Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Shin Megami Tensei V (Switch)
90 100 1

Review Shin Megami Tensei V (Switch)

Het heeft even geduurd, Shin Megami Tensei V werd al in 2017 aangekondigd voor de Switch, maar het langverwachte nieuwe deel in de Shin Megami Tensei-serie is eindelijk verkrijgbaar. Weet de game de hoge verwachtingen waar te maken of is het een teleurstellend vervolg? Je leest het hier in de review.


Bij de lancering van de Switch was de titel van SMT V voor het eerst bekendgemaakt. Fans van de serie waren meteen nieuwsgierig of de Switch de serie wel eer aan kon doen. Natuurlijk waren de vorige delen ook uitgebracht op niet al te sterke systemen, maar voor mij persoonlijk was de vraag of SMT V grafisch wel zo indrukwekkend als bijvoorbeeld Persona 5 op de PS4 zou kunnen zijn.

Gelukkig is snel na het starten van SMT V al duidelijk dat de game er uitstekend uitziet. In de onderwereld, waar je na een korte introductie belandt, zien de omgevingen er interessant en kleurrijk uit. De vijanden die je op je pad treft zijn ook tof vormgegeven en afhankelijk van de keuzes die je maakt, kun je die tegenstanders ook rekruteren voor jouw team. Net zoals in de Persona-games kun je deze demonen vangen, met elkaar laten fuseren om nieuwe monsters te creëren en heb je de mogelijkheid om bepaalde vaardigheden van het ene monster over te zetten naar het monster van jouw keuze.


Vrij verkennen van de onderwereld
Wat SMT V vooral tof maakt is dat de wereld van The Netherworld waar je belandt redelijk vrij te verkennen is. Aanvankelijk lijken het vooral zandvlaktes te zijn in een vergane versie van Tokyo, maar gaandeweg zul je meer afwisselende locaties bezoeken en blijkt het kleurenpallet een stuk breder dan alleen maar zandkleuren. Omdat je vrij snel na de start van het verhaal zelf een naam aan je personage kunt geven is de persoonlijke binding met het verhaal misschien niet zo sterk als met een RPG waarbij de hoofdpersoon een al van tevoren gevormd karakter heeft.

Wat ik wel tof vind is dat je eigenlijk constant beloond wordt voor het verkennen van de wereld. Zo kom je schatten tegen, vind je geregeld nieuwe side quests én tref je met goed zoeken ook kleine demonen genaamd Miman, die je Glory opleveren wanneer je ze vindt. Ben je iemand die graag alle Miman wil opsporen? Dan is het handig om te weten dat er tegen het einde van elk gebied een kaart te koop is die alle Miman op je in-game map noteert. De Glory die je verdient kun je vervolgens gebruiken om extra perks vrij te spelen voor je hoofdpersonage, die het avontuur ook weer iets makkelijker maken. Je wordt dus eigenlijk constant beloond voor het verkennen van de wereld.


Geen makkie
De Shin Megami Tensei-games kenmerken zich vaak door een stevige moeilijkheidsgraad. Bij de lancering kwam er nog een extra makkelijke optie bij die spelers vooral het verhaal kan laten ervaren. Maar op de reguliere en hogere moeilijkheidsgraden kun je geregeld het leven laten. SMT V is namelijk behoorlijk bruut qua uitdaging. Het is dus ook zeker geen overbodige luxe om geregeld je spel op te slaan. Toch kun je met het goed min-maxen van je teams prima met de tegenstanders omgaan. Natuurlijk moet je niet te veel op de automatische piloot gaan spelen, want dat straft Shin Megami Tensei V snel en keihard af.


Zoveel te doen en te verkennen
Zoals ik al aangaf kun je vrij door de wereld bewegen en is het mogelijk om je vijanden te ontwijken of juist voortijdig aan te vallen om gevechten met een licht voordeel te beginnen. Weet je vijanden met het juiste element te raken waar ze een zwak voor hebben? Dan kun je meerdere extra aanvallen inzetten. Het maakt de gevechten zowel tactisch als leuk om te doen. Omdat de wereld van SMT V er goed uitziet, de vele monsters die je aantreft mooi zijn vormgegeven en de gameplay enorm sterk in elkaar steekt zul je vele uren zoet zijn met het doorlopen van het verhaal. Ik had tegen het einde van mijn eerste playthrough iets meer dan vijftig uren erop zitten en op basis van hoeveel dingen ik nog gemist heb, en het feit dat de game meerdere eindes heeft die gebaseerd zijn op mijn keuzes, denk ik dat ik die speelduur nog makkelijk kan verdubbelen. Het zorgt er in ieder geval voor dat SMT V je enorm veel content voor je geld weet te bieden.


Conclusie
Een grafisch indrukwekkende game die heerlijk speelt en bergen aan content biedt? Met Shin Megami Tensei V kun heel veel plezier beleven. De normale moeilijkheidsgraad kan wat intimiderend zijn, maar gelukkig zijn er ook makkelijkere opties beschikbaar. Houd je van een interessant verhaal, heb je een lichte verzamelwoede met het veroveren van monsters en vind je het tof om een enorme hoeveelheid dingen te verzamelen? Dan is SMT V zeker het kopen waard. Of je vraagt hem natuurlijk voor kerst.

 

 

 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 6269 

Laagste 3 prijzen voor Shin Megami Tensei V (Switch)

38.00 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  38.00€ 0.00   € 38.00
Nedgame.nl 9.6
€  38.00€ 3.49   € 41.49
Bol.com Partner 8.5
€  42.99€ 0.00   € 42.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Maurits2
Maurits2 ( 29   1) 11-12-2021 12:13
Mooie review, ik zelf vind het ook een geweldig game en raad hem aan voor elke RPG fan, ook de art kan ik zeker waarderen met het preutse van tegenwoordig, het maakt deze game zeker verfrissend.

Ben op hard begonnen en moet zeggen het is echt HARD, darksouls is easy AF en af en toe moet ik dit gewoon opzij leggen van frustratie, op normaal zal het wel mee vallen maar op hard zijn bijna alle supereffective attacks van enemys instant kills.
Op hard kan je niet anders dan mobs en levels farmen en overal zoeken naar hidden stuff voor je aan je volgende BOSS fight begin.

En dan nog ga ik die boss/quest gevechten in met 12+ characters en leven er vaak nog maar 2 a 3 en heb ik iets van 15 keer een REZ gebruikt.
Als je pech heb of vergeet de game vaak genoeg op te slaan ben je zo een half uur spelen kwijt, want bijna elke random mob van jou level of hoger is sterk genoeg om je party killen in 1 attack zeker als je leider WEAK is tegen hun ELEMANTAL aanval.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 11-12-2021 13:16
Maurits jouw ervaring klinkt gewoon als mijn ervaring op Normal 😂

Goede review. Bedankt!
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 886 ) 11-12-2021 13:26
"Een grafisch indrukwekkende game"

say what now
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4949   37) 11-12-2021 13:32
Mee eens, voor een Switch-game is SMT V grafisch erg goed. Veel gamers en zelfs reviewers snappen niet dat de resolutie hard omlaag moet schalen om zo'n open wereld te kunnen draaien op de Switch. Dat is niet het probleem van de game, maar van de hardware.
avatar van GodArcEater
GodArcEater ( 102 ) 11-12-2021 13:37
Quote:
Dan is SMT V zeker het kopen waard.
Geen resultaten beschikbaar

Moest ik om lachen.
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 363 ) 11-12-2021 13:39
Quote:
"Een grafisch indrukwekkende game"

say what now

Aangezien indrukwekkend misschien wel meer behelst dan alleen fotorealisme is dat niet zo gek toch?
avatar van DQMJ
DQMJ ( 19279   179) 11-12-2021 14:25
Quote:
[..]

Geen resultaten beschikbaar

Moest ik om lachen.

www.amazon.fr

Articles: € 44.85
Delivery België : €0,00
Total amount : €44,85

Verzendkosten Nederland : + €3,48 = €48,33

*In stock.
Ships from and sold by Amazon.
Hoes is Franse versie, game in het Engels.
avatar van GroovyUppercut
GroovyUppercut ( 197 ) 11-12-2021 17:05
De creature designs en de muziek zijn ze sterk in deze game, maar voor het verhaal hoef je het uiteindelijk niet te doen. Grafisch ziet de game inderdaad heel goed uit, maar de Switch heeft het er wel zwaar mee. Persoonlijk zou ik nog even afwachten of het gerucht dat de game in februari naar PS4 en PC komt waar is of niet en het dan op één van die platformen kopen. Of je moet heel graag handheld willen spelen natuurlijk.
avatar van SSJDennis
SSJDennis ( 4220   13) 11-12-2021 18:16
Ik sluit me aan bij de rest, geweldige game. Mijn eerste SMT, speel voor de "volle" ervaring op Hard. Tuurlijk, soms pittig, maar als je goed voorbereid bent, dan zeker te doen. Zeker geen grindfest, maar tactisch genot. Debuffs en buffs waren nog nooit zo bevredigend om in te zetten, zeker wanneer je jouw damage ziet stijgen met 30%, of je vijand compleet voor lul zet door zijn aanval te blokkeren. Zelf helaas wel enigszins last van het vele geflitst tijdens het spelen, dus voor mensen met (lichte) epileptische verschijnselen blijven beter weg.

Is en blijft overigens een Atlas game, die over het algemeen op den duur niet tot moeilijk te krijgen zijn. Dus twijfel je, koop hem dan en wacht niet af. Heb dit in het verleden vaker ervaren met game van Atlas. Digitaal blijft die natuurlijk "altijd" beschikbaar.
avatar van Youngneal
Youngneal ( 794 ) 11-12-2021 18:30
Wat ontbreekt aan deze review is dat er geen woord wordt gerept over de geweldige muziek. De soundtrack alleen al zorgt ervoor dat SMTV boven al zijn voorgangers geplaatst hoort te worden.