Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Hades (PS4)
90 100 1

Review Hades (PS4)Hades deed het goed vorig jaar. De tijdelijke Switch-exclusive werd de nieuwe indie-lieveling van zowel gamers als critici. Terwijl PlayStation- en Xbox-gamers kwijlend toekeken, sleepte de rogue-lite allerlei GOTY-awards binnen. Nu kunnen ook zij eindelijk proberen te ontsnappen uit de hel. Maar hoe kijken de personages zelf eigenlijk aan tegen het succes van de game, de overstap naar nieuwe platforms en de eindeloze ontsnappingen? Lees snel verder voor exclusieve interviews met de cast.

 
Hades – koning van de onderwereld
“Zie je deze stapel papier?” Hades wijst naar de administratie die boven zijn bureau uittorent. “Hier heb ik nu nóg minder tijd voor. Allemaal dankzij die nietsnut van een zoon van mij. Telkens moet hij weer de aandacht trekken.” Voor het bureau van Hades strekt een lange gang zich uit, richting een poel van bloed. Pas gestorven zielen staan in de rij om beoordeeld te worden. “Na iedere mislukte ontsnappingspoging komt hij uit die poel en schopt de hele rij in de war. Hij is niet de enige dode die hier binnenkomt! En telkens heeft hij weer een praatje met iedereen hier. Alsof ze niets beters te doen hebben…Ik ga weer door, als je het niet erg vindt. Anders ook trouwens. NEXT!”


De prachtige artwork en dialogen met geweldige
voice acting brengen Hades echt tot leven.

 

Dusa – interieurverzorgster

“Zagreus? Eeeeh…hoezo? Wat is er met hem? Haha…” Er verschijnen zweetdruppels op Dusa’s voorhoofd als ze het over de zoon van Hades heeft. “Hij helpt soms met de renovaties hier, meer niet hoor! Cerberus heeft nogal wat schade aangericht toen de prins aan zijn eerste ontsnappingspoging begon, haha. We zijn gewoon vrienden. Romantische gevoelens? Neehoor! Ik heb hem gewoon iets meegegeven voor onderweg, zodat hij een betere kans maakt om te ontsnappen. Net als iedereen hier. Misschien heb ik al te veel gezegd, sorry!!! Ik eeeh, ik moet er vandoor!”

Skelly – wapenmeester

“Een rondleiding door de wapenkamer? Natuurlijk, chef! Hier zie je de artefacten, kleine hebbedingetjes die Zagreus meeneemt bij zijn volgende poging. Van mij heeft hij ook iets gehad ja, een tand die hem meer leven geeft, mocht hij het loodje leggen. En hier zie je de wapens…zoals Stygius, het zwaard van de onderwereld, het schild van Chaos en vuisten van Malphon. In totaal heeft de prins de beschikking over zes wapens. Telkens kan hij er maar eentje meenemen. Ik adviseer hem en eeeh…we sparren wat. Meestal tot ik in duizend stukjes word gehakt. Pijnlijk? Ach, je moet wat voor je baan over hebben. Wanneer de prins terugkomt? Geen idee, hij is een kwartiertje geleden vertrokken.”


De juiste upgrades combineren (zie links in de screenshot) is de sleutel tot een succesvolle poging.


 

Dionysus – Olympische god van de wijn

“Heeey man, hoe is het? Leuk om hieraan mee te werken. Wijntje? Nee? Maakt niet uit, ik neem ‘m wel. Mijn neefje Zag? Fijne vent. We helpen hem graag een handje. Waarom? Waarom niet! Hij zit daar maar in het donker te mokken. We zien hem liever hier op Olympus. Daarom sturen wij allemaal wel eens een pakketje richting de onderwereld. Ik geef hem bijvoorbeeld hulpmiddeltjes waarmee zijn ontwijkmanoeuvre vijanden dronken maakt. Wat zeg je, of ik wel eens dronken ben? Nee, man! Maar goed…Mijn broers en zussen sturen ook van alles. Bijvoorbeeld om Zags aanval of speciale aanvallen te versterken. Of om zijn ‘cast’ te versterken of veranderen. Die cast, dat is een soort magie, weet je, kan van alles worden. Het gaat erom de juiste combinaties te vinden, weet je. Een cadeautje van die en eentje van die. Dat leert hij steeds beter. Die fijne vent komt hier vast snel aan. Hey bediende, nog een wijntje!!”

Zeus – koning van Olympus

“Ik heb echt gepushed voor deze ports,” vertelt Zeus terwijl hij zijn bliksemschicht oppoetst. “Dit verhaal moet iedereen kunnen ervaren. Mijn neefje voert een rechtvaardige strijd tegen mijn broer. Laat Hades maar lekker in zijn onderwereld zitten. Mijn neefje hoort hier bij ons, bij mij: bij de echte koning van de goden. In de Switch-editie werd het verhaal al goed verteld: veel achtergrondinformatie en dialogen; allemaal geweldig door onszelf ingesproken. Deze keer is het ook grafisch nog een tandje scherper en zijn de laadtijden een stukje korter. Of ik tevreden ben zo? Tja…ik had graag nog een extra wereld gezien of een grotere verscheidenheid aan bazen. Een extraatje om de monotonie te doorbreken. Of wat meer kamers tussendoor die je niet verwacht. Iets geks of spannends. Maar dat zijn details. En wellicht wordt dit nog aangepakt met de nodige DLC.” Zeus is zijn aandacht kwijt en gaat door met bliksemschichten gooien. “Ik zag een sterveling met een ijzeren helm lopen. Altijd leuke target practice op die idioten.”


Het enige puntje van kritiek is een gebrek aan afwisseling in omgevingen en bazen. Na de zoveelste poging ken je die allemaal wel.


 

Zagreus – Prins van de onderwereld

Er ontstaat commotie in de onderwereld. Plots duikt Zagreus op uit de poel van bloed. Hij loopt in een rechte lijn op Cerberus af, geeft de hellehond een dikke knuffel en beent richting zijn privévertrek. “Wie is daar? Oh ja, de cameraploeg…kom binnen.” Zagreus staat voor een kamerhoge spiegel, waarin hij een nieuw talent ontsluit. “Ik heb genoeg sleutels gevonden voor een nieuwe gave. Hiermee doe ik 20% meer schade bij vijanden met twee vervloekingen. Inmiddels kan ik daar goed gebruik van maken.” Zagreus stapt weg van de spiegel en kijkt naar de lijst op zijn bureau. “Hierop staan doelen die nog moet behalen in de onderwereld. Door deze te vervullen krijg ik extraatjes die me verder helpen.

Het is allemaal veel? Ja, dat klopt…mijn eerste paar pogingen wist ik nog niet goed wat er mogelijk was. Inmiddels krijg ik de slag echt te pakken. Mijn volgende poging is misschien wel succesvol, die kans wordt steeds groter. Ook doordat ik de ‘God mode’ heb aangezet. Daarmee word ik iedere keer iets sterker. Of ik me daarvoor schaam? Helemaal niet, alles is geoorloofd om te ontsnappen aan mijn krankzinnige vader. En er blijft genoeg uitdaging over als ik de hitte toch wat wil opvoeren. Voor slechts 30 euro (adviesprijs) steun je mijn ontsnapping en deel ik alle lief en leed. Dat is eigenlijk een schijntje, aangezien er zoveel te beleven valt. Maar dat maakt niet uit. Ik ben vooral heel trots dat zoveel mensen mijn verhaal willen meemaken en met mij meeleven.”

 
Deze review is geschreven door Chris van Breda.

 

Chris van Breda (Crispy)

Critical Chris is communicatieadviseur en fanatiek gamer. Schrijft recensies als creatieve oefening, waarbij een objectief oordeel en de Budgetgaming gedachte centraal staan.

Aantal keer bekeken: 5137 

Laagste 3 prijzen voor Hades (PS4)

13.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  13.99€ 0.00   € 13.99
Bol.com Partner 8.5
€  16.70€ 0.00   € 16.70
Nedgame.nl 9.9
€  19.99€ 3.49   € 23.48

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van AngeloG
AngeloG ( 2896 ) 17-08-2021 21:36
Deze day one op de Switch gekocht.
Ontzettend veel tijd in gestoken, elke minuut van genoten.
De dialogen met alle personages is fantastisch.
avatar van Xho2
Xho2 ( 31   2) 17-08-2021 21:37
Prachtig spel. Essentiële kost!

Leuke recensie ook, dank je!
avatar van Membad
Membad ( 70 ) 17-08-2021 21:55
Wat een geweldige recensie! Als je er geen bal van snapt: koop het spel!
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21439   499) 17-08-2021 22:08
Rol: Administrator
Gaaf om te lezen! Misschien dat ik hem op de ps5 ga spelen als volgende game.
avatar van -marco-
-marco- ( 1332   3) 18-08-2021 08:05
Leuke recensie. Toch maar even proberen op gamepass
avatar van Sjembek87
Sjembek87 ( 26 ) 18-08-2021 09:31
Ik merkte binnen 10 minuten dat het wel goed zat met deze game. Speelt heerlijk weg en wat een mooi weergegeven setting!
avatar van Arteroot
Arteroot ( 178   1) 18-08-2021 09:35
Ik ben dol op roguelikes, heb er een hoop gespeeld. Deze staat per direct in de top 3, wat een heerlijke game.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 918 ) 18-08-2021 10:07
Toch opmerkelijk dat alleen wanneer er een fysieke release is, er een review komt. Stel dat dit een download titel was, dan was er zeker geen regel over geschreven. Grootste gemis hier bij BG.

De game speelde ik al in 2018 en is eigenlijk niet veel veranderd sindsdien.
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 1753   9) 18-08-2021 10:14
Quote:
Wat een geweldige recensie! Als je er geen bal van snapt: koop het spel!

Natuurlijk zijn er al langere tijd voldoende gameplay- en reviewfilmpjes beschikbaar, in elk geval voor de Switchversie van Hades. Maar voor mij dient een review toch wat informatiever te zijn om te kijken of het wat voor mij kan zijn. Ik vind dat reviews in deze vorm hun doel voorbij schieten…
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 18-08-2021 10:33
Quote:
Toch opmerkelijk dat alleen wanneer er een fysieke release is, er een review komt. Stel dat dit een download titel was, dan was er zeker geen regel over geschreven. Grootste gemis hier bij BG.

De game speelde ik al in 2018 en is eigenlijk niet veel veranderd sindsdien.

Wat ik opmerkelijk vind is dat je in elke review wat te klagen heb. Klere zeg.
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21439   499) 18-08-2021 10:38
Rol: Administrator
Quote:
Toch opmerkelijk dat alleen wanneer er een fysieke release is, er een review komt. Stel dat dit een download titel was, dan was er zeker geen regel over geschreven. Grootste gemis hier bij BG.

De game speelde ik al in 2018 en is eigenlijk niet veel veranderd sindsdien.

Doen we ook hoor, zie hier
avatar van Meesje
Meesje ( 638   20) 18-08-2021 10:38
Quote:
Toch opmerkelijk dat alleen wanneer er een fysieke release is, er een review komt. Stel dat dit een download titel was, dan was er zeker geen regel over geschreven. Grootste gemis hier bij BG.

De game speelde ik al in 2018 en is eigenlijk niet veel veranderd sindsdien.
Dit is toch logisch. BG haalt toch zijn omzet uit fysieke releases? Nu is Hades op drie verschillende platforms beschikbaar.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 918 ) 18-08-2021 13:25
Quote:
[..]


Wat ik opmerkelijk vind is dat je in elke review wat te klagen heb. Klere zeg.

Goh valt het op? Noem je dit een review dan? Een lachertje
avatar van MaryAnn
MaryAnn ( 1819   2) 18-08-2021 13:52
Quote:
Toch opmerkelijk dat alleen wanneer er een fysieke release is, er een review komt. Stel dat dit een download titel was, dan was er zeker geen regel over geschreven. Grootste gemis hier bij BG.

De game speelde ik al in 2018 en is eigenlijk niet veel veranderd sindsdien.

Goed blijven drinken he, zou niet willen dat je uitdroogt.


Overigens: Goede review, heb ook veel goeds over Hades gehoord toen het nog alleen een download game was
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 70421   109) 18-08-2021 15:09
😹
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 1753   9) 18-08-2021 15:36
Quote:
[..]


Goh valt het op? Noem je dit een review dan? Een lachertje

Ik ben het met je eens. Ik word totaal niet wijzer van deze review wat bijvoorbeeld betreft gameplay, performance op de andere consoles dan de Switch, of er misschien aanpassingen of verbeteringen aangebracht zijn. Dit is eerder een soort column dan een recensie.
avatar van Kevin391
Kevin391 ( 105   9) 18-08-2021 16:01
Hades is toch al sinds 2019 te spelen op PC?
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 70421   109) 18-08-2021 16:16
haha, inderdaad. die was er juist als eerste.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 18-08-2021 16:17
Quote:
[..]


Goh valt het op? Noem je dit een review dan? Een lachertje

Drink nog een glas azijn zal je goed doen...
avatar van Morda
Morda ( 15788   22) 18-08-2021 17:44
Volgens mij hebben er een aantal mensen een paar zonnestralen nodig 🌞
avatar van AJZellner
AJZellner ( 314   14) 18-08-2021 18:30
Quote:
[..]


Goh valt het op? Noem je dit een review dan? Een lachertje

https://www.metacritic.com/game/playstation-5/hades/critic-reviews

Graag gedaan. Ben je weer blij?
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 818 ) 18-08-2021 19:14
top game, gekocht in de aanbieding op de switch. Heerlijke handheld game, maar op de ps5 vast ook goed te spelen.
avatar van JohanStompwijk
JohanStompwijk ( 87 ) 19-08-2021 11:02
Haha, ik vond het een mooi verhaal/review hoor Chris. Bedankt.
Met veel plezier gelezen.
avatar van MBMA
MBMA ( 430   4) 19-08-2021 11:04
Quote:
top game, gekocht in de aanbieding op de switch. Heerlijke handheld game, maar op de ps5 vast ook goed te spelen.

Is hij heel erg moeilijk? Ik las iets over flinke stukken opnieuw spelen (iets wat ik zelf niet zo snel trek) maar hoe heavy is dat?
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1823   2) 19-08-2021 16:02
Quote:
[..]


Is hij heel erg moeilijk? Ik las iets over flinke stukken opnieuw spelen (iets wat ik zelf niet zo snel trek) maar hoe heavy is dat?

Ik speel niet geweldig veel roguelikes, maar ik vond Hades vergeleken met bijv. Dead Cells niet geweldig moeilijk. De gameplay loop zit goed in elkaar en het is toch wel een game van: one more go. Speelde hem zelf op de Switch btw.