Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Captain Toad: Treasure Tracker (Switch)
75 100 1

Review Captain Toad: Treasure Tracker (Switch)

We maakten voor het eerst kennis met Captain Toad (avonturier, schatzoeker) in een leuke minigame in Super Mario World 3D op de Wii U. Dat beviel zo goed dat Captain Toad in 2015 zijn eigen game op diezelfde console kreeg. Deze game werd vervolgens ook prima ontvangen en daarom kunnen we nu, vier jaar later, niet slechts één, maar zelfs twee ports verwelkomen. Op zowel de 3DS als de Switch kunnen we wederom met Toad en zijn vriendinnetje op zoek naar sterren, gems en muntjes in Captain Toad: Treasure Tracker (CTTT).
 
Gotta port ‘em all!
Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende zaken: dit is wederom een port van een Wii U game op de Switch. En weer is het helaas niet Pikmin 3. Gelukkig is het geen één-op-één overzetting, maar zijn er kleine inhoudelijk toevoegingen gedaan. Merkwaardig genoeg zijn er ook onderdelen verwijderd. De meest in het oog springende toevoeging zijn de op Mario Odyssey gebaseerde levels. Deze zijn echter ten koste gegaan van de Super Mario 3D World levels, wat het totaal aantal levels dus ongeveer gelijk houdt. Buiten het feit dat levels verwijderen natuurlijk jammer is, lijkt Nintendo met al zijn ports en het verwijderen van specifieke content zo steeds meer afstand te nemen van de Wii U periode. Het zoeken van een kleine, gepixeleerde Toad afbeelding in iedere level was bijvoorbeeld een Amiibo-feature in het origineel, maar is nu vrijelijk te spelen nadat een level is behaald. De co-op modus is ook terug en is toegespitst op de mogelijkheden van de Joy-Cons.



Degelijk avontuur
Ondanks dat CTTT een port is, is het wel gewoon een leuk spel. CTTT bevat ongeveer 70 levels verdeeld over meerdere boeken. Ieder volgend level speel je vrij door in je huidige level de ster aan het einde te vinden. Hierna kun je door naar het volgende level, of je kunt proberen om het level volledig uit te spelen door ook nog een opdracht te voltooien en alle drie de supergems te vinden. Daarnaast is er in iedere level een “pixel Toad” te vinden en kun je de uitdaging aangaan om het level binnen een bepaalde tijdsduur te voltooien. Meestal heb je dus vier keer nodig om ieder level volledig uit te spelen.

De meeste levels zijn niet al te groot, maar door het slimme leveldesign van Nintendo zitten er meer details en geheimen in dan je in eerste instantie zou vermoeden. Een onderdeel van de spelervaring is dan ook dat je de camera in zijn geheel om Toad heen kan draaien, waardoor perspectief en diepte een element worden in puzzels en de verkenning van het level. Ieder boek heeft ook nog een eindbaas, die zich in een grotere level bevindt, maar verder niet al te veel uitdaging biedt. Net zoals in Kirby Star Allies is de ervaring van CTTT plezierig, vrolijk en goed gemaakt, maar zul je nergens uren vastzitten op een moeilijk stukje. CTTT is dan ook uitermate geschikt om met beginnende gamers en kinderen te spelen. Voor de wat gevorderde speler, waartoe ik mijzelf schaar, schudt CTTT nergens het stigma van een uit de kluiten gegroeide minigame af; al is het wel een heel leuke (mini)game.



Waar voor je geld?
Ook bij CTTT komt de rechtvaardiging voor een aanschaf vooral neer op de vraag of je het spel al eens op de Wii U hebt doorlopen. De kleine grafische upgrade en de tijdloze gameplay maken het tot een prima spel, waarvan ik vooral in handheld modus erg genoten heb. Omdat ik het origineel destijds in co-op had doorlopen, voelde het spelen toch weer redelijk fris, ook al werd ik nergens meer echt verrast. Het zachte prijsje maakt een tweede aanschaf echter te overkomen. En heb je het spel nog nooit gespeeld? Bedenk dan dat CTTT niets heeft ingeboet aan speelplezier, waardoor je een typisch Nintendo avontuur staat te wachten dat zich qua uitdaging en plezier met Kirby Star Allies kan meten. CTTT bezit voldoende levels om je een behoorlijk tijd bezig te houden, al is het natuurlijk geen volledig grootschalig avontuur zoals Mario Odyssey of een dik party pakket als Mario Kart 8.

Conclusie
Wederom komt Nintendo met een oudere game op de proppen en ook deze keer stelt het niet teleur. Het is dan ook een knappe prestatie dat spellen bijna vier jaar naar dato niet aan kwaliteit en overtuiging hebben ingeboet. Als consument van de Wii U begint het natuurlijk inmiddels wel wat pijn te doen dat de meeste spellen allemaal al eens doorlopen zijn. Persoonlijk kijk ik daarom erg uit naar nieuwe Nintendo avonturen, met eenzelfde kwaliteit. Voor de mensen die de Wii U in zijn totaliteit hebben overgeslagen, is dit echter een mooie periode waarin spellen zoals CTTT op hun best ervaren kunnen worden.

Ik werd hoe dan ook weer lekker vrolijk van CTTT en binnen de kortste keren meegetrokken in de simplistische opzet en simpele uitdaging, ondanks dat ik nergens werd verrast of goed getest op mijn inzicht voor puzzelen of andere skills. De sleet en vermoeidheid, alsmede de financiële kant, van dezelfde spellen meerdere malen aan te moeten schaffen, begint echter wel in te treden. Het zou Nintendo daarom sieren om over vervolgen na te gaan denken in plaats van ports. Een Captain Toad Treasure Tracker 2 was helemaal niet raar geweest na vier jaar. Desalniettemin was CTTT wederom een leuke ervaring, één die iedere Nintendo-fan eens moet hebben beleefd!

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.

 

Oordeel Captain Toad: Treasure Tracker (Switch)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 60
  • Sound 80
  • Replay 75
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 2938 

Laagste 3 prijzen voor Captain Toad: Treasure Tracker (Switch)

38.94 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game-Outlet NL 9.2
€  38.94€ 0.00   € 38.94
Wehkamp 6.6
€  39.95€ 0.00   € 39.95
Bol.com 8.2
€  39.99€ 0.00   € 39.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Htbaa
Door Htbaa (9180 reacties) op 25-07-2018 08:24
( PM )
Quote:
De sleet en vermoeidheid, alsmede de financile kant, van dezelfde spellen meerdere malen aan te moeten schaffen, begint echter wel in te treden.


Dit vind ik altijd zo'n vreemd argument. Wie verplicht je om een game opnieuw te kopen?

Op de Wii U veel plezier aan beleefd en als ik 'm weer spelen druk ik 'm ook weer in die console. Ik denk ook dat het nog steeds de beste console is voor deze game. De stukken in een mijnkarretje waarbij je de Gamepad gebruikt als vizier in First person mode en op de tv de gewone weergave hebt waren ook erg leuk. Hoe is dit nu opgelost in de Switch en 3DS versies?
avatar van DaggieWaggie
Door DaggieWaggie (27471 reacties) op 25-07-2018 08:25
( PM )
Quote:
Dit vind ik altijd zo'n vreemd argument. Wie verplicht je om een game opnieuw te kopen?

Ja hallo. Hoe moet er anders een review over worden geschreven?

Baal er een beetje van dat de Super Mario 3D World levels er uit zijn gesloopt. Had dus gewoon extra content kunnen zijn ten koste van eigenlijk niks. Maareuh... Mensen die het spel nog niet hebben (op de WiiU en/of 3DS. Ik weet dat er mensen zijn die ze beide al heeft) is het zeker een erg leuke titel. En het is redelijk budget met 36.50.
avatar van Htbaa
Door Htbaa (9180 reacties) op 25-07-2018 08:28
( PM )
Quote:
[..]

Ja hallo. Hoe moet er anders een review over worden geschreven?

Baal er een beetje van dat de Super Mario 3D World levels er uit zijn gesloopt. Had dus gewoon extra content kunnen zijn. Maareuh... Mensen die het spel nog niet hebben (op de WiiU en/of 3DS. Ik weet dat er mensen zijn die ze beide al heeft) is het zeker een erg leuke titel. En het is redelijk budget met 36.50.


Promocode.
avatar van Phaross
Door Phaross (1026 reacties) op 25-07-2018 08:58
( PM )
Het is een beetje een F* you naar de kleine groep Wii U gebruikers. Nintendo zou iets meer aandacht aan hun trouwe achterban moeten geven. Voor de rest ben ik blij met alle poorten naar de Switch hoor, maar er moeten wel snel meer originele nieuwe games vanuit Nintendo komen...
avatar van Yrn
Door Yrn (3980 reacties) op 25-07-2018 09:00
Rol: Administrator
( PM )
Quote:
[..]


Promocode.


Uhm ja, alleen de gemiddelde gamer krijgt toch geen Promocode? Als reviewer moet je je juist inleven in die gene die het spel misschien wil kopen. En die zal toch echt in de buidel moeten tasten voor een exemplaar. Daarom kijkt de recensent er naar of een nieuwe aanschaf gerechtvaardigd is.
avatar van DaggieWaggie
Door DaggieWaggie (27471 reacties) op 25-07-2018 09:15
( PM )
Quote:
Het is een beetje een F* you naar de kleine groep Wii U gebruikers. Nintendo zou iets meer aandacht aan hun trouwe achterban moeten geven.

Het is en blijft een bedrijf met als prioriteit het maken van winst. Het zijn niet je vrienden. Ze zijn dus helemaal niet verplicht om wat voor hun loyaalste klanten te doen.

Ik baal er ook wel van dat er nu zoveel titels die ik al eens heb gespeeld herkauwd worden voor een nieuwe apparaat. Maar zoals Htbaa zegt; Niemand dwingt het je opnieuw te kopen. En het geeft ze een nieuwe kans voor mensen die het de vorige generatie hebben gemist. Ook al krult mijn bovenlip van de gedachte van ports voor de Switch, de enige titel die ik echt zou willen zien op de Switch is Mario Maker. Dat is een titel die naar mijn mening veel te vroeg is gestorven.
avatar van YOLOYOLO
Door YOLOYOLO (1689 reacties) op 25-07-2018 09:58
( PM )
Beetje rare review. Wordt beoordeelt op wat het niet is ipv wat het wel is. Snap niet zo goed waarom ie is gereviewed door iemand die de wiiu versie al had uitgespeeld en daarom nu de game te makkelijk en kort en simpel vindt. En zo mmakkelijk als Kirby is hij zeker niet.

Ik vond het iig geen uit de kluiten gewassen minigame en zeker een 8 of meer waard
avatar van Niels
Door Niels (18253 reacties) op 25-07-2018 10:12
Rol: Community event manager
( PM )
Quote:
Het is een beetje een F* you naar de kleine groep Wii U gebruikers. Nintendo zou iets meer aandacht aan hun trouwe achterban moeten geven. Voor de rest ben ik blij met alle poorten naar de Switch hoor, maar er moeten wel snel meer originele nieuwe games vanuit Nintendo komen...


Ja, maar moeten ze nu echt hun vele switch fans deze game ontnemen enkel om die vijf Wii U eigenaren tevreden te houden?
avatar van Slick
Door Slick (823 reacties) op 25-07-2018 11:37
( PM )
Quote:
Beetje rare review. Wordt beoordeelt op wat het niet is ipv wat het wel is. Snap niet zo goed waarom ie is gereviewed door iemand die de wiiu versie al had uitgespeeld en daarom nu de game te makkelijk en kort en simpel vindt. En zo mmakkelijk als Kirby is hij zeker niet.

Ik vond het iig geen uit de kluiten gewassen minigame en zeker een 8 of meer waard


Eens, heb vrij weinig aan deze recensie gezien ik hem nog niet gespeeld heb. Had ook liever recensie gelezen van iemand die het voor het eerst speelt. Een half puntje aftrek omdat het een port is zou nog kunnen, maar dan alsnog gaat het om deze game an sich in deze tijdsgeest. Als de game nog steeds zo goed is en niet verouderd, verdient die gewoon de volle punten.

Hoe werkt de co-op functionaliteit precies? Misschien nog wel leuk spel om samen met m'n vriendin te spelen want qua echt leuke multiplayer waren alleen Mario Kart 8 Deluxe en Snipperclips een succes. :)
avatar van DaggieWaggie
Door DaggieWaggie (27471 reacties) op 25-07-2018 12:05
( PM )
Quote:
Hoe werkt de co-op functionaliteit precies? Misschien nog wel leuk spel om samen met m'n vriendin te spelen want qua echt leuke multiplayer waren alleen Mario Kart 8 Deluxe en Snipperclips een succes. :)

Verwacht niet te veel. Beetje het niveau van Mario Galaxy; Speler n is de held, speler twee mag een beetje waggelen.
avatar van Mon 369
Door Mon 369 (235 reacties) op 25-07-2018 13:44
( PM )
Quote:
[..]
Ook al krult mijn bovenlip van de gedachte van ports voor de Switch, de enige titel die ik echt zou willen zien op de Switch is Mario Maker. Dat is een titel die naar mijn mening veel te vroeg is gestorven.


Eens wat betreft Mario Maker. Als ze de touchscreenimplementatie van de leveleditor intact laten zou het best nog eens een (on)bescheiden hit kunnen zijn. Het zou me eerlijk gezegd verbazen als deze port er nooit komt.

Pikmin 3 zal er ook wel komen (prima). Noem me een masochist maar ik zou Star Fox Zero graag een echte kans zien krijgen, met traditionele controls. Gaat niet gebeuren maar toch.
avatar van Quetzalcoatl
Door Quetzalcoatl (336 reacties) op 25-07-2018 13:49
( PM )
Quote:
Het is dan ook een kwaliteit, die zeker niet alle uitgevers bezitten, dat spellen bijna vier jaar naar dato niet aan kwaliteit en overtuiging hebben ingeboet.


Tenenkrommend. Op de productpagina van de gemiddelde webshop staan betere reviews.
avatar van Gunghir
Door Gunghir (2690 reacties) op 25-07-2018 16:00
( PM )
Goedzo niet meer dan een 7.5
Zou niet eens de moeite nemen om een review te maken en gewoon de oude gebruiken met 2 punten lager xD
avatar van Phoenix
Door Phoenix (32 reacties) op 25-07-2018 16:44
( PM )
Quote:
De sleet en vermoeidheid, alsmede de financile kant, van dezelfde spellen meerdere malen aan te moeten schaffen, begint echter wel in te treden.

Hoewel ik dit argument snap, staat er in de zinnen ervoor "ik". Ik neem aan dat jullie gewoon een review exemplaar ontvangen, zou dat daarom in de toekomst misschien anders verwoorden, met oog op de consument en geschreven vanuit een consument.

Bovendien snap ik het niet als er in een conclusie wordt geschreven dat je nergens echt verrast werd, terwijl in de intro wordt omschreven dat je de Wii U versie al hebt gespeeld en we hier te maken hebben met een port. Logisch dan toch dat jij niet meer verrast kan worden?
avatar van Misterdoa1983
Door Misterdoa1983 (7103 reacties) op 25-07-2018 18:52
( PM )
Quote:
[..]de enige titel die ik echt zou willen zien op de Switch is Mario Maker. Dat is een titel die naar mijn mening veel te vroeg is gestorven.


Daggie, mah niggah jij snapt het!
avatar van Maarten95
Door Maarten95 (610 reacties) op 25-07-2018 21:21
( PM )
Maar zijn de odessey levels nu beter/leuker dan de 3d levels?
avatar van Doobieters
Door Doobieters (20689 reacties) op 25-07-2018 21:30
( PM )
Dit is echt een leuke game! Kan het aanraden, heb m voor de wii u. Enorm veel content en de levels worden erg uitdagend later in de game.
avatar van YOLOYOLO
Door YOLOYOLO (1689 reacties) op 25-07-2018 22:17
( PM )
Quote:
Dit is echt een leuke game! Kan het aanraden, heb m voor de wii u. Enorm veel content en de levels worden erg uitdagend later in de game.


Absoluut. Extra challenges zijn ook vaak wat lastiger. Zit best wel wat denkwerk in zo nu en dan. Super leuke game.

Oddysey levels zijn ook fantastisch trouwens.