Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Tekken 8 (PS5)
90 100 1

Review Tekken 8 (PS5)

In de jaren 90 kon je werkelijk niet om Tekken heen. Een PlayStation was niet compleet zonder Tekken 2 en zéker zonder Tekken 3 niet. Zelfs op vakanties in het zuiden schreeuwden de Tekken-arcadekasten naar me. Deze hoogtijdagen van het 3D fighter-genre zijn door de decennia heen vervlogen, ingeruild voor een hernieuwde fascinatie met 2D fighters als Street Fighter. Dat betekent niet dat Tekken ooit echt is verdwenen. In de fighting game community (FGC) heeft de serie altijd een fanatieke achterban behouden, hoewel het een beetje in de schaduw bleef. Met Tekken 8 stapt de serie echter vol overtuiging terug in de schijnwerpers.


Voor mij was Tekken 3 de laatste game in de serie die ik echt heb gespeeld. Ik had niet op moeten zoeken hoe oud dat spel is; het is alweer 27 jaar geleden. Ik speel al sinds Street Fighter IV alleen 2D fighters. Spellen als Tekken trokken me niet aan, omdat het van buitenaf overkwam als een jongleersimulatie voor hersenloze knoppenrammers. Nu ik enkele weken met Tekken 8 door heb gebracht, moet ik zeggen dat ik fout zat. Dit is een ontzettend complex spel dat moeilijk is om op een hoog niveau te spelen. Positionering is belangrijk (uiteraard in drie dimensies) en kennis van de uitvoerige move list van je personage is vereist. De weg naar boven wordt echter zeldzaam aantrekkelijk en toegankelijk gemaakt, waardoor het niet eerder zo leuk is geweest om beter te worden in een fighter.


Hoorn des overvloeds
Wanneer je Tekken 8 opstart, is het haast onvoorstelbaar dat vechtspellen een generatie geleden nog graatmager op het podium werden geschoven. Tekken 8 puilt echt uit van de content. Er is een heuse verhaalmodus aanwezig, een ouderwetse Arcade Mode, Arcade Quest als tweede soort verhaalmodus, Tekken Ball keert terug, een geweldige Practice Mode en ga zo maar door. Individueel is niet elke modus een uitblinker, maar samen vormen ze een volledig pakket van hoge kwaliteit. De ‘primaire’ verhaalmodus ‘The Dark Awakens’ geeft in zo’n vijf uur gevolg aan de saga van de Mishima’s en Kazama’s. Je zou het kunnen omschrijven als een familiedrama waarin vaders en zonen niet altijd met elkaar door één deur kunnen. Soms schiet papa zoonlief dan door het hoofd of gooit zoonlief papa van een berg. Je kent het wel. Voor wie de weg in deze saga, net als ik, volledig kwijt is, heeft Bandai Namco een zeer passende oplossing gevonden: op YouTube legt Brian Cox, bekend als ideale vader uit de HBO-serie Succession, uit wat de voorgeschiedenis is. Het verhaal staat bol van de anime-nonsens en valt richting het einde nogal in herhaling, maar aan de productiewaarden is af te lezen dat Bandai Namco de singleplayer-ervaring serieus neemt. Daarnaast is het een aardige manier om een idee te krijgen bij het 32-koppige (!) team van vechters.


Arcade Quest heeft voor mij een grotere meerwaarde. Deze modus past bij de ambitie die vechtspellen deze generatie hebben om toegankelijker te zijn. Je maakt hierin een avatar aan die zichzelf wil bewijzen in arcadehallen over de hele wereld. Arcade Quest presenteert een samengepakte versie van de FGC rondom Tekken en probeert de speler zo in de gemeenschap te verwelkomen. Het fijne hierbij is dat belangrijke technieken langzaam worden aangeleerd, in plaats van alles tegelijk in de schoot van een nieuweling te dumpen. Zo leer je in stapjes hoe je je kan verdedigen, wat goede openingszetten zijn en hoe het nieuwe Heat-systeem werkt. Dat laatste wordt met een druk op de schouderknop of na bepaalde aanvallen geactiveerd. Hierdoor komen nieuwe technieken beschikbaar. Zoals een snelle dash na een combo en ook een soort superaanval. Het geeft het vechtsysteem weer iets meer diepgang, terwijl het voor nieuwkomers ook eens fijn is om op een simpele manier sterke aanvallen te lanceren.


Niet alleen in Arcade Quest zetten de ontwikkelaars een warm bad voor nieuwkomers neer. Ook in de Practice Mode en zelfs Replay Mode wordt het nieuwkomers makkelijk gemaakt. In de Practice Mode kunnen veteranen alle data aflezen die ze maar zouden willen. Voor minder ervaren vechters is het aangenaam om de hele move list van een personage en een aantal aanbevolen combo’s op het scherm te projecteren. Het werkt allemaal erg intuïtief en vlot. Echt geniaal is de Replay Mode. Hier kun je opgeslagen herhalingen van hoe je in elkaar geslagen werd terugkijken. Dat is niet alleen enorm cathartisch, maar ook leerzaam. Het spel geeft namelijk tips bij momenten waarop het misgaat: hier had je laag moeten blocken, aan deze throw had je met deze knop moeten ontsnappen, deze aanval probeerde je af te straffen terwijl dat niet kan, etc. Vaak is op het begin totaal onduidelijk waarom een pot zo dramatisch misging, maar met deze tips wordt het snel begrijpelijk gemaakt. Alle lof hiervoor.


Ruimte komt tekort om verder uitvoerig te beschrijven wat er allemaal in dit pakket zit. Wat te denken van het feit dat alle soundtracks van vorige Tekken-games inbegrepen zijn? Zet de muziek op shuffle en geniet van heerlijke 90’s-bangers. Of de knotsgekke filmpjes, uniek voor elk personage, die de beloning zijn voor het doorlopen van de korte Arcade Mode? Tekken neemt zichzelf niet te serieus. Dat moge duidelijk zijn gezien de aanwezigheid van zowel een beer als een panda in de cast. Maar de absurde filmpjes maken het meeste van de humoristische kant van Tekken. Net als Tekken Ball, overigens. Dit is voor mij een beetje de Party Mode van het spel. Vechters rammen tegen een strandbal en wanneer deze iemand raakt of op de helft van een speler landt, wordt schade aangebracht. Elkaar op een andere manier uitschakelen is niet mogelijk. Deze modus is vrij laagdrempelig en leent zich daarom goed voor een avondje op de bank met vrienden.

Technisch sterk
Uiteraard richt Tekken zich ook op online een potje matten. Zoals we tegenwoordig gewend zijn, maakt het spel daarbij onder andere gebruik van rollback netcode. Dit zorgt ervoor dat bij degelijke verbindingen weinig tot niets te merken is van vertragingen. Alleen wanneer een tegenstander zijn Lego Duplo-router gebruikt om draadloos te verbinden, willen er wel eens problemen optreden. In die zin is de online-ervaring nét iets minder dan een game als Street Fighter 6. Daar staat tegenover dat je vliegensvlug in een potje zit en er sowieso nauwelijks laadtijden zijn. Erg fijn wanneer je maar een kwartier hebt en toch even wil spelen.


Op grafisch gebied is Tekken 8 de mooiste fighter die we tot nu toe gezien hebben. In ieder geval op technisch vlak. Het maakt gebruik van Unreal Engine 5 en de knappe trucjes die dat mogelijk maakt spatten van het scherm af. Gelukkig blijft in gevechten de frame rate hierbij op een soepele 60 beelden per seconde draaien.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de uitgebreide Customization Mode. Je kan elk personage of je avatar naar believen uitrusten met kleding, schoeisel, kapsels, brillen, gekke accessoires, enzovoorts. Het zit zo goed in elkaar dat ik online al Ryu- en Ken-imitators heb gespot. Dit alles kan – voorlopig – worden vrijgespeeld met een munteenheid die in-game gul wordt weggegeven. Ik zeg ‘voorlopig’, omdat deze week onverwachts een nieuwe winkel aan de game is toegevoegd die werkt met een munteenheid waarvoor betaald moet worden. Het moet nog duidelijk worden of toekomstige voorwerpen enkel met deze betaalde munten verkregen kunnen worden. Desalniettemin geeft Tekken 8 de speler relatief ruim baan om vechters naar eigen smaak aan te kleden. Ieder personage heeft vanaf het begin al vier kostuums, waaraan je dus zelfgemaakte outfits mag toevoegen. Online kom je zelden twee keer exact hetzelfde uiterlijk tegen.


Conclusie
Het genre van de fighters blijft maar geven. Niet lang na de beste Street Fighter in een decennium komt Tekken met een spel dat zomaar eens de wederopstanding van de 3D fighter kan worden. De kwaliteit en het initiële succes zijn in ieder geval aanwezig. Het grootste compliment dat Tekken 8 toekomt is dat het mij, een verstokte liefhebber van 2D fighters, de ogen heeft geopend voor de complexiteit en schoonheid van het genre. Het wordt me als nieuwkomer dan ook bijzonder comfortabel en aantrekkelijk gemaakt. Daar zorgen de berg content en handige leerinstrumenten wel voor. Ik laat me de komende tijd met plezier online afranselen.

 


 

 

David Doorakkers (DavidNL)

Aspirant taal- en letterkundige. Sinds de jaren negentig grootgebruiker van boeken, stripboeken, films, series en uiteraard ook games. Heeft een zwak voor de betere verhalende spellen, alhoewel hij ook te porren is voor een goede racer of fighter.

Aantal keer bekeken: 3073 

Laagste 3 prijzen voor Tekken 8 (PS5)

42.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.0
€  42.95€ 0.00   € 42.95
Amazon.nl 6.3
 
€  42.95€ 0.00   € 42.95
Bol.com 7.6
€  46.57€ 0.00   € 46.57

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van DKUp
DKUp ( 1532   5) 24-02-2024 17:13
Beste Fighter in jaren vind ik
Jammer van vermoedelijk weer vier season passes de aankomende jaren.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 818 ) 24-02-2024 17:29
Waarom hebben ze nou dat vrijspelen er uit gehaald, dit was de helft van het plezier. Op die manier moest je elke character spelen en DLC characters was echt al een dooddoener bij Tekken 7, jammer dat, dat er nu weer in zit.
avatar van Sonicguy14
Sonicguy14 ( 1467 ) 24-02-2024 17:36
Quote:
Waarom hebben ze nou dat vrijspelen er uit gehaald, dit was de helft van het plezier. Op die manier moest je elke character spelen en DLC characters was echt al een dooddoener bij Tekken 7, jammer dat, dat er nu weer in zit.
Gepost door: Blaxtard op 24-02-2024 17:29
Iemand forceren met andere characters the spelen in een game waar iedereen zijn eigen main heeft is juist slecht. Laat mij lekker aan de gang gaan met mijn favorite characters in plaats van geforceerd met characters te spelen waar ik geen zak aan vind.
avatar van Youngneal
Youngneal ( 808 ) 24-02-2024 18:16
Quote:
Waarom hebben ze nou dat vrijspelen er uit gehaald, dit was de helft van het plezier. Op die manier moest je elke character spelen en DLC characters was echt al een dooddoener bij Tekken 7, jammer dat, dat er nu weer in zit.
Gepost door: Blaxtard op 24-02-2024 17:29
Ik ben hier juist heel blij mee. Vroeger was het prima omdat er verder niks te doen was in de game. Ik wil nu juist meteen met de karakters spelen die ik wil spelen.
Voor mij de beste fighter in jaren! Heel blij mee.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 2179   9) 24-02-2024 18:29
Quote:
Beste Fighter in jaren vind ik
Jammer van vermoedelijk weer vier season passes de aankomende jaren.
Gepost door: DKUp op 24-02-2024 17:13
Ja, ik wacht nog wel twee jaar op de Definitive Edition voor een leuke prijs, dat vind ik niet erg.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5178   37) 24-02-2024 18:56
Quote:
Waarom hebben ze nou dat vrijspelen er uit gehaald, dit was de helft van het plezier. Op die manier moest je elke character spelen en DLC characters was echt al een dooddoener bij Tekken 7, jammer dat, dat er nu weer in zit.
Gepost door: Blaxtard op 24-02-2024 17:29

Tegen CPU’s spelen vind ik een van de meest zaaddodende bezigheden in fighting games. Geef mij maar gewoon m’n Hwoarang en Marshall Law om het direct online op te nemen tegen menselijke tegenstanders die tenminste verrassend uit de hoek komen met hun speelstijl.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5518   20) 25-02-2024 04:05
Ik vind het ook veel fijner om extra characters gewoon vrij te moeten spelen en dan te unlocken, ipv dat je nu weer jarenlang dure 'Season Passes' krijgt. Game lijkt me echt geweldig (demo gespeeld en was onder de indruk), maar ik ga als casual single-player simpelweg geen fighting game full price kopen wanneer je binnen een half jaar na launch al naar character-select en stage-select screens aankijkt waarbij je sommige content niet kunt kiezen/spelen omdat het dus achter een pay-wall zit.

Ben blij dat Tekken en Street Fighter nu beide weer 'back on top' zijn met de nieuwste delen, maar ik zal er pas over een paar jaar van genieten waarschijnlijk. Dat is prima trouwens, want zoals ik al aangaf, ben casual en single-player gamer, dus dan is er ook geen noodzaak om vanaf Day 1 de game te spelen om zodoende online mee te kunnen komen.

Dan wacht ik net als anderen liever op een Complete/Ultimate/Definitive Edition.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 918 ) 25-02-2024 09:25
Als je echt kritisch bent zou er nog veel meer in kunnen zitten:
-tekken force mode (zie story mode met die battle tegen de jacks, de tech is er al)
-tekken bowl mode
-team battle mode
-treasure mode (niet zoals super ghost)
-online lounge uitgebreid met bowl, team battle, co op force mode

Soms denk ik, als ik director was had ik e.e.a. toch grootser aangepakt. Als het om geld gaat, dan al het bovenstaande maar toevoegen als groots DLC pakket.

avatar van Nonexistinghero
Nonexistinghero ( 487   1) 25-02-2024 16:45
Quote:
[..]

Iemand forceren met andere characters the spelen in een game waar iedereen zijn eigen main heeft is juist slecht. Laat mij lekker aan de gang gaan met mijn favorite characters in plaats van geforceerd met characters te spelen waar ik geen zak aan vind.
Gepost door: Sonicguy14 op 24-02-2024 17:36

Ik vond dat juist goed. Zo kon je verschillende personages uitproberen en er een beetje gevoel voor krijgen. En meestal was het niet eens al te veel moeite om iedereen speelbaar te maken.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 818 ) 26-02-2024 09:45
En nu de vraag, speelt deze goed op de playstation portal?
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5178   37) 27-02-2024 10:41
Quote:
En nu de vraag, speelt deze goed op de playstation portal?
Gepost door: Blaxtard op 26-02-2024 09:45

Als je het niet erg vindt dat je combo’s onderbroken worden door stutters en je daardoor potjes verliest speelt ie uitstekend op de Portal!
avatar van Chrispat
Chrispat ( 866 ) 27-02-2024 11:07
Quote:
En nu de vraag, speelt deze goed op de playstation portal?
Gepost door: Blaxtard op 26-02-2024 09:45

Nee, is niet te doen. Online al helemaal niet. Ziet er trouwens wel prachtig uit zo in handheld mode. Een voorbode van wat online handheldgaming kan gaan worden.
avatar van TrafalgarLaw
TrafalgarLaw ( 1203 ) 28-02-2024 13:04
Quote:
Als je echt kritisch bent zou er nog veel meer in kunnen zitten:
-tekken force mode (zie story mode met die battle tegen de jacks, de tech is er al)
-tekken bowl mode
-team battle mode
-treasure mode (niet zoals super ghost)
-online lounge uitgebreid met bowl, team battle, co op force mode

Soms denk ik, als ik director was had ik e.e.a. toch grootser aangepakt. Als het om geld gaat, dan al het bovenstaande maar toevoegen als groots DLC pakket.


Gepost door: Jellsyboy op 25-02-2024 09:25

Uiteindelijk gaat het om de core gameplay, het fighting zelf en dat is uitstekend gedaan. Bonus features zijn leuk maar niet waar ik het spel voor koop. Dus de full price die ik heb betaald is het dubbel en dwarts waard geweest. Overigens snap ik niet waarom mensen nog steeds niet Season Passes kunnen accepteren, game development is niet gratis en als je wilt dat je spel nog jaren ondersteund wordt met patches en nieuwe content, is dit het kleine bedrag wat je ervoor moet betalen. Azijnzeikers mogen terug naar hun PS1 tijdperk waar een bug in een game voor eeuwig bleef bestaan tenzij er grootschalig een terugroepactie kwam.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5518   20) 28-02-2024 15:30
Quote:
[..]


Uiteindelijk gaat het om de core gameplay, het fighting zelf en dat is uitstekend gedaan. Bonus features zijn leuk maar niet waar ik het spel voor koop. Dus de full price die ik heb betaald is het dubbel en dwarts waard geweest. Overigens snap ik niet waarom mensen nog steeds niet Season Passes kunnen accepteren, game development is niet gratis en als je wilt dat je spel nog jaren ondersteund wordt met patches en nieuwe content, is dit het kleine bedrag wat je ervoor moet betalen. Azijnzeikers mogen terug naar hun PS1 tijdperk waar een bug in een game voor eeuwig bleef bestaan tenzij er grootschalig een terugroepactie kwam.
Gepost door: TrafalgarLaw op 28-02-2024 13:04

Je doet nu net alsof ze geen bugs zouden kunnen fixen als ze niet aan Season Passes zouden doen. Dat is natuurlijk complete onzin.

Doe mij maar de tijden van 3-4 generaties geleden, dus je kocht een complete game met een vol roster van 20-30 characters, zoals SoulCalibur op de Dreamcast of Dead or Alive 4, of whatever, en dan 2-3 jaar brengen ze gewoon een nieuw deel uit, met nieuwe stages, nieuwe characters, verbeterde gameplay, etc. En als dat nieuwe deel dan vernieuwend en goed genoeg was, dan kochten we die ook.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 818 ) 29-02-2024 06:30
Quote:
[..]


Als je het niet erg vindt dat je combo’s onderbroken worden door stutters en je daardoor potjes verliest speelt ie uitstekend op de Portal!
Gepost door: Quetzalcoatl op 27-02-2024 10:41

Was ik al wat bang voor.