Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App
Resident Evil 8: Village (PS5)
90 100 1

Review Resident Evil 8: Village (PS5)

Resident Evil is in bepaalde opzichten vergelijkbaar met Final Fantasy: elk deel is weer een beetje anders en kan allerlei nieuwe omgevingen, personages en mechanieken introduceren. Langlopende series grijpen daarbij vaak terug naar het verleden. Dat is precies wat Capcom doet met Resident Evil Village en het pakt dit keer erg goed uit.



De Resident Evil-serie zit op een spectrum met aan het ene uiteinde het survival horror-genre en aan het andere einde het actieshooter-genre. De serie heeft door de jaren heen overal op het spectrum gezeten. Resident Evil keerde met het zevende deel in 2017 terug naar zijn survival horror roots. Die game was in vele opzichten een mooie ode aan de originele trilogie op de PlayStation. Met Village kijkt Capcom wederom terug naar de geschiedenis van de franchise. De nieuwste telg in de serie is vooral geïnspireerd door de actie-trilogie (RE4 t/m RE6).

Village is met name toegewijd aan Resident Evil 4. Een oppervlakkige vergelijking is snel gemaakt. Village heeft namelijk ook een middeleeuws dorp ergens in Europa als setting, met daarachter een gotisch kasteel. Het gaat alleen veel verder dan dat. Village leent bijvoorbeeld ook de inventory- en wapen upgrade-systemen van de game uit 2005. Verder maakt het allerlei referenties naar die game. Herinner je je nog het zeemonstersegment met het bootje in deel vier? Deel acht neemt dat idee over en breidt het uit.



Resident Evil Village is dus qua gameplay heel wat anders dan het vorige deel, eigenlijk erft het alleen het eerstepersoonsperspectief. Hoewel, het is qua verhaal wel een sequel en je speelt wederom als de ietwat kleurloze Ethan Winters. De beste man is na de traumatische gebeurtenissen in de vorige game naar Europa verhuisd en hij heeft een kindje gekregen. Dat kindje, Rosemary, wordt al snel om onduidelijke redenen ontvoerd, waarbij Chris Redfield een dubieuze rol speelt.

Ethan komt gauw in het dorp terecht waar vermoedelijk zijn dochter mee naartoe is genomen. Echter, als hij aankomt is het dorp al half gesloopt door agressieve wolf-achtige wezens. Deze vijanden doen denken aan de slimme ‘ganado’ zombies uit Resident Evil 4. Als je op ze richt proberen ze snel te ontwijken en ze zijn relatief  vlug op de been.

De verwarring wordt alleen maar groter als Ethan, op zoek naar de leider van het dorp, het kasteel bezoekt. Het blijkt dat de ontvouwende ramp wordt geleid door diezelfde leider, Mother Miranda, en haar ‘vier vorsten’, die allen bovennatuurlijke krachten hebben. Zonder te veel te verklappen moet Ethan de vier vorsten verslaan en uiteindelijk Miranda confronteren om zijn dochter te redden.



Het mysterie van het dorp en Miranda’s plan zijn initieel intrigerend, maar blijken op den duur niet bijster interessant of spannend. Resident Evil staat nou eenmaal niet bekend om goede verhalen. Belangrijker is dat de vier vorsten, net als de Baker-familie in VII, charismatisch zijn en indruk maken. Fans hebben dankzij de trailers en de demo al kennis gemaakt met een van de vier, de reusachtige vampierdame Dimitrescu.

De structuur van Resident Evil Village is ook erg interessant. Elke vorst heeft zijn eigen domein en het spel komt per domein met een andere gameplaystijl. Het doet wat dat betreft denken aan de meerdere campaigns in Resident Evil 6 en hoe de content in die game van toon kon verschillen. Het kasteel van Dimitrescu is bijvoorbeeld klassiek Resident Evil. Dat betekent dat je vooral bezig bent met puzzels oplossen en sleutels verzamelen. Dimitrescu zelf zit je daarbij net als Mr. X en Nemesis achterna, iets dat misschien niet heel origineel meer is, maar wel nog altijd stressvol. Het poppenhuis van Beneviento is pure horror, je vuurt daar ook geen kogel af. De fabriek van een van de andere segmenten met Heisenberg in de hoofdrol zijn dan weer vaak over-de-top actie en explosies. Persoonlijk kon ik deze variatie absoluut waarderen.

Tussen de bovengenoemde domeinen door ga je telkens terug naar het dorp, waar je dan met gevonden sleutels optionele zijpaden kunt bewandelen. Die leiden dan vaak naar leuke minibazen en schatkisten. Dit alles betekent niet dat het spel echt ‘open’ is. De volgorde waarin je de vorsten doet staat vast en je kunt als je de baas hebt verslagen vaak niet meer of maar deels terug naar een domein. Die baasgevechten zijn overigens allemaal goed en memorabel.

Minder goed is een specifiek actie-segment in de game waarbij je een fort bestormt. Ethan moet dan vooral rode exploderende tonnen schieten die toevallig net handig zijn geplaatst waar vijanden verschijnen. Het is game design van een decennium geleden die onmiddellijk goedkoop aanvoelt. Gelukkig is dit segment vrij kort, maar het is een smetje.



Een kleiner minpuntje heeft met de graphics te maken. Over het algemeen is Resident Evil Village een mooie game met prachtige details, maar af en toe zie je ook een paar last-gen ogende texturen voorbijkomen. Meer ergelijk was het feit dat ik problemen had met de manier waarop lichtinval in deze game werkt. Ik weet niet of het aan de HDR-implementatie, raytracing-methode of aan de game zelf lag,
maar Village oogde vaak ietwat grijzig op mijn OLED-scherm.

Village is voor Resident Evil-begrippen vrij lang. Dat komt omdat je als speler gemotiveerd wordt om de gamewereld goed te doorpluizen. Net als in Resident Evil 4 is er een handelaar die wapens en andere goedjes aan je verkoopt. Daarom moet je zoveel mogelijk geld verzamelen. Je krijgt het van vijanden, maar er zitten ook overal in de wereld goederen verstopt die je kunt verkopen. Uiteindelijk was ik achttien uur zoet, al heeft het feit dat ik het spel op hardcore heb doorlopen daar vast aan bijgedragen. 

Het zou ten slotte geen Resident Evil-game zijn zonder extra modi en leuke wapens om vrij te spelen. Ik keek vooral uit naar Mercenaries, een modus waar ik veel plezier aan heb beleefd in vorige delen. Helaas is Mercenaries in Village vrij teleurstellend. Het systeem is dit keer erg simpel en het was vrij makkelijk om een winnende strategie te vinden en hoge scores te halen. Binnen een mum van tijd had ik alle content gezien en de beste ranks gehaald. Village-kopers krijgen later dit jaar ook toegang tot Resident Evil Re:Verse, een multiplayer-game waar je met zes man deathmatches kunt uitvechten.



Conclusie
Resident Evil Village is mijn inziens de allerbeste Resident Evil-game tot nu toe. In vele opzichten is het de spirituele sequel op Resident Evil 4 (mijn vorige favoriet). Het is alleen ook breder dan dat en leent allerlei componenten van eerdere delen. De uitvoering van al deze elementen is bijzonder goed en het veegt met gemak de smetjes van de game weg. Resident Evil is echt helemaal terug en ik kijk nu al uit naar de afsluiting van deze nieuwe moderne trilogie.


 




 

Deze review is geschreven door Karel van Hasselt.


 

 

Aantal keer bekeken: 4050 

Laagste 3 prijzen voor Resident Evil 8: Village (PS5)

53.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.1
€  53.95€ 0.00   € 53.95
GameResource 9.7
€  53.95€ 0.00   € 53.95
Discountgames.nl 8.2
€  54.75€ 0.00   € 54.75

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van AngeloG
AngeloG ( 2502 ) 05-05-2021 17:25
Goede review. Ondanks de verschillende kritieken op de demo lijkt dit gewoon een prima game!
avatar van Doobieters
Doobieters ( 25473   151) 05-05-2021 18:09
Dit is nogal een uitspraak:
"Resident Evil Village is mijn inziens de allerbeste Resident Evil-game tot nu toe."

Ik ben benieuwd als de hype een beetje voorbij is en hoe je er na een jaar over denkt. Leuke review om te lezen!
avatar van Mr_style
Mr_style ( 1287   12) 05-05-2021 18:26
Top, netjes!!
Is trophy al bekend?
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 1582   1) 05-05-2021 18:26
De beste tot nu toe? Dat is een bijzondere uitspraak, heb je alle delen gespeeld?
avatar van Ekfad
Ekfad ( 604   1) 05-05-2021 18:29
'De beste tot nu toe'. Ik heb net Eurogamer gelezen en daar denken ze toch er enigszins anders over.
avatar van GJ
GJ ( 4277   5) 05-05-2021 18:30
Rol: Forum Moderator
Toffe review, Karel . Zin om hopelijk later deze maand met dit deel aan de slag te kunnen.
avatar van Curapica
Curapica ( 1113 ) 05-05-2021 18:31
Naar zijn inziend is het de allerbeste.
Of hij maar 2 RE of 3 of alles heeft gespeeld, dat boeit toch niet?
Hij zegt niet "Dit is de allerbeste RE punt" maar dat het naar zijn mening de allerbeste is tot nu toe.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1621 ) 05-05-2021 18:50
Mensen blijven ook vasthouden aan het origineel of deel 4 als allerbeste RE, maar hoewel dat geweldige klassiekers zijn en blijven zijn ze qua gameplay natuurlijk wel al lang ingehaald. Het zou me niks verbazen als Village inderdaad voor velen de beste RE tot nu toe is, en voor mij waarschijnlijk ook.

Puike review!
avatar van DKUp
DKUp ( 905   3) 05-05-2021 19:29
Wat fijn weer een nieuwe topgame in deze tijd.
avatar van Johandy
Johandy ( 2598   2) 05-05-2021 19:45
Hyped!
avatar van MarkD
MarkD ( 3531   1) 05-05-2021 21:08
Quote:
Mensen blijven ook vasthouden aan het origineel of deel 4 als allerbeste RE, maar hoewel dat geweldige klassiekers zijn en blijven zijn ze qua gameplay natuurlijk wel al lang ingehaald. Het zou me niks verbazen als Village inderdaad voor velen de beste RE tot nu toe is, en voor mij waarschijnlijk ook.

Puike review!
Perfect verwoord.

Er spelen zoveel factoren mee voor onze persoonlijke ervaring. Nostalgie, voorkeuren voor speelstijl, setting, 1st person/3rd person etc.

Goede review, tof dat je bij jezelf blijft en niet scoort op wat anderen er van vinden. 👍🏻

En hoe gaat de volgende heten? Resident EvIX?
avatar van Sannr
Sannr ( 145 ) 05-05-2021 21:41
Geen VR
avatar van Lokiw
Lokiw ( 43 ) 06-05-2021 01:29
Game is veel te kort. 10,5 uur is veel te weinig voor wat je betaald.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 5947   17) 06-05-2021 02:24
Quote:
Game is veel te kort. 10,5 uur is veel te weinig voor wat je betaald.

Kwaliteit boven kwantiteit.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1621 ) 06-05-2021 02:39
Quote:
Game is veel te kort. 10,5 uur is veel te weinig voor wat je betaald.

Vind ik wel chill tussen Nier Replicant en Returnal door. Kan ie volgende week mooi voor 40 euro op Marktplaats. Hatsekideetje.
avatar van EroPandaSennin
EroPandaSennin ( 152 ) 06-05-2021 06:52
Quote:
Game is veel te kort. 10,5 uur is veel te weinig voor wat je betaald.

Dat hangt van hoeveel plezier iemand uit die 10 uur haalt.
avatar van Jelster
Jelster ( 89 ) 06-05-2021 07:06
Quote:
Geen VR

Dit dus, wat een ramp. Hoe durven ze na het vorige deel...
avatar van MarkD
MarkD ( 3531   1) 06-05-2021 08:12
Een ramp? 😂😂😂
avatar van AngeloG
AngeloG ( 2502 ) 06-05-2021 08:40
Biohazard had ook geen VR op release toch?
Wellicht wordt dit nog later toegevoegd bij bijv. de PSVR2?
Blijft natuurlijk gissen.
avatar van Defl
Defl ( 910 ) 06-05-2021 10:11
Qua gameplay zag ik nogal wat overeenkomsten met het vorige deel, zelfs het blocken zit er weer in. Zo veel kanten kun je toch ook niet op in 1st person horror met een standaard wapen arsenaal. Alleen de case ipv boxes en de setting doet natuurlijk weer erg aan RE4 denken. Ga de VR wel missen, dat vond ik echt van toegevoegde waarde. Overigens spraken ze in de review van Easy Allies over 15 uur single player.
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 226 ) 06-05-2021 10:56
RE2 & RE4 zijn de beste delen.
RE6 was diep bedroevend en RE7 leek weer op vanouds.
Kan niet wachten om de game te spelen op mijn PS4, PS5 & Stadia
2x besteld en de PS4 disk versie kan je gratis upgraden naar de PS5
avatar van Heart1982
Heart1982 ( 501   2) 06-05-2021 11:34
Goede review, ik ben nog in dubio.

Ik ben meestal minder van het survival horror genre. Verder zie ik Bloodborne elementen terugkomen die ik dan wel weer heel vet vind. Maar ik heb ergens horen vallen dat je weer heel weinig munitie hebt, dus het is geen spray&pray, maar eerder een tactische elke-kogel-telt soort shooter, dat weerhoud mij er dan weer van. Kan iemand mij dit bevestigen?

Ik denk overigens wel dat ik nog wacht tot hij iets gezakt is in prijs.
avatar van Klaudkil
Klaudkil ( 273 ) 06-05-2021 12:03
Lijkt me een toffe busty lange vampire lady...uh bedoel horror game.
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 1582   1) 06-05-2021 15:45
Quote:
Naar zijn inziend is het de allerbeste.
Of hij maar 2 RE of 3 of alles heeft gespeeld, dat boeit toch niet?
Hij zegt niet "Dit is de allerbeste RE punt" maar dat het naar zijn mening de allerbeste is tot nu toe.

Je haalt twee verschillende dingen aan ..
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 563 ) 06-05-2021 16:07
Wat RE echt RE maakt is de 3rd-person view, survival horror (dus limited supplies), puzzles, CQC en veel collectibles. Wat ik in RE7 en nu ook bij RE8 ga missen zijn toch wel veel van de elementen die ik hierboven noem. Voor mij word dit wachten op de budgetbak.
avatar van Cruz
Cruz ( 3263 ) 07-05-2021 07:52
Quote:
Mensen blijven ook vasthouden aan het origineel of deel 4 als allerbeste RE, maar hoewel dat geweldige klassiekers zijn en blijven zijn ze qua gameplay natuurlijk wel al lang ingehaald. Het zou me niks verbazen als Village inderdaad voor velen de beste RE tot nu toe is, en voor mij waarschijnlijk ook.

Puike review!
Lol, in welke opzichten zijn REmake en RE4 outdated volgens jou? Het zijn klassiekers juist omdat de gameplay zo tijdloos is, noem het outdated mechanics of juist tijdloze design keuzes die de games zo goed maken.

Village is vast een goede game (de eerste playthrough) maar ik zie het geen klassieker worden, soms is less more, zeker bij survival horror vergeten devs dat nog wel eens en dan is de hele pacing en moeilijkheidsgraad gelijk weg.
avatar van MissableLink
MissableLink ( 430   1) 07-05-2021 09:46
Quote:
[..]

Lol, in welke opzichten zijn REmake en RE4 outdated volgens jou? Het zijn klassiekers juist omdat de gameplay zo tijdloos is, noem het outdated mechanics of juist tijdloze design keuzes die de games zo goed maken.

Village is vast een goede game (de eerste playthrough) maar ik zie het geen klassieker worden, soms is less more, zeker bij survival horror vergeten devs dat nog wel eens en dan is de hele pacing en moeilijkheidsgraad gelijk weg.

Het draait voor mij vooral om de Seinfeld is unfunny trope, waarin verwezen wordt dat Seinfeld anders aanvoelt als je het nu kijkt doordat het zo vaak geïmiteerd is en zoveel heeft geïnspireerd. RE4 was de grondlegger, maar zoveel andere games hebben het over the shoulder perspectief genomen en daar hun eigen draai aan gegeven dat het nu kan voelen alsof RE4 verouderd is. Dead Space is bijvoorbeeld een dijk van een spel, en doordat je daarin vrij kan bewegen kan RE4 verouderd aanvoelen. Hetzelfde geldt voor de ideeën en locaties die RE4 aandraagt.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 1621 ) 10-05-2021 05:38
Quote:
[..]

Lol, in welke opzichten zijn REmake en RE4 outdated volgens jou? Het zijn klassiekers juist omdat de gameplay zo tijdloos is, noem het outdated mechanics of juist tijdloze design keuzes die de games zo goed maken.

Village is vast een goede game (de eerste playthrough) maar ik zie het geen klassieker worden, soms is less more, zeker bij survival horror vergeten devs dat nog wel eens en dan is de hele pacing en moeilijkheidsgraad gelijk weg.

MissableLink geeft het antwoord al, dat is namelijk precies waarop ik doelde. Het is net als volhouden dat Ocarina of Time de beste Zelda ooit is. Natuurlijk is het een baanbrekende game waar zo’n beetje het hele action-adventure genre schatplichtig aan is. Ik vond het destijds ook de beste game aller tijden (nou ja, op FFVII na dan). Maar inderdaad, ook OoT is intussen op alle vlakken links en rechts ingehaald door games die weliswaar niet hadden bestaan als OoT er niet was geweest, maar wel betere graphics, geluid, besturing, verhalen, et cetera hebben. We zijn nu eenmaal 25 jaar verder. De budgetten zijn groter, de studio’s zijn groter, het is onzinnig om die games überhaupt nog te blijven vergelijken.

Er wordt door gamers vaak geschermd met termen als pacing en character development. Ik moet daar altijd een beetje om gniffelen. Geloof je nu werkelijk dat de pacing in RE4 zo goed was? Dat was ie namelijk totaal niet. Na vijf uur Village spelen kan ik in elk geval bevestigen dat ook de pacing er flink op vooruit is gegaan in RE. Godzijdank, want dat was tot deel 7 altijd een drama. Wel denk ik dat van deze nieuwere RE-games deel 7 de klassieker wordt (of eigenlijk al is). Niet omdat de gameplay en het verhaal beter zijn dan in Village, maar omdat less in sommige opzichten inderdaad more is. Het huis met de familie in 7 is iconisch. Village daarentegen zit zo ramvol setpieces, relatief grote locaties en verschillende soorten vijanden dat dat iconische ontbreekt.

Tot nu toe vind ik het wel de betere game van de twee, maar daar heb je vast geen boodschap aan. ‘Lol’.