Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Dragon Ball Fighter Z (PS4)
87 100 1

Review Dragon Ball Fighter Z (PS4)

Dragon Ball Z is een serie die inmiddels al vele jaren bestaat. Van de originele Manga tot de meest recente anime Dragon Ball Super aan toe, er is gewoon content om vele games mee te vullen. En dat is ook precies wat Namco Bandai de laatste jaren heeft gedaan. Dat had soms goede games tot resultaat met de DBZ Budokai reeks en af en toe ook wat misstappen zoals Dragon Ball Z voor Kinect. Nu is er dan de laatste toevoeging aan het grote aanbod Dragon Ball games: Dragon Ball FighterZ. Is het een hoogvlieger zoals Goku, of meer een speler van het niveau van Yamcha? Je leest het hier.

Beste van beide werelden
Dragon Ball FighterZ is gemaakt door Arc Systems. Voor mensen die nieuwkomers zijn in het 2D-fightinggame genre: Arc Systems maakt al jarenlang de betere 2D fighters met titels zoals Guilty Gears en BlazBlue. Hun games worden vooral gekenmerkt door snelle actie, toegankelijke maar ook diepgaande gameplay en fantastisch vormgegeven personages en settings die rechtstreeks uit een anime lijken weggelopen. Arc Systems koppelen aan een geliefde anime zoals Dragon Ball Z leek dan ook een gouden greep van Namco Bandai. En ik kan gelukkig meteen melden dat het afgezien van wat kleine verbeterpuntjes inderdaad een groot succes is. Maar laten we bij het verhaal beginnen.

Het verhaal van Dragon Ball FighterZ draait om de plotselinge terugkeer van Android 16, de introductie van een nieuwe Android 21 en een hele lading klonen die je tijdens de Story Mode een zekere mate van uitdaging moeten bieden. Tijdens de Story Mode baan je je langzaam een weg door de chapters, die elke keer eindigen met een gevecht dat het verhaal een beetje vooruit duwt. Tot je dat gevecht aangaat, heb je een beperkt aantal zetten dat je moet gebruiken om je weg over de map te bepalen. Met elk gevecht dat je wint verdien je experience punten, geld en speel je geleidelijk aan de cast van speelbare personages vrij voor je team.Makkelijk op te pakken, uitdagend om te beheersen
Dragon Ball FighterZ draait namelijk om het samenstellen van een team van drie vechters. Door middel van simpele knoppencombinaties kun je tegenstanders lanceren, erachteraan dashen, een pak rammel geven en bijvoorbeeld eindigen met een speciale aanval. De gevechtssystemen van Dragon Ball FighterZ lijken op het eerste oog vrij simplistisch op te pakken. Dat is absoluut waar. Binnen de kortste keren vliegen de Special Beam Cannons, Destructo Discs en andere kleurrijke projectielen over het strijdtoneel. Het is namelijk zo dat wanneer je in staat bent om een vuurbal te gooien in StreetFighter, je hier ook alle speciale aanvallen uit kunt voeren. Wat voor soort aanval je doet hangt af van welke knop op je controller je gebruikt. Met het aanvallen van je tegenstander verdien je tijdens gevechten KI, wat je nodig hebt voor de sterkere aanvallen. Zie je ruimte omdat je tegenstander zich terugtrekt? Dan kun je ervoor kiezen om de aanval in te zetten of simpelweg je KI op te laden voor een nog sterkere aanval. De KI-meter wordt gebruikt voor de Supermoves en om je met een combinatie van de harde en medium aanvalknop achter je vijand te teleporteren. Naast deze technieken kun je ook nog counters uitvoeren, kun je door goede timing projectielen wegslaan en is het mogelijk om met een simpele druk op de knop een 30-hit combo uit te voeren. Het is duidelijk dat Arc Systems het spel een prima hoeveelheid diepgang qua speltechnieken heeft meegegeven.Eerbetoon aan en liefde voor de Anime
Ook op andere gebieden is te merken dat Arc Systems veel tijd in FighterZ heeft gestoken. Zo zijn er geregeld scenario’s die door jouw acties een eerbetoon zijn aan scènes uit de anime. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de manier waarop Yamcha in de anime door een Saibaman wordt gedood. In de game kun je de rollen omdraaien door met een harde aanval Nappa te verslaan. In plaats van je tegenstander door de rotsen te slaan (zoals bij de meeste gevechten het geval is wanneer je een tegenstander verslaat met een harde aanval) trapt Yamcha een Saibaman richting Nappa. Het Saibamannetje ontploft en Nappa wordt door een van zijn eigen troepen verslagen. Soortgelijke unieke situaties kun je ook bij andere combinaties van tegenstanders aantreffen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Trunks die Frieza met zijn zwaard te lijf gaat en tot slot opblaast zoals bij hun confrontatie in de anime. Het zijn deze details die je soms onverwacht een glimlach op je gezicht weten te toveren.


Gelukkig zul je die glimlach ook heel vaak tijdens het spelen hebben, omdat de game er simpelweg fantastisch uitziet. In veel opzichten is de game mooier dan de anime zelf. Natuurlijk, het recente Dragon Ball Super is eigenlijk waar je de grafische kwaliteit mee moet vergelijken en in dat opzicht is het haast alsof de anime simpelweg speelbaar is geworden. De omgevingen zijn kleurrijk en afwisselend, de personages komen tot leven op je scherm en de actie spat er vanaf. Misschien denken mensen dat de score voor Graphics overdreven is, maar het spel ziet er niet alleen fantastisch uit, het draait ook op een constante 60 frames per seconde. Als je een 4K-tv hebt dan komt de PS4Pro uit op ongeveer 1620p en de Xbox One X op 1800p. Het verschil tussen PS4Pro en Xbox One X is nauwelijks zichtbaar, maar in beide gevallen zijn deze versies beduidend scherper dan hun voorgangers.

Ook op het audiovlak is de game enorm trouw aan de serie. Je kunt ervoor kiezen om het spel met Japanse stemmen te spelen als je graag een authentieke ervaring wilt, maar ik denk dat de meeste mensen ook een beetje jeugdsentiment willen herleven door terug te denken aan de tijd dat ze Dragon Ball Z op Yorin (die naam blijft hilarisch) of Cartoon Network keken. Het is en blijft fijn dat spelers simpelweg de optie hebben om hier zelf een keuze in te maken.

Kleine minpuntjes
Het is duidelijk dat ik heel erg te spreken ben over Dragon Ball FighterZ. Als je naar beneden scrolt om de scores te bekijken dan weet je dat dit echt een aanrader is voor de fans van Dragon Ball Z en vechtgames. Toch zijn er ook wat dingen te noemen die mij een beetje tegenstaan. Zo is de onlinestructuur tot nu toe een beetje knudde. Je wordt bij het online gaan namelijk gedwongen om zelf te zoeken naar een lege lobby waar je terechtkunt om aan de slag te gaan. Deze lobby’s zijn helaas meestal behoorlijk vol, en ik vond het een behoorlijk irritant gegeven dat ik door een lijst op zoek moest naar een lobby met een open plekje. Er zou toch echt een beter systeem voor matchmaking moeten komen, want dit is naar mijn mening gewoon niet meer van deze tijd.

Daarnaast is de cast van characters allesbehalve compleet. Natuurlijk hoeft het van mij echt niet zo’n overvloed aan personages te worden zoals in de latere Budokai games. Maar het feit dat er inmiddels al een Character Pass van 35 euro voor 8 personages online staat, vind ik persoonlijk een nogal kwalijke zaak. Ik begrijp best dat Namco Bandai ook mee wil gaan in de grote hoeveelheden season passes zoals we die vinden bij InJustice, Tekken 7 en StreetFighter V. Want daar valt natuurlijk geld te verdienen. Maar eigenlijk zouden personages zoals Broly, Bardock, Cooler, King Cold, Andoid 17 en Raditz er gewoon standaard in moeten zitten. Mensen die de season pass overwegen te kopen kunnen misschien beter online gaan zoeken of de gelekte lijst een beetje naar wens is.Conclusie
Al met al zijn de bovengenoemde minpuntjes geen onoverkomelijke bezwaren. Het is vrijwel onmogelijk om Dragon Ball FighterZ niet aan de raden aan fans van Dragon Ball Z, fans van vechtgames, fans van Anime en fans van alle drie de bovengenoemde genres ineen. Dragon Ball FighterZ is een game waarbij bijna alles klopt. En daarom kan ik het ook echt van harte aanraden om het spel in huis te halen.

 

Deze review is geschreven door Gerard Olsder. 
 

 

Oordeel Dragon Ball Fighter Z (PS4)

  • Graphics 100
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 85
  • Replay 90
  • Eindcijfer 87

Aantal keer bekeken: 7539 

Laagste 2 prijzen voor Dragon Ball Fighter Z (PS4)

20.98 21.49 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 7.1
€  17.99€ 2.99   € 20.98
Nedgame.nl 9.8
€  18.00€ 3.49   € 21.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Zé Pequeno
Zé Pequeno ( 602 ) 04-02-2018 01:36
Supertoffe game word elke dag steeds iets beter, speel nu vooral arcade en online gevechten.
Vind 8.7 wel een hele lage cijfer zou deze game een 9.3 geven.
Als jullie die overschatte celeste maar niet hoger als een 7 geven.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7281   2) 04-02-2018 01:49
Rol: Forum Moderator
8.7 is gewoon een prima cijfer. Zeker kwalijke zaak dat met de season pass.
avatar van Davidov
Davidov ( 13637   2) 04-02-2018 03:25
Beste Dragonball game ooit dus?
avatar van Hercule
Hercule ( 6514   4) 04-02-2018 03:41
Quote:
Beste Dragonball game ooit dus?

Advanced Adventure is wat mij betreft nog steeds de beste DB game ooit. Beide DBO DS games zijn ook fantastisch.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 909 ) 04-02-2018 07:39
Qua fighting games houd ik niet van deze style (streetfighter, blazblue, marvel vs capcom etc) +ook de meeste dragonball games. Persoonlijk ben ik meer van Tekken, Soul calibur, Injustice/MK.

Hoe "goed" de game ook is, je moet er van houden (zei de groot DBZ fan)
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1814   2) 04-02-2018 11:53
Quote:
Supertoffe game word elke dag steeds iets beter, speel nu vooral arcade en online gevechten.
Vind 8.7 wel een hele lage cijfer zou deze game een 9.3 geven.
Als jullie die overschatte celeste maar niet hoger als een 7 geven.

Overschatte Celeste? Wtf. Zielige opmerking
Dus jij zou er mee in je maag zitten als een game ‘X’ een hoger cijfer krijgt dan jij vindt dat game ‘X’ volgens jou zou moeten krijgen? Damn...waar een mens wakker van kan liggen

En...Als Celeste al beter zou worden beoordeeld hier... wth heeft Celeste te maken met DBZ?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39319   67) 04-02-2018 12:04
Quote:
En...Als Celeste al beter zou worden beoordeeld hier... wth heeft Celeste te maken met DBZ?
Celeste is toch ook een Anime beat-em-up? Ik hoop dat Celeste wordt beoordeeld als Anime beat-em-up.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1814   2) 04-02-2018 12:13
Quote:
[..]

Celeste is toch ook een Anime beat-em-up? Ik hoop dat Celeste wordt beoordeeld als Anime beat-em-up.

Verrek. Je hebt gelijk. Of was DBZ een platformer? Ik ben het ff kwijt
avatar van RusTboy
RusTboy ( 1050   9) 04-02-2018 14:23
Ik wacht op price drop digitaal. 70,- is wel erg veel geld
avatar van Beunhaaz
Beunhaaz ( 5448   12) 04-02-2018 15:08
Quote:
Ik wacht op price drop digitaal. 70,- is wel erg veel geld

Ik heb 70 euro tegoed in mijn wallet. Maar twijfel heel erg.
Ik vind het een hoop geld voor een fighting game. Als die net zo snel daalt als Tekken 7 vind ik het helemaal zonde van het geld.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6146   18) 04-02-2018 15:50
Ik vind dragon ball fighter Z helemaal mooi.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 909 ) 04-02-2018 16:34
Quote:
Ik wacht op price drop digitaal. 70,- is wel erg veel geld

Waarom zou je een game dat fysiek in de winkels ligt, digitaal willen kopen.. uitlenen/doorverkopen of ruilen van de baan en je betaald ook nog eens meer. Vragen vragen..
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7281   2) 04-02-2018 17:42
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Waarom zou je een game dat fysiek in de winkels ligt, digitaal willen kopen.. uitlenen/doorverkopen of ruilen van de baan en je betaald ook nog eens meer. Vragen vragen..

Sommige mensen betalen gewoon graag meer voor minder. Dat is met alles zo.
avatar van Beunhaaz
Beunhaaz ( 5448   12) 04-02-2018 18:58
Quote:
[..]


Waarom zou je een game dat fysiek in de winkels ligt, digitaal willen kopen.. uitlenen/doorverkopen of ruilen van de baan en je betaald ook nog eens meer. Vragen vragen..

Ik koop altijd goedkoop psn tegoed in. En multiplayer games heb ik liever digitaal zodat ik ff snel een potje kan doen. Als ik dan klaar ben duik ik weer in een single player game.
avatar van RusTboy
RusTboy ( 1050   9) 04-02-2018 19:22
Te lui om op te staan. Vaak speel ik korte sessies en verschillende spellen. Disc swap is dan al teveel gedoe.
avatar van RusTboy
RusTboy ( 1050   9) 04-02-2018 20:53
Enige wat ik kan vinden is psn kaarten kopen met 10% korting.
Daarna Deluxe bundel halen. Dan heb je incl dlc voor 90,-. Wat redelijk netjes is als je kijkt naar fysiek + dlc 88,- kost.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 05-02-2018 01:12
Lijkt me een leuke game, maar ik wacht wel even 2 jaar zodat ik de game met alle characters voor 40 euro ofzo kan krijgen.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 909 ) 05-02-2018 07:39
Quote:
Enige wat ik kan vinden is psn kaarten kopen met 10% korting.
Daarna Deluxe bundel halen. Dan heb je incl dlc voor 90,-. Wat redelijk netjes is als je kijkt naar fysiek + dlc 88,- kost.

Als je nu niet doorhebt dat ook dit belachelijk is (deluxe, premium, gold editions) 90 euro netjes voor een game met day one DLC? Ga toch vliegen
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39319   67) 05-02-2018 09:40
Quote:
Als je nu niet doorhebt dat ook dit belachelijk is (deluxe, premium, gold editions) 90 euro netjes voor een game met day one DLC? Ga toch vliegen
Het is vandaag de dag al te schofterig voor woorden dat bijna elk spel al vanaf dag één een season pass heeft. Negen van de tien keer wordt deze al gelijktijdig met het spel aangekondigd. Je bent nog niet bij gekomen van de trailer van je favoriete franchise en aan het einde wordt nog even een season pass van 20/30 euro verkocht. Laatst ook met Xenoblade 2; Ik helemaal trots dat ik het spel €15,- goedkoper kon krijgen, en toen herinnerde ik mij dat er ook nog een season pass van €30,- bij werd verkocht. En terwijl het spel vaak als in de budgetbakken ligt, verliest een season pass bijna nooit zijn waarde.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 05-02-2018 09:59
Tja als jullie het alsnog dan blijven kopen zullen ze dit natuurlijk blijven doen. Toch jammer dat nu series zoals Zelda nu ook worden verpest.
avatar van Hercule
Hercule ( 6514   4) 05-02-2018 10:04
Quote:
[..]

Het is vandaag de dag al te schofterig voor woorden dat bijna elk spel al vanaf dag één een season pass heeft. Negen van de tien keer wordt deze al gelijktijdig met het spel aangekondigd. Je bent nog niet bij gekomen van de trailer van je favoriete franchise en aan het einde wordt nog even een season pass van 20/30 euro verkocht. Laatst ook met Xenoblade 2; Ik helemaal trots dat ik het spel €15,- goedkoper kon krijgen, en toen herinnerde ik mij dat er ook nog een season pass van €30,- bij werd verkocht. En terwijl het spel vaak als in de budgetbakken ligt, verliest een season pass bijna nooit zijn waarde.

Dat spellen vrijwel meteen een korting krijgen is de reden dat zaken als een season pass nodig zijn. Op PSN zijn ze trouwens regelmatig in de aanbieding, deze DBF zal ook wel in prijs zakken tijdens de Big in Japan weken.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3268   6) 05-02-2018 12:49
Quote:
[..]


Dat spellen vrijwel meteen een korting krijgen is de reden dat zaken als een season pass nodig zijn. Op PSN zijn ze trouwens regelmatig in de aanbieding, deze DBF zal ook wel in prijs zakken tijdens de Big in Japan weken.

In de Japanse store is de game al in de aanbieding...
avatar van Xor
Xor ( 35182   1510) 05-02-2018 18:05
Kennelijk ben ik de enige die in de review ziet dat "Arc Systems" eigenlijk fout is. Het is Arc System Works zonder een s naast System. Mag ook ASW als afkorting gebruiken.

Voor de rest vind ik de review wel prima. Ben ook eens met het lobby systeem wat omslachtig is. Alleen lees ik weinig of eigenlijk niks terug over hoe de online modus is. Wat je allemaal nog kan doen qua online modes. En vooral het belangrijkste, hoe de lag e.d. online is. Dit is ook een interessant onderdeel op fighting games.

En zoals velen zeggen, dit is ook wel de best gereviewde DBZ game ooit.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6146   18) 06-02-2018 11:12
Quote:
[..]


Sommige mensen betalen gewoon graag meer voor minder. Dat is met alles zo.

Fout
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 12246   54) 07-02-2018 03:05
Quote:
[..]

Het is vandaag de dag al te schofterig voor woorden dat bijna elk spel al vanaf dag één een season pass heeft. Negen van de tien keer wordt deze al gelijktijdig met het spel aangekondigd. Je bent nog niet bij gekomen van de trailer van je favoriete franchise en aan het einde wordt nog even een season pass van 20/30 euro verkocht. Laatst ook met Xenoblade 2; Ik helemaal trots dat ik het spel €15,- goedkoper kon krijgen, en toen herinnerde ik mij dat er ook nog een season pass van €30,- bij werd verkocht. En terwijl het spel vaak als in de budgetbakken ligt, verliest een season pass bijna nooit zijn waarde.
Season passes zijjn toch vaak gwn dlc met wat extra characters of items?
Heb je toch in principe niet echt nodig om de game als casual gamer te spelen?
(Heb nog nooit een season pass gekocht , behalve die van Telltale games, dat is dan een echt seizoenspas met alle episodes van een 'seizoen' )

Zit in t buitenland nu en heb de game voor rond de 40 euro zien liggen, maar als ik al die seasonpasses etc erbij 'moet' kopen, kan ik beter wachten op korting in de store
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39319   67) 07-02-2018 08:23
Quote:
Season passes zijjn toch vaak gwn dlc met wat extra characters of items?
Klopt. Maar als er een spel wordt aangekondigd met een season pass of day one DLC, is het naar mij gevoel content die gewoon in het spel had kunnen, of horen zitten. Voor Dragon Ball FighterZ komen die vechters niet allemaal op dag één uit, maar dan lijkt het voor mij dat het spel te vroeg in de winkel ligt.

Ik heb DLC altijd gezien om een spel vers te houden. Of om games die stof liggen te happen nieuw leven in te blazen. Bijvoorbeeld GTA IV; Die kreeg twee jaar na release DLC. Rond die tijd kon je waarschijnlijk het basis spel voor €20,- kopen en als je dan nog €20,- extra moet betalen voor DLC om het spel 'compleet' te hebben vind ik dat makkelijker te behappen dan een spel van €50,- plus een season pass van €25,-
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 12246   54) 09-02-2018 02:57
Icic.. heb je ook helemaal gelijk in, dat had er dan meteen bij release in de stsndaard game moeten zitten

Ik vind het ook meer terecht om veel geld voor nieuwe levels/verhalen/missies te vragen na een tijdje, dan meteen voor maar nieuwe characters en wat kostuums.
avatar van Pug205GTi
Pug205GTi ( 4864 ) 09-02-2018 07:57
Het is jammer dat het principe van vechters vrij spelen bijna compleet weg is. Ik weet nog in Smash Bros. Melee dat je bijv. 20 uur de vs mode gespeeld moest hebben om Mewtwo vrij te spelen. Dat mis ik tegenwoordig heel erg in games. Dat je dan vervolgens kostuums als DLC wilt aanbieden, prima, als mensen dat leuk vinden om te kopen, hey vooral doen. Maar een vechter weg laten om mensen over de streep te halen om toch die DLC te kopen vind ik wel kwalijk. Zijn toch wel essentiële aspecten van een game, die vechters en had er gewoon standaard in moeten zitten.

Maar goed we leven nou eenmaal in het DLC tijdperk en het zal nooit meer zo worden als vroeger.

Ik wil de game ook nog wel graag hebben maar ik wacht wel op een complete edition ofzo of als de game €10,- en de DLC ook dan schaf ik hem misschien wel digitaal aan als de PS store weer leuke deals heeft.