Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Slachtoffer van de Steam sale?

Het is zomervakantie! Waar je waardevolle gamingtijd normaalgesproken beperkt wordt door triviale zaken als huiswerk, sporten en slapen tijdens de les, heb je nu alle tijd om jouw ding te doen. Geen wonder dus dat Steam goede zaken heeft gedaan met zijn summer sale. Tijdens de sale checken miljoenen gamers dagelijks meermaals Steam, waarbij ze niet kunnen wachten tot de volgende deals bekend worden gemaakt. Games die normaalgesproken voor 30 euro over de virtuele toonbank gaan, sla je voor vijf euro aan de haak. Of als je geluk hebt, voor nog minder!

Even steam afblazen
Naast het kopen van games valt er nog genoeg te doen, in de vorm van zogenaamde meta games. Deze zorgen als het ware voor de gamification van het kopen van games. Door hier actief aan mee te doen verhoog je jouw Steam level, win je trading cards die je weer kan sparen of verkopen en kun je zelfs games winnen.

Zo zit je dan ’s nachts voor je computer, omdat je nog even wilde wachten op de volgende game-bundel waar je op kan stemmen. Ondertussen lees je op NeoGAF wat anderen hebben aangeschaft en check je op Budgetgaming wat al die games normaalgesproken in de winkel kosten. Intussen blijft die ene aanbieding je maar aanstaren, tot je bijna wel op de ‘Add to Cart’ knop móét drukken! Tenslotte kun je door die aankoop je Steam level weer verhogen. Het is dus allemaal voor een goed doel.

Stilte na de storm
Nu, twee weken na de Steam sale, begint de rook van het digitale kortingsslagveld op te trekken. Steam doet net of er niets is gebeurd. Bij het inloggen worden we begroet door het oude vertrouwde scherm met een enkele aanbieding en de nieuwe releases. Een klik verder naar je Library en daar staan keurig alle games die je in deze en vorige sales hebt gekocht. Sommige heb je al geďnstalleerd, zodat je er na de sale direct mee aan de slag kan, sommige staan nog in het grijs afgedrukt.

Sommige games van de vorige sale zijn ook nog grijs. Misschien moet je die ook nog eens spelen. Maar je was laatst ook al begonnen aan Dishonored, die je na lang wachten uiteindelijk goedkoop hebt kunnen scoren in een weekend-sale. Moet je daar niet eerst mee verder? Een verlammende overvloed aan keuzes maakt zich van je meester en uiteindelijk ga je toch maar weer even browsen op een gamingnieuwswebsite of zet je je DS aan om nog een potje Advance Wars te spelen.

Steam uit je oren
Ik ben vast niet de enige gamer die met dit dilemma te maken krijgt. Als gamers zijn we altijd op zoek naar interessante nieuwe ervaringen. Het liefst voor een mooie prijs en Steam speelt hier handig op in. Met de verschillende meta games, stemrondes en trading cards blijft Steam in je hoofd hangen. Je inmiddels goed getrainde consumentengeest blijft daardoor waakzaam en wacht constant op dat nieuwe koopje. Wie kan er niet ontkennen dat het een kick geeft een game waar je al tijden op aasde met 90% korting binnen te halen?

Toch vraag ik me af hoe gezond zo’n Steam sale nu eigenlijk is. Vanwege de digitale aard van je aankopen krijg je nooit echt iets in je handen. Dit is niet op onderzoek gebaseerd, maar volgens mij is het menselijk brein hier niet aan gewend. Je hebt immers geen tastbaar bewijs waar je zintuigen van kunnen zeggen: dit is nu van mij. En een klik op de muis staat niet gelijk aan de inspanning die onze verre voorouders moesten verrichten om een maaltijd op tafel te krijgen. Daardoor haal je op de langere termijn minder voldoening uit je aankoop.

Backlog
Misschien is dit allemaal geklets, maar een ding is zeker: ik zie mijn backlog na elke Steam sale weer flink groeien. Toch grijp ik bijna altijd weer terug op de games die ik ‘ouderwets’ in de winkel heb gehaald of online heb besteld. Wat zijn jullie ervaringen en wat was voor jou de schade in de vorige Steam sale?

Geplaatst door Chris van Breda op 16-07-2014
Aantal keer bekeken: 5895

Laatste reacties

avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 16-07-2014 10:27
Ik denk dat veel mensen hier zich hiermee kunnen identificeren en relateren
Ik niet. Ook al zijn veel Steam-deals aantrekkelijk, heb echter al zat te doen...
avatar van Manula
Manula ( 85 ) 16-07-2014 10:31
Dit jaar voor het eerst dan maar eens niets gekocht op de steamsale. Backlog waar ik al u tegen moet zeggen.
avatar van L1F3Stream
L1F3Stream ( 4335 ) 16-07-2014 10:32
Totaal geen last van gehad! Echt niet!

Ik heb helaas redelijk wat aankopen gedaan de afgelopen sales, 44 aankopen inclusief DLC. Daarvan ondertussen 35% uitgespeeld. Voor de volgende sales de backlog wel kwijt. Hoop ik...
avatar van Gryphonrider
Gryphonrider ( 2636   2) 16-07-2014 10:37
Herkenbaar, goede column!

'k Heb dit jaar voor het eerst niets gekocht tijdens de Sale.
Kan nog vooruit met mijn backlog.
avatar van Ginryuu
Ginryuu ( 10157 ) 16-07-2014 10:41
Ik doe niet aan PC gaming.. Dan blijf je onderdelen upgraden, dure grap.

En dus ook niet aan Steam.
avatar van Egg Citizen
Egg Citizen ( 474   1) 16-07-2014 10:58
Ik ben zelf niet zo gepakt met de steam aanbiedingen... heb ook erg weinig spellen eigenlijk op mijn account van steam staan.

Ik heb echter wel een omgedraait effect van wat je beschreef. Mijn backlog is namelijk niet digitaal maar fysiek (ps3/ gamecube wel eens waar, niet pc), maar speel dus juist de digitale pc games eerder. (grotendeels de gratis spellen zoals League of legends of Hearthstone)

Wel heb ik bij de aanschaf van nieuwe ps3 spellen een zelfde soort effect als met de steam sale... zie ik ergens goedkoop een spel liggen, wil ik het kopen. Gelukkig niet bij alle spellen, maar heb wel gemerkt dat sinds ik budgetgaming ken... ik meer aanschaf :s. Zo is een budget-site toch slecht voor je portemonnee :p
avatar van Ypuh
Ypuh ( 8 ) 16-07-2014 11:01
Quote:
Ik doe niet aan PC gaming.. Dan blijf je onderdelen upgraden, dure grap.

En dus ook niet aan Steam.


Same here. Een jaar of 6-7 geleden een MacBook en Xbox 360 gekocht in plaats van een PC. Van beide aankopen heb ik geen moment spijt gehad en inmiddels staan er een nieuwe MacBook en Xbox One. Hier kan ik weer 5 mee vooruit en in plaats van dat de games er minder uit gaan uit zien zoals bij een PC, worden games alleen maar mooier met de tijd door de optimalisatie.
avatar van Xiomata
Xiomata ( 511 ) 16-07-2014 11:01
Ja uiteraard moest de geldkraan weer even licht open tijdens de steam sale, ik ben een echte game verzamelaar geworden, lol, meer games dan tijd

Quote:
Ik doe niet aan PC gaming.. Dan blijf je onderdelen upgraden, dure grap.

En dus ook niet aan Steam.

PC gaming is in vergelijking met vroeger echt cheap geworden als je niet alles persé op max settings wilt draaien.
Daarnaast gebruik ik een pc niet alleen voor gaming uiteraard, dus ja mag wat meer kosten imo.
avatar van Dynaw
Dynaw ( 7991   1) 16-07-2014 11:10
Ik heb tijdens deze sale de season pass voor Metro Last Light aangeschaft van mijn steam tegoed en uit eigen zak Alice Madness returns gekocht voor €2,49.

De Steam sale is vaak niet zo'n probleem voor mij, dat zijn de bundles. Die zijn nog voordeliger dan de Steam sale en je hebt voor $1 al gauw een stuk of 5 games erbij. Dát vult pas je backlog op.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2108 ) 16-07-2014 11:58
Ik zit niet op Steam. Ben zelf niet zeker dat mijn computer goed genoeg is.

Zelf heb ik last van een grote backlog wegens solden en tweedehandse spellen goedkoop kopen.
avatar van Beloved
Beloved ( 2905 ) 16-07-2014 11:59
Ik ben alleen slachtoffer van de PSN aanbiedingen, van alle digitale PS3 aankopen (en dat zijn er een stuk of 30) heb ik er nog geen één gespeeld

Maar dat ligt volkomen aan wat je voorkeursplatform is.
avatar van Logical
Logical ( 488 ) 16-07-2014 12:36
Het probleem wat ik vaak heb bij de sales is dat de spellen die ik echt tof vind en dan een goede prijs hebben, ik vaak al lang heb uitgespeeld. De toffe games koop je al snel eerder, anders had je hem toch al lang gekocht.
avatar van Defl
Defl ( 895 ) 16-07-2014 12:39
Volgens mij komt dit doordat je met die extreme sales games koopt die je anders niet had gekocht. Je maakt jezelf wijs dat je iedereen te slim af bent en een game voor een schijntje hebt gekocht, maar het veranderd je interesse in dat spel niet. De games die je écht wilde hebben had je al veel eerder gekocht voordat ze in zo'n dump sale komen.

In dat opzicht zijn die sales razend slim, want de meeste verkopen zijn aan gamers die anders 0,00 cent aan een spel hadden besteed en nu toch een paar euro. Alles opgeteld is dat vaak toch lucratiever voor uitgevers dan geen sale.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 16-07-2014 12:43
Rol: Community event manager
Goede column!
Gelukkig overkomt mij dit nooit (heb wel een grote backlog, maar geen ongespeelde spellen) - ik houd namelijk een strakke wenslijst bij. Ik koop een spel dat hier niet opstaat gewoon niet. Wishlist wordt bijgevuld met nieuwe releases, maar alleen na flink wat research (muv favoriete franchises en developers).

Ook heb ik bij ieder spel een prijs in mijn achterhoofd als ik deze niet bij release haal. Ik wacht geduldig de sales af tot deze prijs bereikt wordt.
Dit bedrag verhoog ik dan ook zelden... (bijv. mijn bedrag van 20,- voor Kirby's adventure op de Wii zal ik wel moeten verhogen, wil ik het spel ooit krijgen)
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 16-07-2014 13:08
stom verhaal want deze steam sale was bagger

avatar van Teravexis
Teravexis ( 303 ) 16-07-2014 13:26
Ik kan me hier ook wel in vinden, alleen dan met die Xbox sale. Er zaten een hoop games bij die ik nog wou kopen, maar steeds had uitgesteld. Fallout 3 was bijvoorbeeld een flink stuk goedkoper, dus die heb ik gelijk aangeschaft. Het liep nogal gauw uit de hand, en nu ben ik zo'n 10 games rijker. Ik wou ze allemaal ook hebben (zat volgens mij wel één bij niet ik voor die prijs anders niet had aangeschaft) dus kan ik weer een flinke tijd vooruit.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 16-07-2014 13:31
Mensen zijn slachtoffer van eigen domme hebberigheid en geven daarom geld uit aan jaren oude digitale rommel waarvan ze menen het te moeten bezitten om het vervolgens geeneens te spelen?! Kan je je geld net zo goed meteen door de plee spoelen...

Koop gewoon wat je nodig hebt of graag speelt, wordt niet zo'n digitale zombie die maar alles koopt omdat het goedkoop is, ze lachen zich echt helemaal kapot om dit soort domme consumenten...
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 16-07-2014 13:37
Rol: Forum Moderator
Quote:
stom verhaal want deze steam sale was baggerOmdat de Steam sale slecht was, is deze column slecht? Whut?

Heb zelf weinig gekocht deze sale, volgens mij voor 15 dollar ofzo. Aantal games die al een tijdje op m'n wensenlijst stonden en een aantal omdat ze gewoon goedkoop waren. Echter koop ik ze altijd naar m'n inventory, zodat ik ze ook kan giften of weer verkopen :)
avatar van Smocho
Smocho ( 3061 ) 16-07-2014 13:42
Quote:
[..]


Omdat de Steam sale slecht was, is deze column slecht? Whut?

Heb zelf weinig gekocht deze sale, volgens mij voor 15 dollar ofzo. Aantal games die al een tijdje op m'n wensenlijst stonden en een aantal omdat ze gewoon goedkoop waren. Echter koop ik ze altijd naar m'n inventory, zodat ik ze ook kan giften of weer verkopen :)


Volgens mij geldt de steamsale in dit artikel puur als voorbeeld, de rode draaid in verhaal kun je natuurlijk ook makkelijk afspiegelen tegen alle aankopen die veel budgetgamers hier doen. Het is goedkoop, dus ik koop het om op de stapel te gooien bij de andere 50 games die ik nog moet spelen of ooit half aan begonnen ben.

Ik herken het iig wel en eigenlijk is het te zot voor woorden natuurlijk
avatar van Maikel Steneker
Maikel Steneker ( 192 ) 16-07-2014 14:46
Ik herken me hier wel een beetje in. Er zijn zoveel games die je zo goedkoop kunt krijgen, dat je al snel meer koopt dan je kunt spelen - of in ieder geval helemaal kunt uitspelen. Maar ik zie dit vooral als luxe. In het verleden gaf ik bedrag x uit aan een aantal zorgvuldig uitgezochte games, waardoor ik andere moest laten liggen. Nu kan ik voor datzelfde bedrag zowel die zorgvuldig uitgezochte games kopen als een hele hoop (vaak creatievere) games die ook de moeite waard zijn. Wat is daar ongezond aan?

Het gebrek aan fysieke producten betekent dat de kosten voor het distribueren van het spel vrijwel nul zijn geworden. Daardoor kunnen meer mensen meer diverse games spelen. Win-win lijkt me.
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 16-07-2014 15:00
Het niet fysiek vast houden van een exemplaar is niet m'n grootste probleem... Mijn grootste probleem is dat ik geen fysiek geld overhandig. Sinds ik in Nederland ben en met plastic betaal, ben ik doorgeslagen. De aankopen die ik op m'n CC flikker voel ik niet, doen niet direct pijn. Dus bij een beetje sale browse ik lekker alle games door en alles wat ook maar remotely interessant is, schaf ik aan. Voor de meesten is dit al dom, voor mij is het helemaal absurd omdat ik zéker weet dat ik ze niet ga spelen. En dan vertel ik savonds trots aan m'n vrouw dat er weer een obscure RPG of 4 op de wachtlijst staat en dan hoor ik haar weer zuchten :)
En het beschreven gevoel van de "verstikking" of "verlamming" die het geeft is zó herkenbaar; je hebt zo veel games dat je niet eens meer weet waar je moet beginnen en dan start je vaak maar een oude vertrouwde game op die je al 20 keer hebt doorgespeeld.
avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 16-07-2014 15:23
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
Het niet fysiek vast houden van een exemplaar is niet m'n grootste probleem... Mijn grootste probleem is dat ik geen fysiek geld overhandig. Sinds ik in Nederland ben en met plastic betaal, ben ik doorgeslagen. De aankopen die ik op m'n CC flikker voel ik niet, doen niet direct pijn. Dus bij een beetje sale browse ik lekker alle games door en alles wat ook maar remotely interessant is, schaf ik aan. Voor de meesten is dit al dom, voor mij is het helemaal absurd omdat ik zéker weet dat ik ze niet ga spelen. En dan vertel ik savonds trots aan m'n vrouw dat er weer een obscure RPG of 4 op de wachtlijst staat en dan hoor ik haar weer zuchten :)
En het beschreven gevoel van de "verstikking" of "verlamming" die het geeft is zó herkenbaar; je hebt zo veel games dat je niet eens meer weet waar je moet beginnen en dan start je vaak maar een oude vertrouwde game op die je al 20 keer hebt doorgespeeld.


Kijk dit dus.
Het is rotter om fysiek geld te overhandigen aan de winkelier dan gewoon even wat geld over te schrijven.
avatar van Budgetguy
Budgetguy ( 251 ) 16-07-2014 15:59

Dit is hoe de steam sale voelt...
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 16-07-2014 17:30
http://www.pcgamer.com/2014/07/16/free-steam-key/
avatar van Ktugach
Ktugach ( 13629   142) 16-07-2014 17:58
Rol: Administrator
Quote:
Het niet fysiek vast houden van een exemplaar is niet m'n grootste probleem... Mijn grootste probleem is dat ik geen fysiek geld overhandig. Sinds ik in Nederland ben en met plastic betaal, ben ik doorgeslagen. De aankopen die ik op m'n CC flikker voel ik niet, doen niet direct pijn. Dus bij een beetje sale browse ik lekker alle games door en alles wat ook maar remotely interessant is, schaf ik aan. Voor de meesten is dit al dom, voor mij is het helemaal absurd omdat ik zéker weet dat ik ze niet ga spelen. En dan vertel ik savonds trots aan m'n vrouw dat er weer een obscure RPG of 4 op de wachtlijst staat en dan hoor ik haar weer zuchten :)
En het beschreven gevoel van de "verstikking" of "verlamming" die het geeft is zó herkenbaar; je hebt zo veel games dat je niet eens meer weet waar je moet beginnen en dan start je vaak maar een oude vertrouwde game op die je al 20 keer hebt doorgespeeld.


Creditcard gegevens wissen bij steam en de kaart aan je vrouw geven :)
avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 16-07-2014 18:02
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
http://www.pcgamer.com/2014/07/16/free-steam-key/


Danku, weer een gratis game erbij haha.
avatar van Nr|Five
Nr|Five ( 457 ) 16-07-2014 18:40
Erg herkenbaar. Wat betreft console spellen doe ik tegenwoordig alleen spellen kopen als ik het voorgaande spel heb uitgespeeld. Ik verkoop dan het spel en koop het volgende spel (of ruil het in voor store credit).

Met de pc is het lastiger. Ik heb een aantal multiplayer games die ik blijf spelen en waar ik dus steeds op terugkom. Maar ook hier geld, pas een game kopen als ik de vorige heb uitgespeeld. Uitzondering zijn de sales. Hierbij maak ik voor mezelf een lijst van spellen die ik in de toekomst graag wil spelen en als ze in de sale zijn voor echt heel goedkoop, dan haal ik ze en komen ze op de backlog. Je moet jezelf dus alleen zien te weerhouden een spel pas te kopen als ze echt zo goedkoop zijn, dat je het niet kan laten liggen. In mijn geval deze sale dus Skyrim voor 3,75 (en ik had nog wat in store credit van kaarten die ik had verkocht).

Ik koop wel nieuwe spellen als ik 100% zeker weet dat het een top game is en dat ik elke andere game daarvoor een tijdje apart zal gaan leggen. Dat was ook toevallig deze sale, namelijk Divinity Original Sin. Het is dus gewoon kritisch zijn naar mijn mening en weten wat je wel en niet gaat spelen en wat je naar je backlog kan plaatsen, omdat het zo goedkoop is, goedkoper ga je het nooit meer ergens anders krijgen!
avatar van Shiro
Shiro ( 317 ) 16-07-2014 19:59
"Huiswerk en slapen tijdens de les", oef wat voel ik me opeens een oude lul
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 16-07-2014 20:42
Ik heb weinig gekocht in de steam sale, totaal een euro uitgegeven oid, maar alsnog een huge backlogXD
avatar van Demeus
Demeus ( 90 ) 17-07-2014 07:40
Denk toch wel weer redelijk wat uitgegeven :p. Beste aankoop though, FF14. Super, de rest op moment maar sporadisch gespeeld ;)
avatar van SHiKoRa
SHiKoRa ( 111 ) 17-07-2014 11:28
Leuk geschreven stuk waar ik mij wel in kan vinden.
avatar van Mathorne
Mathorne ( 232 ) 17-07-2014 11:59
Er is een dunne lijn tussen verzamelen en hoarding...

Het grote probleem bij digitale aankopen is, dat het geen ruimte inneemt in je huis (zoals bij hoarders hun huis langzaam in een vuilnisbelt veranderd). Daardoor is het voor de buitenwereld onduidelijk wanneer iemand qua games aan het hoarden is geslagen en wordt er minder snel ingegrepen als het uit de hand loopt. Hoarding wordt aangewakkerd door de verheerlijking van de consumptiemaatschappij waarin wij (de westerse wereld) leven. En het is moeilijk voor mensen die daar gevoelig voor zijn om er niet in mee te gaan.

Wat ik zelf doe en ook aanraad, is om jezelf strenge regels op te leggen:

Reserveer bijvoorbeeld een bepaald bedrag die je per maand maximaal aan games kan uitgeven en hou je ook hieraan. Aanbiedingen komen vaak nog een keer langs, of zelfs voor een nog gunstigere prijs.

Of dien een koopstop in totdat je een bepaald percentage van je games hebt uitgespeeld. Hierbij moet je de games beoordelen en die je niet leuk vind gewoon verwijderen/verkopen/weggeven. Dit kan je ook doen met games die je hebt uitgespeeld, waarvan je weet dat je het waarschijnlijk nooit meer gaat spelen. En als je het toch in de toekomst weer wilt spelen, kan je het waarschijnlijk zeer goedkoop ergens scoren.

Kortom, kijk kritisch naar jezelf of je verzameld of aan het hoarden bent geslagen en leg jezelf als het nodig is regels op.

Wanneer je wordt geconfronteerd met alle games die je virtueel/fysiek hebt, krijg je last van een schijnrijkdom, die je alleen maar afleidt van wat je echt wilt spelen. Dus verwijdering/verkoop/weggeven van games is sowieso belangrijk, zodat je je beter kan richten op de games die je bezit en wel wilt spelen.

Succes!
Game verzamelaar/hoarder sinds 1995...
avatar van Mithrandir
Mithrandir ( 820 ) 18-07-2014 10:43
Vroeger speelde je games waar je niets voor betaalde, nu betaal je voor games die je niet speelt.

Tijden veranderen
avatar van Asuracry
Asuracry ( 1904 ) 18-07-2014 11:27
Quote:
Vroeger speelde je games waar je niets voor betaalde, nu betaal je voor games die je niet speelt.

Tijden veranderen


kon het zelf niet beter verwoorden:)