Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Grand Theft Auto V (GTA 5) (PS5)
80 100 1

Review Grand Theft Auto V (GTA 5) (PS5)

Nooit gedacht dat ik negen jaar nadat Grand Theft Auto V oorspronkelijk werd uitgebracht de wilde verhalen van Michael, Franklin en Trevor nog maar eens zou herbeleven. Rockstars meesterwerk uit 2013 is immers al aan zijn derde consolegeneratie toe met deze frisse heruitgave op beide Xbox Series-consoles en de PlayStation 5.


Terug naar 2013
Inhoudelijk valt er weinig nieuws te vertellen wat we nog niet in al onze andere GTA V-recensies op deze site hebben geschreven. Dit is nog steeds dezelfde game uit 2013 die door de jaren heen, mede dankzij het immense succes van GTA Online, alle records brak met meer dan 160 miljoen verkochte exemplaren. Mijn focus ligt nu vooral op de visuele verbeteringen en performance upgrade die deze nieuwe versie biedt ten opzichte van de reeds bestaande versies.

Oorspronkelijk uitgebracht op de zevende generatie consoles (PlayStation 3 en Xbox 360) botste de kolossale game toch vaak tegen de limieten van de bejaarde consoles aan. Een jaar later voelde de Xbox One-, PS4- en pc-versie aan als een mooie sprong voorwaarts. De eerste ‘remaster’ bevatte ook een first-person modus die spelers een geheel nieuwe manier gaf om de game te beleven. En nu probeert men consolespelers dus opnieuw te verleiden met algemene visuele verbeteringen. En ja, na een tiental uur gespeeld te hebben met de verschillende weergavemodi is het goede nieuws dat de herwerkte graphics het spel wel degelijk een kleine doch opvallende boost geven.


Fidelity, Performance of toch het beste van de 2?
Consolespelers krijgen de mogelijkheid om de singleplayer en GTA Online in drie verschillende instellingen te ervaren. Je kunt spelen in 4K met 30 frames per seconde en raytracing (Fidelity) of in een prestatiemodus die de resolutie verlaagt (1440p), maar de framesnelheid verhoogt tot 60. Tot slot neemt ‘Performance RT’ het beste van twee werelden met een variabele, maar stevige framerate en beperkte raytracing-opties. Die laatste, die overigens niet beschikbaar is voor Series S-spelers, genoot mijn persoonlijke voorkeur en kan ik makkelijk aanbevelen. En hoewel ik weet dat sommigen graag de framesnelheid zullen opofferen voor de beste beeldkwaliteit, vond ik het moeilijk om zo’n enorme bezuiniging op de prestaties te rechtvaardigen.

Game changer
Want die 60FPS is namelijk een enorme game changer voor consolespelers, want alle vorige versies op console draaiden op een framesnelheid van maximaal 30. GTA V is eigenlijk een erg trage game als het gaat om besturing met veel vertraagde input, waardoor die verdubbelde framerate wonderen doet voor de vele autoachtervolgingen en schietpartijen in de game. De resolutie is in alle drie de grafische modi haarscherp. Het blaast het nog steeds ongelooflijke Los Santos nieuw leven in, terwijl allerlei grafische effecten het spel goed doen. Er is een oplossing gevonden voor de anti-aliasing issues, vuur ziet er wat realistischer uit en ook explosies voelen wat heftiger aan, vooral als je al het puin ziet rondvliegen. Natuurlijk kunnen die spaarzame extra details en verbeterde resolutie niet verbergen dat GTA V een game is die oorspronkelijk is ontworpen voor consoles die nu twee generaties verouderd zijn. Onder meer de personagemodellen en hun animaties tonen duidelijk hun leeftijd.


Minder wachten
Ook verdwenen: de erg lange laadtijden. In slechts een twintigtal seconden duik je nu in de story mode of GTA Online. Dat is nog steeds niet zo snel als we inmiddels van andere games van de huidige generatie gewend zijn, maar het is wel een merkbare verbetering ten opzichte van de minutenlange wachttijd op eerdere consoles. Het gaat gepaard met nieuwe aanpassingen aan de gebruikersinterface, waardoor het bijvoorbeeld veel sneller en eenvoudiger navigeren is tussen alle opties van GTA Online. Op de PS5 profiteert GTA V ook van wat kleine, standaard DualSense-trucjes, iets wat bij de Xbox-versie, die ik voornamelijk heb gespeeld, logischerwijs ontbreekt.

Daar houdt het rijtje vernieuwingen ook op. Het zijn minimale veranderingen en misschien had Rockstar hier nog meer uit kunnen halen, maar toch is deze nieuwe versie de beste manier om een van de beste games ooit op een console te ervaren.

Budgetgamer
Het zou natuurlijk leuker geweest zijn om deze upgrade gratis en voor niets te krijgen, maar desondanks schrok ik toch van de verrassend lage introductieprijs. Op de Xbox Series X|S is het volledige pakket beschikbaar voor €19.99, terwijl je voor €9.99 enkel GTA Online in huis haalt. PS5-spelers met een PlayStation Plus-abonnement kunnen GTA Online tijdelijk gratis spelen en hoesten voorlopig slechts €9.99 op voor de story mode. Deze gereduceerde prijs is alleen beschikbaar tot 14 juni. Daarna kost deze new-gen versie gewoon veertig euro en dat is lang niet zo verleidelijk.

Het is nog steeds geweldig om de vijfde generatie van de populaire gangstergame te spelen, ook al begint de game zijn leeftijd te tonen. Maar zelfs met tal van kleine quality of life-verbeteringen voelt dit voor veteranen niet meteen als een noodzakelijke terugkeer naar Los Santos. Voor wie GTA V nog nooit eerder heeft gehad (wat gezien het overweldigende succes al bijna onwaarschijnlijk lijkt) en een van de nieuwe consoles in huis heeft, is het vanaf nu tot 14 juni het ideale moment om deze heruitgave te proberen voordat het naar de volledige prijs gaat. Het is ook de moeite waard als je nog dagelijks GTA Online speelt en je de best mogelijke consoleversie wilt hebben. Cross-play tussen verschillende consolegeneraties is geen optie, dus houd daar rekening mee als je vrienden hebt die nog spelen op een ander platform.


Conclusie
Hoewel het een beetje een grap is geworden dat Rockstar Games dezelfde game op drie verschillende consolegeneraties uitbrengt, is GTA V op de huidige generatie apparaten wel de beste manier om de game op console te spelen. Er zijn slechts minimale inspanningen geleverd, maar de visuele sprong is opvallend genoeg en dankzij de drastisch ingekorte laadtijden en 60fps-opties vond ik het zeker de moeite waard om opnieuw in de schoenen van Franklin, Michael en Trevor te stappen. De focus lijkt erg op GTA Online te liggen en dat laat ik zelf graag aan mij voorbijgaan, maar ik zie zeker de meerwaarde om je online avonturen voort te zetten op de best mogelijke manier. Al bij al vond ik het erg plezierig om nog een keer terug te gaan naar GTA V, maar nu wordt het toch stilaan tijd voor Rockstar om naar de toekomst te kijken. 

Davy de Rauw (Slimdavy)

Schrijft al meer dan 15 jaar over games en is voorlopig de enige Belg in het Budgetgaming-gezelschap. Gelooft als geen ander in de visie van Xbox, maar speelt net zo graag op zijn PlayStation 5 of Switch.

Aantal keer bekeken: 7331 

Laagste 3 prijzen voor Grand Theft Auto V (GTA 5) (PS5)

22.98 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 6.7
€  19.99€ 2.99   € 22.98
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 2.99   € 24.99
GameResource 10
€  26.95€ 0.00   € 26.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van DKUp
DKUp ( 1505   5) 27-03-2022 21:13
Voor 10 euro is er vrij weinig mis mee. Dualsense-functies zijn goed uitgewerkt en GTA V in 4K of 1440P 60FPS is een verademing vergeleken met de vorige console versies.
avatar van Ktugach
Ktugach ( 20949   488) 27-03-2022 22:39
Rol: Administrator
Bedankt voor de review, misschien voor een tientje maar even oppikken op de ps5, ik heb nog nooit gta gespeeld maar het ziet er goed uit.
avatar van Gremlin
Gremlin ( 219 ) 28-03-2022 00:27
Als je GTA nog nooit gespeeld hebt, is dit een no brainer natuurlijk. Absolute top game, nog steeds.
avatar van G-ZeS
G-ZeS ( 293   2) 28-03-2022 08:48
Voor een tientje valt deze zelfs nog wel aan te raden als je hem op de ps3 of ps4 al gespeeld hebt. Ondanks dat deze game natuurlijk al bijzonder oud is kan ik me er nog steeds prima mee vermaken.
avatar van ThaDanus
ThaDanus ( 3316   3) 28-03-2022 09:28
Ik heb m al op de PC, maar voor een tientje kon ik hem niet laten liggen op de PS5
avatar van Gradon
Gradon ( 2605 ) 28-03-2022 09:47
Ik speelde hem bij launch op de PS3 voor het laatst, dus ben nu weer met volle teugen van de game aan het genieten. Bijna een nostalgische trip down memory lane.
avatar van Leleisaan
Leleisaan ( 2193 ) 28-03-2022 10:05
Quote:
Ik speelde hem bij launch op de PS3 voor het laatst, dus ben nu weer met volle teugen van de game aan het genieten. Bijna een nostalgische trip down memory lane.
Gepost door: Gradon op 28-03-2022 09:47

Hier precies het zelfde. Bizzar hoeveel vdan het verhaal bij mij al was weggezakt.

Het speelt ook echt nog lekker weg, en ziet er prima uit!
avatar van TurboR-GT
TurboR-GT ( 571 ) 28-03-2022 16:00
Heb GTA V nog helemaal niet gespeeld, San Andreas was de laatste die ik aangeraakt heb maar die setting vond ik veel minder leuk dan Vice City. Maar denk wel dat ik V voor een tientje ga proberen.
avatar van CageFighter
CageFighter ( 1491   12) 28-03-2022 19:36
Zoals hierboven ook al meer keren gemeld; het prijspunt is net lekker genoeg om hem 'wéér' op te pikken voor de PS5. Beetje het HBO Max launch korting idee; voor het bedrag hoef je het niet te laten...
avatar van Caeser
Caeser ( 2080 ) 29-03-2022 06:56
Quote:
Heb GTA V nog helemaal niet gespeeld, San Andreas was de laatste die ik aangeraakt heb maar die setting vond ik veel minder leuk dan Vice City. Maar denk wel dat ik V voor een tientje ga proberen.
Gepost door: TurboR-GT op 28-03-2022 16:00

Voor die prijs zeker de moeite waard! Ik heb 'm op de PS3 en PS4 gespeeld (voor het laatst in 2016) en beging toch weer te kriebelen
avatar van Albatros
Albatros ( 485 ) 29-03-2022 13:06
Twintig euro voor de xbox versie vind ik teveel maar geef graag 510 euro uit voor de ps5 versie.
avatar van Swift
Swift ( 12017   15) 29-03-2022 13:50
Toch maar weer (3de keer) aangeschaft.
avatar van Cowboy_Henk
Cowboy_Henk ( 45   1) 29-03-2022 18:58
Ik ga hem wel kopen voor de PS5. Ik heb hem jaren geleden al gekocht voor pc (ook voor 7 euro ofzo) maar ik heb maar een gtxx 1060 (dus 1080p max voor 60fps) en ik heb het na een paar uur niet meer aangeraakt.
Nu op de PS5 gaat het in veel hogere resolutie zijn, met RT shadows en heel snelle laadtijden. Dus speelervaring gaat veel leuker zijn
avatar van Jopvdsteen
Jopvdsteen ( 3148 ) 31-03-2022 13:33
Nog nooit GTA V gehad, altijd de hoop blijven houden dat er een Switch versie kwam.

Misschien voor juni toch maar een Xbox Series S oppakken en deze game aanschaffen!
avatar van Henshin
Henshin ( 481   5) 31-03-2022 18:04
De gebruikte afbeeldingen zijn een gemiste kans om het verschil te laten zien met eerdere versies.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 851 ) 09-04-2022 21:25
Quote:
Nog nooit GTA V gehad, altijd de hoop blijven houden dat er een Switch versie kwam.

Misschien voor juni toch maar een Xbox Series S oppakken en deze game aanschaffen!
Gepost door: Jopvdsteen op 31-03-2022 13:33

Speciaal voor gta v.. moet toch niet gekker worden. Eeuwenoude melkgame, is op elk platform te krijgen en jij koopt er speciaal een xbss voor
avatar van Roppie_
Roppie_ ( 1226   3) 10-04-2022 10:30
Quote:
Nog nooit GTA V gehad, altijd de hoop blijven houden dat er een Switch versie kwam.

Misschien voor juni toch maar een Xbox Series S oppakken en deze game aanschaffen!
Gepost door: Jopvdsteen op 31-03-2022 13:33

Moet je zeker doen! ik ben nu met mijn derde keer doorspelen bezig op ps5 en het valt mij (opnieuw) op hoe sterk de single player nog steeds overeind blijft. Ook grafisch staat de game nog gemakkelijk zijn mannetje wat mij betreft.
avatar van Sonicguy14
Sonicguy14 ( 1457 ) 10-04-2022 16:59
Laatste beetje respect dat ik voor Rockstar had is toch echt weg. Belachelijk om nog steeds geld te vragen voor een poort van een bijna 10 jaar oude game waar andere developers een gratis upgrade aanbieden.

Gaat hier overigens ook niet om een proper enhanced versie waar veel tijd en moeite in is gestopt, dan had ik het enigszins nog kunnen begrijpen. Het is werkelijk waar niks meer dan high end PC settings op current gen consoles.

En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe subscription service die ze toegevoegd hebben..... Enige reden dat dit er in zit, is zodat mensen niet raar opkijken als GTA 6 hier ook gebruik van gaat maken en er al gewend aan zijn.