Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Super Mario RPG (Switch)
80 100 1

Review Super Mario RPG (Switch)

Super Mario RPG was de droom van elke Nintendo-fan: Nintendo’s Mario gecombineerd met de RPG-ervaring van Squaresoft. Als 12-jarig RPG-fanaatje mocht ik dat natuurlijk niet missen. Groot was dan ook mijn teleurstelling toen bleek dat er een beveiliging op de cartridge zat. De Amerikaanse versie was niet te spelen op een Europese SNES. Oók niet met de converter die je hier voor gebruikte. Toch kreeg ik het spel mee; ik mocht het wel even proberen. Eenmaal thuis had ik Super Mario RPG binnen 10 minuten aan de praat, met een trucje waarbij ik de stroomadapter snel uit de SNES haalde en er weer in deed. Gelukkig maar, want wat heb ik als kind genoten van deze game. Blijft dat gevoel overeind in de remake, ruim 25 jaar later?


Remake of remaster?
Bij remakes is het altijd de vraag hoe trouw de ontwikkelaars blijven aan de originele game. Soms is het vooral een grafische upgrade, terwijl er andere keren ook flink aan het verhaal gesleuteld wordt, zoals bij FFVII Remake. Super Mario RPG behoort heel duidelijk tot die eerste categorie. Grafisch is de game helemaal opnieuw in 3D opgebouwd. Verder is er bijna niets aangepast, behalve wat kleine veranderingen in het vechtsysteem. Daarnaast zijn er kleine toevoegingen: een soort post-game-modus waarin je nog eens tegen de bazen kan vechten, een auto-save-functie en een extra (makkelijkere) moeilijkheidsgraad. Zelfs die grafische upgrade is wel heel erg trouw: van de level-layout tot kleine details in de karaktermodellen en hoe ze bewegen. Persoonlijk zie ik liever wat meer creativiteit in mijn remakes. Deze nieuwe versie van Super Mario RPG zou ik daarom eerder een remaster noemen.


Dat wil niet zeggen dat het werk aan de beelden voor niks is geweest. Super Mario RPG Remake spat van je scherm af. Het kleurrijke beeld is haarscherp en beweegt meestal op een soepele 60 beeldjes per seconde. Online zag ik berichten over een slechte framerate, maar ik kwam dat maar heel sporadisch tegen. Bij de remake van Link’s Awakening was dit bijvoorbeeld véél erger. Naast de beelden is ook het geluid onder handen genomen. Je kan kiezen tussen de originele deuntjes of nieuwe arrangementen. Ook hier blijven de arrangementen erg trouw aan het origineel, met vooral nieuwe instrumentatie. Mij viel vooral op hoe lekker de originele deuntjes nog in het gehoor liggen. Weer een overwinning voor de SNES-geluidschip die in de jaren ‘90 al de nodige ‘bangers’ afleverde.

Bekend verhaal
Geheel trouw aan Mario-games, is het verhaal op een servetje te omschrijven. Prinses Peach wordt zoals altijd ontvoerd door Bowser. Deze keer terwijl ze vlakbij Mario’s huisje bloemetjes aan het plukken is. Een typische bezigheid voor een prinses die een koninkrijk bestuurt. Gelukkig is Mario alert en snelt direct naar Bowser’s kasteel, waar hij het uit zijn kluitengewassen reptiel lik op stuk geeft. Maar dan gebeurt er iets onverwachts (we draaien het servetje om). Uit de hemel komt een enorm zwaard gevallen en Mario, Bowser en Peach worden uit het kasteel gelanceerd. Terugkeren naar het kasteel kan niet meer, dus gaat Mario op reis door het Mushroom Kingdom. Op zoek naar prinses Peach en de herkomst van het mysterieuze zwaard.


Ouderwetse gevechten
In de gameplay wordt vooral duidelijk dat we te maken hebben met een wat oudere RPG. Gevechten zijn turn-based en spelen zich af in een apart scherm. Meestal kies je uit een reguliere aanval, een item of een speciale aanval. Ieder karakter heeft een handjevol speciale aanvallen, die soms ook op meerdere vijanden werken. Waar het vechtsysteem zich in 1996 al wél in onderscheidde, is de interactiviteit. Net als in het recente Sea of Stars (een game die wel meer van Mario RPG heeft geleend) maak je aanvallen sterker met een goed getimede druk op de knop. Dit geldt ook voor verdedigen en speciale aanvallen. Anders dan bij Sea of Stars zijn de animaties lekker snel, waardoor die extra actie hier niet gaat vervelen.


Nieuw voor de remake zijn een combo-meter die goed getimede aanvallen beloont en een ‘party-gauge’. Die laatste loopt op als je aanvallen uitvoert. Is ‘ie vol, dan kan je een speciale aanval uitvoeren, afhankelijk van de teamleden die je bij je hebt. Deze toevoegingen zijn oppervlakkig en voegen eigenlijk maar heel weinig toe aan het simplistische vechtsysteem. Dat hoeft natuurlijk niet per se slecht te zijn. Gevechten zijn lekker vlot, net als de rest van het spel. Wat het mist in diepgang maakt het dus goed in snelheid. Daarnaast is het heel makkelijk om gevechten te ontwijken. Een voordeel van Mario als hoofdfiguur, die gewoon over de vijand heen springt. Persoonlijk vond ik de moeilijkheidsgraad wel heel erg aan de gemakkelijke kant.

Charmant en vrolijk
Super Mario RPG speelt vooral fijn omdat het gewoon zo overweldigend charmant is. Mario is een beetje dommig en de diverse personages die je aanspreekt zeggen de vreemdste dingen. Overal spelen zich schattige, kleine verhaaltjes af die het bezoeken van een nieuwe locatie leuk maken. Vaak is er ook wel een mini-game te vinden en telkens beelden Mario en z’n vrienden op hilarische wijze uit waarom ze op avontuur zijn. Overal komt de vrolijkheid van het Mushroom Kingdom je tegemoet in de kleurrijke beelden en opgewekte deuntjes.


Oud, maar niet verouderd
Super Mario RPG Remake is een oude game in een nieuw jasje. En dat jasje staat hartstikke goed. Als je geen vernieuwende gameplay verwacht of diepgaande verhaallijnen, dan kan Super Mario RPG bijna niet teleurstellen. Met een uurtje of 15 ben je er wel doorheen, waardoor alles fris blijft. Doordat het zo lekker wegspeelt en niet te lang blijft hangen, is het een tijdloze game geworden die het nog steeds waard is om te spelen. Dat maakt het een vrolijk tussendoortje voor oudere gamers, terwijl jonge Mario-fans op een heel toegankelijke manier kennis maken met RPG’s. Of je €59,- wil betalen voor wat effectief vooral een grafische upgrade is, blijft wel de vraag.

 
 

Chris van Breda (Crispy)

Critical Chris is communicatieadviseur en fanatiek gamer. Schrijft recensies als creatieve oefening, waarbij een objectief oordeel en de Budgetgaming gedachte centraal staan.

Aantal keer bekeken: 6212 

Laagste 3 prijzen voor Super Mario RPG (Switch)

37.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.0
€  37.95€ 0.00   € 37.95
GameResource 10
€  39.95€ 0.00   € 39.95
Bol.com 7.6
€  39.99€ 0.00   € 39.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 1674   9) 29-11-2023 12:52
Er zijn wel degelijk converters uitgebracht die latere US SNES- (en JP Famicom-)cartridges konden laten draaien op een EU/PAL SNES. De eerste(?) generatie converters in een soort T-vorm kregen moeite met US gamereleases vanaf plusminus 1994.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39537   67) 29-11-2023 13:57
Quote:
Er zijn wel degelijk converters uitgebracht die latere US SNES- (en JP Famicom-)cartridges konden laten draaien op een EU/PAL SNES. De eerste(?) generatie converters in een soort T-vorm kregen moeite met US gamereleases vanaf plusminus 1994.
Gepost door: DetectivePikachu op 29-11-2023 12:52
Klopt. Kan mij ook herinneren dat ik de FIRE adapter móest kopen om het spel te draaien.Weet het nog goed. 200 gulden voor het spel en 50 gulden voor de adapter. Rib uit een kinderlijf, maar was wel dol blij met het spel. Ook al snapte ik geen hout van RPGs mechanic aangezien dit mijn eerste was. Of dat het de 250 gulden waard was? Zeker. Heb er 4 save files op staan waar het helemaal rond is gespeeld.

Maar dit is een erg mooie my-first-rpg om met het genre bekend te raken. Mijn dochter, al bekend met Miitopia en een 100% lijst aan vijanden en gerechten is er onlangs mee begonnen. En door een vermindering van de taalbarrière en een nóg makkelijkere speelstand beleeft ze er veel plezier aan. Maar ik denk half niet zoveel toen ik aan de remake was begonnen.

Wel een beetje flauw om de in de review aan te merken dat het spel €59.- is, wat volgens mij niemand op deze site er voor heeft betaald, en onderaan een tabeltje staat met de goedkoopste optie van €48.95
avatar van LukkyNL
LukkyNL ( 169 ) 29-11-2023 14:57
Vroeger voor 199 gulden de snes versie gekocht en nee, niet alle Fire converters werkten. Er waren verschillende versies van in omloop.

Er waren versies die halverwege mario rpg ermee ophielden. En... nog veel vervelender... aan het EINDE van Final Fantasy 6 (III), laatste gevecht. Gelukkig had ik van een ander merk een ligven waarop ze het wel deden en uiteindelijk ook een andere Fire converter.

avatar van -marco-
-marco- ( 1331   3) 29-11-2023 15:36
Had hem ook voor 200,- gulden en 50,- gulden voor een converter. Helemaal in Amsterdam gehaald bij import shop. Bij thuiskomst deed ie het niet. Kan me goed herinneren. Alles weer teruggebracht en zwaar teleurgesteld. Na al die jaren kan ik hem dan nu eindelijk spelen….en valt ie me toch wat tegen
avatar van CoeXisT
CoeXisT ( 452   9) 29-11-2023 17:33
Ik had 'm op de Wildcard.
Later nog een keer gekocht in de virtual console op de Wii maar toen geen tijd om te spelen.
Maar dit is een prima remake.
avatar van RoyVG
RoyVG ( 965 ) 29-11-2023 18:12
Een oude vriend van me had zowel een Amerikaanse als een Europese SNES. Ik had toen SMRPG van hem geleend, want thuis had ik een converter. Maar het was een oude, dus hij werkte niet. Jaren later op een emulator gespeeld, maar halverwege gestopt. Op de Wii VC gekocht, maar ook nauwelijks gespeeld.

Ach ja, voor mijn RPG fix kon ik gelukkig altijd nog Lufia opstarten. Die kon ik tenmisnte ook nog begrijpen als 8-jarige. Of die paar keer dat ik Secret Of Mana leende van de videotheek.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 2175   9) 29-11-2023 19:03
Is deze toppert ook in hef Nederlands te spelen?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39537   67) 29-11-2023 19:26
Quote:
Is deze toppert ook in hef Nederlands te spelen?
Gepost door: Monokuma op 29-11-2023 19:03


avatar van Nonexistinghero
Nonexistinghero ( 487   1) 29-11-2023 21:10
Heb de game inmiddels bijna uitgespeeld. Is wel wat aan de korte kant voor een JRPG, maar speelt zeer goed. En ik raad deze aan boven de originele SNES versie want het feit dat de game grotendeels op 60 fps loopt met vloeiende animaties maakt het timen van moves in gevechten een stuk makkelijker. En ook is er wat extra postgame content.

Goed, het is grotendeels dezelfde game met weinig veranderen tot de extra content. Maar is nog altijd beter dan FF7 'remake' waarbij ze de originele FF7 als gedateerde oude troep hebben beschouwd en daarom van alles en nogwat hebben veranderd. En dan omdat ze zoveel hebben veranderd hebben ze maar besloten dat het eigenlijk geen remake is en gaat de 2e game dus ook een compleet andere richting op.

Nah, geef mij maar nieuw laagje verf ipv een remake die gemakkelijk 10x het budget is van het origineel is per game en verspreid wordt over meerdere generaties consoles omdat de ontwikkeling allemaal zo lang duurt.
avatar van MBMA
MBMA ( 429   4) 29-11-2023 22:05
Is dit ook leuk voor iemand die niets met JRPG heeft, deze titel niet kent uit het verleden, maar wel Mario de bom vind?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39537   67) 29-11-2023 22:06
Quote:
Is dit ook leuk voor iemand die niets met JRPG heeft, deze titel niet kent uit het verleden, maar wel Mario de bom vind?
Gepost door: MBMA op 29-11-2023 22:05


avatar van MBMA
MBMA ( 429   4) 29-11-2023 22:10
Quote:
[..]

(picture)
Gepost door: DaggieWaggie op 29-11-2023 22:06

Ik hoor n fan xD
avatar van Mathorne
Mathorne ( 246   1) 30-11-2023 08:02
Quote:
Is dit ook leuk voor iemand die niets met JRPG heeft, deze titel niet kent uit het verleden, maar wel Mario de bom vind?
Gepost door: MBMA op 29-11-2023 22:05
Bij het spelen van rpgs raak ik zelf altijd verveelt op een geven moment en stop ik omdat ik het eentonig vind worden, vooral als turn-based is. Altijd al gehad, zelfs bij top rpg titels, zoals Final Fantasy 7 (sorry). Had jaren terug deze op de snes emulator gespeeld en er erg van genoten. Om de één of andere reden houdt het mijn interesse vast en heb ik later dan ook andere delen op de N64, gamecube, wii enz. gekocht en uitgespeeld. Misschien is het nu wat gedateerd en aan de korte kant.

TLDR: Alleen alle Mario rpg games heb ik volledig uitgespeeld, andere rpgs halverwege afgehaakt.
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 1674   9) 30-11-2023 08:33
Quote:
[..]

Bij het spelen van rpgs raak ik zelf altijd verveelt op een geven moment en stop ik omdat ik het eentonig vind worden, vooral als turn-based is. Altijd al gehad, zelfs bij top rpg titels, zoals Final Fantasy 7 (sorry). Had jaren terug deze op de snes emulator gespeeld en er erg van genoten. Om de één of andere reden houdt het mijn interesse vast en heb ik later dan ook andere delen op de N64, gamecube, wii enz. gekocht en uitgespeeld. Misschien is het nu wat gedateerd en aan de korte kant.

TLDR: Alleen alle Mario rpg games heb ik volledig uitgespeeld, andere rpgs halverwege afgehaakt.
Gepost door: Mathorne op 30-11-2023 08:02

Grappig, bij mij werkt het juist andersom. Ik speel niet al te veel (J)RPG’s omdat ik ze nagenoeg allemaal te lang vind duren. Het stel dat ik wel heb uitgespeeld, zijn juist met of turn based of realtime battles. Mario RPG’s en Paper Mario’s waarbij je getimed op knoppen moet drukken zijn niks voor mij. Alsof je op commando door een hoepel moet springen voor een beloning…