Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Trackmania Turbo (+PSVR) (PS4)
80 100 1

Review Trackmania Turbo (+PSVR) (PS4)

Wat in 2003 ooit begon als een free-to-play racegame op de PC, is dik tien jaar later uitgegroeid tot een echt racemonster. Buiten een uitstapje naar de Wii en DS om, is Trackmania Turbo het eerste deel in de serie dat naast de PC ook op de consoles verschijnt. Kan het zich meten met de andere scheurijzers in het genre?





Voor wie Trackmania nog niet kent: Trackmania is een echte arcade racer, maar tegelijkertijd niet zomaar een racegame zoals we die kennen. Je racet namelijk over de meest bizarre banen, bezaaid met obstakels, gigantische jumps en knotsgekke loopings. Dit alles vergt ultieme concentratie en precisie, want een sprong een klein beetje te ver naar links of rechts nemen kan al fataal zijn.

Trialsmania
Wat dat betreft heeft Trackmania wel wat weg van een andere Ubisoft-titel, Trials, waarin je al stuntend op een motor ontzettend nauwkeurig door een level heen crost. Gaat er iets mis, dan kun je op de restart-knop drukken om zonder laadscherm het level opnieuw te starten, of kun je met een druk op een andere knop beginnen bij het laatste checkpoint. Aan jou de taak om het level te masteren van begin tot eind en zo uiteindelijk een topscore neer te zetten.

Rollercoaster Ty…  ehm, Lagoon!
Trackmania Turbo laat er geen gras over groeien en combineert het beste van alle voorgaande Trackmania-delen in één groot pakket. Zo bestaat de game uit maar liefst tweehonderd levels in vier verschillende omgevingen. Deze omgevingen bestaan uit de Canyon, Valley en Stadium locaties zoals we die kennen uit de verschillende Trackmania 2-games, én Rollercoaster Lagoon: een compleet nieuwe locatie. Elke omgeving kent z’n eigen autootje en daarmee ook een eigen manier van racen. In International Stadium bestuur je het klassieke F1-karretje uit de eerste Trackmania. In Canyon Grand Drift kruip je in een NASCAR-achtige slee waarmee je lekker kunt driften in de bochten en in de Down & Dirty Valley krijg je een buggy tot je beschikking die ontzettend scherpe bochten maakt en daardoor superirritant rijdt. Als laatste hebben we Rollercoaster Lagoon, waar je als een echte Mario Karter over een magnetische baan rijdt, vaak op de kop of steil omhoog. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het zit in Trackmania Turbo.


Trackmario Maker
Zoals we gewend zijn van Trackmania is het in Turbo ook weer mogelijk om zelf banen te bouwen, mocht je aan de tweehonderd levels die het spel biedt nog niet genoeg hebben. Deze banen kun je vervolgens weer delen met vrienden. Helaas is het dan weer niet mogelijk om naar zelfgemaakte levels van andere mensen te zoeken. Je moet al geluk hebben dat je online een toffe baan tegen komt. Gelukkig kent Turbo een heel toffe nieuwe functie als het op het bouwen van banen aankomt, namelijk de random-optie. Wanneer je deze selecteert bouwt de game zelf een level voor je van willekeurige stukjes weg en vaak zijn deze random banen ontzettend goed te pruimen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je uitgespeeld raakt met Trackmania Turbo.

Trackmania Horizon

Ietwat teleurstellend zijn de aanpasmogelijkheden van je eigen autootje. Je hebt de keuze uit een aantal van tevoren gemaakte paintjobs, of je kunt een land kiezen waarna je racebolide de kleur krijgt van de vlag die daarbij hoort, maar daar blijft het ook bij. Het was een goede toevoeging geweest als je de auto helemaal zelf zou kunnen inkleuren zoals dat bijvoorbeeld in de Forza-games kan, maar helaas.

Trackmania Turbo is zowel online als lokaal multiplayer te spelen. Online kun je met maximaal honderd spelers op één baan racen. Dit is ontzettend cool, maar kan ook ontzettend verwarrend ogen wanneer er op hetzelfde moment honderd verschillende auto’s de baan op knallen. Hierdoor zie je bepaalde obstakels in de baan soms niet, waardoor je er keihard tegenaan knalt. Gelukkig kun je met een druk op de knop opnieuw beginnen, aangezien je per online race vijf minuten hebt om de snelste tijd neer te zetten.

Turbotime
Een leuk extraatje aan Trackmania Turbo zijn de verschillende leaderboards, die onderverdeeld zijn in continenten, landen en zelfs provincies. Zo kun je precies zien op welke plek je staat tussen jouw provinciegenoten. Het is hierbij wel jammer dat niet te zien is welke tijden je moet verslaan om hoger te komen in de leaderboards.


Hotline Trackmiami
Ook vermeldingswaardig is de ontzettende sterke soundtrack van Trackmania Turbo, bestaande uit tientallen electro- en technonummers van artiesten als Mitch Murder, bekend van Hotline Miami, en Breakbot. Turbo maakt voor het eerst in de serie gebruik van een dynamische soundtrack, wat inhoudt dat de muziek opbouwt zodra je het goed doet, en afbouwt wanneer je er niets van bakt. Dit is een erg toffe toevoeging, maar kan ook erg vervelend zijn wanneer je de baan vaak opnieuw moet starten, aangezien de muziek dan elke keer ook opnieuw start.

Ook al kan de game zich grafisch niet meten met een Driveclub of een Forza, de game is zeker niet lelijk te noemen. Op een enkele kleine framedrop na draait Trackmania Turbo volledig op 60 frames per seconde in een 1080p resolutie. Dit zorgt voor haarscherpe graphics in een omgeving die soms haast sneller dan het licht aan je voorbij schiet.

Conclusie
Trackmania Turbo biedt ontzettend veel content in een leuk jasje, dat erg doet denken aan de arcaderacers van vroeger. Het resetten van de levels met een druk op de knop zorgt voor een flitsende ervaring die zelden voor frustratie zorgt. Ondanks de wat mindere zandbanen, kent de game verder een ontzettend sterk leveldesign dat je steeds weer verrast. Ben je liefhebber van snelle arcade race actie? Dan is Trackmania Turbo een heerlijke game die je ongetwijfeld tijden lang zoet gaat houden.

 

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.
 

 

Oordeel Trackmania Turbo (+PSVR) (PS4)

  • Graphics 75
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 75
  • Replay 90
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 3370 

Laagste 3 prijzen voor Trackmania Turbo (+PSVR) (PS4)

19.75 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 8.7
€  19.75€ 0.00   € 19.75
Wehkamp 6.5
€  18.99€ 1.95   € 20.94
MediaMarkt 6.8
€  18.99€ 1.99   € 20.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Thatanas
Door Thatanas (624 reacties) op 27-03-2016 17:45
( PM )
De vergelijking met Forza kan ik niet bij. TO-TAAL andere gedachtegang en filosofie in beide games. Zonde van de kwaliteit van de review.
avatar van DaNMaN
Door DaNMaN (219 reacties) op 27-03-2016 18:10
( PM )
Quote:
De vergelijking met Forza kan ik niet bij. TO-TAAL andere gedachtegang en filosofie in beide games. Zonde van de kwaliteit van de review.


Ja mee eens, Trackmania Turbo moet je reviewen met de 90's fun arcade racers van Sega en titels als Micro Machines en Ignition in het achterhoofd, niet Forza en Driveclub. Want dat is ook nooit het doel van de makers geweest.
avatar van GLPSV
Door GLPSV (159 reacties) op 27-03-2016 18:27
( PM )
Eindelijk een splitscreen racer, Trackmania Nations Forever vroeger veel gespeeld. Weet iemand of je in Splitscreen ook online kan? Dat zou heel tof zijn, maar dat kan denk ik niet? :)
avatar van -GJ-
Door -GJ- (1863 reacties) op 27-03-2016 18:31
Rol: Forum Moderator
( PM )
Vergelijkingen met Forza en Driveclub zijn enkel getrokken op het grafische vlak. Het zijn alle 3 racers, maar de eerder genoemde titels zien er nou eenmaal een stuk mooier uit. Qua gameplay heb ik de games in deze review nooit vergeleken, toch?
avatar van ZWGamemaster
Door ZWGamemaster (1884 reacties) op 27-03-2016 18:52
( PM )
Geweldige game, eindelijk weer eens een funracer.
Snap idd de vergelijk niet met Forza of Driveclub.
Dit is een fun arcaderacer en is op grafisch vlak top en loopt als een zonnetje.
Ja het zijn racegames maar het vergelijk slaat nergens op.
avatar van Aarjen116
Door Aarjen116 (122 reacties) op 27-03-2016 19:56
( PM )
Quote:
Vergelijkingen met Forza en Driveclub zijn enkel getrokken op het grafische vlak. Het zijn alle 3 racers, maar de eerder genoemde titels zien er nou eenmaal een stuk mooier uit. Qua gameplay heb ik de games in deze review nooit vergeleken, toch?


Dan is het nog steeds een hele kromme vergelijking. Forza en Driveclub proberen zo realistisch mogelijke graphics op je scherm te toveren, terwijl Trackmania een COMPLEET andere stijl heeft. Heel vreemde gedachte dit, alleen maar omdat het "allemaal racegames zijn".
avatar van Killer Instinct
Door Killer Instinct (639 reacties) op 27-03-2016 20:33
( PM )
Deze game is veel verslavender, intenser en leuker dan de meeste racegames. Pareltje wat mij betreft
avatar van Tallon 4 NL
Door Tallon 4 NL (1192 reacties) op 27-03-2016 21:00
( PM )
Replay wat laag cijfer denk ik. Is toch min of meer Trials in een wagen...je blijft proberen
avatar van Twizzler
Door Twizzler (1780 reacties) op 27-03-2016 21:40
( PM )
Die review kon wel wat beter hoor. Slechte vergelijking wordt hier gemaakt. Het gaat hier om een arcade racer.
avatar van -GJ-
Door -GJ- (1863 reacties) op 27-03-2016 22:36
Rol: Forum Moderator
( PM )
Replayability heeft ook een 9 gekregen van me. Sound een 7,5. De cijfers hierboven zijn omgedraaid en moeten even aangepast worden. Volgens mij vertel ik hierboven meerdere keren dat Trackmania een arcade racer is en daarmee een ander soort racer is dan we gewend zijn. Jullie trekken een simpele vergelijking op grafisch vlak, die enkel bedoeld was om aan te geven dat de game nog wel wat mooier had kunnen zijn, echt enorm uit z'n verband.
avatar van DaNMaN
Door DaNMaN (219 reacties) op 27-03-2016 23:49
( PM )
Niet om betweterig te doen, maar het is beter om de graphics te vergelijken met andere games uit ditzelfde genre. En daarin is deze game naar mijn mening erg geslaagd en ziet alles van de menu's tot aan de omgevingen en de voertuigen er zeer verzorgd uit. De felle kleuren, locaties, gebruik van lettertypes en grafische stijl. Echt een ode aan de arcaderacers die in de jaren 90 zo populair waren. De framerate is ook erg strak voor zover ik tot nu toe heb kunnen beoordelen op de PS4. Alles straalt dikke fun uit. Bij Forza en Driveclub draait het simpel gezegd om het zo realistisch mogelijk weergeven van elk detail van een auto en de omgeving. Daarom kun je niet zo makkelijk zeggen dat die games er beter uitzien dan Trackmania, omdat die zich qua graphics heel ergens anders op richten en daar niet zo makkelijk mee te vergelijken zijn :)

Ik wil je review dus niet afzeiken, want dat is niet eerlijk, maar dit als opbouwende kritiek meegeven:)
avatar van -GJ-
Door -GJ- (1863 reacties) op 28-03-2016 01:33
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
Niet om betweterig te doen, maar het is beter om de graphics te vergelijken met andere games uit ditzelfde genre. En daarin is deze game naar mijn mening erg geslaagd en ziet alles van de menu's tot aan de omgevingen en de voertuigen er zeer verzorgd uit. De felle kleuren, locaties, gebruik van lettertypes en grafische stijl. Echt een ode aan de arcaderacers die in de jaren 90 zo populair waren. De framerate is ook erg strak voor zover ik tot nu toe heb kunnen beoordelen op de PS4. Alles straalt dikke fun uit. Bij Forza en Driveclub draait het simpel gezegd om het zo realistisch mogelijk weergeven van elk detail van een auto en de omgeving. Daarom kun je niet zo makkelijk zeggen dat die games er beter uitzien dan Trackmania, omdat die zich qua graphics heel ergens anders op richten en daar niet zo makkelijk mee te vergelijken zijn :)

Ik wil je review dus niet afzeiken, want dat is niet eerlijk, maar dit als opbouwende kritiek meegeven:)

Haha, ik snap het commentaar ook wel, en dat is goed :)! Want als alles perfect zou zijn zou het ook maar saai zijn. Het enige wat ik er mee wil zeggen is dat er mooiere games zijn in 'het genre'. En dat het er wat cartoony of hoe je het ook wil noemen uitziet is voor mij geen reden dat het minder mooi mag zijn. Ten eerste zijn de banen korter en gebeurt er minder in de omgevingen (waardoor er meer rekenkracht beschikbaar is voor de graphics (zie bijvoorbeeld The Order, wat veelal kleine gangetjes zijn), ten tweede; als je naar andere games gaat kijken in zelfde genres zoals bij de fighters Street Fighter V (cartoony) en de laatste Tekken (een realistischere look), dan vind ik Street Fighter er vele malen mooier uitzien. Er zit veel meer detail in verwerkt en de artstyle spreekt mij meer aan. Ik wil met die vergelijking niet zeggen dat Trackmania er hyperrealistisch uit moet zien zoals een Forza of een Driveclub, maar meer dat ze bijvoorbeeld een mooiere licht engine konden gebruiken of wat mooiere/scherpere textures hadden kunnen maken. Ik kraak de game er ook zeker niet om af. De graphics zijn prima te doen :). Ik prijs de game zelfs nog om z'n solide framerate van 60 fps (Driveclub draait volgens mij 30, Forza Horizon ook dacht ik), die ze waarschijnlijk hebben kunnen behalen door wat in te leveren op de graphics. Dat betekent echter niet dat daar niks over gezegd mag worden.

Aan het eind van de dag ben ik blij met alle feedback. Ik vind het alleen jammer dat de hele review de grond in getrapt wordt om een enkele vergelijking die in de ogen van sommige niet klopt. In de rest van de review beschrijf ik de game prima, toch?
avatar van Misterdoa1983
Door Misterdoa1983 (5946 reacties) op 28-03-2016 01:39
( PM )
Heldere en goed onderbouwde review. Ik vind zelf de audio glitches en een beetje verstoord beeld (vooral bij drops vanaf start of hele abrupte bochten) wel vervelend op PS4. Vermaak me verder wel met die game al vind ik 40 euro net ff een tientje teveel voor deze game, persoonlijk.
avatar van Bart1622
Door Bart1622 (872 reacties) op 28-03-2016 05:42
( PM )
Echt een kwalitatief goed spel. Hadden er makkelijk 60 euro voor kunnen vragen gezien de content.
avatar van Tallon 4 NL
Door Tallon 4 NL (1192 reacties) op 28-03-2016 10:43
( PM )
Quote:
Replayability heeft ook een 9 gekregen van me. Sound een 7,5. De cijfers hierboven zijn omgedraaid en moeten even aangepast worden.


Ah, okay thanks. Kon me het eigenlijk al niet voorstellen

Vond je review helemaal oke btw. Al had ik in de review stiekem gehoopt op een naam die volgens mij niet mag ontbreken en in elke Trackmania review genoemd zou moeten worden: SEGA

De 'oudjes' hier weten wat ik bedoel
avatar van Davincstyle
Door Davincstyle (116 reacties) op 28-03-2016 19:10
( PM )
Leuk!
avatar van Asharon
Door Asharon (334 reacties) op 28-03-2016 20:23
( PM )
Ik ben zelf gewoon blij dat Trackmania (als ex PC gamer) EINDELIJK op de console is. En het is ook nog eens de meest complete Trackmania tot nu toe. Ik ben érg tevreden!
avatar van Davidov
Door Davidov (8607 reacties) op 28-03-2016 20:25
( PM )
Lijkt me erg leuk, maar voorlopig geen tijd voor...
avatar van FreakyDreams
Door FreakyDreams (108 reacties) op 29-03-2016 01:05
( PM )
Eindelijk inderdaad weer een split screen racer.
Maar de optie om met z'n 2-en een auto te besturen is nog veel vetter!
Dit had ik van te voren niet gedacht, maar het is enorm gaaf om samen de baan te masteren en zo met goud over de finish te komen!

Ook hot streak met een groep spelen is erg verslavend...
avatar van Rickert
Door Rickert (34 reacties) op 29-03-2016 20:12
( PM )
Ik heb echt ontzettend naar deze game uitgekeken en ik heb net mijn eerste tien rondes uitgereden. Wat een ervaring!

Ondanks dat ik bevooroordeeld ben wilde ik toch even wat kwijt.
Ook ik snap je vergelijkingen met o.a. Forza niet helemaal (sorry, ik ook), een vergelijking met bijvoorbeeld Wipeout zou mij veel passender lijken, zowel qua gameplay als op grafisch gebied.

Ik ben het wel helemaal met je eens dat de customisation van de wagens enigszins tegenvalt, maar ook hier snap ik je vergelijking met Forza niet (sorry, je hebt dit vast al genoeg gehoord), want je zou hier tenslotte kunnen terugpakken op Trackmania Nations.
Daar kon je echt helemaal los gaan met je verfkwast.

Grafisch zou ik de game ook wel hoger scoren, op een enkele lichte stotter in de menu's na (ik speel de game overigens op de ps4), vind ik dat de game er echt ontzettend strak en verzorgd uit ziet. Ik zou hem hiervoor zo een 9 geven.

Verder snap ik inmiddels wat je bedoelt met de herhaling van de muziek, dit is al een reden geweest voor mij om even door te gaan naar de volgende track (pun intended).
avatar van Remedy
Door Remedy (523 reacties) op 30-03-2016 10:55
( PM )
kort gezegd: TM is de zoektocht naar de perfecte racelijn op basis van trial-and-error en waar je moet spelen met zwaartekracht om de beste te worden. De game is van het type trial-and-error zoals Dark Souls, maar dan in een echt hele andere wereld. Wanneer je overigens de gouden medaille wint, dan moet je jezelf zeker gaan uitdagen voor de groene medaille.

Vroeger Stunts gespeeld en erna overgegaan op Trackmania van Nadeo op pc. Nu bezig met TM Turbo op de PS4 en wat een mega ervaring is TM Turbo zeg! Pluspunt is de splitscreen optie en een online ranking zonder dat je abonnee hoeft te zijn. Na 3 avondjes spelen ben ik al op plek 5000/400000 wereldwijd ;). Je kunt overigens ook zien op welke plek je staat in verhouding tot bijvoorbeeld Zuid-Holland. Een ander pluspunt is dat dit spel toegankelijk is voor iedereen. Nadeel is dat je jouw auto niet meer uniek kunt pimpen. Dat is jammer wanneer je jouw beste racerondes wilt showen middels jouw video-upload.

Qua bovenstaande BG scores zou ik de originaliteit veel hoger inzetten, omdat ik eigenlijk geen andere arcade racegame ken zoals deze. De basis van dit spel is nog precies hetzelfde als het eerste deel. Op basis daarvan zou je kunnen zeggen dat het een 7.0 scoort.