelf en je team sterker kunt maken. Natuurlijk zijn er nog genoeg knotsgekke kledingstukken te vinden in de game, van afgeragde kleedjes tot Tupperware-trommels voor op je hoofd, waarmee je je eigen superheldenkostuum samen kunt stellen, alleen heeft dit geen invloed op de statistieken van je personage.

Dubbel zoveel graphics
Grafisch ziet de game er nóg beter uit dan z’n voorganger, die al bijna 1-op-1 op de tv-serie leek. Alles is net even iets gedetailleerder of beweegt nét iets meer zoals de show. Daarnaast wordt alles op de console nu ook in 1080p afgebeeld, waar de voorganger dat alleen was op de pc. Daarnaast geeft de game 60 frames per seconde weer, waar dit 30 was bij zijn voorganger. Helaas laat het framepacing-probleem uit The Stick of Truth, waar af en toe het beeld even bleef hangen, wel z’n kop weer zien. Al is dit gelukkig een stuk minder vaak het geval dan in het vorige deel.Feest van recycling
Wat wel jammer is, is het feit dat de game qua locaties erg overeenkomt met The Stick of Truth. Heb je dit spel recentelijk gespeeld, dan zul je zien dat een groot deel van de locaties, vooral die waar je in de eerste helft van het spel rondloopt, grotendeels zijn overgenomen uit de voorganger. Logisch natuurlijk, want The Fractured But Whole speelt zich vlak na de vorige game af op dezelfde locaties, maar ergens voelt dit toch jammer aan. Helemaal in combinatie met de Time Farts was het leuk geweest om het welbekende stadje bijvoorbeeld in verschillende historische periodes te kunnen zien.

Qua audio zit het wel goed met The Fractured But Whole. Overal in winkels en op tv hoor je bekende clips en liedjes uit de serie langskomen, en voor de personages zijn alle stemacteurs van de serie langsgekomen om de stemmen in te spreken. Personages hebben vaak verschillende dingen te zeggen wanneer je ze aanspreekt, en er komt eigenlijk altijd wel iets grappigs uit hun mond. Ook de muziek is dezelfde orkestrale soundtrack die je kent uit de tekenfilm, wat zorgt voor een zeer authentieke ervaring.

The Fractured Bughole
Helaas heeft het spel naast het eerdergenoemde framepacing-probleem vrij veel last van bugs. Wij hebben de game getest op een PS4 Pro met de ‘day 1 patch’ geïnstalleerd, en liepen regelmatig tegen iets aan wat niet klopte. Zo is het spel een keer gecrasht na een moeilijk gevecht, waarna het hele gevecht opnieuw gespeeld moest worden en konden we in een ander gevecht na een paar beurten ineens geen aanvallen meer kiezen. Ook was er een personage die na het leveren van het door hem gewenste voorwerp, net deed alsof we de quest niet hadden voltooid. Wel was het object weg uit de inventory, dus die quest moest opnieuw gedaan worden. Het is, op de crash na, nooit echt iets wat het spel breekt, want je kunt op ieder moment je laatste checkpoint, of een eerdere savefile laden. Maar na meer dan een jaar uitgesteld te zijn hadden we een meer gepolijst eindproduct verwacht.Beter een holle stok …
Dan rest de vraag; is The Fractured But Whole beter dan The Stick of Truth? Het antwoord is ja en nee. Aan de ene kant verbetert het spel enorm op z’n voorganger en biedt het genoeg nieuwe grappen en leuke momenten om de gehele spelduur leuk te blijven. Aan de andere kant voelt het, wanneer je voor de tachtigste keer door dezelfde straten loopt, tóch een beetje aan als een déjà vu. Nu biedt het spel een bijna verdubbelde speelduur van z’n voorganger, en als bonus komt ieder exemplaar ook nog eens met een gratis download van The Stick of Truth, dus hoe dan ook krijg je met The Fractured But Whole zeker waar voor je geld.

Conclusie
South Park: The Fractured But Whole is in vrijwel ieder opzicht een verbetering van z’n voorganger. Van de graphics tot de gameplay tot de spelduur. Het spel is voor iedere South Park-fan zeker een aanrader, en biedt met een speelduur van zo’n twintig uur meer content dan een heel seizoen van de serie. Als je The Stick of Truth gespeeld hebt, wil het spel echter af en toe nog wel eens aanvoelen alsof ze een herhaling uitzenden waarvan je niet zeker weet of je ‘m al hebt gezien.

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Oordeel South Park: The Fractured But Whole (PS4)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 85
  • Replay 70
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 9432 

Laagste 1 prijzen voor South Park: The Fractured But Whole (PS4)

30.99 30.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game Shock Oss n.b.
€  27.99€ 3.00   € 30.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Malistix
Malistix ( 1417   3) 21-10-2017 14:00
heb hem gehaald op de ps4 ga eerst stick of truth spelen en dan de nieuwe, zin in, superleuk, mooi cijfer ook !!

Even snel alles uitspelen voordat de xbox one x over 2 weekjes word gebracht
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 21-10-2017 14:39
Leuke game! Ongeveer 10 uur op de teller staan en het einde lijkt nog niet in zicht.
Moet het wel duidelijk afleggen tegen Stick of Truth imo, vond die game toch wel sterker.

Humor in dit deel komt geforceerd over en het farting wordt wat eentonig. Achteraf gezien, had ik hem liever niet fullprice gekocht.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 21-10-2017 14:46
Totaal hier met tallon eens. heb al 15 uur gespeeld, en tot nu toe had ik een beter tijd met stick of truth. Dat farting had een goeie reden in het eerste deel, maar hier is het er maar een beetje ingegooid. En de combat van het eerste deel vond ik ook veel leuker.
De humor ook, maar misschien ligt het aan mij, ik vind de laatste paar seizoenen van southpark ook al fink achteruit gegaan.

Geen slecht spel al in al, maar met dit, en ubisofts nare praktijken waar het spel weer mee vol zit, zou ik toch wachten op een goeie price drop. Dat ging ook snel met het eerste deel.
avatar van GJ
GJ ( 6033   7) 21-10-2017 15:18
Rol: Forum Moderator
Humor is natuurlijk subjectief. Zoals ik al aangaf was The Stick of Truth een soort 'best of' compilatie, maar hoe lang blijven grappen over Al Gore leuk? Of de Underpants Gnomes die we al vanaf seizoen 4 ofzo niet meer hebben gezien? Of het één je meer ligt dan het ander is iets wat je zelf moet bepalen, alleen als ze weer dezelfde content gebruikt zouden hebben zou het al snel vervelen.

Ik ben wel benieuwd welke nare praktijken je het over hebt, Gunzelino. Want ik heb hier, op een linkje naar de season pass in het hoofdmenu na, niks van ervaren.
avatar van Freshmaker
Freshmaker ( 38 ) 21-10-2017 15:47
60-90 euro voor een game met dit soort graphics (natuurlijk wel authentiek south park, maar een 5-jarige kan het tekenen), zoveel bugs en de helft van de content gerecycled.

Ik wacht wel op een sale
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9161   14) 21-10-2017 16:28
Zit er zelf 10 uur in en de game is superleuk. Ben er heel tevreden mee.
avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 21-10-2017 17:00
Ik heb het voorgaande deel gespeeld en het is ook echt net alsof je in een episode van de serie zit.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 21-10-2017 17:11
Ben nu op 3/4 en het is een redelijke game maar eigenlijk zou ik hem meer aanraden als budgetbaktitel. Niet erg origineel en vrij veel herhaling.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 21-10-2017 17:41
Quote:

Ik ben wel benieuwd welke nare praktijken je het over hebt, Gunzelino. Want ik heb hier, op een linkje naar de season pass in het hoofdmenu na, niks van ervaren.
Day one DLC. Dan heb je Denuvo ook nog, en als ergst nog natuurlijk dat geforceerde Uplay
Ik weet niet hoe erg het is op de andere versies maar dit is PC
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 21-10-2017 18:11
Quote:
60-90 euro voor een game met dit soort graphics (natuurlijk wel authentiek south park, maar een 5-jarige kan het tekenen), zoveel bugs en de helft van de content gerecycled.

Ik wacht wel op een sale

Ik ben nog vrijwel geen enkele bug tegengekomen.
Vreemde opmerking over de graphics trouwens. Welke graphics had je dan verwacht? Het is een game over South Park met geweldige graphics die de serie evenaren. What's not tot like?
avatar van GJ
GJ ( 6033   7) 21-10-2017 18:19
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Day one DLC. Dan heb je Denuvo ook nog, en als ergst nog natuurlijk dat geforceerde Uplay
Ik weet niet hoe erg het is op de andere versies maar dit is PC
Day one DLC is er naar mijn weten niet. Ja, bij de pre-order krijg je een pack met kostuums die je nooit aantrekt en Towelie is een soort in-game tutorial die weinig tot niks toevoegt, behalve wat comic relief en tips waar je 5 uur geleden iets aan had gehad. Er is geen echte content DLC. Dat komt pas in 2018 volgens mij. Uplay en Denuvo zijn inderdaad erg vervelend op Steam, maar dat neemt verder toch niks af van (de kwaliteit van) de game zelf?
avatar van MarcusFenix
MarcusFenix ( 279   1) 21-10-2017 19:09
Iemand hier die de Stick of Truth verkoopt?
avatar van Mr_Mojo27
Mr_Mojo27 ( 1507   2) 21-10-2017 21:04
Zojuist uitgespeeld en het is gewoon een aardige game. Niets meer en niets minder. Het einde vond ik wel wat langdradig moet ik zeggen, maar voor de rest genoten.
avatar van Solowing82
Solowing82 ( 66 ) 21-10-2017 22:47
ik haal hem wel over een maandje of 2-3 dan kost die game bijna niks meer, kan hem voorlopig ook makkelijk missen
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 22-10-2017 10:04
Quote:
ik haal hem wel over een maandje of 2-3 dan kost die game bijna niks meer, kan hem voorlopig ook makkelijk missen

Niets mis mee maar dit is ook de reden dat studio's als Visceral Games gesloten worden.

Quote:

Day one DLC. Dan heb je Denuvo ook nog, en als ergst nog natuurlijk dat geforceerde Uplay
Ik weet niet hoe erg het is op de andere versies maar dit is PC

Als zaken als het zo gehate DLC er voor zorgen dat South Park uit de koste komt, prima.
avatar van Maarten95
Maarten95 ( 610 ) 22-10-2017 11:11
Quote:
[..]


Niets mis mee maar dit is ook de reden dat studio's als Visceral Games gesloten worden.


Dat vind ik een shit argument. De geleverde kwaliteit, timing en marketing, bepaald of een studio overleefd. Het consumentengedrag is niks anders dan een reactie op deze 3 aspecten.
avatar van PetraB
PetraB ( 14 ) 22-10-2017 11:39
Als ik tegen Mrogan Freeman vecht loopt het spel steeds vast, heeft iemand anders hier ook last van? Speel hem op de ps4
avatar van Rominick
Rominick ( 2518 ) 22-10-2017 13:13
waarom geen spoilertags die het hier ook doen
avatar van Ijslapje
Ijslapje ( 24 ) 22-10-2017 18:17
Ik heb het voor pc gehaald en al 2 keer uitgespeeld. Ik zou je aanraden om het spel nog niet te kopen, aangezien het nu nog een broken game is. Er zijn te veel crashes, en met veel bedoel ik ook echt véél . Ik raad het spel wel aan, maar koop het wanneer het goedkoper is en wanneer de bugs gefixed zijn.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 22-10-2017 19:03
Het zou natuurlijk nooit kunnen liggen aan slechte games, marketing, mismanagement etc. Stoute consumenten ook altijd die waar voor hun geld willen

Verder on topic, bugs heb ik op de ps4 in 1 playthrough 1 of 2 keer meegemaakt.

Quote:
[..]


Niets mis mee maar dit is ook de reden dat studio's als Visceral Games gesloten worden.

[..]


Als zaken als het zo gehate DLC er voor zorgen dat South Park uit de koste komt, prima.
avatar van THR
THR ( 9 ) 22-10-2017 21:39
Gave game
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 23-10-2017 09:24
Quote:
voor de personages zijn alle stemacteurs van de serie langsgekomen om de stemmen in te spreken

Alle vier? Wow.
avatar van Freshmaker
Freshmaker ( 38 ) 23-10-2017 14:45
Quote:
[..]


Ik ben nog vrijwel geen enkele bug tegengekomen.
Vreemde opmerking over de graphics trouwens. Welke graphics had je dan verwacht? Het is een game over South Park met geweldige graphics die de serie evenaren. What's not tot like?

Ik zeg niet dat ik de graphics niet leuk of zelfs slecht vind, het past naar mijn mening gewoon niet bij een 60-90 euro prijskaartje. Het is niet alsof ze nou zoveel tijd en geld kwijt waren aan het visuele aspect van het spel.

Het is vast een goede game op zichzelf, maar ik zou het eerder vergelijken met semi-indie games die 40-45 euro kosten.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 23-10-2017 14:58
Quote:
Alle vier? Wow.
Ik moest hier harder om lachen dan dat het nodig was.
avatar van GJ
GJ ( 6033   7) 23-10-2017 17:40
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]
Ik zeg niet dat ik de graphics niet leuk of zelfs slecht vind, het past naar mijn mening gewoon niet bij een 60-90 euro prijskaartje. Het is niet alsof ze nou zoveel tijd en geld kwijt waren aan het visuele aspect van het spel.

Het is vast een goede game op zichzelf, maar ik zou het eerder vergelijken met semi-indie games die 40-45 euro kosten.
Ik vind dit altijd zo'n raar statement. Je wil niet weten hoeveel animatiewerk hier in zit. Dat iets er niet ingewikkeld uitziet betekent niet dat het niet ingewikkeld is om te maken. En nu is South Park natuurlijk niet de mooist geanimeerde show van de wereld, en dat is ook onderdeel van de charme, maar zo'n beetje alles in de spelwereld beweegt wanneer je er tegenaan slaat of er voorwerk naar gooit, overal waar je kijkt zitten wel leuke details of gekke dingetjes verstopt, en daar zit ook veel werk in.

Quote:
[..]
Alle vier? Wow.
Ja man. Er zitten zelfs personages met Japanse stemmen in voor Yi-Long.
avatar van AngeloG
AngeloG ( 2821 ) 23-10-2017 22:42
Eerste 2 uur gespeeld. Weer net zo goed als SOT.

Het combat systeem is zelfs beter. Wat vind ik dit tof. Speel het overigens op Mastermind niveau.