Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App
Assassin's Creed: Valhalla (PS4)
60 100 1

Review Assassin's Creed: Valhalla (PS4)

Een aantal jaar geleden besloot Ubisoft de Assassin’s Creed-serie eens flink op te schudden. De serie liep op z’n laatste benen en spelers waren er flauw van om ieder jaar weer dezelfde game voorgeschoteld te krijgen in een nieuw jasje. Als resultaat kregen we Assassin’s Creed Origins, die de serie weer nieuw leven in blies. Een jaar later verscheen Odyssey, die dat nog eens stilletjes over deed, en nu – twee jaar later – mag Valhalla zich hier bij aansluiten. Maar kan Valhalla zich ook meten met bovengenoemde titels, of is het weer tijd voor een frisse wind door de franchise? Wij hebben het voor je uitgezocht.



Eivor of Eivor
Assassin’s Creed Valhalla speelt zich af in het jaar 873. Hoofdpersonage Eivor krijgt de taak om samen met een grote Viking-clan te bekijken of Engeland de moeite waard is om in te pikken, om zo de Viking-macht over Europa uit te breiden. Valhalla bestaat dan ook uit meerdere speelbare locaties, waaronder dus een deel van Noorwegen en Engeland, maar ook locaties die we niet willen verklappen. Omdat de Animus, het hedendaagse systeem dat het mogelijk maakt om deze oude Viking-herinneringen op te roepen, niet weet of Eivor vroeger een man of een vrouw was kun je dit zelf beslissen. Maar waar in Assassin’s Creed Odyssey de keuze voor Kassandra of Alexios ervoor zorgde dat de andere de antagonist werd, is dat in Valhalla niet zo. Eivor is Eivor. De keuze is puur cosmetisch. Wel kun je ervoor kiezen om het spel af en toe te laten switchen tussen de twee. Hier is een in-game verklaring voor, dus dit is de canonieke optie, maar de keuze is aan jou.

En hier komen we gelijk aan bij het eerste minpunt van de game. Eivor is namelijk niet zo’n interessant personage. Als kind wordt tijdens een groot feest je dorp aangevallen. Hierbij worden je vader en moeder vermoord en eindig je als Eivor in een gevecht met een wolf die je gezicht aan flarden bijt. Hier komt ook Eivor’s nickname ‘Wolf-kissed’ vandaan. Omdat je op dat moment echt nog geen enkele band hebt met deze personages voelt het dan ook ontzettend leeg wanneer ze omkomen. En dat gaat eigenlijk het hele hoofdverhaal van Valhalla zo door. Personages die je ontmoet zijn niet interessant of memorabel, of ze leggen binnen twee à drie missies het loodje. Zoals eerder aangegeven beschikt Valhalla over een paar locaties die we niet willen verklappen. Eén van deze locaties is enorm tof en de personages en verhalen daar zijn ook een stuk leuker en interessanter dan Eivor en kornuiten. Het is daarom erg jammer dat Ubisoft hier niet de hele game rond heeft gebouwd, maar heeft gekozen voor een uitwisselbaar en tweedimensionaal personage en verhaal.



Audiovisueel spektakel
Gelukkig is het verhaal niet alles. Het oog wil immers ook wat. Assassin’s Creed Valhalla ziet er gelukkig dan ook prachtig uit. Het is niet de mooiste game aller tijden, maar het kan zich zeker meten met de voorgangers en dingen als het Noorderlicht zien er werkelijk prachtig uit. Ook de soundtrack is ditmaal weer van torenhoge kwaliteit. Jesper Kyd, de componist van de originele Assassin’s Creed en veel andere delen in de reeks, is terug en wordt ditmaal bijgestaan door Sarah Schachner van Assassin’s Creed Origins en Unity, en Einar Selvik die onder andere verantwoordelijk is voor de muziek in de tv-serie Vikings. Audiovisueel zit het dus wel goed met Valhalla. Wij hebben het spel gespeeld op de PS4 Pro, waar het spel een framerate van 30 frames per seconden kent met een dynamische 4K resolutie. Deze framerate wordt eigenlijk altijd wel aangehouden, op een enkele keer in een groot gevecht na. Op de next-gen consoles zal het spel op 60 frames per seconde draaien, wat zorgt voor een vloeiendere spelervaring en een betere responstijd bij het indrukken van de knoppen.

Een beetje stelen, een beetje zuipen
Dat is geen overbodige luxe, want het combat-systeem in Valhalla is nogal traag. Niet geheel onverwachts natuurlijk, want bijlen zijn nou eenmaal zwaar en lomp en het duurt even om daar een ferme klap mee uit te delen. Naast bijlen kun je speren, zwaarden en natuurlijk schilden dragen, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld twee bijltjes te dual-wielden. Op deze manier kun je je niet verdedigen, maar wel sneller klappen uitdelen. Tevens kun je ditmaal je wapens upgraden bij een blacksmith en verbeteren met behulp van runes, en is er een gigantische skill tree waarmee je door te levelen Eivor helemaal naar je hand kunt zetten. Nog altijd wordt er gebruik gemaakt van het Dark Souls-achtige systeem waarin je aanvallen uitvoert met de bumpers en triggers van je controller en dit werkt ditmaal beter dan ooit. De gevechten in Assassin’s Creed waren nog nooit zo gruwelijk: schiet je met je pijl en boog in een zwakke plek van een vijand, dan kun je hier een zogenaamde stun move op uitvoeren. Hiermee maak je de beste man vaak in één keer af door hem bijvoorbeeld te onthoofden of z’n hoofd te pletten tussen twee hamers. De gevechten werken dus lekker en zien er op momenten erg spectaculair uit. Wat fijn is, want je komt ditmaal redelijk vaak terecht in gigantische veldslagen en raids.



Deze raids variëren van invallen waarbij je een heel dorp uitmoordt tot slagen waarbij je enkel de voorraadkisten plundert. Het is mogelijk van tevoren al als een echte assassin één voor één het dorpje uit te moorden om vervolgens wanneer je gesnapt wordt je krijgers op te roepen door middel van het blazen op een toeter. Op deze manier hebben je vechters minder moeite en kun je sneller de buit binnenhalen. Helaas liepen we bij deze raids een erg vervelende bug tegen het lijf. De kisten die je tijdens raids opent moet je namelijk met z’n tweeën open maken. Echter hebben je krijgers hier af en toe absoluut geen zin in. Die gaan dan dom naast je staan koekeloeren terwijl je de longen uit je lijf schreeuwt voor hulp om de kist te openen. Op een gegeven moment heeft het ons meer dan twintig minuten aan probeersels gekost voordat we iemand zo ver kregen om ons te helpen. Helaas is dit niet de enige bug die het spel teistert.

Geen Ubisoft-game zonder bugs

Wie ‘bugs’ opzoekt in het woordenboek ziet bij de definitie het logo van Ubisoft staan. Binnen ons eerste half uur met het spel zakte de camera namelijk al een keer door de grond en nog geen tien minuten later schoten er allemaal vreemde strepen uit Eivor. Omdat we op de redactie al een tijdje bezig zijn met Valhalla hebben we het spel grotendeels gespeeld zonder de day 1 patch, die afgelopen vrijdag verscheen, dus een deel van de bugs die wij ondervonden hebben zal inmiddels gepatcht zijn, maar zelfs na de bovengenoemde patch is het spel buggy en slordig afgewerkt. Zo wil de audio wel eens een seconde overslaan waardoor de lipsync – die overigens niet fantastisch is – niet meer synchroon loopt en personages door elkaar heen gaan praten. Op een gegeven moment kwamen we vast te zitten op een steen waar we met geen mogelijkheid vanaf konden komen, en NPC’s en vijanden glijden regelmatig over de grond zonder loopanimatie. Ook hebben we net als in de vorige delen een laadscherm getroffen die bleef hangen waardoor we na een kwartier het spel maar opnieuw opgestart hebben. Zelfs buiten deze bug zijn laadtijden extreem lang. Zo zit je wanneer je dood gaat of gebruikmaakt van het fast-travel-systeem regelmatig langer dan een minuut op je telefoon te kijken.



Buiten deze bugs zijn er nog wel meer aparte keuzes of slordigheden te benoemen. In raids is het soms de bedoeling dat je de rieten daken van huizen in de fik steekt om zo de bewoners uit te roken en het dorp plat te branden. Dit is een tof mechaniek dat prima werkt, maar het vuur bovenop deze daken ziet er echt niet uit. Het is fel oranje en beweegt op een lage framerate. Ook explosies zien er uit alsof ze daadwerkelijk in de Viking-tijd zijn geanimeerd. Ook zijn de dof-klinkende stemmen uit Assassin’s Creed Origins weer terug. Audio neemt veel ruimte in beslag, maar het is niet de bedoeling om zoveel compressie los te laten op de stemmen dat de s-klanken snijden in je oorschelpen wanneer je met een koptelefoon op speelt. Het meest vreemde hieraan is nog wel dat er bij sommige personages enorm veel verschil zit in de audiokwaliteit tussen bepaalde zinnen. De ene zin klinkt soms beter dan de zin daarna. Helaas is het niet mogelijk om stemmen met een hogere audiokwaliteit te downloaden, waardoor je het hele spel moet luisteren naar personages die door een mondkapje lijken te praten. Wel COVID-proof, maar toch een jammere keuze.

Geen XP-boosters meer
Iets wat we wel kunnen prijzen is het nieuwe XP-systeem. Waar je in Odyssey regelmatig geforceerd werd "optionele" zijcontent door te spelen of echt geld uit te geven aan XP-boosters, omdat je anders niet hoog genoeg geleveld was voor de volgende verhaalmissie, is dit in Valhalla verleden tijd. De XP en skill points vliegen je hier om de oren, en voor elke uitgegeven skill point stijg je één ‘power level’. Dit gaat zo hard dat je eigenlijk nooit voor een te heet vuur komt te staan wanneer je een oogje houdt op welke gebieden geschikt zijn voor jouw power level. Ook konden wij op de ‘default’ moeilijkheidsgraad op level 50 makkelijk een level 90 missie aan. Dit duurt dan alleen langer omdat je minder schade doet, en een vijand heeft je in één à twee klappen neer dus je moet goed uitkijken. De XP-boosters zijn hiermee verleden tijd en alle optionele microtransacties die het spel wel kent zijn dan ook puur cosmetisch. Ook kent Valhalla een scala aan accessibility opties waarmee je je spelervaring totaal naar eigen smaak kunt aanpassen. Dit varieert van de gebruikelijke kleurenblind-opties tot het aan kunnen zetten van een volledige auto-aim of zelfs de optie om de moeilijkheid van de stealth gameplay, de gevechten en de exploration los van elkaar in te stellen.

Enorm veel te doen
Assassin’s Creed Valhalla bevat ontzettend veel content. Buiten het hoofdverhaal om, waar je tientallen uren zoet mee bent, heb je verschillende zijmissies en daily missies waarbij je op pad gestuurd wordt om specifieke doelwitten om te leggen. Qua zijactiviteiten heb je onder andere Orlog: een tof dobbelspel, een minigame waarbij je jezelf klemzuipt en Flyting: een soort ouderwetse rap battles. Met dit laatste verbeter je overigens je charisma, waarmee je in bepaalde gesprekken voor een betere uitkomst kunt zorgen. In Ravensthorpe kun je een settlement bouwen, die je naar eigen smaak kunt inrichten, waarmee je meer soorten missies en allerlei upgrades voor je krijgers vrijspeelt en zogenaamde Myths Worlds maken hun opwachting die zoals de naam al doet vermoeden dieper de Noorse mythologie in duiken. Uiteraard laat Layla, de hedendaagse protagonist, ook meermaals haar gezicht zien, maar voor mensen die hier niet van houden is dit grotendeels optioneel. Een toffe twist hierbij is dat de geschiedenis en de moderne tijd nog wel eens willen mixen, waardoor je af en toe als Layla mag parkouren in het oude Engeland. Dit alles is nog maar het topje van de Noorse ijsberg, want we hebben het nog niet eens gehad over het jagen op legendarische dieren, vissen, het zoeken van schatten, het oplossen van puzzels, het verslaan van Zealots: een soort bounty hunters, die op je jagen na het maken van een verkeerde keuze in het verhaal, de Order of the Ancients waarbij je een lijst slechteriken bij langs gaat om uiteindelijk de leider uit te kunnen schakelen en het vinden van Romeinse artefacten. Ook kent het spel wederom een uitgebreide photo mode en wordt er binnenkort nog een Discovery Tour aan toegevoegd waarmee je, alsof je op een soort schoolreisje bent, door de game kunt lopen terwijl je allerlei informatie voor je kiezen krijgt. Wie wil kan echt makkelijk honderden uren uit Assassin’s Creed Valhalla halen. Het is alleen jammer dat je in deze tijd veelal hetzelfde zult doen als wat je in de eerste vijftien uur speeltijd doet.



Meer Assassin’s Creed
Wij keken op de redactie erg uit naar Assassin’s Creed Valhalla. In onze Origins en Odyssey reviews hebben we meerdere verbeterpunten benoemd en het is erg jammer om te zien dat veel van deze punten niet aangekaart zijn tijdens de ontwikkeling van Valhalla. Kijkend naar de staat van het spel lijkt het alsof Ubisoft Valhalla snel de deur uit wilde duwen voordat de next-gen consoles bij de mensen in de woonkamer verschijnen. Als we vervolgens kijken naar het eerder dit jaar verschenen Ghost of Tsushima dan zien we een spel dat de Assassin’s Creed-formule naar z’n eigen hand zet en bijna perfectioneert, met een intrigerend verhaal, memorabele personages waar je echt een band mee opbouwt en optionele content dat niet aanvoelt alsof het enkel bestaat om de speelduur kunstmatig te verlengen. Het is zó jammer dat het Ubisoft niet lukt haar eigen franchise van een soortgelijke vernieuwing te voorzien. Er zijn al een aantal betaalde DLC-pakketten aangekondigd waarbij Ierland onveilig gemaakt gaat worden en je het Beleg van Parijs na kunt spelen, wat we natuurlijk graag gezien hadden als onderdeel van Valhalla aangezien het een belangrijke gebeurtenis is uit de Viking-geschiedenis, maar helaas moeten we hierop wachten tot volgend jaar.



Uiteindelijk is Assassin’s Creed Valhalla ondanks de enorm toffe setting toch wel een teleurstelling geworden. Wij hadden hoge verwachtingen na de pauze van een jaar tussen Odyssey en dit nieuwe deel, maar helaas zijn deze verwachtingen op vrijwel geen enkel vlak vervuld. Personages boeien niet, het verhaal is niet interessant en toffe momenten met gelikte cutscenes komen slechts sporadisch voorbij. Audiovisueel is het een fantastische ervaring en de combat ligt lekker in de hand, maar daarbuiten is het een houterige, buggy spelervaring die we niet snel aan zouden raden boven bijvoorbeeld Assassin’s Creed Odyssey en Ghost of Tsushima. Had Ubisoft ervoor gekozen in plaats van het Eivor-verhaal het mythologische zijverhaal van deze Assassin’s Creed uit te bouwen tot volledige game, dan hadden we een veel leuker en interessanter spel voor onze kiezen gekregen. Uiteindelijk is Valhalla zeker geen slecht spel. Het is gewoon … Assassin’s Creed. En het doet pijn om dat tegenwoordig als negatief te ervaren.

Conclusie
Assassin’s Creed Valhalla is niet geworden wat het had kunnen zijn. De oude Viking-tijd is een tijdperk waar zoveel interessants mee te doen is, maar op momenten voelt Valhalla meer als Wickie de Viking dan als een toffe ervaring in de oudheid. Audiovisueel is deze Assassin’s Creed zoals gebruikelijk weer fantastisch. Je kijkt je ogen uit en de soundtrack kan zich meten met de top. Helaas draait het bij een game om meer dan alleen de aankleding en daar verliest Assassin’s Creed toch wel punten. Het is buggy, voelt houterig aan en animaties zijn vaak niet mooi afgewerkt. Er is genoeg te doen in het spel om meer dan honderd uur zoet mee te zijn, alleen de vraag is of je daar ook zin in hebt, of die tijd liever in een beter spel steekt.




Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Aantal keer bekeken: 5516 

Laagste 3 prijzen voor Assassin's Creed: Valhalla (PS4)

56.75 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Discountgames.nl 8.4
€  56.75€ 0.00   € 56.75
AllYourGames.nl 9.1
€  56.95€ 0.00   € 56.95
GameResource 9.8
€  58.99€ 0.00   € 58.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Hylian_Knight
Hylian_Knight ( 3606   2) 09-11-2020 12:02
( PM )
Oei, dat valt tegen!
avatar van Rerder
Rerder ( 1546 ) 09-11-2020 12:09
( PM )
Is dit op de base PS4 of op de pro gespeeld?
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3406   5) 09-11-2020 12:12
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
Is dit op de base PS4 of op de pro gespeeld?

Wij speelden het op de Pro. Staat ook in het artikel .
avatar van Rerder
Rerder ( 1546 ) 09-11-2020 12:18
( PM )
Quote:
[..]

Wij speelden het op de Pro. Staat ook in het artikel .


Ajaaa zie het staan overheen gelezen
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 505 ) 09-11-2020 12:21
( PM )
Wickie de viking
avatar van ThijssieNL
ThijssieNL ( 362 ) 09-11-2020 12:25
( PM )
Matige Review , mankeert best het een en ander aan de game. Maar 3 out of 5 is wel weinig. Had liever gezien dat jullie hem op de series x of ps5 hadden gespeeld en dan een review hadden geschreven. Denk dat het ook kwestie van smaak is en dAt mensen die fan zijn van de serie Vikings hier ook meer lol uithalen ^^
Op metacritic en andere sites zit het spel ook tussen de 8.5-9.3 gemiddeld ^^
avatar van Roppie_
Roppie_ ( 560 ) 09-11-2020 12:29
( PM )
Ik ben heel benieuwd of er ook nog een next-gen review komt? Bovendien is het een bekend manco van Ubisoft dat games bugs vertonen die later nog gepatcht worden. Ik snap het belang voor een website om zsm een review online te hebben, maar zeker bij dit soort games is het verstandiger om met een review even te wachten. IGN kiest bijvoorbeeld voor een review in progress, ik denk dat dat een realistischer beeld schetst.
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3406   5) 09-11-2020 12:33
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
Matige Review , mankeert best het een en ander aan de game. Maar 3 out of 5 is wel weinig. Had liever gezien dat jullie hem op de series x of ps5 hadden gespeeld en dan een review hadden geschreven. Denk dat het ook kwestie van smaak is en dAt mensen die fan zijn van de serie Vikings hier ook meer lol uithalen ^^
Op metacritic en andere sites zit het spel ook tussen de 8.5-9.3 gemiddeld ^^

Ik hou van Assassin's Creed en vind Vikingen ontzettend tof, dus kwestie van smaak gaat hier helaas niet op.

Wij recenseren wat we binnen krijgen van de uitgever en dat is in dit geval een PS4-versie. Als de PS5 al uit was geweest hadden we 'm daar uiteraard op getest, maar als we over drie weken pas de review online hadden gezet was het oud nieuws geweest en zou niemand het artikel meer lezen.

Ik heb zeker plezier beleefd aan Valhalla, maar als je de review leest weet je ook wat er in mijn ogen aan mankeert en waarom ik hem niet aan kan raden boven bijvoorbeeld AC Odyssey of het vergelijkbare Ghost of Tsushima. Daarnaast is dit de meest buggy Assassin's Creed die ik tot nu toe heb gespeeld, en ik heb ze letterlijk allemaal gespeeld.

Gelukkig is een review slechts een mening, en daar heeft een metascore niks mee te maken. Ik hoop dat iedereen die interesse heeft in het spel het alsnog een kans geeft! Maar voor mij mankeerde er te veel aan om het een hogere score te kunnen geven.
avatar van ThijssieNL
ThijssieNL ( 362 ) 09-11-2020 12:57
( PM )
Quote:
[..]

Ik hou van Assassin's Creed en vind Vikingen ontzettend tof, dus kwestie van smaak gaat hier helaas niet op.

Wij recenseren wat we binnen krijgen van de uitgever en dat is in dit geval een PS4-versie. Als de PS5 al uit was geweest hadden we 'm daar uiteraard op getest, maar als we over drie weken pas de review online hadden gezet was het oud nieuws geweest en zou niemand het artikel meer lezen.

Ik heb zeker plezier beleefd aan Valhalla, maar als je de review leest weet je ook wat er in mijn ogen aan mankeert en waarom ik hem niet aan kan raden boven bijvoorbeeld AC Odyssey of het vergelijkbare Ghost of Tsushima. Daarnaast is dit de meest buggy Assassin's Creed die ik tot nu toe heb gespeeld, en ik heb ze letterlijk allemaal gespeeld.

Gelukkig is een review slechts een mening, en daar heeft een metascore niks mee te maken. Ik hoop dat iedereen die interesse heeft in het spel het alsnog een kans geeft! Maar voor mij mankeerde er te veel aan om het een hogere score te kunnen geven.


Ga het zeker een kans geven , en buggs horen beetje bij ubisoft neem aan dat ze ze snel patchen^^ . Hoop dat hij op de ps5 nog stabieler draait :)
avatar van -marco-
-marco- ( 890 ) 09-11-2020 13:07
( PM )
Had wel verwacht eigenlijk. Origins, was voor mij na lange AC break weer vet, Odessey ook mee vermaakt, maar ga nu weer een break nemen vwb AC reeks.
Genoeg te spelen morgen op me series X ;)
avatar van Roppie_
Roppie_ ( 560 ) 09-11-2020 13:11
( PM )
Quote:
[..]Wij recenseren wat we binnen krijgen van de uitgever en dat is in dit geval een PS4-versie. Als de PS5 al uit was geweest hadden we 'm daar uiteraard op getest, maar als we over drie weken pas de review online hadden gezet was het oud nieuws geweest en zou niemand het artikel meer lezen.


Logisch natuurlijk, dat is altijd lastig met games die over meerdere consoles en al helemaal over meerdere generaties verspreid zijn. Het is dan een goed idee om nog duidelijker een disclaimer te plaatsen dat de game op de last gen (ps4) is getest en dat een aantal van de genoemde minpunten met een patch op te lossen zijn of de ervaring op een next gen beter zou kunnen zijn.

Het is absoluut niet makkelijk om een review te schrijven tegenwoordig, een paar patches later kan een game ineens veel beter draaien... Verder vind ik het overigens inhoudelijk een prima review!
avatar van Josplays
Josplays ( 2208 ) 09-11-2020 13:12
( PM )
Oeh zag toenet een review langskomen met "Beste Assassin's Creed game tot nu toe" en Budgetgaming geeft het 3/5, dus meningen verschillen heel erg dus.
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3406   5) 09-11-2020 13:16
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
[..]


Logisch natuurlijk, dat is altijd lastig met games die over meerdere consoles en al helemaal over meerdere generaties verspreid zijn. Het is dan een goed idee om nog duidelijker een disclaimer te plaatsen dat de game op de last gen (ps4) is getest en dat een aantal van de genoemde minpunten met een patch op te lossen zijn of de ervaring op een next gen beter zou kunnen zijn.

Het is absoluut niet makkelijk om een review te schrijven tegenwoordig, een paar patches later kan een game ineens veel beter draaien... Verder vind ik het overigens inhoudelijk een prima review!

Dat hebben we toch ook gedaan? We noemen in het artikel dat we het gespeeld hebben op een PS4 Pro, en dat er vrijdag al een patch is verschenen die het een en ander oplost. Ook zeggen we dat de next-gen versies een betere framerate zullen hebben wat de spelervaring ten goede komt.

Dank voor het compliment .
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32424 ) 09-11-2020 13:25
Rol: Forum Moderator
( PM )
Het klinkt alsof dit best een ok/goede game is, maar gewoon geen goede Assassin's Creed?

Ik kan me ook echt niet voorstellen hoe de gameplay die we (vooral) kennen van de eerste delen zou moeten werken in een gebied waar af en toe een dorpje stond die nooit hoger dan 4-5 meter waren. En juist voor die gameplay van de eerste delen (het sneaken, het moorden van bovenaf, je verbergen in een hooibaal enzo) speel ik de AC-serie.
avatar van Roppie_
Roppie_ ( 560 ) 09-11-2020 13:32
( PM )
Quote:
[..]

Dat hebben we toch ook gedaan? We noemen in het artikel dat we het gespeeld hebben op een PS4 Pro, en dat er vrijdag al een patch is verschenen die het een en ander oplost. Ook zeggen we dat de next-gen versies een betere framerate zullen hebben wat de spelervaring ten goede komt.

Dank voor het compliment .


Ik moest het stuk er echt nog een keer voor lezen, ja je benoemd het inderdaad wel, ik zou het echter in deze tijden al bij de inleiding goed vermelden. Ik ben wel benieuwd, stel nu dat alle technische minpunten wegvallen, hoeveel beïnvloed dit dan je cijfer/mening?

Ik speel momenteel nog Odyssey, toffe game, maar de technische mankementen op ps4pro (laadtijden, framerate, pop up) zorgen er wel voor dat de beleving echt een stuk minder is, als ik vanuit de onderbuik redeneer, maakt dat deze game die anders voor mij een 8/10 zou scoren ik nu een 6/10 of een 7/10 zou geven.
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 1537 ) 09-11-2020 13:51
( PM )
Bijzonder dat mensen bugs goed gaan praten
Hoezo review in progress? Zij brengen het uit, als het dan buggy is mag je het daar zeker op afrekenen.
Verder zoals verwacht meer van hetzelfde, ik ben allang afgehaakt bij deze serie.
avatar van Frankie
Frankie ( 2741 ) 09-11-2020 13:54
( PM )
In mijn ogen hoort een game beoordeeld te worden op de huidige staat (review copy) en absoluut niet onder voorbehoud of ‘dat het waarschijnlijk met patches verholpen gaat worden’. Kom op, we hebben het hier over games waar je op release dag het volle pond neerlegt en dan mag je een volledig werkend product verwachten, waar al dan niet met (kleine) patches de puntjes op de I worden gezet.

Maar goed, het is al heel lang bekend dat bepaalde ontwikkelaars bijzonder lui en het blijkbaar normaal vinden om grote bugs achteraf te patchen. In dit geval is het extra kwalijk, omdat de Assassin’s Creed/Ubisoft er bekend om staat en men er vrolijk mee doorgaat. Schandalig dat de lat zo laag wordt gelegd.
avatar van Beunhaaz
Beunhaaz ( 4590   12) 09-11-2020 14:47
( PM )
Bedankt voor je (eerlijke) review. Door de beelden die ik online zag ben ik toch wel hyped geworden. Echter verwacht ik gewoon geen AC gevoel meer. Dat deed ik ook bij oddysey en toen heb ik mij uitstekend vermaakt.

Na het lezen van de review heb ik wel erg de neiging om de game in de verpakking te laten totdat de PS5 in huis is.
avatar van Sjembek87
Sjembek87 ( 20 ) 09-11-2020 15:15
( PM )
Het feit dat dit niet als een assassins creed game voelt zie ik juist als het grote pluspunt.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 4758   7) 09-11-2020 15:15
( PM )
whooomp whoooooooomp
avatar van DennisM
DennisM ( 40 ) 09-11-2020 15:38
( PM )
Quote:
In mijn ogen hoort een game beoordeeld te worden op de huidige staat (review copy) en absoluut niet onder voorbehoud of ‘dat het waarschijnlijk met patches verholpen gaat worden’. Kom op, we hebben het hier over games waar je op release dag het volle pond neerlegt en dan mag je een volledig werkend product verwachten, waar al dan niet met (kleine) patches de puntjes op de I worden gezet.

Maar goed, het is al heel lang bekend dat bepaalde ontwikkelaars bijzonder lui en het blijkbaar normaal vinden om grote bugs achteraf te patchen. In dit geval is het extra kwalijk, omdat de Assassin’s Creed/Ubisoft er bekend om staat en men er vrolijk mee doorgaat. Schandalig dat de lat zo laag wordt gelegd.


Hier denk ik anders over. Ik ben het helemaal met je eens dat een game gewoon af moet zijn als het lanceert maar dat is tegenwoordig helaas vaak niet het geval. Dat heeft te maken met de druk om een spel op een bepaalde dag uit te brengen. Nu hangt dat samen met de releasedag van de Series X. Natuurlijk hoort het niet zo dat een grote patch problemen repareert maar als potentiële koper ben ik vooral geïnteresseerd in hoe goed de game is. Wat mij betreft zijn bugs geen aanleiding om een game een veel lagere score te geven. Morgen is er een launch day patch die veel bugs verhelpt. Dan scoort een game nu een slecht cijfer terwijl het lage cijfer op dag 1 al niet meer passend is omdat er op de dag van de release een patch is.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4403 ) 09-11-2020 15:44
( PM )
Quote:
[..]
Gelukkig is een review slechts een mening, en daar heeft een metascore niks mee te maken. Ik hoop dat iedereen die interesse heeft in het spel het alsnog een kans geeft! Maar voor mij mankeerde er te veel aan om het een hogere score te kunnen geven.


Heb elke Assassin's Creed bij uit komst gespeeld maar deze had ik bij voorbaat al niet echt een enthousiasme voor. Oddesey was aardig maar vooral die mercenaries waren een gruwel. Zeker als je er meedere op je kont hebt en dat Ubisoft niet snapt dat ze elkaar dan niet gaan helpen! Nummer 2 wacht tot het gevecht voorbij is en beukt dan de winnaar in elkaar.

En ik zal de laatste zijn die Ubisoft aanvalt maar dergelijke bugs horen van te voren gefixed te zijn. Je betaalt -zoals gezegd) de volle mep voor een game en dan hoort ie gewoon goed te draaien.

Maar ja Franse uitgever, Franse slag.

Krijg hem deze week binnen maar laat hem in de seal tot ik de PS5 heb anders gaat ie terug. Denk dat deze heel snel in prij gaat dalen.
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3406   5) 09-11-2020 15:55
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
[..]Wat mij betreft zijn bugs geen aanleiding om een game een veel lagere score te geven. Morgen is er een launch day patch die veel bugs verhelpt. Dan scoort een game nu een slecht cijfer terwijl het lage cijfer op dag 1 al niet meer passend is omdat er op de dag van de release een patch is.

De Day 1-patch is, zoals in het artikel staat, vrijdag al verschenen. Hierna hebben we het hele weekend nog gespeeld en de meeste bugs en slordigheden die benoemd worden in het artikel zijn van afgelopen weekend en dus na de Day 1-patch.

Uiteraard zal iedereen een andere ervaring hebben met de game en ik hoop voor jullie dat er snel nog een patch zal volgen en dat jullie een soepelere ervaring met het spel hebben dan ik .
avatar van DennisM
DennisM ( 40 ) 09-11-2020 17:03
( PM )
Quote:
[..]

De Day 1-patch is, zoals in het artikel staat, vrijdag al verschenen. Hierna hebben we het hele weekend nog gespeeld en de meeste bugs en slordigheden die benoemd worden in het artikel zijn van afgelopen weekend en dus na de Day 1-patch.

Uiteraard zal iedereen een andere ervaring hebben met de game en ik hoop voor jullie dat er snel nog een patch zal volgen en dat jullie een soepelere ervaring met het spel hebben dan ik .


Zoals ik heb gelezen volgt er morgen nog een patch:

The first lot of Assassin’s Creed Valhalla patch notes will be available before the game launches.
Assassins Creed Valhalla will be released tomorrow, November 10th, on all platforms, including the Xbox Series X. and Xbox Series S. as the starting title. In addition, there are the patch notes for the title update of version 1.0.2, which were released in one Ubisoft blog post. The patch notes list everything that will be added on day one, including game improvements, content additions, and more. Let’s sum it up.

The game improvements include:
Fine-tune the game’s balance
Fixed various issues related to quests
Improved performance and stability
Various bug fixes
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3406   5) 09-11-2020 17:06
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
[..]


Zoals ik heb gelezen volgt er morgen nog een patch:

title update of version 1.0.2

Dit is de Day 1-patch. Deze is beschikbaar voor reviewers sinds vrijdag.
avatar van The Gamer
The Gamer ( 37 ) 09-11-2020 18:56
( PM )
Ubisoft zou zich eerst eens zorgen moeten maken om de cultuur die ze hebben gecreëerd in hun studio, waarin het gewoon onveilig is om te werken.

Mensen blijven belangrijker dan de games die ze maken.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 466 ) 09-11-2020 20:31
( PM )
Quote:
Matige Review , mankeert best het een en ander aan de game. Maar 3 out of 5 is wel weinig. Had liever gezien dat jullie hem op de series x of ps5 hadden gespeeld en dan een review hadden geschreven. Denk dat het ook kwestie van smaak is en dAt mensen die fan zijn van de serie Vikings hier ook meer lol uithalen ^^
Op metacritic en andere sites zit het spel ook tussen de 8.5-9.3 gemiddeld ^^


En jij denkt nog steeds dat het merendeel van de reviews op Metacritic niet betaald is? Vooral bij Ubisoft? Game journalism is ondertussen vrij dood
avatar van Tediz2013
Tediz2013 ( 252 ) 09-11-2020 20:38
( PM )
Jammer.. ik skip deze voorlopig dan. thanks for the review!
avatar van Nilis007
Nilis007 ( 1148   31) 09-11-2020 22:20
( PM )
Ik zie online veel uiteenlopende meningen over de game. Lijkt me er typisch zo één van uitproberen of ie bij je past. Dus ik serveer 'm niet meteen af. Maar ik ga wel eerst horizon zero dawn uitspelen, heeft Ubisoft tijd wat bugs te fixen
avatar van Albatros
Albatros ( 289 ) 09-11-2020 22:24
( PM )
Ik zie liever kwaliteit dan kwanteit. Liever 10 uur goede gaming dan 60 uur matige. Een game gaat zowiezo bij mij vervelen na een uur of 10, dan heb ik het wel weer gezien. Een game is pas goed als je na het uitspelen meer wilt.Uitzondering is Red Dead Redemption 2 natuurlijk hahaha.
avatar van FOX-Inc
FOX-Inc ( 1935   2) 10-11-2020 00:39
( PM )
Quote:
Bijzonder dat mensen bugs goed gaan praten
Hoezo review in progress? Zij brengen het uit, als het dan buggy is mag je het daar zeker op afrekenen.
Verder zoals verwacht meer van hetzelfde, ik ben allang afgehaakt bij deze serie.

Precies, "bugs horen bij Ubisoft", en dat is dan een soort geuzen actie? Wat is dat nou weer voor een onzin Franse slag inderdaad, ze hebben duidelijk veel geleerd van het Unity debacle...

"Het is gewoon … Assassin’s Creed. En het doet pijn om dat tegenwoordig als negatief te ervaren."

Mooi gezegd, maar sad but true... Een goed onderbouwde conclusie over een game waar ik ook al weinig meer van had verwacht en dát is dus in ieder geval waargemaakt. Was ooit een prachtige serie, nu al even niet meer.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4403 ) 10-11-2020 07:19
( PM )
Had de serie ooit heel hoog zitten. Toen kwam men met Origins waarbij werd geclaimd dat alles compleet anders zou worden.

Afgezien van een progressie systeem waar ik niet veel mee had was het nog steeds hetzelfde. Oddesey vond ik tof maar met Assassin's Creed had het weinig van doen en de historische insteek miste ik in beide games.

De serie is inderdaad de weg kwijt. Dit doet denken aan de PS4 toen ik hem een jaar na release kreeg en hoewel Unity nieuw was had ik toch meer plezier van Rogue.

Nu is er Ghost Of Tsumina.
avatar van PePzi NL
PePzi NL ( 785   2) 10-11-2020 08:17
( PM )
Quote:
Nu is er Ghost Of Tsumina.

*Sashimi
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 36497   64) 10-11-2020 08:22
( PM )
Quote:
Oeh zag toenet een review langskomen met "Beste Assassin's Creed game tot nu toe" en Budgetgaming geeft het 3/5, dus meningen verschillen heel erg dus.

Staat leuk op de cover van het spel. Als die weer over een paar maanden in de bakken van Game Mania ligt voor €5.-
avatar van Jonkar
Jonkar ( 84 ) 10-11-2020 09:28
( PM )
Als je reviews met elkaar gaat vergelijken op basis van een mening/cijfer in plaats van feiten snap je het principe van een review niet..

Een review blijft een subjectieve mening van de reviewer in kwestie. Wat helemaal prima is. Je moet dan ook een reviewer opzoeken waarmee je je goed kunt identificeren qua smaak, dan is het de moeite om reviews van die persoon te lezen.

Als je er metacritic ratings bij gaat halen, ben je automatisch gediskwalificeerd.. Dan snap je het principe echt niet.

Hoe dan ook, het was een leuke review om te lezen!
avatar van Wulfie_NL
Wulfie_NL ( 80 ) 10-11-2020 10:26
( PM )
ik zou willen zeggen wat balen, maar in alle eerlijkheid is dit precies wat we verwacht hadden. opnieuw een ubisoft clone en copy paste van vorige games. Ubisoft is niet meer wat het geweest is
avatar van ThijssieNL
ThijssieNL ( 362 ) 10-11-2020 14:39
( PM )
Quote:
Als je reviews met elkaar gaat vergelijken op basis van een mening/cijfer in plaats van feiten snap je het principe van een review niet..

Een review blijft een subjectieve mening van de reviewer in kwestie. Wat helemaal prima is. Je moet dan ook een reviewer opzoeken waarmee je je goed kunt identificeren qua smaak, dan is het de moeite om reviews van die persoon te lezen.

Als je er metacritic ratings bij gaat halen, ben je automatisch gediskwalificeerd.. Dan snap je het principe echt niet.

Hoe dan ook, het was een leuke review om te lezen!


Meneer geeft hier ook een 3 out of 5 dus een matig 6je, vindt het spel zelf zeker meer waard ! Maar inderdaad iedereen zijn eigen mening en verhaal. Gemiddeld 8.2 op meta betekend dat er meer zijn die lager scoren dan alleen deze BudgetGamer.
Metacritic verglijken met een budgetgaming review is misschien ook wel andere koek. Maar hun rating is ook gebasseerd op mensen die het spel reviewen dus om nou gelijk gediskwalificeerd te zijn. Had misschien ook wat vernieuwing willen zien in Valhalla maar met wat ik zie bij vrienden en online al heb bekeken is het wel meer waard als 3sterren(een 6). Maar dat is alleen mijn mening ! Groet
avatar van Henkdepotvis
Henkdepotvis ( 1052 ) 10-11-2020 16:53
( PM )
Quote:
Ik ben heel benieuwd of er ook nog een next-gen review komt? Bovendien is het een bekend manco van Ubisoft dat games bugs vertonen die later nog gepatcht worden. Ik snap het belang voor een website om zsm een review online te hebben, maar zeker bij dit soort games is het verstandiger om met een review even te wachten. IGN kiest bijvoorbeeld voor een review in progress, ik denk dat dat een realistischer beeld schetst.


Maar aan de ene kant is het toch apart dat een game die volledig uit is, in staat verkeerd dat je review "in progress" is. Als een game uit is, dan is het uit. Veel mensen spelen de game meteen zodra het uit is en krijgen dus een slechtere ervaring dan de mensen die wachten.
avatar van Roppie_
Roppie_ ( 560 ) 10-11-2020 17:02
( PM )
Quote:
[..]Maar aan de ene kant is het toch apart dat een game die volledig uit is, in staat verkeerd dat je review "in progress" is. Als een game uit is, dan is het uit. Veel mensen spelen de game meteen zodra het uit is en krijgen dus een slechtere ervaring dan de mensen die wachten.


Je hebt gelijk hoor, een game zou gewoon voldoende getest moeten worden en "af" in de winkels moet liggen. Tegelijkertijd leven we in een tijd waarin dat niet meer per se zo is, dus kun je er wel degelijk rekening mee houden.

Sowieso is dit een cross gen game, ik verwacht dat gamers die deze game op ps5 en xsx spelen sowieso een betere ervaring gaan krijgen dan ps4 en xone gamers. In dat kader zou het met cross gen games denk ik goed zijn om, zodra je deze hebt getest, een update van je review te posten over wat de verschillen zijn.
avatar van FOX-Inc
FOX-Inc ( 1935   2) 10-11-2020 17:57
( PM )
Quote:
[..]

Je hebt gelijk hoor, een game zou gewoon voldoende getest moeten worden en "af" in de winkels moet liggen. Tegelijkertijd leven we in een tijd waarin dat niet meer per se zo is, dus kun je er wel degelijk rekening mee houden.

Vind ik echt niet, Unity was een wan product dat nog lang niet af was en waarbij de grote update / patch zowat groter was dan de hele game zoals ie op disc stond Dat slaat gewoon nergens op, je kunt een grote titel niet ontwikkelen in 1,5 á 2 jaar. Dat is altijd haast werk.

Stel het liever uit tot de game gewoon helemaal goed is, net als nu met Cyberpunk 2077 gebeurd. Maar nee, Ubisoft wil z'n aandeelhouders tevreden houden en lekker meeliften op vele extra verkopen tijdens de launch window van de nieuwe consoles en Black Friday... Begrijpelijk, maar als gamer heb je het nakijken en mag je je geld geven aan een halfbakken product. Om van de inhoudelijk wéér tegenvallende gameplay nog maar te zwijgen.
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 61   6) 11-11-2020 11:13
( PM )
Tot en met het einde van de Desmond-saga de AC-serie gespeeld. Al vond ik de laatste delen maar matig: soort complottheorie in Amerika, pure tijdvulling (tijdverspilling) met grinden voor upgrades van je piratenschip en inspiratieloos Parijs en Engeland... Het verhaal van Ezio in AC+sequels was het beste. De reboot heb ik niet meer aangeraakt omdat er te veel nadruk werd gelegd op rpg-elementen en de klassieke en kenmerkende Eagle Vision eruit werd gesloopt. Zo te lezen vervalt Ubisoft in herhaling met Valhalla en wordt het tijd voor een nieuwe IP, zoals AC destijds was ten opzichte van het platgetreden PoP.
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 112 ) 11-11-2020 17:37
( PM )
Ik haal de game zeker nog wel in de budgetbak, vikingen blijven heel vet.