Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Mario Strikers: Battle League Football (Switch)
60 100 1

Review Mario Strikers: Battle League Football (Switch)

Er was een tijd waarin, misschien noodgedwongen, voetbalgames niet per se voor realisme gingen. Sega Soccer Slam uit 2002, FIFA Street en Mario Smash Football uit 2005; allemaal pakten ze het concept van de sport en toverden het om tot knotsgekke partygames die vaak nog maar weinig met echt voetbal te maken hadden. Voor relatief korte duur genoten deze games enige populariteit, maar het vuurtje is alweer tijden gedoofd. De laatste voetbalgame van Mario en co., Mario Strikers Charged, stamt uit 2007. Nintendo vond blijkbaar dat er na vijftien jaar vast wel behoefte moest zijn aan een nieuw deel in de serie. Heeft Nintendo er goed aan gedaan deze serie uit zijn lange slaap te halen of had Mario Strikers: Battle League beter achter kunnen blijven in de vroege jaren van dit millennium?


Een hyperactieve boel
Het concept van Mario Strikers: Battle League is simpel: wat als Mario en de rest van de bende potjes tegen elkaar gaan ballen en daarbij gebruikmaken van allerlei power-ups zoals we die kennen van Mario Kart? Daarbij dient voetbal eerder als inspiratiebron dan als een werkelijkheid om te simuleren. Ja, er zijn goals met keepers ervoor en de sport wordt op iets gespeeld dat op een veld lijkt. Dat veld is echter slechts een paar vierkante meter groot, spelers bespelen de bal gerust met hun handen of houden hem zelfs vast, tackles vinden voortdurend plaats of er nou een bal in de buurt is of niet en de bananenschillen en schildpadschilden vliegen je om de oren.

De gameplay van Mario Strikers is vrij simplistisch, maar niet geheel zonder diepgang. De Mario-personages kunnen sprinten, schieten, tackles ontwijken, gevonden items afvuren en op twee verschillende manieren passen. De uitdaging zit hem er vaak in om deze acties met de juiste timing uit te voeren: schiet een bal op goal op het moment dat een pass in de voeten belandt en het schot krijgt extra kracht, laad een schot op en laat op het juiste moment de knop los en het schot wordt ook krachtiger en wanneer vlak voor impact een tackle wordt vermeden krijgt de speler een snelheidsboost.


Zoals gezegd is het veld wel erg aan de kleine kant, waardoor potjes vaak chaotisch verlopen. Zeker wanneer met meerdere spelers gespeeld wordt, zie je constant tackles en allerlei projectielen op het scherm. Tevens ben je vrijwel altijd in de buurt van de goal van de tegenstander, waardoor er belachelijk vaak gescoord wordt, ook in de kortste potjes. Wedstrijdbepalend in Mario Strikers is de zogeheten Hyper Strike. Dit is een schot dat rechtstreeks afkomstig is uit Japanse anime en wanneer hierbij de juiste timing wordt aangehouden is het niet tegen te houden. Het telt ook nog eens voor twee doelpunten. Een Hyper Strike moet echter wel vrij lang opgeladen worden, dus tegenstanders hebben genoeg tijd om de actie te onderbreken. Ook kan enkel een poging tot een Hyper Strike gedaan worden wanneer jouw team een soort elektrische bal opgepikt heeft die periodisch op het veld verschijnt. Het hele team begint dan licht te geven en kan op elk moment op de helft van de tegenstander een poging wagen. Voor de speler aan de bal is het de kwestie om een rustig plekje op het veld op te zoeken en daar tegenstanders verleiden tot een slecht getimede tackle. Het verdedigende team zal goed moeten inschatten waar en hoe de tegenstander de Hyper Strike op wil laden. Het is een leuk steekspel dat vaak het verloop van de wedstrijd domineert.


Al met al weet Mario Strikers een goede balans te vinden voor een partygame. De gameplay is niet zo hersendood dat iedereen maar wat op de knoppen kan rammen, maar het duurt ook geen tien uur voordat iedereen op de bank begrijpt hoe het spelletje een beetje werkt.

Eenzaam in me uppie
Voor de release van Mario Strikers hadden veel gamers zorgen geuit over de singleplayer van de nieuwste Mario Sport-game. Velen meenden dat spellen als Mario Golf: Super Rush en Mario Tennis Aces niet genoeg deden om een boeiende singleplayer-ervaring neer te zetten. Helaas moet worden vastgesteld dat het hier zeker niet anders is. De solospeler kan kiezen uit losse potjes of een Cup Battle. Deze laatste modus bestaat uit een handjevol toernooien die zo goed als altijd in drie potjes voorbij zijn. In theorie zouden deze toernooitjes verschillend moeten zijn, omdat ze teams zouden moeten voorschotelen die zich op verschillende attributen concentreren, zoals snelle teams of teams die goed kunnen passen. Het is een knappe kop die daar in de praktijk ook maar iets van merkt. En daarmee zijn alle singleplayer-elementen al benoemd.


De eerdergenoemde attributen van spelers en teams vormen ook de basis van een soort economie die in de game zit. Met munten die verdiend worden na wedstrijden en toernooien kunnen allerlei soorten schoeisel, hoofddeksels en andere kledij worden aangeschaft. Een nieuwe schoen voor Mario zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij iets sneller wordt, maar ook iets minder scherp in passen. Dat klinkt misschien aardig, maar in de wedstrijden merkte ik er maar weinig van en al snel stelde ik mijn spelers op zonder hun gear aan te passen.

Online valt iets meer te beleven, maar op het moment van schrijven nog niet veel. Spelers kunnen clubs oprichten om daarmee een soort langdurige League in te gaan. Op dit moment is het eerste seizoen daarvan nog niet begonnen, dus het is nog niet duidelijk wat dat precies om het lijf gaat hebben. Voorlopig vinden er dus alleen enkele potjes plaats. Spelen tegen echte tegenstanders is sowieso een stuk interessanter dan voetballen tegen de nogal domme AI, waardoor de online modus voor spelers die van plan zijn Mario Strikers langdurig te spelen de meest logische optie is. Helaas heeft de online infrastructuur van de Switch geen al te beste reputatie en in deze game wordt maar weer eens duidelijk waarom dat zo is. Tijdens het testen voor deze review vertoonde elk potje zichtbare lag. De altijd aanwezige extra inputlag gaat bovendien niet goed samen met gameplay die grotendeels afhankelijk is van handige timing. Tenslotte is er geen systeem dat het afsluiten van potjes voor het einde van de wedstrijd bestraft, waardoor sommige tegenstanders gewoon stoppen bij een ruime achterstand. Het moge duidelijk zijn dat Mario Strikers het beste tot zijn recht komt met andere spelers op de bank.


Glansrijke animaties
Een aspect waarin Mario Strikers overduidelijk wél uitblinkt, is de presentatie. Of je nu docked of handheld speelt, het spel ziet er altijd zo voortreffelijk uit dat het vele andere Switch-spellen mooi te kakken zet. Daarnaast loopt het spel tijdens de wedstrijden het overgrote deel van de tijd op zestig FPS. Dat zorgt er in combinatie met de hoogwaardige animaties – die voor elk personage uniek zijn en zo expressief als je van Nintendo mag verwachten – voor dat het spel in beweging tot de fijnste Switch-games om te aanschouwen behoort. Speciale benoeming verdienen de over-the-top anime-achtige animaties die de Hyper Strikes vergezellen. Deze zijn voor elk personage erg stijlvol geanimeerd en geven de wedstrijden een hoog spektakelgehalte.

Conclusie
In de basis is Mario Strikers: Battle League een geslaagde partygame die ook nog eens een genot is om te aanschouwen. De gameplay leent zich uitstekend voor vele gezellige avondjes op de bank, waarbij het instapniveau niet zo hoog is om nieuwkomers af te schrikken, maar ook niet zo laag dat je er na een avond al op uitgekeken bent. Het is jammer dat het spel verder weinig om het lijf heeft. Tegen de CPU valt weinig plezier te beleven en van een campagne of iets dergelijks is simpelweg geen sprake. Online heeft het spel zeker potentie, maar wordt het in de weg gezeten door de matige online infrastructuur van de Switch. Her en der wordt gerept over te volgen updates die het een en ander gaan toevoegen, maar het is momenteel gissen naar de toegevoegde waarde die dat gaat brengen. Voorlopig is het spel alleen een echte aanrader voor spelers die regelmatig geïnteresseerde vrienden over de vloer hebben. 

David Doorakkers (DavidNL)

Aspirant taal- en letterkundige. Sinds de jaren negentig grootgebruiker van boeken, stripboeken, films, series en uiteraard ook games. Heeft een zwak voor de betere verhalende spellen, alhoewel hij ook te porren is voor een goede racer of fighter.

Aantal keer bekeken: 4311 

Laagste 3 prijzen voor Mario Strikers: Battle League Football (Switch)

46.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.2
€  46.95€ 0.00   € 46.95
Nedgame.nl 9.6
€  48.00€ 0.00   € 48.00
Bol.com Partner 8.5
€  48.99€ 0.00   € 48.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Hennie287
Hennie287 ( 50 ) 21-06-2022 19:37
Voorlopig is het spel alleen een echte aanrader voor spelers die regelmatig geïnteresseerde vrienden over de vloer hebben.

Okay, hard pass voor mij
avatar van Yosher
Yosher ( 177 ) 21-06-2022 20:09
Als iemand die al jaren naar deze game uitkeek is dit echt een enorme tegenvaller helaas. Kan deels komen omdat ik veelal niet echt een online gamer ben en daar veruit de meeste lol uit te halen is, maar ik speel echt veel liever één van de eerdere delen momenteel.
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 623 ) 21-06-2022 21:05
Ik zie ook een trend in dit soort games die Nintendo uitbrengt. De basis is altijd goed maar elke keer is de content te karig. Mario golf, de laatste Mario party met te weinig borden, Mario tennis met een erg korte campain. Switch sporst zonder aankleding van singeplayer Wat is er aan de hand daar. Ik keek ook best uit maar deze game maar het zou voor mij idd veel singeplayer spelen zijn helaas moet ik ook deze dus aan me voorbij laten gaan. Waar is het Nintendo 64 tijdperk dat games zoals deze gewoon nog redelijk wat content hadden.
avatar van Hercule
Hercule ( 6242   4) 21-06-2022 21:32
Quote:
Ik zie ook een trend in dit soort games die Nintendo uitbrengt. De basis is altijd goed maar elke keer is de content te karig. Mario golf, de laatste Mario party met te weinig borden, Mario tennis met een erg korte campain. Switch sporst zonder aankleding van singeplayer Wat is er aan de hand daar. Ik keek ook best uit maar deze game maar het zou voor mij idd veel singeplayer spelen zijn helaas moet ik ook deze dus aan me voorbij laten gaan. Waar is het Nintendo 64 tijdperk dat games zoals deze gewoon nog redelijk wat content hadden.
Gepost door: Fpsbig op 21-06-2022 21:05

Het is slim van Nintendo. Nu houden ze de ontwikkelkosten laag. Afhankelijk van het succes van de desbetreffende game kunnen ze bepalen of de extra content wel of niet gemaakt wordt
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 1047   9) 21-06-2022 21:58
De volledige versie had veel meer moeten bevatten dan de First Kick demo. Ik ben afgehaakt voor deze game, nadat ik er achterkwam dat er niet eens een korte single player story mode of career mode in zat. De onoverzichtelijke chaos wordt ook veroorzaakt doordat de figuren als een kameleon opgaan in de kleuren van het stadion/veld. Ook heb je het wel gauw gezien met alle animaties van de Hyper Strikes en laat dat nou eens niet te skippen zijn, in tegenstelling tot de herhalingen van de doelpunten. Ik had er wel wat meer van verwacht. Wellicht een aankoop bij een (kortings)actie en nadat het uitgebreid is met dlc.
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 623 ) 21-06-2022 22:43
Quote:
[..]


Het is slim van Nintendo. Nu houden ze de ontwikkelkosten laag. Afhankelijk van het succes van de desbetreffende game kunnen ze bepalen of de extra content wel of niet gemaakt wordt
Gepost door: Hercule op 21-06-2022 21:32

Ja of heel dom als het geen succes wordt omdat niemand de game koopt omdat er te weinig content in zit.
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 627 ) 22-06-2022 10:10
Ik ga deze ooit halen. Nog nooit een Strikers game gehad en heb dit altijd een interessant concept gevonden.
avatar van Scythe
Scythe ( 210   7) 22-06-2022 10:45
Zeker veel lol mee, maar zoals er al vaker wordt gezegd, vooral tegen vrienden. Online wordt ik overigens volledig ingemaakt met vaak rond de 10 tegengoals. In de tutorial zit ik vast met de Advanced kicks, wat ik ook doe, het lukt maar niet, en de omschrijvingen lijken niet te kloppen (Druk op B om over te spelen, en houdt dan meteen A ingedrukt om te chargen. Als je dat doet trapt de andere speler meteen de bal weg en staat er Too Late... Druk ik op A zodra de andere speler de bal krijgt, dan werkt het wel, maar het spel ziet dit niet als wat de bedoeling is en de tutorial reset zich...)
Een singleplayer had makkelijk gekund. Maak er een Bowser good guys tegen bad guys teams van, Bows was het zat om de princess te ontvoeren en organiseert nu dit toernooi. Bam, simpel, wat leuke cutscenes en klaar.
Ook het gebrek aan opties is wel jammer. Ik zou graag de replay en taunts kunnen uitzetten, en ook wel die anime Hyper strike. Dat zou de vaart er in kunnen houden.
De werelden hadden ook wel invloed mogen hebben. Brokken lava die neerkomen bij de lava wereld bijv.

Game komt echt tot zijn recht tegen de kameraad op de bank. Speelt goed weg, de chaos maakt het leuk, het veld vind ik qua formaat prima. Geen spijt dat ik het gekocht heb, maar het zou zeker beter kunnen.
avatar van AnakinCC
AnakinCC ( 115 ) 22-06-2022 12:35
Game valt heel erg tegen, de gamecube versie speelt lekkerder weg en heeft meer features., Dit voelt als een mobile versie die geport naar PC is, ze hebben er niet echt moeite voor gedaan en dan wel de volle pond ervoor vragen, is de €50 niet waard.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5021   20) 22-06-2022 13:32
Tja, als single-player zag ik dit eigenlijk al aankomen, dus helaas, maar ik ben niet de doelgroep voor dit product, terwijl een leuke arcade voetbal-game me wel leuk leek.

Zoveel potentie hier voor Nintendo om een geweldige game uit te brengen, zoals vroeger een NBA Street v3, maar het lijkt erop dat ze niet echt ambitieus waren, en ongetwijfeld vertrouwen ze erop dat het alsnog wel prima verkoopt voor 50-60 euro per stuk.

Erg jammer. Maar niet verrassend.
avatar van Frax1988
Frax1988 ( 239   2) 22-06-2022 14:03
Laat deze ook aan mij voorlopig voorbij gaan, lijkt me hartstikke leuk en de demo was even vermakelijk maar er is te weinig content. Ik wacht op meer (single player)content en dat de game in prijs gaat zakken.
avatar van Heart1982
Heart1982 ( 635   4) 22-06-2022 20:29
Ik was afgehaakt nadat ik zag dat het een Wii-port betrof. Oftewel, snel scoren (iets wat helaas vaak terug komt)
Ik dacht in eerste instantie terug aan de ouderwetse ..hoe-heet-die-ook-alweer.. een voetbalspel op de 16-bit, ook met van die superacties, backflip kicks, onmogelijke superballen, etc. Ouderwets maar leuk.
Nu blijkt het een 1,8 gig port te zijn... Ik sluit me passend aan bij het eerste comment met een geweldige phun van .. Hard Pass! Of budgetbak, echter omdat het een nintendo original betreft, zal deze niet snel onder de 30,- komen.