Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Super Monkey Ball: Banana Mania - Anniversary Edition (Switch)
80 100 1

Review Super Monkey Ball: Banana Mania - Anniversary Edition (Switch)


Het is alweer twintig jaar geleden dat Monkey Ball verscheen in de Japanse arcadehallen. Om dat te vieren heeft Sega de hulp ingeschakeld van Ryu Ga Gotoku Studio, de studio achter Yakuza, om de eerste drie Super Monkey Ball-spellen in een modern jasje te steken. Zonder banaancontroller dit keer, maar met een hele hoop mooie extra’s.

 

De Super Monkey Ball-spellen hebben na de release van Super Monkey Ball Deluxe niet echt meer een goede reputatie. De GBA- en DS-delen maakten gebruik van oude levels, maar met een veel minder nauwkeurige besturing. Banana Blitz op de Wii bestond wel uit nieuwe levels, alleen was door de toevoeging van een spring-knop en hekjes rondom de banen het spel totaal niet meer uitdagend et cetera. Het enige deel dat in de buurt kwam van de klassiekers is Banana Splitz op de PlayStation Vita, maar zelfs die wist de hoge kwaliteit van de eerste paar spellen in de reeks zelden te bereiken. Het is dan ook niet gek dat fans van de serie al jaren om een remake vragen van de eerste twee delen en Super Monkey Ball Deluxe: de Xbox- en PS2-collectie van Super Monkey Ball 1 en 2 met een hoop nieuwe levels. Toen precies dat werd aangekondigd tijdens de afgelopen E3 stond de Monkey Ball-community dan ook op z’n kop, en terecht. Super Monkey Ball: Banana Mania is bijna geworden waar iedere Monkey Ball-fan al jaren van droomt. Bijna.


Rollen maar
Voor wie niet bekend is met de franchise: in Super Monkey Ball is het de bedoeling om een aap in een bal zo snel mogelijk richting het einde te rollen in een reeks levels die alsmaar moeilijker worden. Echter bestuur je niet de bal, maar het level. Wat begint met een simpel platform waar je enkel naar voren hoeft te rollen verandert al gauw in een avontuur waar je op de meest smalle balkjes balanceert en momentum moet houden om je aap allerlei kanten op te slingeren. De kracht van Monkey Ball zit ‘m voornamelijk in het sterke level design dat enorm uitnodigt om te experimenteren met de physics en het momentum van de titulaire apenbal om skips te creëren waarmee je nog sneller door de levels heen zoeft.

 

Propvol content
Super Monkey Ball: Banana Mania combineert alle levels van SMB 1, SMB 2 en de extra levels van SMB Deluxe. In totaal zijn dit er meer dan driehonderd! Een klein aantal hiervan is iets makkelijker gemaakt omdat ze in de originele games nogal oneerlijk waren qua moeilijkheidsgraad, maar de originele versies zitten er nog steeds in als aparte spelmodus. Waar je normaal bananen verzamelde om extra levens te krijgen, zijn de levens in Banana Mania verdwenen. In plaats daarvan kun je de bananen gebruiken om kledingstukken, spelmodi, nieuwe personages of andere dingen te kopen in de in-game winkel. De keuze om levens in de ban te doen zorgt ervoor dat het spel een stuk toegankelijker is dan vroeger, helemaal voor nieuwkomers. Je hoeft namelijk niet meer opnieuw aan de huidige spelwereld te beginnen wanneer je te vaak van een level afdondert. Toch is het jammer dat de oude fans niet de keuze hebben om toch met levens te spelen zoals dat bij bijvoorbeeld Crash Bandicoot 4 wel mogelijk was.


 Nieuwe spelmodi zijn Reverse Mode’ waarin je een aantal levels voorgeschoteld krijgt die je achterstevoren moet spelen, ‘Dark Banana Mode’ waarin je alle bananen moet ontwijken en ‘Golden Banana Mode’ waarin je juist alle bananen moet verzamelen om het level te kunnen voltooien. Ook is er een uitgebreide fotomodus toegevoegd om tijdens het spelen spannende foto’s te kunnen maken van je apenballen. Ook keren alle twaalf de party games van SMB Deluxe terug: Monkey Race, Target, Fight, Shot, Boat, Dogfight, Baseball, Soccer, Tennis, Golf, Bowling en Billiards.

 

Onnodige veranderingen
Dit is waar Banana Mania de plank een beetje mis begint te slaan. Waar de gewone levels allemaal gebruik maken van de physics van Super Monkey Ball 2 en daardoor vertrouwd aanvoelen, zijn de physics aangepast in de party games. Bij een aantal komt dit prima uit de verf of merk je weinig verschil, maar Monkey Target, de grootste boosdoener, voelt compleet anders aan en is daardoor moeilijker te besturen. Erg jammer, want dit is altijd een favoriet geweest onder de fans. Alle twaalf de party games zijn lokaal te spelen met één tot vier spelers en hebben online leaderboards. Helaas is het niet mogelijk om deze spelletjes online te spelen, wat toch wel een klein beetje een gemis is.


Dit is niet de enige plek waar veranderingen zijn aangebracht. Allereerst heeft Ryu Ga Gotoku Studio de spellen van een moderne lik verf voorzien. Hierdoor lijkt Banana Mania wat meer op het in 2006 verschenen Banana Blitz die in 2019 nog voorzien is van een remake. Verkijk je echter niet op deze schattige grafische stijl, want Super Monkey Ball: Banana Mania is op momenten echt extreem pittig! Alle iconische muziek van de oude delen is in Banana Mania vervangen door een compleet nieuwe soundtrack. De nieuwe muziek is helaas erg wisselvallig van kwaliteit, waardoor je in de ene wereld naar een enorm tof nummer zit te luisteren en de wereld erna voorzien is van een nummer dat veel wegheeft van de rechtenvrije muziek die je vaak in vlogs voorbij hoort komen. Mensen die de Deluxe-versie van Banana Mania aanschaffen kunnen in het menu kiezen voor de originele soundtrack, maar zonder Deluxe-versie van het spel dient hier €4,99 voor betaald te worden. Dit is niet de enige twijfelachtige beslissing die genomen is wat audio betreft. Het klassieke geluid van de rollende bal is vervangen door een hoogstens irritant geluid dat na een tijdje spelen behoorlijk op de zenuwen kan gaan werken, en de omroeper die je er op wijst wanneer je kunt gaan rollen en wanneer je game over bent is ook vervangen. Dit zijn kleine dingen, maar voor fans van het eerste uur is dit toch jammer om te zien horen.

 

Vloeiende gameplay
Gelukkig maakt dit alles van Super Monkey Ball: Banana Mania zeker geen slechte game. Voor de rest speelt het spel namelijk als een droom. De framerate van 60 fps wordt zelfs op de Switch vrijwel altijd vastgehouden en doordat nu de camera bestuurd kan worden met de rechter stick kun je beter overzicht houden van het level. Spelers op de Switch kunnen er ook voor kiezen om met hun Joy-Con of een Pro Controller gebruik te maken van de gyroscoop om de bal door middel van beweging vooruit te laten rollen. Een groot gemis is wel dat de GameCube-controller, die door de octagonale poort rondom de linker stick zorgt voor wat meer controle over de richting waar je je apenbal naartoe rolt, niet te gebruiken is in Banana Mania. We kunnen voor de hardcore Monkey Ball-spelers onder ons alleen maar hopen dat dit later nog toegevoegd wordt met een patch. (Update: Uiteindelijk hebben we de GameCube-controller tóch aan de praat gekregen in Banana Mania door in het hoofdmenu van de Switch te zorgen dat de controller actief is voor Player 1. Er is in-game geen manier om dit te wijzigen.)


Extra leuk is de toevoeging van nieuwe personages. Sonic was in het in 2019 verschenen Banana Blitz HD al van de partij, maar nu is ook zijn makker Tails in een bal aanwezig. Dat zijn niet de enige vrij te spelen personages; Beat van Jet Set Radio, Kiryu van Yakuza en een aantal Monkey Ball-personages uit voorgaande delen maken hun opwachting in de in-game winkel. Sega heeft ook al een paar personages uit de doeken gedaan die je kunt kopen met echt geld, zoals Morgana uit Persona 5 en Hello Kitty, maar dit zijn puur cosmetische skins die qua gameplay helemaal niks toevoegen. Om de herspeelwaarde van Banana Mania wat op te rekken zijn er ook nog eens zevenhonderd missies toegevoegd die je echt wel even zoet houden. Ook zijn er voor nieuwkomers een aantal handige nieuwe opties. Zo kun je in de in-game winkel de mogelijkheid om te springen vrijspelen, is het mogelijk de tijd langzamer te laten gaan zodat je bochten makkelijker kunt nemen en kun je na vijf keer van een level gevallen te zijn kiezen om deze over te slaan. Dit is allemaal optioneel en wanneer je hier gebruik van maakt krijg je verder geen beloningen en worden je tijden niet bewaard voor de leaderboards.

 

Een hoopvolle toekomst
We kunnen wel stellen dat Ryu Ga Gotoku Studio goed doorheeft wat de oude Super Monkey Ball-spellen zo goed maakt. Dat is niet zo heel gek, aangezien zij vroeger als Amusement Vision aan de wieg van de franchise stonden. Toshihiro Nagoshi heeft voor Banana Mania het stokje overgedragen aan Masao Shirosaki die groot fan is van de oude games, en met deze jongeling aan het roer hebben wij weer hoop voor de toekomst van Super Monkey Ball. Sega, het is tijd voor Super Monkey Ball 3!


Conclusie
Super Monkey Ball: Banana Mania is grotendeels geworden wat ervan verwacht werd. Het hoofdspel voelt net zo goed aan als vroeger en de vele vrij te spelen extra’s en missies maken van Banana Mania het perfecte spel om zowel uren achter elkaar te spelen, alsook om tussendoor op te starten voor een handvol levels of missies. Met de nieuwe besturing van de party games en de twijfelachtige veranderingen aan de audio wordt de plank een beetje misgeslagen, maar dat mag de pret zeker niet drukken. We hebben met Banana Mania namelijk voor het eerst in ruim vijftien jaar weer een écht goede Monkey Ball-titel in handen. Gefeliciteerd met je verjaardag, Super Monkey Ball!

 
 

 

Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 3477 

Laagste 1 prijzen voor Super Monkey Ball: Banana Mania - Anniversary Edition (Switch)

30.99 30.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  28.00€ 2.99   € 30.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 29-09-2021 18:19
Rol: Forum Moderator


Versla mij
avatar van Geo
Geo ( 153   1) 29-09-2021 19:24
Als fan van het eerste uur ben ik het er helemaal mee eens: erg jammer van Monkey target, en dat de originele announcer en geluidseffecten er niet in zitten. Ik ga hem wel sowieso halen, maar toch blijf ik stiekem hopen dat dit er nog een keer erin gepatcht wordt.
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 29-09-2021 19:58
Rol: Forum Moderator
Quote:
Als fan van het eerste uur ben ik het er helemaal mee eens: erg jammer van Monkey target, en dat de originele announcer en geluidseffecten er niet in zitten. Ik ga hem wel sowieso halen, maar toch blijf ik stiekem hopen dat dit er nog een keer erin gepatcht wordt.

Ik denk niet dat de announcer terugkeert, aangezien recentelijk aan het licht is gekomen (via z’n Twitter) dat hij een COVID ontkenner en Trump supporter is (meer info hier, tweets in de comments). Hij beweert ook opnames gedaan te hebben, maar dat Sega weigerde hem te noemen in de credits, terwijl de twee announcers die er wel inzitten gewoon genoemd worden in de credits, dus het is allemaal een beetje vaag. Ik gok dat Sega hun vingers daar gewoon niet aan wil branden ivm slechte PR en voor de zekerheid dus andere stemacteurs ingehuurd heeft.

Wat betreft Monkey Target, dat lijkt puur een physics issue te zijn en meerdere reviews benoemen het, dus hopelijk kijken ze daar nog naar voor een patch inderdaad .
avatar van Didi2020
Didi2020 ( 229   1) 29-09-2021 20:58
Ziet er goed. Mijn laatste was met de Wavebird op de GC :-)
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 38650   3) 29-09-2021 21:06
Rol: Forum Moderator
You had me at "foto's maken van je apenballen"
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 29-09-2021 21:13
Rol: Forum Moderator
Quote:
You had me at "foto's maken van je apenballen"

Ik wist dat mijn woorden je zouden raken
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1803   2) 29-09-2021 21:41
Is dit dezelfde GJ als op Resetera? 😀
Just askin' 😎

Damn...lees het nu pas van die audio...bummer 😞
Zijn de geluidseffecten van het oppakken van een banaan wel identiek? Wat schoftig om 4,99 te rekenen voor die originele ost btw 😬

Edit: Tjee wat een verschil die audio zeg. Maakt deze release wel een heel stuk minder aantrekkelijk 😳
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 29-09-2021 22:07
Rol: Forum Moderator
Quote:
Is dit dezelfde GJ als op Resetera? 😀
Just askin' 😎

Damn...lees het nu pas van die audio...bummer 😞
Zijn de geluidseffecten van het oppakken van een banaan wel identiek? Wat schoftig om 4,99 te rekenen voor die originele ost btw 😬

Edit: Tjee wat een verschil die audio zeg. Maakt deze release wel een heel stuk minder aantrekkelijk 😳

Soms 👀. Steeds minder wel. Gebruik het eigenlijk alleen nog maar als nieuwsbron.

Wat de OST betreft ben ik het met je eens. Het is een budgetrelease (MSRP van €40, maar op diverse plekken al voor €35 te vinden), dus dat verzacht de pijn een beetje. Gelukkig is veel van de nieuwe muziek wel gewoon tof 😊.
avatar van Xor
Xor ( 33277   1366) 29-09-2021 22:32
Duidelijke review. Heb ook gelijk een antwoord gekregen op de vraag "wat is de fps op de Switch?".

Alleen ik heb wel 2 vragen waar ik helaas nog geen antwoord in de review kon vinden:
- Is de online scoreboard op alle platforms hetzelfde? Of alleen op specifieke platforms? En daarmee bedoel ik de score uit de plaatje die je hebt gedeeld?
- En vervangt deze game ook de oudere delen, met name de eerste 2 games? Of is dat niet het geval en zijn de oudere delen nog altijd beter dan deze game?

Want in de review lees ik dat Banana Mania alle(?) levels van de voorgaande delen heeft. Maar ik lees niet echt of dit ook betekent dat Banana Mania de Super Monkey Ball game is wat eigenlijk zo'n beetje compleet is(dus de complete versie van Super Monkey Ball). Als dit wel het geval is, dan kan iedereen dus beter voor Banana Mania gaan i.p.v. nog de oudere delen te spelen?
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1803   2) 29-09-2021 22:43
Quote:
[..]


Soms 👀. Steeds minder wel. Gebruik het eigenlijk alleen nog maar als nieuwsbron.

Wat de OST betreft ben ik het met je eens. Het is een budgetrelease (MSRP van €40, maar op diverse plekken al voor €35 te vinden), dus dat verzacht de pijn een beetje. Gelukkig is veel van de nieuwe muziek wel gewoon tof 😊.

Thanks, ik ga hem toch maar aanschaffen als fan van de GC originals. Hoop dat ze die sound effects nog een keer patchen, want de originele effecten waren min of meer verbonden aan de game. Dit is toch minder vind ikzelf...

Net als de andere OST bij Super Meat Boy...ik kon er maar niet aan wennen 🥱
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 29-09-2021 23:01
Rol: Forum Moderator
Quote:
Duidelijke review. Heb ook gelijk een antwoord gekregen op de vraag "wat is de fps op de Switch?".

Alleen ik heb wel 2 vragen waar ik helaas nog geen antwoord in de review kon vinden:
- Is de online scoreboard op alle platforms hetzelfde? Of alleen op specifieke platforms? En daarmee bedoel ik de score uit de plaatje die je hebt gedeeld?
- En vervangt deze game ook de oudere delen, met name de eerste 2 games? Of is dat niet het geval en zijn de oudere delen nog altijd beter dan deze game?

Want in de review lees ik dat Banana Mania alle(?) levels van de voorgaande delen heeft. Maar ik lees niet echt of dit ook betekent dat Banana Mania de Super Monkey Ball game is wat eigenlijk zo'n beetje compleet is(dus de complete versie van Super Monkey Ball). Als dit wel het geval is, dan kan iedereen dus beter voor Banana Mania gaan i.p.v. nog de oudere delen te spelen?

Van wat ik weet zijn leaderboards uniek per platform. Een andere reviewer claimde #1 van de wereld te zijn met een veel tragere tijd dan de mijne, maar hij speelde op Xbox.

Je tweede vraag is een beetje subjectief. Een bekende SMB speler (Dead Line) heeft een video gemaakt waarin hij een hoop skips in Banana Mania laat zien. Deze skips komen grotendeels overeen met een video die hij anderhalf jaar geleden maakte in SMB Deluxe. Hij kon 1 skip écht niet nadoen, maar de rest wel, of een variant erop, wat er op wijst dat physics nagenoeg hetzelfde zijn en het spel dus vrijwel gelijk speelt. YouTuber Liam Triforce laat in zijn video (vanaf 8:14) zien dat de camera íets anders bestuurt dan in de originele spellen, wat dus invloed heeft op de besturing, maar hij vindt dit niet per sé een negatief punt. Hij noemt het zelfs “meer accuraat”. Cherrim, een andere bekende SMB speler, noemt Banana Mania op YouTube z’n favoriete Super Monkey Ball game. De pro’s/hardcore spelers lijken dus tevreden te zijn, maar er zitten wel een paar minimale verschillen in.

Voor de casual speler is dit verreweg het beste pakket dat je kunt vinden. SMB 1, 2 en Deluxe zijn vaak lastig (compleet) te vinden, en vaak zijn ze ook aan de prijzige kant. Ik zie nu toevallig een paar exemplaren van Deluxe op Marktplaats staan voor €15-20 excl. verzendkosten. Misschien met het oog op Banana Mania, want ze zijn wel eens veel duurder geweest. Daarnaast is de PS2-versie van Deluxe qua performance erg slecht, dus je moet al een oude Xbox hebben staan, of dus een GameCube voor 1+2, om de klassiekers te spelen. Voor de casual speler is het veel makkelijker om gewoon een paar tientjes neer te leggen voor deze nieuwe versie die speelbaar is op alle moderne hardware. Veel toegankelijker ook, door de vele accessibility opties. Banana Mania is makkelijker in te stappen, maar nog steeds net zo moeilijk om te masteren als vroeger.

Als het je puur om de party games gaat en je hebt al een GameCube staan met SMB2 en 4 controllers voor wanneer je vrienden over de vloer komen dan is dat wel de betere optie.
avatar van Didi2020
Didi2020 ( 229   1) 29-09-2021 23:58
@ GJ of een Nintendo Wii die is compatibel met GC games
avatar van Geo
Geo ( 153   1) 30-09-2021 00:09
Quote:
Ik denk niet dat de announcer terugkeert, aangezien recentelijk aan het licht is gekomen (via z’n Twitter) dat hij een COVID ontkenner en Trump supporter is (meer info hier, tweets in de comments). Hij beweert ook opnames gedaan te hebben, maar dat Sega weigerde hem te noemen in de credits, terwijl de twee announcers die er wel inzitten gewoon genoemd worden in de credits, dus het is allemaal een beetje vaag. Ik gok dat Sega hun vingers daar gewoon niet aan wil branden ivm slechte PR en voor de zekerheid dus andere stemacteurs ingehuurd heeft.

Ah, dat wist ik niet. Begrijpelijk dat ze voor andere stemacteurs gekozen hebben.
Hoe dan ook, ik ga hier zeker van genieten als hij volgende week op de mat valt!
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38963   66) 30-09-2021 09:19
Quote:
Ik denk niet dat de announcer terugkeert, aangezien recentelijk aan het licht is gekomen (via z’n Twitter) dat hij een COVID ontkenner en Trump supporter is [..]
Oef. Yikes. That ain't it chief. Letterlijk erger dan Hitler.
avatar van Heldu
Heldu ( 29 ) 30-09-2021 11:08
Schiet op, postbode
avatar van Ivo001
Ivo001 ( 5568   17) 01-10-2021 11:21
Quote:
Schiet op, postbode
+1
avatar van CyraxWK
CyraxWK ( 387 ) 01-10-2021 14:29
? Game is toch nog niet uit?
avatar van MarioMark1541
MarioMark1541 ( 801   1) 01-10-2021 15:10
5 oktober pas
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 01-10-2021 17:25
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Oef. Yikes. That ain't it chief. Letterlijk erger dan Hitler.

Dat zegt niemand, maar zulke dingen zijn vaak wel PR-nachtmerries voor bedrijven, vooral bij grote producties. Dan is het makkelijker en veiliger om er andere mensen voor in te huren.

Quote:
5 oktober pas

Correct. 5 oktober voor de fysieke versies, vandaag voor mensen die de Digital Deluxe aangeschaft hebben. Er zijn wereldwijd al wel een aantal winkels die ‘m verzonden hebben, maar ik weet niet of dat in Nederland ook het geval is.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 01-10-2021 18:11
deze game word GESLACHT door critics

-edit-

Yikes
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 01-10-2021 18:38
Rol: Forum Moderator
Quote:
deze game word GESLACHT door critics

-edit-

Yikes

Huh? Gemiddeld een 79 op OpenCritic is "geslacht"? de game scoort hoger dan Super Monkey Ball Deluxe waar deze game op gebaseerd is. Het laagste cijfer is een 6 en die komt van een IGN reviewer die het spel niet begrijpt en te veel kwaliteitscontent een minpunt vindt.
avatar van Geo
Geo ( 153   1) 01-10-2021 23:10
Quote:
[..]Er zijn wereldwijd al wel een aantal winkels die ‘m verzonden hebben, maar ik weet niet of dat in Nederland ook het geval is.

Volgens PostNL komt mijn bestelling van GameResource morgen binnen. Denk alleen niet dat ik al dlc kan kopen vóór dinsdag.
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 01-10-2021 23:21
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Volgens PostNL komt mijn bestelling van GameResource morgen binnen. Denk alleen niet dat ik al dlc kan kopen vóór dinsdag.

Oh nice, have fun! Ik heb de Switch-versie en daar unlockt de DLC inderdaad pas dinsdag.
avatar van Dja
Dja ( 308 ) 05-10-2021 21:53
10/10