Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Two Point Campus - Enrolment Edition (Switch)
70 100 1

Review Two Point Campus - Enrolment Edition (Switch)

Two Point Campus is de opvolger van Two Point Hospital. Weet ontwikkelaar Two Point Studios de charme van Two Point Hospital over te zetten naar het runnen van een campus? Dat lees je hier in de review.


Geen alledaagse school
Het runnen van pretparken, ziekenhuizen of, in het geval van Two Point Campus, een campus is natuurlijk niet een alledaagse bezigheid voor de meeste mensen. Gelukkig word je in Two Point Campus door middel van een korte introductie wegwijs gemaakt in de verschillende systemen waar je gebruik van moet maken. Binnen de kortste keren was ik toiletruimtes, klaslokalen en recreatieruimtes aan het aanleggen om in de verschillende behoeftes van studenten te voorzien.

Natuurlijk moet je bij het aanleggen van nieuwe ruimtes rekening houden met je budget, je inkomsten en de wensen van je leerlingen. Aanvankelijk vond ik het wat lastig om alle statistieken en systemen van het spel goed te kunnen doorgronden. In veel gevallen geeft de game je namelijk wat extra uitleg als je jouw cursor op elementen laat rusten, maar helaas geldt dit niet voor alle aspecten van het spel.


Interface in Handheld modus
Soms wanneer je games op de Switch in Handheld modus speelt kan het voorkomen dat lettertypes wat te klein worden weergegeven. Maar dat kan natuurlijk ook aan mijn ogen liggen. Daarnaast is het soms onduidelijk waar je aan moet werken om leerlingen tevreden te stemmen. Dat zorgt ervoor dat ik vaak vooruitgang boekte door middel van experimenteren met mogelijke oplossingen in plaats van een eenduidige oplossing voor problemen toe te passen. In veel opzichten heeft dit ook weer een zekere charme, omdat je door het verkennen van de verschillende mogelijkheden gaandeweg meer inzichten ontwikkelt in welke voorwerpen, locaties en vakken het beste op elkaar aansluiten.

Wat ik ook erg leuk vond is dat je gaandeweg het doorlopen van de campagne nieuwe modi vrijspeelt. Wanneer je het vierde level met een enkele ster-rang weet te voltooien krijg je toegang tot de Sandbox modus. En hier heb ik werkelijk vele uren met veel plezier in doorgebracht. Het leuke is namelijk dat je in de Sandbox toegang krijgt tot alle beschikbare levels, zelfs de levels die je nog niet in de campagne hebt vrijgespeeld.


De zandbak is ideaal om in te spelen
In veel opzichten kun je hier alle systemen van Two Point Campus het beste leren kennen aangezien je, in tegenstelling tot de campagne missies, een ongelimiteerde hoeveelheid geld tot je beschikking hebt. Daardoor kun je de vele verschillende schoolvakken, hun vereisten en uitdagingen op je gemak uitproberen. En de onverwachte wendingen die je in de normale missies tegenkomt, zoals bezoeken van VIPS, eisen van je personeel of rampen, kun je hierin uitschakelen. De valkuil van dergelijke opties is natuurlijk ook dat veel uitdagende aspecten van de gameplay wat naar de achtergrond verdwijnen. Maar daarin ben je natuurlijk helemaal vrij om te bepalen in hoeverre je het jezelf makkelijk wilt maken. Ik vind de grote keuzevrijheid in ieder geval een groot pluspunt.

Of je Two Point Campus zult waarderen is ook een beetje afhankelijk of je van cartooneske en flauwe humor houdt. Ik vind het grafische stijltje van Two Point Campus persoonlijk wel prettig, maar dat is misschien ook omdat ik Two Point Hospital ook een flink aantal uren gespeeld had. Heel indrukwekkend is het allemaal niet en ik had af en toe ook een paar kleine framedrops wanneer ik over de verschillende maps aan het navigeren was. Van de verschillende vakken en thema’s die Two Point Campus te bieden heeft spraken Spy School, Archaeology en Gastronomy mij het meeste aan en had ik wat minder zin om me met de Clowns van Funny Business bezig te houden. Maar het geeft wel aan dat Two Point Campus in ieder geval lekker veelzijdig is en voor iedereen wel iets te bieden heeft.


Conclusie
Two Point Campus
is een vermakelijke management game geworden die het vooral moet hebben van de toegankelijke gameplay, leuke missies en bizarre settings. Dat de user interface en verschillende systemen soms wat lastig te navigeren zijn maakt de game iets minder toegankelijk dan gehoopt. Toch kun je met de hoeveelheid content en de Sandbox modus vele tientallen uren plezier beleven. De humor moet je liggen, maar dat Two Point Studios een vermakelijke game heeft weten af te leveren is overduidelijk. 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 5110 

Laagste 3 prijzen voor Two Point Campus - Enrolment Edition (Switch)

19.58 25.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 7.6
€  16.59€ 2.99   € 19.58
Nedgame.nl 9.9
€  18.00€ 3.49   € 21.49
GameO 8.2
€  19.99€ 6.00   € 25.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Brainsnack
Brainsnack ( 296   1) 06-09-2022 12:34
Dit soort games zien er altijd heel tof uit als ik reviews lees/kijk.
Maar nadat ik ze in een roes van enthousiasme heb gekocht, vind ik het toch erg moeilijk om er echt in te komen. Meestal eindigen ze dan als de zoveelste game in m'n library waar ik niet meer naar omkijk.
avatar van Josplays
Josplays ( 3955   3) 06-09-2022 12:52
Deze game vind ik leuker dan Two Point Hospital. Is ook de game die ik wat makkelijker opstart.
avatar van Yosher
Yosher ( 182   1) 06-09-2022 16:06
Heb Two Point Hospital met veel plezier gespeeld, en dat doe ik eigenlijk nog steeds. Niet nog steeds veel doen in dat spel. Maar ik ga zeker ook deze campus versie halen uiteindelijk!
avatar van Stephan1234
Stephan1234 ( 2902   2) 06-09-2022 16:11
Two Point Campus is inderdaad zijn geld waard. Leuk en onderhoudend,helaas kan je nergens zien hoeveel uur ik al in deze versie heb gestopt.
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 508   1) 06-09-2022 16:45
Hoe is de performance op Switch? Ik lan mij voorstellen dat als er veel te doen is, Switch wat achterblijft.
avatar van MaryAnn
MaryAnn ( 1819   2) 06-09-2022 19:46
Ik heb hem op de PS4 en vind hem helemaal fantastisch. Ze hebben wel wat dingen verbeterd tov Two Point Hospital. Je kan reguleren hoeveel leerlingen je aanneemt, dus je wordt niet onverwacht overspoeld. Je kan een kamer opslaan, dus als je een lecture hall hebt gebouwd die je aanstaat, kan je hem opslaan en elk level weer opnieuw plaatsen. De training room voor personeel heeft geen leraar nodig. Oke dan kan je er ook maar 1 tegelijk trainen, maar dan is niet gelijk al je personeel iets anders aan het doen
avatar van Fiskie
Fiskie ( 2 ) 08-09-2022 15:46
Quote:
Hoe is de performance op Switch? Ik lan mij voorstellen dat als er veel te doen is, Switch wat achterblijft.
Gepost door: Thornado78 op 06-09-2022 16:45
Ik speel het op de Switch en het is echt een fantastisch spel, maar de performance is daar heel matig (zoals ergens ook wel te verwachten valt). Gigantische framedrops, maar erger nog: _heel_ veel harde crashes van het spel zowel in handheld als docked. Omdat je in het spel niet meerdere savepoints kan aanmaken maar alleen met een quicksave werkt, loop je het risico dat het spel crasht vlak na het opslaan en dat je bij het laden van die savegame direct weer crasht. Zo heb ik al eens een compleet scenario waar ik bijna 3 sterren had behaald helemaal vanaf de start opnieuw moeten doen omdat de savegame niet meer werkte.

De framedrops is mee te leven, maar tot het spel een fatsoenlijke patch heeft gehad die al deze crashes voorkomt raad ik iedereen af om het op de Switch te gaan spelen. Ter illustratie; ik heb het afgelopen weekend ruim 6 uur op een dag gespeeld met minstens 5 crashes waarbij je dus het volledig spel opnieuw moet starten en in ieder geval een deel van het scenario opnieuw moet doen.
avatar van Mhwkessels
Mhwkessels ( 49 ) 10-09-2022 07:52
Gebeuren er ook school shootings als "emergencies" šŸ¤£
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5519   20) 10-09-2022 09:51
Quote:
Ik heb hem op de PS4 en vind hem helemaal fantastisch. Ze hebben wel wat dingen verbeterd tov Two Point Hospital. Je kan reguleren hoeveel leerlingen je aanneemt, dus je wordt niet onverwacht overspoeld. Je kan een kamer opslaan, dus als je een lecture hall hebt gebouwd die je aanstaat, kan je hem opslaan en elk level weer opnieuw plaatsen. De training room voor personeel heeft geen leraar nodig. Oke dan kan je er ook maar 1 tegelijk trainen, maar dan is niet gelijk al je personeel iets anders aan het doen
Gepost door: MaryAnn op 06-09-2022 19:46

Dat kon gelukkig in TP Hospital ook al.

Hoe is de upgrade van de fysieke PS4 versie naar PS5? Dan heb je gewoon de (digitale) PS5 versie toch, zolang de disk erin zit? Net als bij Nioh 2 en Miles Morales!?
avatar van MaryAnn
MaryAnn ( 1819   2) 10-09-2022 10:26
Quote:
[..]


Dat kon gelukkig in TP Hospital ook al.

Hoe is de upgrade van de fysieke PS4 versie naar PS5? Dan heb je gewoon de (digitale) PS5 versie toch, zolang de disk erin zit? Net als bij Nioh 2 en Miles Morales!?
Gepost door: Yi-Long op 10-09-2022 09:51
Hmm dat had ik dan gemist. En als dat andere een vraag voor mij is, dan geen idee. Ik zag er wel opstaan dat je hem ook op de ps5 kan spelen met die versie, maar ik heb geen ps5. Ben nu ook niet thuis om te controleren of er een code inzit oid.
Overigens over crashes: soms crashte hij bij mij wel op de PS4. Niet dat ik hele scenarios opnieuw hoefde de spelen. Maar misschien is dat inmiddels gepatcht? Ik heb een week niet meer gespeeld namelijk
avatar van Seventails
Seventails ( 64 ) 25-10-2022 00:46
Quote:
[..]

Ik speel het op de Switch en het is echt een fantastisch spel, maar de performance is daar heel matig (zoals ergens ook wel te verwachten valt). Gigantische framedrops, maar erger nog: _heel_ veel harde crashes van het spel zowel in handheld als docked. Omdat je in het spel niet meerdere savepoints kan aanmaken maar alleen met een quicksave werkt, loop je het risico dat het spel crasht vlak na het opslaan en dat je bij het laden van die savegame direct weer crasht. Zo heb ik al eens een compleet scenario waar ik bijna 3 sterren had behaald helemaal vanaf de start opnieuw moeten doen omdat de savegame niet meer werkte.

De framedrops is mee te leven, maar tot het spel een fatsoenlijke patch heeft gehad die al deze crashes voorkomt raad ik iedereen af om het op de Switch te gaan spelen. Ter illustratie; ik heb het afgelopen weekend ruim 6 uur op een dag gespeeld met minstens 5 crashes waarbij je dus het volledig spel opnieuw moet starten en in ieder geval een deel van het scenario opnieuw moet doen.
Gepost door: Fiskie op 08-09-2022 15:46

Bedankt voor je uitleg!

Is de game inmiddels gepatcht en beter speelbaar? of nog steeds lags en crashes?
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29779   298) 25-10-2022 10:17
Quote:
[..]


Bedankt voor je uitleg!

Is de game inmiddels gepatcht en beter speelbaar? of nog steeds lags en crashes?
Gepost door: Seventails op 25-10-2022 00:46
Ik heb gisteravond gespeeld. Ik heb geen enkele crash gehad. Framedrops alleen als er echt veel staat te gebeuren in beeld, maar kan niet zeggen dat ik er last van had.