Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Wolfenstein II: The New Colossus (XboxOne)
85 100 1

Review Wolfenstein II: The New Colossus (XboxOne)

In 1992 zette ID software de wereld in een nieuw perspectief door de eerste grote first person shooter aan ons te schenken: Wolfenstein 3D. Volledig in 3D-perspectief kon je als speler, samen met protagonist William Joseph "B.J." Blazkowicz (ook bekend als Terror Billy), de wereld ontdoen van menig Nazi; Goebbels en Hitler niet uitgezonderd. Wolfenstein 3D trok de aandacht enerzijds door de uitstekende FPS-mechaniek en vernieuwde grafische weergave, maar anderzijds ook door het zeer controversiële thema en overvloed aan realistisch geweld. Vragen werden gesteld over de zieltjes van onze jeugd, Duitsland verbood het spel enige tijd, maar niemand kan eromheen dat Wolfenstein 3D de wereld van videogames een stapje vooruit deed zetten richting volwassenheid.Wolfenstein 3D gaf ontwikkelaar ID Software het momentum voor titels als Doom en Quake. Rondom Wolfenstein bleef het echter jaren stil, totdat in 2001 Activision een vervolg/reboot/spin-off (toen deden we nog niet zo moeilijk over canon en continuïteit) uitbracht. In 2009 herhaalde dit ritueel zich weer eenmaal en toen leek het gedaan met deze dinosaurus. Gelukkig waren daar Bethesda en MachineGames met Wolfenstein: The New Order, die de serie in 2014 weer geheel nieuw op de kaart zette. Na een spin-off (The Old Blood) is het nu de beurt aan het eerste echte vervolg in de serie: Wolfenstein II: The New Colossus (W2).
 
Happily ever after
Het Wolfenstein universum is een alternatieve tijdslijn waar de Duitsers de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen door middel van een grote wetenschappelijke voorsprong. In het eerste deel hielpen we William een tegenoffensief voeren en medestanders organiseren. Het verhaal eindigde echter met een cliffhanger, eentje die direct in W2 wordt afgehandeld. William overleeft zijn laatste aanval op Deathshead, maar is niet meer dezelfde. Ik ben normaal niet zo van de spoilers over het verhaal in een game, maar het verhaal en de drijfveren van William zijn het sterkste onderdeel van W2. William is namelijk verlamd en dat heeft zijn invloed op het verhaal en de gameplay. William is namelijk wankel en onzeker geworden over zijn eigen sterfelijkheid. Op de momenten dat je met William door de gangen struint om Nazi's op te ruimen sta je bloot aan zijn interne monologen over zijn naderende dood, zijn kinderen die hij niet zal zien opgroeien en zijn onvermogen om de wereld te redden.

 


The New Colossus
De subtitel van W2 is niet uit de lucht gegrepen. De vrije interpretatie kan zijn dat het verwijst naar de nieuwe wereldmacht die de Duitsers zijn geworden in dit universum, maar The New Colossus is ook een verwijzing naar het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Laat Amerika dit keer dan ook het slagveld zijn van de game. Echter, ergens gedurende New Order en New Colossus is Amerika bezweken onder de militaire druk van de Duitsers. Of misschien zijn ze wel gecapituleerd uit sympathie voor de Nazi-retoriek? Dat moet je zelf maar uitvinden, maar onbedoeld zet MachineGames een huiveringwekkend actueel beeld neer wanneer je door de straten van "smalltown USA" Roswell loopt en de Klu Klux Klan-leden tips en adviezen aan de Nazi's vragen nabij een parade ter ere van het Derde Rijk. Onbewust wordt een openliggende zenuw van de hedendaagse Amerikaanse samenleving akelig blootgelegd. Hier houdt de pijniging van de ziel trouwens niet op. Via flashbacks komt de jeugd van onze held aan bod, eentje die bol stond van mishandeling en racisme in het Amerika rond de jaren 30. Behoorlijke zware materie voor een hedendaagse schietgame, maar de sfeer die hiermee wordt neergezet is op momenten overweldigend en blijft boeien.
 
Does it kill Nazi's?

Naast de actualiteit en interessante inkijk in de jeugd van een Joodse Nazi-killing machine is er gelukkig ook nog wat te gamen in W2. De gelikte shooter-mechaniek uit het eerste deel is grotendeels overgenomen, waarbij het vrijelijk duel-wielden van al je geweren interessante keuzes en combinaties oplevert. Enige verdieping is aangebracht in de manier waarop je de wapens uitbouwt. Weg zijn de verborgen upgrade caches, in plaats daarvan vind je algemene upgrade kits, welke je vrijelijk kunt benutten via een menu. Het fijne hiervan is dat je de upgrades kunt inzetten voor je geprefereerde spelaanpak, want ondanks al het geweld is het stilletjes rondsluipen namelijk ook een zeer effectieve manier om de wereld door te komen. De upgrade kits zijn gelimiteerd, dus de keuzes die je maakt voor je wapens bepalen je eigen speelstijl daardoor permanent. Ondanks de keuze voor stealth of Rambo zijn de levels vrij lineair en is W2 een typische "corridor-shooter" waarbij je telkens de actie beleeft in nauwe paden en gangen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de open ruimtes uit Destiny 2. Ik speelde dan ook veelal stealth totdat ik de fantastische variant van een shotgun vond, welke me direct terugbracht naar de goede oude tijd aan het begin van de jaren 90. Ook verdient de close combat in W2 wat aandacht. Gewapend met een bijl heb je instant kill-moves tot je beschikking wanneer je dicht genoeg bij een vijand komt. Wat volgt is een korte animatie waarin Terror Billy zijn naam eer aandoet door minimaal één lichaamsdeel van de romp van zijn tegenstander te ontdoen.Waar voor je geld?
Met een sterke cast aan karakters, het goed geschreven verhaal en gelikte actie is W2 een mooi pakket geworden wat veel mensen zal plezieren. Dat een serie over het verloop van bijna 25 jaar sterk en actueel kan blijven, is lovenswaardig te noemen. Buiten een klein keuzemoment dat het verhaal raakt en de mogelijkheden om je wapens zelf te upgraden, is er echter weinig om naar terug te komen. Gezien de actie veel van hetzelfde is, heb je dit na het één keer doorlopen van de verhaallijn wel gezien. Bovendien ontbreekt er een multiplayer-optie. Wel is er sinds 7 november een nieuwe modus beschikbaar (The Vault) waarin je levels speelt met als doel om een zo hoog mogelijke score te halen, waarna een leaderbord je deze laat vergelijken met de rest van de wereld. Met deze "arcade-modus" kun je de levensduur van W2 wat rekken, maar eigenlijk lijkt het meer een soort grote easter-egg als referentie naar de roots van de serie. Ook is er nieuwe DLC aangekondigd om de verhaallijn uit te breiden, maar deze zal je dan wel weer apart moeten aanschaffen.

Conclusie
W2 lijkt in eerste instantie misschien een simpele en brute shooter, maar achter deze hyper gewelddadige façade schuilt de reis van een gebroken man. Veel meer dan het recente gereboote Doom (2016) heeft W2 een diepe kant, die me deed denken aan Bioshock en Fallout. De actie ligt wel dichter tegen Doom (2016) aan, maar deze bipolaire aanpak – in combinatie met de akelig actuele accuratesse van maatschappelijke problemen – maken W2 tot een unieke ervaring. Hierdoor is het spel zowel geschikt voor de gamer die gewoon zin heeft om Inglourious Basterds nog eens dunnetjes over te doen, als voor de fijnproever die zin heeft in een goed en interessant verhaal. Klinkt beide je goed in de oren? Dan zou deze game zomaar eens een outsider kunnen zijn voor je ‘Game of the Year’-lijstje. 

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.

 

Oordeel Wolfenstein II: The New Colossus (XboxOne)

  • Graphics 90
  • Gameplay 80
  • Originality 75
  • Sound 90
  • Replay 60
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 6502 

Laagste prijzen voor Wolfenstein II: The New Colossus (XboxOne)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 11-11-2017 16:42
Mooi geschreven review! Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik het echt vreselijk vond. Ik hoop dat dit een plek is om een eigen mening te uiten. Zo niet, dan zal ik mijn post wel verwijderen.

Alles is extreem on-the-nose, tot het punt dat de terugkerende karakters karikaturen zijn geworden. Over de nieuwe cast valt er zelfs minder te zeggen, bestaande vooral uit tactloze stereotypen. De plot is onzinnig en gaat vaak uit z'n weg om "hot-topics" te behandelen, ook al voegen deze weinig tot niets toe aan het verhaal of de karakters. Het is overduidelijk voor de politieke sfeer van nu geschreven: Extreem en tactloos. Comedie van TNO is verwisseld met potty humor: scenes worden onderbroken met poep, kots of pis grappen. Karakters schreeuwen en schelden elkaar uit, iedereen gedraagt zich als een debiel, fysieke humor et cetera.

Ik was geen fan van de level design van TNC, maar ik kan makkelijk begrijpen dat anderen het wel prettig vinden

Ik vond TNO best vermakelijk, vooral de undercover missies, sinds ze zorgden voor wat afwisseling. Ik vond het ook een veeeeeel beter geschreven verhaal, terwijl TNC juist wat heftigere verhalen probeert te vertellen in de minst tactvolle en meest absurde manieren denkbaar.

Het was voor mij het geld niet waard en ik vind dat super jammer. Game bestaat ook bijna 60% uit cutscenes, heb amper het gevoel gehad dat ik iets heb gespeeld. Ook amper tot geen baasgevechten meer; het proces is nu vooral "schiet/stealth door een area heen, cutscene en repeat". Wel goed om te horen dat anderen het leuk vonden.
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8267   3) 11-11-2017 16:50
Ik was hyped voor deze game maar toen kwamen Mario Odyssey en Stardew Valley op Switch en doe ik sindsdien eigenlijk niks anders meer. Over een paar weken of maanden als ik er klaar voor ben, wordt dit de eerste game die ik ga spelen. The New Order was ook gewoon tof, lekker raggen en rammen.

Ook de kritiek van Jack hierboven heb ik meegenomen, maar het verhaal in TNO en Old Blood was ook tactloos en extreem out of place maar stoorde me geenszins.
avatar van Wargirl007
Wargirl007 ( 712   1) 11-11-2017 16:56
Ik heb de game gespeeld, maar hij voldeed niet aan mijn verwachtingen. Grafisch was de game erg mooi, dat dan weer wel.
avatar van Andromeda
Andromeda ( 97 ) 11-11-2017 17:00
Qua gameplay echt helemaal top. Speelt net zo snel als lekker als Doom. Het verhaal is goed, vol met humor en afschrikwekkende momenten. Het perk systeem is duidelijk. Vindt je schooters leuk, dan is deze zeker de moeite waard
avatar van Rkantjo
Rkantjo ( 22 ) 11-11-2017 18:22
het lekkerste shooter,afterpay incoming
avatar van Beunhaaz
Beunhaaz ( 5456   12) 11-11-2017 19:41
Ik wacht op een mooie aanbieding en dan koop ik hem meteen.
Dus hopelijk heeft gamemania wat mooie deals met Black friday
avatar van Malistix
Malistix ( 1432   3) 11-11-2017 20:12
Mooi man native 4k met kleine scaling op mijn xbox one x, heb hem al gehaald ga starten na assassins creed, wat een mooi eind van het jaar met al deze games
avatar van Sezpey
Sezpey ( 171 ) 12-11-2017 10:57
Ik heb veel plezier gehad van de current-gen voorgangers. Zal de game, mede door deze review, ook aanschaffen wanneer die in de budgetbak terecht komt.
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 514 ) 12-11-2017 15:16
Dit is gewoon een sterk spel, punt.