Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Catherine: Full Body - Standard Edition (PS4)
83 100 1

Review Catherine: Full Body - Standard Edition (PS4)

Aan het begin van 2012 mochten wij, bijna een jaar na de Amerikaanse release, eindelijk Catherine in onze armen nemen. 7,5 jaar later mogen we wederom op date met deze spannende dame in Catherine: Full Body. Geen vervolg, geen remake, maar een soort Catherine 1.5. Hoog tijd dus om in een boxershort gigantische blokken te beklimmen.


Katherine, Catherine, Qatherine
In Catherine kruip je in de huid van Vincent. Een begin dertiger zonder toekomst die een relatie heeft met Katherine, een slimme brunette die maar al te graag met Vincent wil trouwen. Vincent, die vaak rondhangt in zijn stamkroeg Stray Sheep Bar, belandt op een avond stomdronken bij de blonde Catherine in bed, waarna hij langzaamaan steeds meer last begint te krijgen van nachtmerries waarin hij in z’n onderbroek met een kussen onder z’n arm gigantische blokkentorens moet beklimmen. Full Body voegt nog een derde ‘love interest’ toe aan het verhaal, namelijk Rin, die voluit Qatherine heet.Schuiven met blokken

De gameplay van Catherine bestaat zo’n beetje uit twee delen. Overdag bevind je je in de Stray Sheep bar en hang je wat rond met je vrienden, stuur je sms’jes met kinky foto’s naar je liefjes en zuip je jezelf kapot. Hier krijg je dan ook, vaak vergezeld door cutscenes, het meeste van het verhaal mee. ‘s Nachts mag je de eerdergenoemde blokkentorens beklimmen, wat simpeler klinkt dan het is. Catherine is namelijk een ontzettend pittige puzzelgame. Je moet daarbij je eigen pad creëren door met blokken te schuiven, echter is het pad naar boven bezaaid met allerlei vallen en obstakels. Eenmaal boven moet je vragen beantwoorden over liefde, relaties, vreemdgaan et cetera, waarmee je het pad bepaalt waarlangs het verhaal verloopt. In Full Body zijn namelijk vijf verschillende eindes toegevoegd aan de acht (plus één bonus-einde) van het origineel, dus denk goed na over de antwoorden die je geeft.Niet goed in puzzels?
Nieuw in Full Body is de mogelijkheid om geremixte versies van de bekende levels te spelen. Heb je Catherine al meerdere malen uitgespeeld en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan biedt deze remix-variant een mooie uitkomst. Hierin worden de levels flink op de schop genomen en bezaaid met grote Tetris-achtige blokken die nog wel eens roet in het eten gooien van je puzzelkwaliteiten. Mocht je niet zo goed zijn in puzzelgames, maar wel graag het verhaal van Catherine: Full Body beleven, dan kun je kiezen voor de nieuwe Safety moeilijkheidsgraad waar de puzzels extra makkelijk gemaakt zijn en er geen gevolgen zitten aan het van de toren af vallen of gespiesd worden door stalen spijlen. Ook kun je er voor kiezen om puzzels te skippen of wanneer je vast zit het spel de levels voor je te laten spelen, waarna je met een druk op de knop weer in kunt springen.

Klimmende schapen

Tussen de puzzels door ontdek je verschillende rustplekken waar je allerlei schapen ontmoet die klanten uit de bar weerspiegelen. Deze schapen hebben allemaal een achtergrondverhaal en sommige leren je zelfs nieuwe technieken. Aan jou de taak om te ontdekken wat er aan de hand is met deze schapen en ze een handje te helpen. In de originele Catherine hoorde je op al deze rustplekken een kerkbel die na een tijdje enorm irritant werd en dus totaal geen rust bood. In Full Body is deze nog steeds aanwezig, maar gelukkig vaak vergezeld door mooi pianospel en dus lang zo irritant niet meer. Een welkome verandering die de vaak lange gesprekken met de verschillende schapen een stuk aangenamer maakt.Genoeg te doen
Verder zijn er aan Full Body meer dan twintig nieuwe anime cutscenes toegevoegd en zijn er erg veel nieuwe nummers te vinden in de jukebox van de Stray Sheep Bar, waaronder muziek uit Persona 5 en zelfs uit het nieuwe spel van Atlus dat momenteel nog ‘PROJECT Re FANTASY’ als titel heeft. Ook is een aantal power-ups veranderd van functie. Zo kon je in het origineel met een bepaalde power-up nog een blok voor je neerzetten om je te helpen als je niet verder omhoog kwam, maar in Full Body plaatst deze power-up een negental blokken onder je neer als een soort vloer. Iets waar je in dit geval vaak beduidend minder aan hebt, maar het zorgt wel voor een frisse wind in de inmiddels jaren oude gameplay. In totaal zit het aantal puzzels in Full Body over de vijfhonderd, wat meer dan het dubbele is van het originele spel.

Naast de story mode kent Catherine: Full Body nog een aantal andere spelmodi. Zo heb je Babel, een modus waarin je extreem moeilijke torens moet beklimmen en als het je lukt om ze allemaal te beklimmen speel je het eerder genoemde bonus-einde vrij. Ook is Colosseum weer van de partij, waarin je het lokaal of online op kunt nemen tegen een vriend of vriendin in een race naar de top, terwijl je elkaar onderweg lekker dwars kunt zitten. Genoeg te doen dus.

Moeite voor Rin
Hoewel Full Body naast Katherine en Catherine dus ook Rin als optie heeft om ‘voor te gaan’, geeft het spel je eigenlijk nooit een zetje in die richting. Wie de Rin route wil beleven moet daar dus echt moeite voor doen. Spelers die bekend zijn met het originele spel zullen na een paar in-game dagen al gauw doorhebben dat er iets anders is en met wat moeite op het nieuwe spoor gezet worden. Waar de relaties in de originele verhaallijnen nog redelijk gegrond zijn, met een dikke vinger in de fantasiepap bij sommige eindes, wordt bij de verhaallijn van Rin realisme compleet het raam uit gegooid. Het is dus een goede keuze geweest om deze verhaallijn een beetje af te schermen van nieuwe spelers, die op deze manier een grotere kans hebben om – op wat nieuwe cutscenes en dialogen na – de traditionele Catherine ervaring te beleven. Wel kent de Rin route een extra in-game dag, met een gloednieuwe puzzel die erg tof is, dus het is zeker de moeite waard om dit pad te bewandelen.Japanse stemmen
Wie de Persona games gespeeld heeft zal binnen één oogopslag waarschijnlijk de bekende artstyle van Shigenori Soejima herkennen. Ook componist Shoji Meguro, die het origineel voorzag van een heerlijk muzikaal sausje, keert terug om Full Body van maar liefst 21 nieuwe tracks te voorzien. Voor de fans van Japanse stemmen hebben we meer goed nieuws, want in deze Full Body-editie van Catherine is het namelijk mogelijk om de Japanse voice-over te selecteren. Nodig is dit echter niet, want met een sterrencast van onder andere Troy Baker als Vincent en Laura Bailey als Catherine, die overigens allemaal teruggekeerd zijn om nieuwe dialogen in te spreken, beschikt Catherine over een dub die er zeker mag zijn. Brianna Knickerbocker, die de rol van Rin vertolkt, weet er goed voor te zorgen dat dit nieuwe personage niet buiten de boot valt tussen de veelal eerder opgenomen zinnen van het origineel.

Nog een keer, en nog een keer
Al met al heb je na een dikke tien uur spelen het einde wel bereikt. Echter heb je dan dus nog maar een klein deel gezien van wat het spel te bieden heeft. Catherine nodigt met haar inmiddels veertien eindes en vier routes (Katherine, Catherine, Qatherine en een neutraal pad) zeker uit om meerdere keren gespeeld te worden. En met alle technieken die je spelenderwijs geleerd hebt van je nieuwe schapenvrienden kun je het spel dan gelijk op een hogere moeilijkheidsgraad zetten om zo weer een groot aantal aan nieuwe levels voor je kiezen te krijgen. Hoewel onze speelervaring vrijwel bugvrij was, kregen we helaas toch in het allerlaatste level een aantal enorm storende haperingen van een paar seconden voor onze kiezen, en dat op een PS4 Pro. Het is te hopen dat dit gepatcht wordt.

Conclusie
Catherine: Full Body is meer van hetzelfde, maar op een verfrissende manier. Het spel voegt op een leuke manier meer content toe aan het origineel dat in 2011 al in Japan verscheen en laat nieuwe spelers het spel grotendeels ervaren op de manier van het origineel. Nieuwe love interest Rin geeft een verfrissende twist aan het spel en het is zeker de moeite waard om dit nieuwe pad te bewandelen. Met een verdubbeld aantal puzzels, gloednieuwe geanimeerde cutscenes en een hoop nieuwe nummers op de soundtrack is Catherine: Full Body dé manier om Catherine te ervaren. Zowel voor nieuwe als terugkerende spelers.
 

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Aantal keer bekeken: 8723 

Laagste 3 prijzen voor Catherine: Full Body - Standard Edition (PS4)

21.25 24.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  21.25€ 0.00   € 21.25
Bol.com 6.7
€  21.25€ 0.00   € 21.25
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 2.99   € 24.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 30-08-2019 16:49
Het verhaal is geniaal. Ontzettend goed geschreven.
Maar het werkelijke spel is echt geen reet aan XD

toch geen spijt van dat ik deze gekocht had op de ps3
avatar van Flip122
Flip122 ( 75 ) 30-08-2019 17:10
Blijf het jammer vinden dat we de vita versie niet gekregen hebben. Heb hem op de ps3 gehad leek me echt leuk voor de handheld.
avatar van Arcadia
Arcadia ( 1054 ) 30-08-2019 17:27
Toffe game, was destijds volgens mij daarna een psn+ game geworden op de ps3. Ik wil hem wel opnieuw kopen, maar dan uiteraard voor een budgetprijs
avatar van Riquelme
Riquelme ( 2433 ) 30-08-2019 18:38
Even voor de duidelijkheid het verhaal is anders door een nieuwe karakter. Veel stukken zijn hetzelfde, maar niet alles.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29297   284) 30-08-2019 21:26
Deze gaat op mijn wishlist. Nog nooit gespeeld.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1791   9) 31-08-2019 08:41
Quote:
Blijf het jammer vinden dat we de vita versie niet gekregen hebben. Heb hem op de ps3 gehad leek me echt leuk voor de handheld.
Helemaal mee eens, ik blijf dan ook hopen dat er een Switch versie uitkomt. Jaren na het origineel heb ik niet echt zin meer om dit soort puzzelgames via mijn televisie te spelen, dit nodigt zich perfect uit als een portable game.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 8908   14) 31-08-2019 12:22
Het puzzel deel kon me nooit bekoren.
avatar van Sensu
Sensu ( 472   4) 31-08-2019 12:38
Ik ben Full Body nu aan het spelen en heb me laten overhalen om hem op Hard te spelen. Ben blij dat die Autoplay functie erin zit, want als ik eens dood ben gegaan herinner ik me vaak niet eens meer wat ik gedaan heb om zo hoog te komen. XD
avatar van SpiritWolf
SpiritWolf ( 900 ) 31-08-2019 16:07
Dit blijft echt 1 van mijn favo spellen. Heb de Full Body Premium Edition al in de pre order staan.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29297   284) 31-08-2019 16:27
Ik zie dat het origineel momenteel maar €5.99 is op PSN en ik heb nog een PS3 aangesloten staan. Ik heb het origineel nooit gespeeld. Is het de moeite om die nog op te starten? Of gelijk voor deze gaan? (gezien het prijsverschil)
avatar van IRGIORGIO
IRGIORGIO ( 806 ) 31-08-2019 16:52
Jongens deze game is gewoon gruwelijk. Kopen
avatar van SpiritWolf
SpiritWolf ( 900 ) 31-08-2019 18:01
Quote:
Ik zie dat het origineel momenteel maar €5.99 is op PSN en ik heb nog een PS3 aangesloten staan. Ik heb het origineel nooit gespeeld. Is het de moeite om die nog op te starten? Of gelijk voor deze gaan? (gezien het prijsverschil)

Ik zou persoonlijk voor de nieuwe versie gaan. Aangezien het best veel op de oude lijkt, alleen zijn er dingen toegevoegd zoals nieuwe character en dialogen. Gameplay is gewoon hetzelfde.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 31-08-2019 21:26
Quote:
Ik zie dat het origineel momenteel maar €5.99 is op PSN en ik heb nog een PS3 aangesloten staan. Ik heb het origineel nooit gespeeld. Is het de moeite om die nog op te starten? Of gelijk voor deze gaan? (gezien het prijsverschil)
Ja doen het puzzel gedeelte is alleen niet echt goed ofzo
avatar van Multiman77
Multiman77 ( 191 ) 01-09-2019 08:33
Laatst geprobeerd via ps now proef abonnement. Origineel wel gespeelt. Ik vond het beklimmen van de toren destijds geweldig, maar al die gesprekken in de kroeg en met de schapen was ik vergeten. Ik was er snel klaar mee. De keuzes in het verhaal en de uitkomst hierdoor zijn wel goed in elkaar gezet.
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 01-09-2019 20:58
Rol: Forum Moderator
Quote:
Ik zie dat het origineel momenteel maar €5.99 is op PSN en ik heb nog een PS3 aangesloten staan. Ik heb het origineel nooit gespeeld. Is het de moeite om die nog op te starten? Of gelijk voor deze gaan? (gezien het prijsverschil)
Lastig. Aan de ene kant is het het niet waard om voor dat prijsverschil voor de nieuwe te gaan, aangezien je voor die €5,99 heel zwart wit gezien 2/3e van dezelfde game krijgt. Aan de andere kant is de nieuwe content wel tof genoeg dat ik zou zeggen dat een nieuwe speler eigenlijk altijd Full Body zou moeten spelen ipv het origineel voor de 'complete' ervaring.
avatar van Davidov
Davidov ( 13302   2) 02-09-2019 09:51
Quote:
Ik ben Full Body nu aan het spelen en heb me laten overhalen om hem op Hard te spelen. Ben blij dat die Autoplay functie erin zit, want als ik eens dood ben gegaan herinner ik me vaak niet eens meer wat ik gedaan heb om zo hoog te komen. XD
Nu al....hoe dan??
avatar van Liquidninja
Liquidninja ( 33   1) 02-09-2019 11:22
Handheld mode zou fijn zijn, maar aan de andere kant: PSVita is een beetje dood nu.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29297   284) 02-09-2019 11:46
Quote:
Handheld mode zou fijn zijn, maar aan de andere kant: PSVita is een beetje dood nu.
Wachten op een Switch port dus
avatar van Doggyguard
Doggyguard ( 74 ) 05-09-2019 14:22
€ 60,00 voor een spel als dit lijkt mij iets teveel. Wellicht over een paar maandjes nog eens kijken hoe duur hij is,
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 851 ) 11-09-2019 07:25
Quote:
Het verhaal is geniaal. Ontzettend goed geschreven.
Maar het werkelijke spel is echt geen reet aan XD

toch geen spijt van dat ik deze gekocht had op de ps3

Thats like.. your opinion man