Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
F1 2024 (PS5)
70 100 1

Review F1 2024 (PS5)

Er zijn elk jaar een paar zekerheden in de wereld van de videospellen. Zo verschijnt er traditiegetrouw in oktober of november een nieuwe Call of Duty, in september komt EA Sports FC (voorheen FIFA) en ergens aan het begin van de zomer een nieuw Formule 1-spel. Of ieder jaar een nieuw deel in deze series nu zoveel oplevert qua innovatie valt te betwisten. Echter heeft EA daar geen boodschap aan, want ik heb mij de afgelopen week mogen vermaken met EA Sports F1 2024, Het nieuwste deel van de Formule 1-serie. Als we EA moeten geloven is er weer veel veranderd ten opzichte van het voorgaande deel. Laten we eens kijken of al die veranderingen dit nieuwe deel rechtvaardigen of dat je deze beter kunt overslaan.


De grootste veranderingen zitten in de singleplayer modus van F1 2024. Er is dit jaar geen vervolg gegeven aan de bekende verhaalmodus Braking Point. Hierin werd in voorgaande spellen een fictief verhaal verteld met daaromheen natuurlijk voldoende F1-drama. Het begint een trend te worden dat deze modus een jaartje overslaat. Misschien heeft dat wel iets te maken met de ontwikkeltijd van maar een jaar?

Echter niet getreurd, want er is nu de Driver Career modus als vervanging. In deze modus kies je met welke F1- of F2-coureur jij wilt spelen, waarna je kunt proberen om kampioen te worden. Mocht je starten in de Formule 2, dan kun je zelfs promoveren naar de Formule 1; mits je een beetje een goede coureur bent. Tijdens het seizoen kun je namelijk geheime vergaderingen bijwonen waarin je aanbiedingen voor andere teams krijgt. Hier kun je wel of niet op ingaan. Op deze manier kun je dus een origineel avontuur maken met jouw favoriete coureur. Ik ben het avontuur aangegaan om mijn favoriete coureur Valtteri Bottas weer terug te krijgen in zijn Mercedeszitje en dan daarmee kampioen te worden.


Over Bottas gesproken, zijn kenmerkende matje wordt nu haarscherp weergegeven. Alle coureurs hebben namelijk een visuele update gekregen, waardoor ze er nu net stukken beter uitzien dan in F1 2023. Naast hun uiterlijk zitten ook hun stemmen in F1 2024. Het is echter wel jammer dat dit alleen aan het einde van een race is. Dit zijn vaak korte stukjes die ze gezegd hebben over de boordradio tijdens een echte race, welke hergebruikt worden in het spel. Tijdens de rest van het spel (dus ook tijdens de onderhandelingen) zit je te kijken naar een stille coureur. Ze zijn echter niet totaal emotieloos, want hun gezichtsuitdrukkingen en handgebaren zijn wel aanwezig. Maar het was tof geweest als er meer ingesproken tekst was van de echte Formule 1-bestuurders.


In de Driver Career modus zijn jouw prestaties op de baan uiteraard erg belangrijk. Je wilt namelijk voldoen aan het door jezelf gestelde doel van dit seizoen. Iedere coureur heeft een bepaalde rating tussen de 0 en 100, welke weer bestaat uit verschillende onderdelen zoals snelheid, ervaring, focus etc. Dit is vergelijkbaar met een gemiddelde RPG. Als je goed rijdt gaan onderdelen omhoog, waardoor dus je algemene rating omhoog gaat. Als je het slecht doet kan deze ook dalen. Dit kan gevolgen hebben op verschillende plekken, zoals bijvoorbeeld jouw contract met de renstal, en onderhandelingen over een nieuw contract met een tegenpartij.

Tijdens het racen kun je de raceauto ontwikkelen door ontwikkelpunten te verdienen. Deze verdien je door trainingsprogramma’s te voltooien tijdens de trainingssessies of krijg je door aan de gekozen doelen van jouw groep aan engineers te voldoen. Beide zorgen ervoor dat je tijdens een grand prix meer te doen hebt.

Voor de trainingsprogramma’s moet je denken aan: race zoveel ronden met minimale bandenslijtage of denk aan je brandstofconsumptie. En voor je engineers is het bijvoorbeeld: rijd de snelste ronde of veroorzaak geen botsingen. Op die manier ben je soms wel net even anders aan het racen.

Tijdens de daadwerkelijke wedstrijd kun je ook bepaalde opdrachten krijgen van je hoofdmonteur, welke als je ze voltooit positief uit kunnen vallen voor je algemene rating. Deze zijn afgestemd op wat voor jou handig is. Zo reed ik vooraan in de race en kreeg ik het doel om een snelle rondetijd neer te zetten. In een andere race was ik wat onvoorzichtig en botste ik een paar keer. Toen kreeg ik het doel om wat voorzichtiger te gaan rijden.


Ik heb het nog niet over het belangrijkste gehad in een Formule 1-spel, namelijk het racen zelf. EA heeft hier, al zeggen ze het zelf, ook grondige verbeteringen doorgevoerd met het zogenaamde EA SPORTS Dynamic Handling-systeem. Dit zou veel betere physics moeten geven aan het racen. Nu speel ik zelf altijd met een controller en durf ik mij op dit gebied zeker geen expert te noemen. Echter vielen mij wel bepaalde zaken op ten opzichte van F1 2023. Het is nu mogelijk om veel scherper te sturen, de auto’s lijken veel meer grip te hebben dan voorheen. Verder viel mij op dat de bandenslijtage dit keer veel invloed heeft. Je merkt dat als je banden meer versleten zijn, je bepaalde bochten gewoon niet meer zo scherp kunt nemen doordat je grip verliest. Hetzelfde geldt voor momenten wanneer je in de grindbak/gras terechtkomt, ook dan heb je even minder grip.

Wat heeft EA Sports F1 2024 dan nog meer te bieden? Als je alleen speelt kun je naast de Driver Career onder andere weer een eigen team maken en daarmee het kampioenschap proberen te veroveren en kun je dit ook samen met een ander doen. Daarnaast keert F1 World weer terug. Hierin krijg je een auto die je met allerlei upgrades beter kunt maken. Deze upgrades verdien je door allerlei opdrachten/races te voltooien. Als je hier vatbaar voor bent, dan kun je er veel tijd in stoppen. Al is dit echter niet aan mij besteed. En natuurlijk is er een uitgebreide multiplayer modus aanwezig om jouw vaardigheden te testen met andere coureurs ergens ter wereld, wat allemaal prima werkt.

Verder is er weinig nieuws te melden. Er zijn geen nieuwe circuits toegevoegd, alleen updates van een paar bestaande circuits. Daarnaast is er op grafisch gebied een klein stapje gezet. Al is dit geen heel groot verschil met het voorgaande deel.


Conclusie

EA Sports F1 2024 bevat wat vernieuwingen zowel op gameplay-gebied als op het gebied van de singleplayer. Op gameplay-gebied vallen de nieuwe physics op, waar voornamelijk de bandenslijtage en de hoeveelheid grip op de baan mij in ieder geval positief opvielen. In de singleplayer kun je als jouw favoriete coureur spelen en op die manier een andere draai aan zijn carrière geven. Of jij dit genoeg vindt om F1 2024 in huis te halen, ligt helemaal aan jou. 

Pascal Jongsma (Catyrion)

Apotheker die natuurlijk games interessant vindt, maar daarnaast ook niet vies is van een bordspel of film.

Aantal keer bekeken: 2496 

Laagste 3 prijzen voor F1 2024 (PS5)

52.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  52.95€ 0.00   € 52.95
Amazon.nl 6.3
 
€  56.99€ 0.00   € 56.99
Bol.com Partner 8.5
€  56.99€ 0.00   € 56.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jumpman
Jumpman ( 555   5) 20-06-2024 11:12
Als je F1 23 hebt is er geen reden om deze game te kopen, het is alleen interessant voor de vernieuwde optische zaken en de nieuwe rosters.

Zoek ook eens op een vergelijking tussen de PS4 (Pro) en PS5 versie.