Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
FIFA 20 (XboxOne)
74 100 1

Review FIFA 20 (XboxOne)

Zoals iedere voetballiefhebber weet wanneer het nieuwe voetbalseizoen begint, weet iedere fan van voetbalgames dat september altijd garant staat voor een nieuw deel uit de FIFA-serie. Waarschijnlijk zal het zelfs de gemiddelde gamer niet zijn ontgaan, want de marketingmachine van EA draait alweer een poosje op volle toeren. Dat de game goed zal verkopen, is eigenlijk altijd wel een zekerheidje. Maar weet de game dit jaar ook te overtuigen? Je leest het in de review.


Gameplay Goals
Het belangrijkste element in iedere voetbalgame is natuurlijk de gameplay. In de basis is er de structuur van FIFA 19 aangehouden, terwijl ook direct merkbaar is dat EA naar de community heeft geluisterd. Er zijn namelijk zeker wat tweaks uitgevoerd die impact zullen hebben op je dagelijkse potjes FIFA. Om te beginnen is de snelheid van de game wat trager geworden, waardoor de nadruk in de wedstrijden wat meer op balbezit ligt. Het is even wennen – in eerste instantie voelt het een beetje log – maar het zorgt voor iets realistischer voetbal dan voorheen.

Daarnaast kunnen verdedigers hun snelle tegenstanders niet meer zo makkelijk bijhouden, iets wat in FIFA 19 nogal eens voor frustratie zorgde. Als aanvallende partij natuurlijk erg tof, want een snelle, goed uitgevoerde counter mag niet misgaan door een plotseling, mysterieus verlies aan snelheid. Het nadeel is wel dat ik je nu al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan zeggen dat de snelle spelers meer dan ooit in trek zullen zijn! Het verdedigen is gelukkig ook aangepakt, waardoor het een stuk vaker voorkomt dat een ogenschijnlijk succesvolle tackle ook daadwerkelijk tot balbezit leidt, iets wat in FIFA 19 een stuk minder goed werkte. Toch is verdedigen er wat mij betreft niet makkelijker op geworden, aangezien simpelweg je tegenstander voor je houden niet meer zo goed werkt. Je zult zelf dus heel wat meer verdedigend werk moeten verrichten en mijn eerste potjes online leverden dan ook heel wat doelpunten over en weer op. Het zal dus even wat extra aandacht vergen voordat je als een volwaardige Juve… eh Piemonte Calcio-verdediging optreedt.


Teruggekeerd van weggeweest is het zijwaartse dribbelen, de perfecte manier om in een één-tegen-één situatie je tegenstander in de luren te leggen. Het lijkt een simpele toevoeging, maar geeft je echt de mogelijkheid om tegenstanders effectiever te passeren. Andere aanpassingen zijn gedaan aan de manier waarop de bal beweegt (meer effect, hobbelende ballen etc.), het nemen van vrije trappen en penalty’s (meer opties bij het schieten), het koppen van de bal (is een stuk lastiger geworden) en de AI van de spelers. Door deze laatste positioneren spelers zich beter, waardoor looplijnen worden afgeschermd en er beter wordt meebewogen wanneer de bal naar voren wordt gespeeld.

Volta Football
Compleet nieuw in FIFA 20 is de nieuwe modus Volta Football, waarin je de wereld rondreist als talentvolle straatvoetballer. Bij de introductie dacht je wellicht – net als ik – meteen aan FIFA Street, maar Volta speelt een stuk realistischer. Dus geen overdreven gamebreakers, tricks en panna’s, maar gewoon rondtikken, effectieve tricks en korte wedstrijdjes. Voor sommigen zal het wegbewegen van de FIFA Street-vibe misschien een tegenvaller zijn, het over-de-top gehalte had ook zeker zijn charme, maar Volta Football komt zo wel dichter bij echt straatvoetbal te liggen. Potjes speel je in 3v3 (zonder keeper), 4v4 (met en zonder keeper), 5v5 of Futsal. Je kunt wedstrijdjes zowel online als offline spelen en er is een ‘The Journey’-achtige verhaalmodus, die je als niet meer dan aardig kunt beschouwen. Het is een leuke toevoeging om af en toe tussendoor te spelen, maar op dit moment zie ik er nog niet meer in. EA’s paradepaardje FIFA Ultimate Team (FUT) blijft namelijk de meest aantrekkelijke – of moet ik zeggen verslavende – modus van FIFA 20.


Nog genoeg fut in FUT?
FUT is tenslotte al sinds jaren de modus waar gamers niet alleen de meeste tijd in zullen steken, maar die ook voor de grootste inkomstenbron zorgt. Meteen valt één van de meest interessante vernieuwingen op in de vorm van Season Objectives. Waar je in de vorige delen te maken had met dagelijkse en wekelijkse doelstellingen, verdien je dit keer dagelijks ervaringspunten voor het lopende seizoen (zes tot acht weken) waarmee je allerlei beloningen kunt vrijspelen. Ook Milestone Objectives zijn nieuw, die het beloningssysteem op de nog langere termijn interessant houden. Een andere verbetering zit hem in de menu’s, die op positieve wijze zijn aangepast. Het ziet er fris uit en, nog belangrijker, het werkt een stuk sneller en intuïtiever. Verder zijn er weer een aantal nieuwe icons toegevoegd (o.a. Zidane, Kaká, Drogba, Pirlo) en behoort het dagelijkse maximale aantal wedstrijden dat je in Squad Battles kunt spelen tot het verleden, waardoor je veel beter in je eigen tempo de klassementen kunt bestormen.


Carrière maken
Maar FIFA behelst natuurlijk meer dan FUT en Volta en ook in FIFA 20 heb je nog meer dan genoeg interessante modi te doorlopen. Toch zijn het aantal aanpassingen hier heel wat minder talrijk. In de carrièremodus heb je bijvoorbeeld dit keer meer mogelijkheden om je manager aan te passen en kun je persconferenties geven (voor en na de wedstrijd), maar dit is niet bijster ingrijpend. Ook is er ‘dynamic player potential’ ingevoerd, waardoor spelers die in het vorige seizoen goed gespeeld hebben een hoger potentieel in het nieuwe seizoen kunnen krijgen. Wederom niet de grootste aanpassingen dus, wat de carrièremodus ook dit jaar een beetje teleurstellend maakt.

Online Seasons is simpelweg wat je ervan verwacht. Je kiest een team en speelt tegen online tegenstanders, waarbij je naar een hogere divisie kunt promoveren.
Pro Clubs (waar ik helaas minder in heb kunnen duiken) bevat meer visuele mogelijkheden voor je speler: lengte en gewicht spelen een rol op je eigenschappen (net als de keus voor meer uithoudingsvermogen en snelheid), je speler begint altijd met een algemene beoordeling van 80 en er zijn een aantal nieuwe eigenschappen toegevoegd. Kick Off bevat een aantal nieuwe opties, waarbij je kunt kiezen uit klassieke wedstrijd, huisregels, Volta, UEFA Champions League, bekerfinale, thuis & uit en serie.


El Sierd & Grueter
Voordat ik me richting een eindoordeel begeef, moet een andere – voor de Nederlandse markt dan – ingrijpende toevoeging nog besproken worden: de vervanging van Evert Ten Napel en Youri Mulder door Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Wat mij betreft een frisse wind in commentarenland, want ik kon de stemmen van hun (voor sommigen illustere) voorgangers al lang niet meer horen. En wat je ook denkt van Sierd de Vos, hij brengt wel leven in de brouwerij. Jeroen Grueter klinkt overtuigend als kompaan van El Sierd en ook al moet er zeker nog wat aan gesleuteld worden (zinnetjes kloppen soms niet bij de situatie, het geluid klinkt soms niet helemaal goed, meer materiaal is welkom), hoop ik dat dit duo de komende jaren zal terugkeren in de FIFA-reeks.

Waar voor je geld?
Is FIFA 20 ook dit jaar weer je zuurverdiende centen waard? Voor de meeste FIFA (19)-gamers zal dit zeker het geval zijn, je wilt tenslotte ieder jaar weer over de nieuwste selecties beschikken en potjes tegen je vrienden kunnen spelen. Kijken we puur naar wat EA ons brengt qua vernieuwing, dan zou ook zeker de twijfel kunnen toeslaan. Want is de game ontzettend verschillend ten opzichte van zijn voorganger? Dan moet ik toch nee zeggen, al doet EA wederom genoeg om het interessant te houden. Grafisch ziet het er dan wel nagenoeg gelijk uit (de rek is er ook een beetje uit), maar op gameplay-gebied is er genoeg gesleuteld. Al is de juiste balans er op dit moment nog niet (vooral de snelle spelers zijn erg in het voordeel). Toch blijft het eindproduct een zeer compleet plaatje, waar je als gamer vele uren mee zoet zal zijn. De toevoeging van Sierd de Vos en Jeroen Grueter is tof, Volta Football is vermakelijk en FUT zuigt je hoe dan ook weer van het ene naar het andere potje. En juist dat maakt een aanschaf voor velen eigenlijk al snel weer een zekerheidje.

 
 


 

Deze review is geschreven door Frido van der Wal.

 

Aantal keer bekeken: 17761 

Laagste 3 prijzen voor FIFA 20 (XboxOne)

11.00 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game Shock Oss n.b.
€  8.00€ 3.00   € 11.00
Bol.com Partner 8.5
€  21.10€ 0.00   € 21.10
Lamar Games 10
€  18.95€ 3.45   € 22.40

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Lionheart
Lionheart ( 188   7) 01-10-2019 14:09
Klopt niet helemaal, fifa 20 speelt op de xboxoneX super snel, het spel is blijkbaar afgestemd op de xboxone, Ben benieuwd of de pc versie ook super snel speelt. PS4 pro was bij mij ook traag en speelt gewoon niet lekker.
avatar van MiQ1975
MiQ1975 ( 156 ) 01-10-2019 18:21
Ik las net de reviews op metacritic. Het gemiddelde staat op een 1.3, nog slechter dan Fifa 19 (1.7)! I guess i'll pass
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 01-10-2019 19:47
Oude wijn in nieuwe zakken. Mensen zijn het gewoon zat.
avatar van Toonybee
Toonybee ( 158 ) 01-10-2019 21:47
Ik vind het altijd bijzonder knap hoe reviews zo positief kunnen zijn. Persoonlijk zie ik de verbeteringen bij FIFA het niveau van een goede update niet overstijgen. Ze nemen niet eens de moeite om de menu's wezenlijk aan te passen iedere versie, iets waar PES wel enige credits voor verdient. De tijd dat ik veel gamede was iedere wezenlijke verandering de moeite van de investering waard, je wilt het jaar immers wezen even kort iets anders. Nu ik af en toe een potje speel zie ik totaal geen meerwaarde in een upgrade voor dit budget.
avatar van Kowichi
Kowichi ( 2494   4) 01-10-2019 21:56
Lage cijfers komen ook vooral door de broken career mode, die moeten ze echt snel fixen. Gisteren een uurtje gespeeld en dikke lag in het menu op mn Xbox One X.
avatar van Nilis007
Nilis007 ( 2288   69) 01-10-2019 22:15
Quote:
Ik las net de reviews op metacritic. Het gemiddelde staat op een 1.3, nog slechter dan Fifa 19 (1.7)! I guess i'll pass

0,4 op metacritic voor de switch versie. Dat is pas oude wijn met een nieuw etiket
avatar van Lionheart
Lionheart ( 188   7) 01-10-2019 22:23
Quote:
Lage cijfers komen ook vooral door de broken career mode, die moeten ze echt snel fixen. Gisteren een uurtje gespeeld en dikke lag in het menu op mn Xbox One X.
Nee man je hebt een verrotte xboxoneX de mijne is de eerste revisie en heel weinig opgespeeld ik zal nog wel ff testen op de Xboxone en xboxoneS beide revisie 1. Eens kijken wat daar uitkomt. Wil ook wel op mijn ps4 1tb testen maar denk niet dat het veel beter gaat worden omdat op de pro al tegenviel. anyway’s mijn advies is buy PES20 voor de PS4 is echt een waardige fifa vervanger. Voor de X tja zal ik toch voor FIFA20 gaan.
avatar van MiQ1975
MiQ1975 ( 156 ) 02-10-2019 00:19
Quote:
Oude wijn in nieuwe zakken. Mensen zijn het gewoon zat.

En toch....als ik alleen al hier naar de top tien lijst kijk staat Fifa op de ps4 gewoon weer bovenaan. Geen wonder dat EA geen wezenlijke veranderingen toevoegd: met ultimate team verdienen ze miljarden aan micro transacties Zolang mensen geld aan virtuele panini stickers blijven uitgeven zal hier geen verandering in gaan komen denk ik...
avatar van DeBers
DeBers ( 56 ) 02-10-2019 00:42
Wat zit iedereen toch altijd te klagen op Fifa. Het verkoopt als een tierelier en ik vermaak mij er weer kosteloos mee. Lekker spelers handelen en teampje bouwen.
avatar van Lionheart
Lionheart ( 188   7) 02-10-2019 01:25
Quote:
Wat zit iedereen toch altijd te klagen op Fifa. Het verkoopt als een tierelier en ik vermaak mij er weer kosteloos mee. Lekker spelers handelen en teampje bouwen.
niet mijn ding, FIFA is en blijft voetbal spelletje spelen alles daaromheen is niet nodig vindt ik. Als daar op zit te wachten teampje bouwen dan koop ik wel een player manager.
avatar van MiQ1975
MiQ1975 ( 156 ) 02-10-2019 01:28
Quote:
Wat zit iedereen toch altijd te klagen op Fifa. Het verkoopt als een tierelier en ik vermaak mij er weer kosteloos mee. Lekker spelers handelen en teampje bouwen.

Het grote probleem met EA is dat ze niks doen met feedback. In Fifa zitten bugs en exploits die er al jaren inzitten, career is al sinds Fifa 14 weinig aan veranderd en wat wel veranderd wordt zijn vaak geen verbeteringen, scripted gameplay enzovoorts enzovoorts. Verder zetten ze vol in op micro transacties in een full price product. Niks mis mee in f2p spelletje voor 18+ (volwassenen), maar wel als het gaat om 60 euro games voor mensen van 3+ (kinderen). Niet dat alleen kinderen Fifa spelen, maar zij zijn wel heel gevoelig voor dit soort gokpraktijken.
avatar van FuZZyBeaR
FuZZyBeaR ( 35 ) 02-10-2019 06:30
Domweg toch maar gekocht, omdat mensen vertelden dat het verdedigen veel verbeterd was. Niet dus.... Nog steeds even frustrerend als in 19. Bij echt goeie harde tackles zal je misschien iets meer kans hebben om de bal ook te veroveren, maar al de kleinere ingrepen en het algemeen goed verdedigend werk zijn nog steeds grotendeels nutteloos. Perfect positiespel wordt nog steeds niet beloond, ballen gaan nog steeds door de beentjes zelfs al druk je op de knop om af te dekken. Niet kopen, het is echt niet beter.
avatar van Guillermo86
Guillermo86 ( 156 ) 02-10-2019 08:44
Dit is wel echt de slechtste Fifa ooit. Gameplay te simpel, slecht en niet realistisch. Carrière mode, daar waar FIFA ooit groot mee werd werkt totaal niet goed. Ultimate team pfffff
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 02-10-2019 08:46
Ik snap al die haters niet.
20 is een hoger getal dan 19

Waarom zou EA het een hoger getal geven als de game slechter was?
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 414 ) 02-10-2019 10:38
Dit jaar zit ik er compleet averechts in ten opzichte van de reviews.

Ik heb ik geen tijden zoveel plezier gehad met een voetbal game. Dit komt met name door Volta. Heerlijk om jouw eigen speler te maken en langzaam te levelen in voldoende content zowel on als offline.
Iets waar PES nog wat van kan leren.

Het voetbal in Volta brengt mij terug in de tijd toen ik Soccer Shootout speelde op de SNES. FIFA heeft mij geheel onverwacht in de houdgreep en ervoor gezorgd dat ik PES2020 eventjes aan de kant heb gelegd.
avatar van Jumpman
Jumpman ( 553   5) 02-10-2019 19:36
FIFA 19 bewust al niet gekocht vorig jaar, ik vond de verbeteringen zo minimaal na FIFA 18. Nu FIFA 20 ga ik dit jaar waarschijnlijk ook niet kopen, ik heb afgelopen week wel FIFA 19 voor € 5,00 van iemand overgenomen in nieuwstaat. Mijn conclusief zou zijn: Alleen als je per se de laatste spelers roosters wil en/of FUT actief speelt dan is er een reden om FIFA 20 te kopen.
avatar van NinjaX
NinjaX ( 1007   67) 02-10-2019 20:44
Op dit moment erg veel plezier met Volta. Het hele street voetbal spreekt me wel aan. Vergeten er bij te zeggen dat er een skill trees zijn in Volta en dat je punten kunt verdienen om je character te upgraden, als in Assassins Creed bijvoorbeeld. Het recruteren van betere spelers is ook leuk.
avatar van MiQ1975
MiQ1975 ( 156 ) 03-10-2019 00:34
Quote:
Ik snap al die haters niet.
20 is een hoger getal dan 19

Waarom zou EA het een hoger getal geven als de game slechter was?

Dit doen ze alleen maar zodat verslaafde FUT whales weten dat ze hun creditcard weer mogen gaan pakken
avatar van MJB
MJB ( 4353   4) 03-10-2019 09:31
Waarom kan je in Fifa 20 geen scouts naar het continent Afrika sturen?
avatar van MiQ1975
MiQ1975 ( 156 ) 09-10-2019 10:47
Ik las via eurogamer dat EA bezig is met een patch om de career modus aan te pakken en de opstellingen van topclubs in deze modus. Ze hebben zoveel negatieve reacties gehad op het feit dat er sinds FIFA 2014 eigenlijk niks aan gedaan is en dat top teams bijna altijd hun zwakste opstellingen gebruiken in FIFA 20. Verder gaan ze kijken naar Volta beloningen (mtx?!) Misschien koop ik FIFA dan toch nog met een black friday deal ofzo Lager dan 30 euro gaat deze game dit seizoen toch niet
avatar van Johandy
Johandy ( 3787   6) 09-10-2019 15:38
Die speler op de voorkant van het hoesje herkende ik niet. Ik heb moeten opzoeken wie het was.