Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Super Mario Maker 3DS (3DS)
60 100 1

Review Super Mario Maker 3DS (3DS)Iets meer dan een jaar geleden werd Super Mario Maker geboren op de Wii U. Het spel gaf gamers van jong en oud de middelen om zelf 2D Super Mario levels te bouwen en deze te delen met vrienden en het internet. Inmiddels heeft Nintendo de game ook uitgebracht op de 3DS. Tijd om deze versie onder handen te nemen.

Super Mario Bouwpakket
Super Mario Maker is een soort bouwpakket, waarmee je zelf Super Mario levels kunt ontwikkelen. Vanuit verschillende gecategoriseerde menuutjes sleep je blokken, vijanden en power-ups naar je level om zo spelenderwijs de leukste levels in elkaar te zetten. Het is een bewezen concept dat binnen de Super Mario community al langer bestond op de PC en heeft gezorgd voor vele fameuze romhacks als Mario Must Die en Auto Mario. Met Super Mario Maker heeft Nintendo de community een officiële tool in handen gegeven, die het mogelijk maakt om deze levels makkelijk te bouwen en te delen.

Play, create and … share?
Het is daarom erg vreemd om te zien dat een van de belangrijkste onderdelen van Super Mario Maker, namelijk het delen van de levels, ontzettend beperkt is in de Nintendo 3DS-versie van de game. Je kunt je eigengemaakte creaties namelijk enkel lokaal delen of via Streetpass. Het is niet mogelijk om levels te delen via het internet en dus ook niet om er feedback op te krijgen via Miiverse. Een twijfelachtige beslissing van Nintendo.Het niet kunnen delen van creaties betekent ook dat je geen levels van andere spelers kunt downloaden. Er is geen manier om te zoeken op gebruikersnaam of level ID codes zoals dat bij de Wii U-versie wel kan. De enige twee manieren om levels van anderen te spelen is via de 100 Mario Challenge, waarin je een x-aantal levels door moet spelen met honderd levens tot je beschikking, of via een recommended lijst waarin je de levels op moeilijkheid kunt sorteren; meer opties zijn er niet. In de 100 Mario Challenge is de kans ook nog eens groot dat je waardeloze levels voor je kiezen krijgt, aangezien de game willekeurige, door de community gemaakte levels van de Wii U-versie pakt. Ook is het niet mogelijk om handige extra info, zoals beoordelingen en uitspeelpercentages, te zien die in de Wii U-versie van de game wel aanwezig zijn.

Klein schermpje
Naast de ontbrekende functies kent de game nog een mankement tegenover zijn grote broer: het touchscreen. Hoewel de 3DS over het algemeen een fantastische handheld is, laat het formaat van de schermen nog wel eens wat te wensen over. Vooral bij Super Mario Maker is dat goed te merken, aangezien je werkveld aanzienlijk kleiner is dan op de Wii U. Hierdoor is het een stuk moeilijker om levels te bouwen, aangezien je minder van je level kunt zien en je het allemaal wat nauwkeuriger moet plaatsen.Mystery Mushroom
Iets anders dat ontbreekt is de Mystery Mushroom, waarmee je in de Wii U-versie ingescande amiibo-figuren kon gebruiken als speelbare personages. Dit was een fantastische optie voor spelers die gethematiseerde levels van bijvoorbeeld Zelda of Splatoon wilden maken. Dit houdt helaas ook in dat Wii U-levels die gebruik maken van de Mystery Mushroom, niet terug te vinden zijn in de 100 Mario Challenge. Ook is het niet mogelijk om levels op te slaan voor offline gebruik. Dit betekent dat je andermans levels enkel kunt spelen wanneer je met wifi verbonden bent en dus niet in de bus of in de trein, waar de meeste mensen hun handheld games spelen. Of je moet daar toevallig een stabiele internetverbinding hebben.

100 levels
“Maar wat heeft de game dan wel?”, hoor ik je vragen. Super Mario Maker op de 3DS heeft dezelfde robuuste toolkit om zelf een oneindig aantal levels te kunnen maken. Je kunt ook gebruik maken van dezelfde art styles, namelijk Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World en New Super Mario Bros.. Ook kent de game een verbeterde campaign modus met daarin honderd, een hoger aantal levels dan de gemiddelde Mario-game, door Nintendo gebouwde levels. Elk van deze levels heeft ook nog eens twee medailles om te behalen, dus er is genoeg te doen wanneer je niet met het internet verbonden bent. Een groot deel van deze levels moet je ook nog eens doorspelen om alle te gebruiken objecten vrij te spelen, dus je bent hoe dan ook wel even zoet met Super Mario Maker op de 3DS. Het is alleen jammer dat je er daarna vrij weinig mee kan. Conclusie
Super Mario Maker voor 3DS biedt vrij veel content, maar tegelijkertijd ontzettend weinig door het ontbreken van de share-functie die de Wii U-versie biedt. De creatie tools en de door Nintendo gemaakte levels zijn ijzersterk, maar het niet fatsoenlijk kunnen delen en verspreiden van zelfgemaakte creaties is een bizar gegeven voor een game die draait om creativiteit en feedback vanuit de community.

Dat maakt Super Mario Maker een moeilijk te beoordelen game, want grafisch ziet het er prima uit, de muziek bestaat uit oude klassiekers en remixes en qua gameplay gaat er in het 2D-platformer genre weinig boven Mario. Toch weegt wat mij betreft het eerder genoemde share-probleem net even wat zwaarder. Daardoor voelt Super Mario Maker voor de 3DS uiteindelijk gewoon teleurstellend aan en die constatering heb ik meegenomen in mijn eindcijfer. Je kunt eigenlijk beter de grote broer op de Wii U in huis halen.

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Oordeel Super Mario Maker 3DS (3DS)

  • Graphics 75
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 60

Aantal keer bekeken: 18347 

Laagste prijzen voor Super Mario Maker 3DS (3DS)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2234 ) 21-12-2016 23:11
Daarom hou ik het maar inderdaad bij de grote broer op de WiiU, Er missen teveel belangrijke dingen op de 3DS versie. Ik denk dat je er dan ook best snel op uitgekeken raakt waardoor het in mijn ogen het geld niet waard is.
avatar van Erikvduyn
Erikvduyn ( 176 ) 21-12-2016 23:11
Kan er met m'n kop niet bij dat online sharing niet in deze versie zit. Ik wil echt weten wat de gedachtengang was van diegene die deze beslissing heeft gemaakt.
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8260   3) 21-12-2016 23:12
Gemiste kans dit, jammer.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 21-12-2016 23:15
Quote:
Kan er met m'n kop niet bij dat online sharing niet in deze versie zit. Ik wil echt weten wat de gedachtengang was van diegene die deze beslissing heeft gemaakt.
Nintendoavatar van Simwey
Simwey ( 171 ) 21-12-2016 23:20
Helaas kon ook de grotere broer me niet boeien.
Was er na 3 levels maken op uitgekeken. De levels van anderen spelen wekte frustratie op omdat ze vaak onmogelijk moeilijk waren.
Nu een remake, en dus zonder share functie? Dit zal dan ook de mensen teleurstellen die de wii u versie wel heel gaaf vonden.
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 22-12-2016 09:13
Ik heb hem gekregen van mijn vriendin voor mijn verjaardag
Ik ben er erg blij mee en vind het een leuk spel.
Maar ik heb geen Wii U
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 22-12-2016 09:51
Ik speel eigenlijk enkel levels van mensen uit mijn vriendenlijst - behalve die van Catyrion (de eerste 'so you think you can jump' was al frustrerend genoeg, dank je). Dus in principe is het gebrek aan delen niet zó erg aangezien ik die levels toch wel via streetpass tijdens een meet binnenhark.

Maar goed, aangezien ik de Wii U versie al heb zou ik hem alleen maar halen voor de nieuwe levels die Nintendo er voor heeft gemaakt. Dat is me de volle prijs niet waard. Ik wacht tot ie onder de €20 komt of ik hem op een verjaardag o.z.d. krijg (ik kan tegenwoordig veel gamers uitnodigen, haha).

Wat de review betreft: prima! 7/10. (Minpunten omdat je Lisa niet bent, maar daar kun je ook niks aan doen)
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 22-12-2016 10:28
Uit een eerder bericht van Nintendo Life suggereerde ze dat er Amiiboos gebruikt konden worden. Sprites zijn er uit maar doen ze überhaupt nog wat? Of kan ik ze weer ongeroerd in mijn kast laten staan?

Als ze de game nog een beetje uniek hadden willen maken, konden ze misschien nog de sprites kunnen maken van Mario Land 2.

Maar goed. Nintendo.
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 22-12-2016 10:52
Nope, geen amiibo support.
Hadden ze stuntelig op de site staan, maar hebben later bevestigd dat je wario in de slaapkamer en de rest van de amiibo in de kast mogen blijven staan.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 22-12-2016 11:09
Jammer. Weer een game waar de Amiboos niet van pas komen.

Nou ja, ik kan tenminste tegen mensen die met de feestdagen over de vloer komen opscheppen dat ik er honderden euro's aan heb uitgegeven.

Dus. Nintendo.