Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Hogwarts Legacy (PS5)
90 100 1

Review Hogwarts Legacy (PS5)

Hogwarts Legacy lijkt de magie van de Wizarding World nieuw leven in te willen blazen. Na ietwat teleurstellende opbrengsten van films over Newt Scamander gaat ontwikkelaar Avalanche Software nu meer dan honderd jaar terug in het verleden om je als vijfdejaars student Hogwarts te laten verkennen. Weet de studio achter de games van Disney Infinity met Hogwarts Legacy een topgame af te leveren of zuigt het spel alle levensvreugde uit spelers alsof ze gekust worden door een Dementor? Je leest het hier in de review.


Om even alle zorgen weg te nemen, Hogwarts Legacy is een ontzettend uitgebreide en vermakelijke game geworden. Mensen die alles van de wereld rondom Hogwarts en Hogsmeade willen ontdekken kunnen hier makkelijk tachtig uren zoet mee zijn. Wil je liever alleen het hoofdverhaal doorlopen? Dan zul je alsnog een uur of dertig in de game mogen steken. Maar waar draait dat hoofdverhaal dan precies om? Daarover zo meer. Jouw avontuur begint namelijk met het aanmaken van jouw karakter. De Character Creator heeft een veelvoud aan opties om uit te kiezen en beperkt zich gelukkig niet tot drie of vier basismodellen. Nadat je jouw eigen personage hebt weten te ontwerpen, en een keuze hebt gemaakt hoe jouw karakter daadwerkelijk heet, begint het avontuur.

Als een vijfdejaars student die net op Hogwarts is aangenomen ben je op het oog een beetje een beginner in de wereld van de tovenaars en heksen die de wereld van de Wizarding World bevolken. Gelukkig blijkt al snel dat jouw karakter een waar talent heeft voor alles wat met magie te maken heeft. Je bent zelfs in staat om een soort van ‘Ancient Magic’ te zien die jouw docenten niet kunnen waarnemen. Wat daar de reden voor is en waarom een vervelende goblin genaamd Ranrok jou het leven zuur probeert te maken is iets wat je als speler vooral zelf moet ontdekken. Ik vond het verhaal in grote lijnen een beetje voorspelbaar, maar het deed gelukkig totaal geen afbreuk aan de ervaring. Omdat Hogwarts Legacy zich meer dan honderd jaren voor de gebeurtenissen in de Harry Potter-verhalen afspeelt zul je vooral nieuwe personages ontmoeten. In veel gevallen zijn het wel voorouders van bekende figuren met herkenbare namen zoals Weasley en Black. Ik vond alle personages in ieder geval goed neergezet qua stemacteren en de gebruikte karaktermodellen. Zonder de bekende figuren te gebruiken weet Hogwarts Legacy uitstekend de magische sfeer van de films neer te zetten.


Voor de mensen die de afgelopen jaren een beetje onder een steen geleefd hebben; Hogwarts Legacy is een action-RPG waarbij je zoals gezegd de wereld van Hogwarts op je gemak kunt verkennen. Het verhaal speelt zich over het tijdsbestek van ongeveer één schooljaar af. Tijdens dat jaar zul je lessen moeten bijwonen, nieuwe spreuken aan je assortiment kunnen toevoegen en een enorme hoeveelheid missies moeten zien te voltooien. Sommige missies draaien om het hoofdverhaal, maar een veel grotere hoeveelheid missies zullen besteed worden aan jouw vriendschappen en relaties met medestudenten en docenten op Hogwarts. Met het voltooien van deze missies verdien je ervaringspunten en na verloop van tijd stijgt jouw personage een level en verbeteren daardoor jouw statistieken. Waar de meeste RPG’s je punten zouden geven voor het verslaan van tovenaars, monsters en andere vijanden zul je in Hogwarts Legacy alleen ervaringspunten verdienen door het voltooien van de missies én met het voltooien van uitdagingen.

Challenge accepted!

Deze uitdagingen lopen enorm uiteen qua gameplay. Zo zijn er uitdagingen gericht op het verzamelen van verborgen pagina’s die overal verstopt zitten. Gelukkig kun je ingame op je kaart terugvinden in welke gebieden je nog collectables mist. Maar uitdagingen komen in allerlei vormen en maten voorbij. Het verslaan van specifieke types tegenstanders, het verzamelen van voorwerpen, het bereiden van drankjes en nog veel meer zorgt ervoor dat je constant wat te doen hebt om beloningen vrij te spelen. De gameplay-loop van nog net even een extra side quest of uitdaging voltooien zorgde er geregeld voor dat ik de game tot in de late uurtjes van de dag bleef spelen. De sfeer wordt uitstekend neergezet door de grote schaal van de locaties, het oog voor detail binnen Hogwarts en de wereld en de dialogen tussen de verschillende personages. Hogwarts Legacy geeft naar mijn mening het gevoel alsof de setting van de boeken en de films echt op grote schaal tot leven komt. Helaas is Zwerkbal geen optionele activiteit om uren zoet mee te zijn, aangezien de wedstrijden voor het hele schooljaar zijn afgelast. Maar misschien wordt dat in een toekomstige DLC alsnog toegevoegd.


Magische gevechten

Voor mij was het vooral de vraag of de gevechten met je toverstaf ook echt leuk zouden zijn om te spelen. Nou, daar heb ik snel een antwoord op gekregen. Het vechten in Hogwarts Legacy is vooral afhankelijk van de spreuken die je aan je knoppen toewijst. Sommige spreuken zijn beter geschikt om van dichtbij te gebruiken, terwijl andere spreuken beter uit de verf komen wanneer je vijanden er van een afstand mee bestookt. Expelliarmus krijg je na enkele uren spelen en is uitstekend om vijanden mee te ontwapenen. Maar een spreuk als Protego is bijvoorbeeld simpelweg een verdedigende spreuk die aanvallen van tegenstanders blokkeert. In totaal zul je meer dan 25 verschillende spreuken aan je arsenaal kunnen toevoegen, welke je door middel van hotkeys en vier hotbars redelijk makkelijk kunt afwisselen. Je moet wel eerst de mogelijkheid tot meer hotbars vrijspelen, maar uiteindelijk zul je vier sets van vier spreuken kunnen toewijzen. Vijanden die je tegenkomt hebben vaak een kleurindicatie die aangeeft welk type spreuken het best gebruikt kunnen worden. Het is overigens niet zo dat dit betekent dat je alleen die kleur moet gebruiken, maar het is vaak de snelste manier om hun Protego-spreuken te omzeilen en ze sneller uit te schakelen.


Even omkleden, oh nee die vorige hoed was leuker.

Nadat je personage level 5 bereikt, krijg je ook de mogelijkheid om talentpunten aan vaardigheden toe te kennen. Zoals het een goede RPG betaamt zul je deze punten vooral gebruiken om een unieke build van je karakter te maken. Kies je ervoor om je Ancient Magic sterker te maken? Dan zul je geregeld tonnen en kisten naar je vijanden kunnen slingeren. Maar naast de vaardigheden die je kunt uitbouwen kun je jouw tovenaar ook uitrusten met een veelvoud aan kledingstukken. Elk kledingstuk heeft een drietal statistieken in de vorm verdediging, aanval en hitpoints. Ondanks dat er verschillende klassen, zoals zeldzaam en legendarisch, zijn zul je het grootste gedeelte van de game simpelweg de kledingstukken kiezen die het beste qua statistieken zijn. Het loont daarbij vooral om kistjes in je omgeving te openen wanneer je inventory niet volledig gevuld is. Overtollige kledingstukken kun je makkelijk verkopen en wanneer je een bepaalde stijl leuk vindt, maar de statistieken niet langer sterk genoeg zijn om je keuze te rechtvaardigen, kun je er simpelweg voor kiezen om de cosmetische vormgeving op je nieuwe voorwerp toe te passen. Op die manier kun je jouw personage dus precies zo vormgeven als je zelf wilt zonder opofferingen te doen qua statistieken.


Toch wat lelijke trollen in de mooie wereld

Hogwarts Legacy weet op de PS5 en Xbox Series X een mooie wereld neer te zetten. Maar toch zijn er hier een daar wat kleine minpuntjes te vinden. Zo zul je in een enorme open wereld af en toe wat grafische foutjes tegenkomen zoals leerlingen die door elkaar heen lopen, soms zweven voorwerpen en karakters in de lucht en er valt hier en daar wat aan te merken op het sounddesign. Zolang je de wereld aan het verkennen bent valt de muziek en muzikale hints op vanwege hun herkenbaarheid. Veel bekende deuntjes van de Harry Potter-soundtrack zul je hier herkennen. Ook het omgevingsgeluid van pratende leerlingen, waterstromen en dieren klinken uitstekend. Het is alleen zo, wanneer je goed op de dialogen tussen jouw karakter en andere personages gaat letten, dat het opvalt dat sommige opnames wat hol en robotachtig klinken. Het is niet bij elk karakter aan de orde, maar ik vermoed dat het een beetje met de compressie van de audiofragmenten te maken heeft. Het is nooit super storend en doet weinig afbreuk aan de ervaring, maar het begon me na een aantal uren spelen wel meer op te vallen.

Conclusie

Ondanks wat kleine technische minpuntjes is Hogwarts Legacy een heerlijke game geworden. De gameplay staat als een huis, de wereld is afwisselend, enerverend en zeker het verkennen waard en de sfeer druipt er aan alle kanten vanaf. Hogwarts Legacy is de game geworden waar Harry Potter-fans op gehoopt hebben. En hoewel het verhaal zich meer dan honderd jaar voor Harry Potter afspeelt, is de magie van de franchise weer helemaal terug te vinden in Hogwarts Legacy. 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 8885 

Laagste 3 prijzen voor Hogwarts Legacy (PS5)

36.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.8
€  33.00€ 3.49   € 36.49
Amazon.nl 6.3
 
€  39.09€ 0.00   € 39.09
Bol.com 7.5
€  39.09€ 0.00   € 39.09

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van CoeXisT
CoeXisT ( 442   9) 15-02-2023 21:56
Magische game!
avatar van Extramuros
Extramuros ( 112   21) 15-02-2023 22:38
Top game!
avatar van Userverwijderd96
Userverwijderd96 ( 1903   4) 15-02-2023 22:54
Heb er ook al paar uurtjes in zitten, ze hebben er gelukkig iets moois van gemaakt!
avatar van Angel89
Angel89 ( 441   4) 16-02-2023 01:17
dit klopt niet helemaal der is nog een requirment

"Nadat je personage level 5 bereikt, krijg je ook de mogelijkheid om talentpunten aan vaardigheden toe te kennen." |||Spoiler||| je moet ook mapchamber unlocked hebben |||Spoiler|||

ik was level 16 toen ik pas talent points kon gebruiken
avatar van Davincstyle
Davincstyle ( 163 ) 16-02-2023 08:36
Inmiddels op 52 procent van de hele game en meer dan 30 uur ingestoken!
avatar van Aryana
Aryana ( 85   1) 16-02-2023 08:39
Het is een heerlijke game geworden. Ik heb me er al flink wat uurtjes mee vermaakt en dat zal nog even zo blijven.
avatar van Heart1982
Heart1982 ( 656   4) 16-02-2023 08:47
GOTY materiaal! 18 uur er al in zitten en nog heerlijk aan het verkennen.
avatar van Vuurtoren
Vuurtoren ( 486 ) 16-02-2023 10:12
7 uur erin gestoken, level14 nu en nog laaaang niet uitgekeken. Wat een mooie, fijne game.
avatar van Amusa NL
Amusa NL ( 48 ) 16-02-2023 11:10
Speelt tot nu toe echt heerlijk weg. Normaal kan ik het niet opbrengen om bv maar voor 1.5 uur de Xbox aan te zetten, maar voor dit spel wel! Topper!
avatar van R.D.
R.D. ( 248 ) 16-02-2023 11:21
Geweldige game. Veel te doen en het kasteel heeft enorm veel kleine details als je rustig de tijd neemt. Ik ben in uren al veel kwijt, maar meer zij missies nu gedaan dan hoofd haha.
avatar van 0daro0
0daro0 ( 250   1) 16-02-2023 11:32
Ik ben nog niet zover, maar de game heeft en blijft me verbazen! leuke revieuw en goed werk!
avatar van Patrick1991groot
Patrick1991groot ( 109   6) 16-02-2023 11:48
Enigste wat ik een letdown vind is dat inventory systeem van kleding...

In een wereld als deze zou je verwachten dat je je kleren zou moeten kunnen opslaan in je room op Hogwarts. En een preview van de kleding zou wel tof zijn geweest je moet nou alles maar aanklikken om te zien hoe iets eruit ziet.

Voor de rest wel een zalige game... Heb ondertussen zo een 45u op de teller zitten.
avatar van Harrywaldo
Harrywaldo ( 1145   11) 16-02-2023 13:29
Ja lekkere game dit. Elke keer als ik weer verder speel heb ik moeite 'm weer uit te zetten.
avatar van Barim
Barim ( 23 ) 16-02-2023 16:23
Quote:

Om even alle zorgen weg te nemen,
Quote:

Voor de mensen die de afgelopen jaren een beetje onder een steen geleefd hebben;

Die alinea gingen niet de kant uit die ik verwacht had, na de beginnen van de zinnen die naar de andere controverse leken te vergelijken...
avatar van Eendvaarn2
Eendvaarn2 ( 26   1) 16-02-2023 19:34
Quote:
Enigste wat ik een letdown vind is dat inventory systeem van kleding...

In een wereld als deze zou je verwachten dat je je kleren zou moeten kunnen opslaan in je room op Hogwarts. En een preview van de kleding zou wel tof zijn geweest je moet nou alles maar aanklikken om te zien hoe iets eruit ziet.

Voor de rest wel een zalige game... Heb ondertussen zo een 45u op de teller zitten.
Gepost door: Patrick1991groot op 16-02-2023 11:48

Maar de look van alle kleding blijft ook opgeslagen?
avatar van Doggyguard
Doggyguard ( 74 ) 17-02-2023 09:20
Heb er nu zo'n 15 uur inzitten. Goeie game, geweldig mooie wereld. Je ziet wel gelijkenissen met andere Warner Bros games qua combat. Dus ik was er zo aan gewend.
avatar van Zezima
Zezima ( 56   4) 17-02-2023 10:56
Wel echt enorm jammer dat de PS4, Xbox One en vooral de Switch nog een flinke tijd moeten wachten. Ik snap dat deze consoles niet behoren tot de laatste generatie maar toch. Tegen de tijd dat die versies er wel zijn, is de hype alweer gaan liggen. Er is dan ook al maandenlang content van gemaakt en velen zullen er alweer klaar mee zijn. En net die hype draagt wel bij aan de ervaring voor sommigen, al maakt het met een offline game wel iets minder uit.
avatar van MBMA
MBMA ( 428   4) 17-02-2023 11:51
Quote:
Wel echt enorm jammer dat de PS4, Xbox One en vooral de Switch nog een flinke tijd moeten wachten. Ik snap dat deze consoles niet behoren tot de laatste generatie maar toch. Tegen de tijd dat die versies er wel zijn, is de hype alweer gaan liggen. Er is dan ook al maandenlang content van gemaakt en velen zullen er alweer klaar mee zijn. En net die hype draagt wel bij aan de ervaring voor sommigen, al maakt het met een offline game wel iets minder uit.
Gepost door: Zezima op 17-02-2023 10:56

denk dat ze vooral blij moeten zijn dat hij uberhaupt nog komt op last gen
avatar van Valconi
Valconi ( 138 ) 17-02-2023 12:30
Grotendeels mooie game (25 uur bezig nu), maar ik stoor me wel aan de vaak ‘foggy’ graphics. Ik speel op de PS5. Alles ziet er vaak nogal ‘washed out’ uit. Ook in het kasteel is dit het geval. Het lijkt soms wel Fogwarts. En van het een op het andere moment, van de ene ruimte naar de andere, kan dit ook weer verdwijnen om even later weer te verschijnen. Erg jammer. Aan de instellingen ligt het niet. Vindt het ook erg stilletjes in het kasteel. Uitgestorven bijna.
Daarnaast vind ik bijv. de ‘puzzels’ om bijv. deursloten te open niet erg creatief, net als de deuren met de rekensommetjes. De game is best leuk om te spelen, maar naar mijn idee is er weer teveel onnodige opvulling. Zoals het verzamelen van allerlei nodeloze zaken. Kisten met alleen maar kleding…. In het begin leuk, maar later repetitief. Krijg soms een beetje een Ubisoft achtig gevoel.
Ga nog wel verder spelen, maar soms begrijp ik niet waarom ze een dusdanig mooie wereld niet voorzien van wat meer creatievere gameplay, om de speler meer variabele uitdaging te bieden. Zoals complexere puzzels en diepgaande sidequests ipv nietszeggende saaiquests.
avatar van Hell Rider
Hell Rider ( 1214 ) 17-02-2023 13:11
Goede review voor een top game!
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 5336   2) 17-02-2023 13:25
Quote:
Grotendeels mooie game (25 uur bezig nu), maar ik stoor me wel aan de vaak ‘foggy’ graphics. Ik speel op de PS5. Alles ziet er vaak nogal ‘washed out’ uit. Ook in het kasteel is dit het geval. Het lijkt soms wel Fogwarts. En van het een op het andere moment, van de ene ruimte naar de andere, kan dit ook weer verdwijnen om even later weer te verschijnen. Erg jammer. Aan de instellingen ligt het niet. Vindt het ook erg stilletjes in het kasteel. Uitgestorven bijna.

Gepost door: Valconi op 17-02-2023 12:30

Het lijkt alsof we een verschillende versie spelen, want hier ziet het er erg strak uit. En is het kasteel verre van rustig, overal zie je studenten lopen met stapels boeken, of toverspreuken uitoefenen...Heel apart dit.
avatar van Valconi
Valconi ( 138 ) 17-02-2023 14:02
.
Quote:
[..]


Het lijkt alsof we een verschillende versie spelen, want hier ziet het er erg strak uit. En is het kasteel verre van rustig, overal zie je studenten lopen met stapels boeken, of toverspreuken uitoefenen...Heel apart dit.
Gepost door: MisAnTroop op 17-02-2023 13:25
Vreemd inderdaad. Misschien eens rechtstreeks aan de tv hangen. Heb er nu een receiver tussen. Heb het alleen met deze game. Er zijn meer mensen die dit ervaren als ik ernaar zoek op diverse fora. Wat de drukte in het kasteel betreft, verwacht je van 4 huizen die elk 7 klassen hebben met bijv. 12 leerlingen veel meer reuring. 28 klassen met 12 leerlingen maakt 328 leerlingen. Je ziet er nu hoogstens een stuk of 30 in het hele kasteel.En leerkrachten zie je ook niet rondlopen. Alleen in de klassen dan.
avatar van Zezima
Zezima ( 56   4) 23-02-2023 16:42
Quote:
[..]


denk dat ze vooral blij moeten zijn dat hij uberhaupt nog komt op last gen
Gepost door: MBMA op 17-02-2023 11:51
Absoluut hoor, dat zal vanaf nu ook in rap tempo minder standaard worden (tot voor kort was dat wel zo, dat iedere release eigenlijk ook wel een PS4 release kreeg). Maar dat maakt het niet minder jammer voor de personen die op die releases wachten en nog geen console uit de huidige generatie hebben.
avatar van Vuurtoren
Vuurtoren ( 486 ) 17-10-2023 19:04
Platinum op ps5 binnen. Hoop echt op een vervolg en liefst met de originele personen erin.