Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue (PS4)
70 100 1

Review Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue (PS4)


Als mijn ouders vroeger vonden dat ik aan het treuzelen was, begonnen ze soms met aftellen: 5, 4, 3… en hoe dichter ze bij de nul kwamen, hoe meer duidelijk werd dat ze eigenlijk helemaal geen consequenties paraat hadden voor wanneer het aftellen zou ophouden. Dan werd het dus: 2, 1, 0.8, 0.5, 0.2, 0.06... Square Enix is ook niet de meest haastige, gezien Kingdom Hearts II ondertussen al meer dan een decennium geleden is uitgekomen. Is Kingdom Hearts 2.8 daarmee een laf aftelsel voordat Kingdom Hearts III er dan eindelijk aankomt, of juist een zoethouder van jewelste?

Een collectie uit de losse pols
Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue is een flinke mond vol voor een drietal aan content: een HD remake van Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance die in 2012 op de 3DS uitkwam; Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage een spel van een aantal uren dat zich na Birth by Sleep (PSP, 2010) afspeelt en is gebouwd met de technologie van Kingdom Hearts 3; en Kingdom Hearts χ Back Cover, een één uur durende film die zich ver voor de originele Kingdom Hearts afspeelt.

Volg je het allemaal nog? Wat in 2002 met het onschuldige Kingdom Hearts begon – een briljante samenkomst van Disney en Final Fantasy zoals we nooit hadden verwacht – is uitgegroeid tot een franchise van jewelste verspreid over vele apparaten, personages en verhaallijnen. Alleen echte fans zullen deze kluwen aan verhaallijnen nog goed op een rijtje kunnen krijgen, maar gelukkig is elk deel in de Kingdom Hearts-serie an sich goed te volgen en blijft de overkoepelende setting fantastisch om in te mogen verblijven.

Met deze complexe KH-wereld, is het wel een gemis dat KH 2.8 je na het starten van de disc direct een menuutje geeft met de drie delen van content. Elk doet een compleet ander stuk van de verhaalconstellatie aan en dit roept gelijk de vraag op waarom de content op deze manier gebundeld is. Een korte introductie was passend en leuk geweest. Laten we echter niet gelijk het spel op zijn eerste gezicht afrekenen en kort elk van de drie onderdelen bekijken. Halen we hier als Budgetgamer nu een fantastische deal mee binnen met drie voor de prijs van één, of betalen we juist 2.8 keer te veel?


Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD
Remasters worden vaak gezien als simpele overzettingen, maar het porten van een 3DS-spel naar de nieuwste generatie consoles lijkt toch niet een heel gemakkelijke klus. Je gaat van twee kleine schermpjes naar één heel groot scherm, verliest het touchscreen, en kan niet meer pronken met een 3D-effect. Square Enix is gelukkig behoorlijk goed geslaagd in deze uitdaging. KH3DHD speelt goed weg en de minigames zijn goed overgezet naar de console. De graphics zijn wel erg simpel in vergelijking met wat we nu gewend zijn (en vooral als je Fragmentary Passage al een keer hebt opgestart), maar verstoren het spelplezier geenszins.

Hoewel als remaster KH3D het best goed doet, blijven de nadelen aan het origineel natuurlijk wel hangen. Zo blijft de ‘flow motion’ toevoeging aan de gameplay en het wisselen tussen Riku en Sora eerder irritant dan echt verfrissend en is ook het verhaal niet altijd even sterk. Wat overblijft is een fantastisch KH-wereld, waarin onder andere de Klokkenluider van de Notre Dame, Fantasia en Tron de revue passeren, maar waarbij je nooit echt vergeet een vijf jaar oud draagbaar spelletje te spelen.


Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage
Hoewel A Fragmentary Passage als tweede op de lijst staat, lijkt dit juist de game waar het hier echt om gaat. Wat dit spel vooral doet is het aan elkaar knopen van wat losse eindjes in de verhaallijnen en je alvast een demonstratie geven van wat we in KH3 kunnen verwachten qua vernieuwde gameplay en graphics. Je speelt met Aqua in de ‘Realm of Darkness’, waarmee een brug wordt geslagen tussen Birth by Sleep en het hopelijk nabije Kingdom Hearts 3. De Disney franchises spelen nauwelijks een rol in dit fragment van een paar uur, en de game doet door zijn vrouwelijke personage, magische stijl en focus op timing nog het meest aan Bayonetta denken.

Toch is er genoeg leuks te halen. De beelden die de nieuwe KH3-engine tevoorschijn toveren zijn niet wereldschokkend, maar het is de ontwikkelaar wel gelukt om de unieke stijl van KH behouden, terwijl je regelmatig je ogen uitkijkt door de grafische details. Vooral de spiegelwereld die je op een  gegeven moment aandoet is erg indrukwekkend. Ook het vechtsysteem voelt goed aan, met mooie animaties en de ‘shotlock’ en ‘style change’ systemen uit Birth by Sleep, die goed werken als tactische verdieping. Het is jammer dat je na een paar uur door dit spel heen bent. Er zijn dan nog wat extra doelen om te behalen, maar eigenlijk is deze proloog vooral vermakelijke voorpret, waardoor het wachten op Kingdom Hearts 3 nog net ietsje moeilijker wordt.


Kingdom Hearts χ Back Cover
De meest vreemde eend in de bijt in deze collectie is KH χ Back Cover. KH χ (chi) is een Japans browser-spel dat vrijwel onzichtbaar is gebleven. Het speelt zich ver voor KH 1 af en deze film vertelt in één uur het verhaal hieromheen. De film is grafisch niet erg indrukwekkend vergeleken met wat we tegenwoordig in de bioscopen zien, maar vertelt een behoorlijk vermakelijk plot; een soort ‘Wie is de mol?’ maar dan met de ‘Foretellers’ van voordat de echte ‘Keyblade War’ begon. Zeker geen reden om 2.8 in huis te halen, wel een leuk extraatje.


Conclusie
Als Kingdom Hearts je na aan het hart ligt, en vooral als je Kingdom Hearts 3D nog niet gespeeld hebt, is deel 2.8 je geld waard. Dat komt vooral omdat het je de kans biedt weer drie bezoeken te brengen aan de wereld van Kingdom Hearts, die aantrekkelijk blijft door zijn combinatie van schattigheid, afwisseling en goed gestructureerde voortgang. Deze fundamenten van de serie kunnen echter niet helemaal maskeren dat je hier niet echt de beloofde 2.8 krijgt, maar een bundel bestaande uit een remake van een subtopper, een (flink) veredelde demo voor Kingdom Hearts 3 en een degelijke film van een uur. Bij zo’n collectie was een Budgetprijs meer gepast geweest.

 

Deze review is geschreven door Wouter Versluijs.

 

Oordeel Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 75
  • Originality 70
  • Sound 75
  • Replay 60
  • Eindcijfer 70

Aantal keer bekeken: 11021 

Laagste 3 prijzen voor Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue (PS4)

12.93 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  12.93€ 0.00   € 12.93
GameResource 10
€  13.49€ 0.00   € 13.49
Gameshop Twente 8.5
€  9.00€ 5.88   € 14.88

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Arteroot
Arteroot ( 178   1) 02-02-2017 17:34
Kijk, nu snap ik eindelijk hoe deze game in elkaar steekt. Thanks voor de uitleg!
Wacht wel even tot de game voor 20 euro te koop is, want dit is geen 50 euro waard.

Begrijp ook niet waarom de andere Remaster niet eerder uitkomt. Deze volgt namelijk 1.5 & 2.5 op... Misschien hoort dat ook wel een beetje bij de KH chaos
avatar van Tailsknux
Tailsknux ( 1851 ) 02-02-2017 17:58
De game is niet slecht, maar had gewoon een RRP van maximaal €40 moeten hebben.

0.2 is nice, alleen kort.
3D is niet verkeerd, maar blijft gewoon een port, waar inderdaad wel aan te zien is dat het een portable game van een aantal jaren geleden is.
KHUX Back Cover is aardig, maar uiteindelijk ook maar een film van een uurtje zonder fatsoenlijk einde.
avatar van Catyrion
Catyrion ( 186 ) 02-02-2017 20:02
Rol: Reviewer
Begin nu wel te vinden dat square enix de KH franchise zo behoorlijk begint uit te melken. Ik vind zelf hier 45 euro voor vragen echt teveel. Misschien was iets van 25 meer op zijn plaats geweest of had dit als extraatje toegevoegd aan de 1.5+2.5 HD compilatie die er straks voor de PS4 nog aan zit te komen. Dat zou wel gewoon de volle 60 euro waard zijn.
avatar van MrFit
MrFit ( 690 ) 03-02-2017 10:31
Tenzij je het niet eerder gespeeld hebt is de prijs is inderdaad te hoog. Zodra de prijs rond de € 20,00 a € 25,00 wordt komt deze zeker in huis.

Goede review trouwens.
avatar van Niels
Niels ( 18404   1) 03-02-2017 10:43
Ligt het aan de max. resolutie hier van 520 pixels breed, of ziet de PS4 HD remaster er echt exact hetzelfde uit als de 3DS versie?
avatar van Atomicheartbeat
Atomicheartbeat ( 999 ) 03-02-2017 12:02
Quote:
Ligt het aan de max. resolutie hier van 520 pixels breed, of ziet de PS4 HD remaster er echt exact hetzelfde uit als de 3DS versie?

Ligt aan de screenshots, KHDDD loopt gewoon op 60fps in 1080p
avatar van Niels
Niels ( 18404   1) 03-02-2017 12:10
Duidelijk!

Hoe zijn de reality shift minigames eigenlijk gedaan (de speciale aanvallen in de 3DS versie gebruikte het touchscreen)?
avatar van Tailsknux
Tailsknux ( 1851 ) 03-02-2017 13:06
Quote:
Duidelijk!

Hoe zijn de reality shift minigames eigenlijk gedaan (de speciale aanvallen in de 3DS versie gebruikte het touchscreen)?

Vervangen met knoppen. De reality shift in de Tron-wereld als voorbeeld: Op de DS versie kreeg je een hoop woorden te zien waarvan je de juiste (gekleurde) moest aanraken, nu staat er een knop voor dat woord die je moet indrukken.

Reality shift activeer je nu door triangle+circle in te drukken.

Kleine toevoeging op het antwoord op je vorige vraag, de cutscenes zijn niet 60fps.