Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Wasteland 2 (PC)
85 100 1

Review Wasteland 2 (PC)

Om de ontwikkeling van Wasteland 2 te kunnen financieren startte ontwikkelaar inXile een Kickstarterproject. Het doel was om hiermee 1 miljoen dollar op te halen, zodat ze aan de slag konden met het ontwikkelen van deze game. Aan het einde van de Kickstarterperiode hadden ze echter maar liefst 3 miljoen dollar bij elkaar verzameld. Hiermee is Wasteland 2 een van de meest succesvolle crowdfunding-projecten voor een videogame ooit. De vraag is nu natuurlijk of dit ook terug te zien is in de kwaliteit van de game. Daar kan ik alvast antwoord op geven: ja.


 

Matige graphics
Bij het opstarten van een nieuwe PC-game ga ik tegenwoordig eerst in het menu op zoek naar het scherm met de grafische instellingen om die allemaal zo hoog mogelijk te zetten. Ik heb niet voor niks een nieuwe PC in huis gehaald. Dit deed ik dus ook bij Wasteland 2, maar na het starten van een nieuw spel vielen de graphics me toch een beetje tegen. Het ziet er absoluut niet slecht uit, want het kleurengebruik en de animaties zijn prima in orde. De game mist echter scherpte in de textures en had meer details kunnen bevatten. Daar had volgens mij meer in gezeten. De graphics maken dus niet zoveel indruk, maar de sfeer en omvang van de spelwereld maken dat helemaal goed. Je loopt met jouw team door een post-apocalyptische wereld en dat zal je weten ook. Radioactieve gebieden kun je het beste vermijden zonder speciale uitrusting en gemuteerde beesten proberen je het leven zuur te maken. De hele game ademt een sfeer die misschien wel het beste te vergelijken is met de Mad Maxfilms of de Falloutgames. Dat laatste is ook niet zo gek, want Fallout is gebaseerd op de eerste Wastelandgame.

Persoonlijkheden
Als je het spel begint mag je een team vormen dat bestaat uit vier leden. Je kunt kiezen uit een aantal karakters die door de game worden aangedragen en die ieder verschillende eigenschappen hebben. Heb je de tijd dan kan je ook zelf karakters maken en de eigenschappen daarvan aanpassen, zodat je een team vormt dat helemaal naar jouw wens is. Gedurende de game loop je tegen NPC's aan die aan willen sluiten bij jouw team, zodat jouw groep kan groeien tot maximaal zeven leden. Het is echter aan jou om te bepalen of ze deel uit mogen maken van de groep. Naast de unieke eigenschappen heeft elk personage ook een eigen karakter. Dat karakter bestaat uit meer dan een aantal regels tekst in een profiel. Je ziet het terug komen in het spel en daardoor krijg je een betere band met jouw personages dan in de gemiddelde andere game. En dat zal je merken. Je zult namelijk regelmatig voor belangrijke keuzes komen te staan en zult daar ook de gevolgen van moeten aanvaarden. Denk aan het opofferen van een personage om de rest van het team te kunnen redden. Die keuzes zal je wel even voelen.

 

Tactisch inzicht
Wasteland 2 is een turn-based RPG, maar wel eentje die behoorlijk de vaart erin houdt. Je begeleidt jouw team real-time door de spelwereld totdat er een gevecht plaats gaat vinden. Dan schakelt de game over naar de turn-based gameplay en kun je rustig nadenken over de stappen die je gaat nemen om het gevecht naar jouw hand te zetten. Hier komt ook het tactische aspect van de game naar boven. Zoals gezegd heeft elk lid zijn unieke eigenschappen en daar dien je rekening mee te houden. Die eigenschappen hebben namelijk behoorlijke invloed op de game. In het begin kom je er nog wel mee weg door met elk lid van de groep gewoon alleen maar op de tegenstanders te schieten, maar naarmate je verder komt zal er meer tactisch inzicht van je gevraagd worden. Dus je zult al snel gebruik maken van dekking en de skills van jouw team verder verbeteren. Dit doe je door ook goed gebruik te maken van de spullen die je tegenkomt in de wereld.

Voldoende actie
Meestal zijn turn-based games vooral interessant voor de fans van het genre, maar in het geval van Wasteland 2 durf ik wel te zeggen dat de game ook voor de meer actiegerichte gamers een leuke aanvulling is. Het kan even wennen zijn om tijdens een gevecht om de beurt je acties uit te voeren, maar binnen die stappen heb je voldoende mogelijkheden om lekker actief bezig te zijn. Zo is het goed mogelijk om met een teamlid naar een tegenstander te lopen, die doormidden te schieten met je shotgun (had ik al gezegd dat dit lekker visueel getoond word?) en daarna dekking te zoeken achter een muurtje. Je hebt daardoor veel minder het idee dat je een turn-based game aan het spelen bent en dat vind ik persoonlijk een positief aspect. Het zorgt ervoor dat er een lekkere vaart in de game blijft, waardoor je snel vorderingen kan maken. Ik had nergens het idee dat ik te lang aan het wachten was op de tegenstander. Gelukkig maar, want te lang wachten vindt niemand leuk.

 

Grafisch is Wasteland 2 misschien niet heel indrukwekkend, maar qua gameplay is het een absolute topper! Als speler heb je gigantisch veel vrijheid om een team naar eigen inzicht samen te stellen, daarmee je eigen weg te kiezen en de sfeervolle wereld te ontdekken. Voor je het weet ben je vele uren verder en heb je al een aantal mooie avonturen beleefd met jouw squad. Ik kan dan ook niet anders dan Wasteland 2 aanraden, ook als je het origineel nog nooit hebt gespeeld.

Deze review werd geschreven door Kevin.
 

 

Oordeel Wasteland 2 (PC)

  • Graphics 70
  • Gameplay 90
  • Originality 75
  • Sound 75
  • Replay 90
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 8454 

Laagste 2 prijzen voor Wasteland 2 (PC)

23.40 30.57 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Lamar Games 10
€  19.95€ 3.45   € 23.40
Bol.com Partner 8.5
€  30.57€ 0.00   € 30.57

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Cruz
Cruz ( 3333 ) 11-10-2014 21:22
Best een hoog cijfer, echter weet ik na het lezen van de review nog niet wat de game nou precies is en waar het over gaat, een SRPG toch? Gemiste kans aangezien 25% van de tekst over de matige graphics gaan...
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 11-10-2014 21:53
wat ik altijd niet leuk vind bij reviews is dat sommige er geen verstand van hebben maar goed
avatar van Jeroenfm
Jeroenfm ( 775 ) 11-10-2014 22:27
Quote:
wat ik altijd niet leuk vind bij reviews is dat sommige er geen verstand van hebben maar goed

wat ik niet leuk vind van reacties is dat sommigen niet weten wat interpunctie is en het daardoor onleesbaar en onbegrijpbaar wordt

Ontopic: zat tijdens de Kickstarter te twijfelen om te steunen. Helaas toch niet gedaan, ik vind dat je alleen iets moet steunen waar je echt achter staat/ of kent. Ik kende Wasteland nog niet, maar dit ziet er zeker interessant uit (ondanks de matige graphics ).
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6063 ) 11-10-2014 22:41
Quote:
Best een hoog cijfer, echter weet ik na het lezen van de review nog niet wat de game nou precies is en waar het over gaat, een SRPG toch? Gemiste kans aangezien 25% van de tekst over de matige graphics gaan...

Wasteland is een vrij bekende serie, dus ik zo ook denken dat de lezers het genre wel wetenXD
avatar van Pollo
Pollo ( 35 ) 12-10-2014 00:10
Superspel. Heb er al heel wat uren inzitten
avatar van Rickert
Rickert ( 80   1) 12-10-2014 07:23
Ik ben best wel een turn-based liefhebber, ik speel games graag op mijn eigen tempo (lazy gamer ).
Maar ik vond het turn-based gebeuren hier niet zo heel tactisch aangezien 3/4 van je tegenstanders binnen no-time recht voor je neus staat ben je eigenlijk alleen maar bezig met je ranged karakters achteruit te laten lopen.

Maar qua sfeer en verhaal vind ik het echt een leuke game.

Als advies zou ik aan mensen wel willen meegeven om bij het aanmaken van een team om ervoor te zorgen dat je ook echt zorgt dat alle reparatie/healing/sloten/technische skills aanwezig zijn in je team.
Dan hoef je niets te laten liggen in de game.
avatar van Demeus
Demeus ( 94 ) 12-10-2014 12:02
Geniaal spel, neemt je mee en laat je niet meer los. Zit nu een stuk verder in het spel en de keuzes worden alleen maar lastiger. De moraliteit in het spel vind ik erg stoer gedaan!
avatar van CurlyKirby
CurlyKirby ( 700   1) 12-10-2014 12:05
Overdrijven is ook een vak Jeroen.

OT: ziet er best goed uit, en wasteland bekend? Je zou het bijna Niche kunnen noemen...
avatar van Thawar
Thawar ( 345 ) 12-10-2014 21:31
WAT... 8,5!?
Het is een leuke game, maar je moet dit eens vergelijken met Silent Storm.
Bijna dezelfde graphics, maar een veel betere game. En die is al meer dan 10 jaar oud.
avatar van Sockslayer
Sockslayer ( 237 ) 13-10-2014 12:41
Quote:

Maar ik vond het turn-based gebeuren hier niet zo heel tactisch aangezien 3/4 van je tegenstanders binnen no-time recht voor je neus staat

Is op het moment ook nog(?) bugged, enemies die buiten line of sight zijn hebben oneindig movement ohm
Zie dit mooie filmpje bv: hier

Verder wel een super tof spel. In eerste instantie verwachtte ik meer iets als Fallout 1 of 2, maar Wasteland brengt een stuk meer combat in het spel. Gelukkig zijn er nog genoeg unieke situaties en interessante characters om het spel voor mij erg goed te maken.
avatar van Spellevent
Spellevent ( 477 ) 13-10-2014 20:58
Bedankt voor de review. Ziet er goed uit, heeft wat fallout trekjes. Wacht nog even tot er wat patches zijn uitgebracht, en dan koop ik em wel in de steam sale. Eerst komt divinity: OS aan de beurt, ook al zo'n lekkere turnbased game. We worden verwend.